Ο Παναθηναϊκός επανέφερε τον ΠΑΟΚ στον πλανήτη «ποδόσφαιρο»

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ο Παναθηναϊκός επανέφερε τον ΠΑΟΚ στον πλανήτη «ποδόσφαιρο»

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για το πώς το "χαστούκι" του Παναθηναϊκού στο ματς πρωταθλήματος επανέφερε διοίκηση, προπονητή και παίκτες του ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο, μακριά από τον "μπαμπούλα" της ΕΕΑ και τις ανασφάλειες της "τεσσάρας" από τον Άρη.

Ατρόμητος - Άρης με αμέτρητες αγορές στη Vistabet.gr. (21+)

Πέρασαν δέκα ημέρες από εκείνη την εύκολη ήττα του ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Όταν ο Παναθηναϊκός στο καλύτερο δικό του timing έβρισκε τον πρωταθλητή στο δικό του χειρότερο timing: η απόφαση της ΕΕΑ ήταν ακόμα «φρέσκια», το μυαλό των διοικούντων είχε χαλάσει, ο οργανισμός δεν ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο. Κι εκείνος που ασχολούνταν αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο είχε γίνει φοβικός μετά την “τεσσάρα” από τον Αρη, σε μια κακή βραδιά όλων, που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ομάδα. Ακόμα και σε εκείνη που θα μπορούσε να προηγείται 0-2 στο πρώτο 20λεπτο του «Κλεάνθης Βικελίδης»…

Ο ΠΑΟΚ ΚΟΙΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΟΥ

Ήταν η πρώτη νίκη επί Δώνη εναντίον του Δικέφαλου, ήταν η πρώτη φορά που ο νταμπλούχος έμεινε χωρίς γκολ έπειτα από 69 σερί αγώνες. Ηταν μια βροντερή και πεντακάθαρη αποτυχία χωρίς Μαρινάκη, Αυγενάκη και Μαρούπα: ο ΠΑΟΚ κοιτάχθηκε στον καθρέφτη του και τελικά ωφελήθηκε. Μια ήττα που δεν του κόστισε ακριβά στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου, μια ήττα - “μάθημα”, που έκανε τον Φερέιρα να βγάλει τον παραμορφωτικό φακό με τον οποίο έβλεπε την ομάδα του μετά από τη συντριβή από τον Άρη και το αφεντικό να ξανακοιτάξει στην ομάδα του και όχι σε όλους τους αληθινούς ή τεχνητούς «εχθρούς».

Εκείνο το ματς με τον Αρη, ένα unique παιχνίδι που κατέληξε στη συντριβή και στο σπάσιμο του αήττητου, έκανε τον Πορτογάλο κόουτς πιο συντηρητικό στις επιλογές του. Σαν να χάνει την αυτοπεποίθηση και την πίστη στην ομάδα του. Σαν να αμφισβητεί το DNA μιας ομάδας και τις βασικές αρχές του τρόπου με τον οποίο πάνω – κάτω οι ίδιοι παίκτες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πάρει τρία Κύπελλα και ένα πρωτάθλημα, ενώ στην 91άχρονη ιστορία του μέχρι το 2017, ο ΠΑΟΚ είχε κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα!

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΟΥΤΣ

Δεν γνωρίζουμε αν αληθεύει ότι αρκετοί παίκτες είχαν ή εξακολουθούν να έχουν θέματα με τον κόουτς Φερέιρα όπως ακούγεται στην «πιάτσα». Παίκτες Ελληνες και ξένοι. Ξέρουμε όμως, ότι ο Ιβάν Σαββίδης το πήρε πάνω του, μίλησε με αρκετούς εξ’ αυτών μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ και εν συνεχεία συζήτησε και με τον κόουτς. Γνωρίζουμε επίσης τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξανδρου Πασχαλάκη: «Άλλαξαν πολλά τα οποία δεν μπορώ να τα αποκαλύψω. Έγιναν αντρικές συζητήσεις και ειπώθηκαν όλα όπως έπρεπε να ειπωθούν. Και όταν γίνονται τέτοιες συζητήσεις ουσίας, φέρνουν αποτέλεσμα και αλλάξαμε συμπεριφορά».

Χρειάστηκε το χαστούκι στο ΟΑΚΑ για να συνέλθει ο ΠΑΟΚ από την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Για να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο. Για να συμμαζευτεί. Για να καθαρίσει το μυαλό του. Για να «χωνέψουν» όλοι στην ομάδα ότι εκείνοι πρέπει να παίξουν αυτό που μπορούν κι ας γίνει ό,τι είναι να γίνει στο θέμα με την Ξάνθη: σ’ αυτό, ούτως ή άλλως, προπονητής και ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα. Και τα ματς Κυπέλλου ήταν η ιδανική ευκαιρία. Σ’ ένα θεσμό – και για την διεκδίκηση μιας κούπας – στον οποία το θέμα με την Ξάνθη δεν επηρεάζει την ομάδα με αφαίρεση βαθμών ή ακόμα και υποβιβασμό. Και με δύο ματς εναντίον του μοναδικού αντιπάλου που κράτησε τον ΠΑΟΚ στο «μηδέν» τα τελευταία δύο χρόνια. Εναντίον ενός αξιοσέβαστου αντιπάλου: η πρόκριση, ει δυνατόν και με πειστικές εμφανίσεις, θα είχε αντίκτυπο και βαρύτητα. Ο ΠΑΟΚ θα είχε αποκλείσει την πιο φορμαρισμένη ομάδα της Λίγκας. Όχι τον Πανιώνιο όπως πέρυσι, ή τον ΟΦΗ στον προηγούμενο γύρο. Μια πρόκριση που θα έδινε πραγματικά το σύνθημα για το restart!

Εξω ο Εσίτι, έξω ο Μάτος. Μπακ ο κάπτεν Αντελίνο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ως εξτρέμ, Μίσιτς – Μαουρίτσιο χαφ, περισσότερη ένταση και ταλέντο με Λημνιό – Πέλκα – Μπίσεσβαρ πίσω από τον Σφιντέρσκι. Κι αν είχε τολμήσει και 4-4-2 με Ακπομ – Σφιντέρσκι και τον Μπίσεσβαρ στον πάγκο, ίσως να είχε καθαρίσει ακόμα πιο εύκολα την πρόκριση ο Δικέφαλος από το πρώτο ματς. Μια πρόκριση που ουσιαστικά είχε τελειώσει από την Τούμπα και χθες επικυρώθηκε στο ΟΑΚΑ: το είχαμε σημειώσει ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να διεκδικήσει την πρόκριση μόνο αν «αυτοκτονούσε» ο αντίπαλός του, ο οποίος είχε τον αέρα και την αυτοπεποίθηση του 2-0, την πιο ποιοτική ενδεκάδα, τους παίκτες με ισχυρότερη προσωπικότητα, περισσότερες παραστάσεις και σερί προκρίσεις σε διπλούς αγώνες Κυπέλλου τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ΜΑΓΙΚΗ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Ο ΠΑΟΚ, εκτός από την ποιότητα, κατέθεσε στα δυο ματς Κυπέλλου και περισσότερη ενέργεια, συγκέντρωση και πάθος. “Μαζεύτηκε” και συσπειρώθηκε μετά το “χαστούκι” στο Μαρούσι. Ο Παναθηναϊκός έχασε την ευκαιρία του στο πρώτο ματς, όπου εκτός από το αμφισβητούμενο πέναλτι δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε μισή καθαρή ευκαιρία και αποχώρησε με δύο και όχι με τέσσερα γκολ μόνο και μόνο ελέω Διούδη.

Ο Παναθηναϊκός καλείται να επανεξετάσει με ηρεμία αν βάσει του κύριου στόχου του – που ήταν η πρόκριση στο Κύπελλο και όχι μόνο μια νίκη «φωτοβολίδα» στο πρωτάθλημα – έκανε τη σωστή διαχείριση έμψυχου δυναμικού σ' αυτά τα τέσσερα σερί ντέρμπι εντός 11 ημερών. Αν αξιοποίησε σωστά όλους τους στρατιώτες στο σωστό timing δεδομένου ότι ο «στρατηγός» εντός αγωνιστικού χώρου, δηλαδή ο Ζαχίντ, έκανε… μισό καλό ματς, στο εντός έδρας ματς πρωταθλήματος εναντίον του ΠΑΟΚ. Ηδη μετράει τρεις σερί ήττες σε επτά μέρες ενώ είχε υποστεί μία ήττα σε τρεις μήνες, κι αυτή με αδικία στο Φάληρο…

Το μεγάλο κέρδος της «επιστροφής» της πλατιάς μάζας των φίλων του είναι αυτή τη στιγμή η πιο βαριά κληρονομιά. Και ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να διατηρήσει αυτή τη μαγιά μόνο αν συνεχίσει με θετικά αποτελέσματα και καλές εμφανίσεις στα τρία τελευταία ματς πρωταθλήματος εναντίον Παναιτωλικού, Αστέρα, Βόλου και εν συνεχεία στα play offs. Κάτι για το οποίο επιτρέψτε μας να διατηρούμε ισχυρότατες αμφιβολίες, είτε οι λιγοστές ελπίδες για αναστολής της «ευρωπαϊκής» ποινής μένουν ζωντανές, είτε όχι. Οι φίλοι αυτής της ομάδας όσο δύσκολα επανασυσπειρώνονται, τόσο εύκολα χάνονται από το γήπεδο…

Υ.Γ. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ το πήρε και μάλιστα αήττητος, διότι έμεινε όρθιος μετά τον αποκλεισμό από το Europa League. Αν το πάρει και εφέτος, θα τα καταφέρει διότι στάθηκε όρθιος σ΄αυτές τις προηγούμενες δέκα ημέρες. Οι διαφορές του με τον Ολυμπιακό είναι πολύ μικρές (με τα θετικά και τα αρνητικά κάθε ομάδας) και η αντιμετώπιση των κρίσεων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα της σεζόν. Όλα αυτά, βέβαια, αν δεν τιμωρηθεί τελικά για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...