Ο Βαγιαννίδης μπορεί να μείνει, οι ισορροπίες πάλι… όχι!

Ο Βαγιαννίδης μπορεί να μείνει, οι ισορροπίες πάλι… όχι!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Βαγιαννίδης μπορεί να μείνει, οι ισορροπίες πάλι… όχι!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τις λανθασμένες κινήσεις της ΠΑΕ στο θέμα ανανέωσης του νεαρού άσου και την εμπλοκή του Γιάννη Αλαφούζου σε σημαντικά ζητήματα που ταράζει τις εσωτερικές ισορροπίες και εμποδίζει την χάραξη συγκεκριμένης στρατηγικής.

Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε: Ο Γιώργος Βαγιαννίδης είναι ένα τοπ επιπέδου ταλέντο. Είναι ένας 18χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος εδώ και χρόνια βρίσκεται στις ατζέντες αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων, καθώς τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του συνθέτουν ένα ελκυστικότατο πακέτο στην θέση του δεξιού μπακ. Για όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις από το Κορωπί και την Παιανία, ο «χαμός» που γίνεται το τελευταίο διάστημα με τον Βαγιαννίδη, δεν έχει να κάνει προφανώς μόνο με το ονειρεμένο ντεμπούτο του. Έχει να κάνει με όλα αυτά που βλέπουν στον νεαρό ποδοσφαιριστή, όσοι τον παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια και όσοι δούλεψαν μαζί του στην ακαδημία του «τριφυλλιού». Οπότε όταν λέμε και γράφουμε πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να κρατήσει οπωσδήποτε τον Βαγιαννίδη στο έμψυχο δυναμικό του, κρίνουμε με την μέχρι τώρα πορεία του μικρού, και όχι με το γκολ και την τελική πάσα στο αδιάφορο παιχνίδι κόντρα στον Παναιτωλικό.

Στο ραντεβού που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, ανάμεσα στον Γιάννη Αλαφούζο και την οικογένειά του, οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά από ποτέ, η μητέρα του παίκτη έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από όσα άκουσε για το μέλλον του παιδιού της και οι πιθανότητες παραμονής αυξήθηκαν. Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα, αν ήταν θα είχε υπογράψει ήδη στην Μονακό.

Ανεξάρτητα από την κατάληξη της υπόθεσης, η διαχείριση που έχει κάνει ο σύλλογος από την αρχή μέχρι το τέλος σε αυτή την ιστορία είναι πέρα για πέρα λανθασμένη και μία ευκαιρία να διδαχθεί από αυτή στο άμεσο μέλλον. Γιατί;

1) Όταν γνωρίζεις πως έχει στα «σπλάχνα» σου, έναν ποδοσφαιριστή με τεράστια περιθώρια εξέλιξης, έναν ποδοσφαιριστή που τον θέλουν οι ανταγωνιστές σου και κάθε χρόνο πληθαίνουν οι «μνηστήρες» από το εξωτερικό, δεν αφήνεις τις συζητήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του, την τελευταία στιγμή. Από το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2017, ο Βαγιαννίδης με κριτήριο την εκπληκτική του παρουσία στην Κ19 και την πρόοδο που παρουσίαζε πάνω στο χορτάρι, θα έπρεπε κάθε καλοκαίρι να προσθέτει χρόνια στην σύμβασή του με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα, για μια ΠΑΕ που την άνοιξη του 2018 έφτασε μια ανάσα από την πτώχευση!

Το κλαμπ άφησε την ιστορία να σέρνεται και τώρα… τρέχει και δεν φτάνει, καθώς κινδυνεύει να χάσει μέσα από τα χέρια του, ένα από τα κορυφαία ταλέντα που ανέδειξε τα τελευταία χρόνια από το φυτώριό του.

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, πως η οικογένεια του ποδοσφαιριστή έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τον Γιώργο(και καλά κάνει), με αποτέλεσμα να ψάχνει το τέλειο deal για την συνέχεια της καριέρας του μικρού, επιλογή που κάποιες φορές περιπλέκει τα πράγματα, παρά τα κάνει καλύτερα.

2) Το δεύτερο λάθος έχει να κάνει με το σημερινό ραντεβού του Γιάννη Αλαφούζου με την μητέρα του ποδοσφαιριστή. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ασχολείται το ίδιο ενεργά με το καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι όπως την πενταετία 2012-2017. Το αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό, θα το αφήσουμε να το κρίνει η ιστορία, αν δεν το έχει ήδη κρίνει.

Όπως είπαμε και παραπάνω, ο Βαγιαννίδης είναι ένα σπουδαίο ταλέντο. Από αυτό το σημείο, μέχρι να παρεμβαίνει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και να κάνει ο ίδιος ραντεβού με την οικογένεια του ποδοσφαιριστή, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία της, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Επαναλαμβάνουμε πως μιλάμε για έναν 18χρονο παίκτη, με δύο επίσημες συμμετοχές στην πρώτη ομάδα.

Σε κάθε οργανωμένο και σοβαρό κλαμπ, αυτή η διαδικασία ανήκει στην δικαιοδοσία του τεχνικού διευθυντή. Ο Παναθηναϊκός ότι ήταν κάνει απέναντι στην πλευρά του ποδοσφαιριστή το έχει κάνει, το έχει πει, το έχει ξεκαθαρίσει. Σε επίπεδο προθέσεων και οικονομικών συνθηκών.

Η παρέμβαση του Αλαφούζου μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί άλλα, περισσότερα, πιο σημαντικά από την παραμονή ή όχι του Βαγιαννίδη.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να έχει μία συγκεκριμένη στρατηγική στα ζητήματα των ανανεώσεων και γενικότερα σε ζητήματα ποδοσφαιρικής φύσης και management. Στρατηγική την οποία έχει αποδείξει πως δεν μπορεί να χαράξει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, είτε γιατί δεν κατέχει το αντικείμενο, είτε γιατί δεν μπορεί να δείξει την προσήλωση που απαιτείται σε βάθος χρόνου.

Το να συναντά ο Αλαφούζος την οικογένεια ενός 18χρονου ποδοσφαιριστή, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το μέλλον , όταν ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής ή μάνατζερ θα ζητά… ακρόαση στα γραφεία του ΣΚΑΪ για να συζητήσει ένα νέο συμβόλαιο.

Για να φτάσουμε όμως, στο σήμερα, δηλαδή σε αυτή την συνάντηση, ας θυμηθούμε τι είχε προηγηθεί:

1) Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ικανοποίησε τα «θέλω» του Τάσου Χατζηγιοβάνη σε ένα βράδυ και έκλεισε το σίριαλ της διαπραγμάτευσης μηνών του πρώην τεχνικού διευθυντή, Νίκου Νταμπίζα με την πλευρά του παίκτη. Ο Παναθηναϊκός κράτησε τον παίκτη, αλλά έκανε πίσω…

2) Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ χωρίς την παραμικρή διαπραγμάτευση, έκανε νέο συμβόλαιο στον Δημήτρη Κουρμπέλη… εκτοξεύοντας τις αποδοχές του ποδοσφαιριστή στο μισό εκατομμύριο ετησίως. Ο Παναθηναϊκός κράτησε τον παίκτη, δεν τέθηκε ποτέ θέμα παραμονής του αρχηγού, αλλά ισοπέδωσε τις ισορροπίες εντός των αποδυτηρίων, με αποτέλεσμα για παράδειγμα ο Ινσούα να ζητά 600.000 και γενικότερα να ανεβαίνει ο πήχης των απαιτήσεων από όσους είναι σε φάση ανανέωσης, σε ποσά που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την «χρηματιστηριακή» αξία των παικτών.

Το συμβόλαιο που αξίζει ένας ποδοσφαιριστής σε συνάρτηση με την προσφορά του, τις ισορροπίες στα αποδυτήρια, τις οικονομικές συνθήκες, είναι δουλειά του τεχνικού διευθυντή και όχι του μεγαλομετόχου.

Όταν φτάνει το σημείο ο Παναθηναϊκός, να αναλαμβάνει δράση ο Αλαφούζος και να διαλύει κάθε ισορροπία στην εσωτερική λειτουργία της ομάδας, σε ουσία και σε επικοινωνία, τότε είναι ξεκάθαρο πως το κλαμπ δεν λειτουργεί σωστά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα αν θέλουμε να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα για το πώς λειτουργεί ο Παναθηναϊκός σε κάποια ζητήματα. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη πραγματικότητα, που βολεύει κόσμο και κοσμάκη. Αυτή που θα δούμε αν ο Βαγιαννίδης παραμείνει στο «τριφύλλι» και θα έχει ως κεντρική ιδέα το «ο Αλαφούζος το πήρε πάνω του και κράτησε τον παίκτη»…

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου