Βασσάρας: «Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω δόλο στον Γιάχο στο Ολυμπιακός-Αστέρας»

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Βασσάρας: «Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω δόλο στον Γιάχο στο Ολυμπιακός-Αστέρας»

bet365

Ο Κύρος Βασσάρας ήταν ο επόμενος μάρτυρας ο οποίος κατέθεσε στην δίκη των 28 του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παναθηναϊκός - Ζενίτ με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Στις 13/8/12 είχε οριστεί να γίνει μια συνεδρίαση της ΚΕΔ. Ζήτησα να κάνουμε μια προεργασία ώστε στη συνεδρίαση να αποφασίσουμε για τα ονόματα. Ενημερώθηκα από Πιλάβιο ότι στη συνεδρίαση θα ήταν τρια μέλη και ότι θα απουσίαζαν οι κ. Σαρρής και Σάββας. Δεν γνωρίζω αν έγιναν τηλεφωνήματα για αναβολή της συνεδρίασης. Είχα συμμετάσχει σε συνεδριάσεις τις προηγούμενες χρονιές.

Στις 1 μ.μ. τελικά συνεδριάσαμε, τότε δεν είχα ευθύνη για ορισμούς διαιτητών στην κατηγορία. Η συμμετοχή μου στην Επιτροπή για τους πίνακες ήταν ισότιμη με τους άλλους δύο. Τα δύο άλλα μέλη μου είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε για τους διαιτητές. Η στάση τους ήταν που με πείραξε. Όπως την προηγούμενη χρονιά κάναμε μια διαδικασία για ποιον λόγο δεν επαναλάβαμε την ίδια διαδικασία. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε καθίσει από το πρωί και εξετάσαμε αναλυτικά τους πίνακες προτού αποφασίσουμε.

Ήμουν μέλος της ΚΕΔ, έπρεπε να συμμετέχω. Θεώρησα σωστό για τη δική μου ιστορία, να συνεχίσω τη διαδικασία, και να πάρω κάποιες αποφάσεις. Έπρεπε να βγουν οι διαιτητές, να μπουν στον πίνακα γιατί την επόμενη εβδομάδα ξεκινούσε το πρωτάθλημα. Δεν αναφέρθηκα σε ονόματα όσον αφορά τις αντιρρήσεις μου. Σε τεχνικά θέματα. Στο διάστημα που έγινε το ΔΣ της ΕΠΟ ήμουν σε σεμινάριο της ΟΥΕΦΑ. Μία ημέρα πριν θεώρησα σωστό να ενημερώσω για να γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε. Εξέφρασε τις αντιρρήσεις μου με την επιστολή. Δεν αναφέρθηκα ποτέ σε ονόματα, ούτε στην επιστολή μου.

Υπήρχαν δημοσιεύματα ότι είπα για παράνομους πίνακες, πράγμα το οποίο δεν έγινε, δεν το ισχυρίστηκα ποτέ. Θεώρησα ότι έπρεπε να ενημερώσω τον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της Επιτροπής, εγώ είχα συμβόλαιο με την ΕΠΟ. Έληξε το καλοκαίρι του 2012, δεν ανανεώθηκε και αποχώρησα. Η δική μου απασχόληση ήταν να παράγω διαιτητές. Έβγαζα το μοντέλο για την εκπαίδευση των διαιτητών».

«Οι Ελληνες διαιτητές είχαν πολύ καλή εκπαίδευση»

«Οι Έλληνες διαιτητές είχαν πολύ καλή εκπαίδευση, η οποία μάλιστα ενισχύθηκε με τον ερχομό του Χιου Ντάλας. Δεν θεωρώ λοιπόν, ότι ευθύνεται η εκπαίδευση των διαιτητών για ότι είχε γίνει εκείνη την εποχή και ότι είχε ακουστεί. Αυτός που λέγεται ότι ελέγχεται η ΕΠΟ, πρέπει να το αποδείξει, δεν το κάνει με αποτέλεσμα να έρχομαι μετά ως μάρτυρας σε δίκη. Δεν είχα καμία πίεση όσο διάστημα ήμουν στην ΚΕΔ από κανέναν.

Συνέχεια, μετά από τις αξιολογήσεις, όλες οι Ενώσεις ήθελαν κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό κο εγώ διαφωνούσα να είναι μεγάλος ο αριθμός των διαιτητών. Ποτέ κανείς δεν μου είπε ότι πρέπει να βοηθήσουμε κάποια Ένωση. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 όριζα διαιτητές. Ποτέ δεν μου ζητήθηκε να βάλω κάποιον διαιτητή σε παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαφώνησα για τον αριθμό των διαιτητών αλλά για τον αριθμό των υποψηφίων».

«Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω δόλο στον Γιάχο»

«Βεβαίως και γνωρίζω τον κύριο Γιάχο, θυμάμαι τον τελικό του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό. Κραυγαλέα λάθη έχουν γίνει σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ακόμη και πέντε άτομα να είναι σε έναν αγώνα, μπορεί η συγκεκριμένη στιγμή να έχει διαφύγει και από τον επιπρόσθετο. Και στον συγκεκριμένο αγώνα υπήρχαν πέντε διαιτητές. Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω ότι υπάρχει δόλος σε αυτό το γεγονός. Λάθη γίνονται, τα συνεχόμενα λάθη δεν συγχωρούνται. Αν από κάποιον επηρεαστεί ο διαιτητής, το νούμερο ένα είναι ο παράγοντας. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να δεις, αν ένας διαιτητής κάνει συνεχόμενα λάθη υπέρ μιας ομάδας».

«Οι διαιτητές είναι μόνοι τους και μόνοι πρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Είχα την τύχη να έχω 15 χρόνια στην Α’ εθνική, εγώ ξέρω τι έχω περάσει. Ορισμένες στιγμές υπάρχουν άστοχες δηλώσεις που οπλίζουν το χέρι κάποιου τρελού. Δεν έχω απόδειξη, ένδειξη να πω κάποια πράγματα για κάποιο γεγονός».

Στην συνέχεια έκανε ερωτήσεις ο κύριος Λακαφώσης με τον Κύρο Βασσάρα να απαντάει

«Για να έχουμε απαρτία έπρεπε να ήταν τρία μέλη στη συνεδρίαση. Ξέραμε ότι η συνεδρίαση θα γίνει στις 11.00. Ήμουν εκεί και περίμενα. Ο Πιλάβιος μου είπε ότι ο Σαρρής και ο Σάββας δεν θα ήταν για να μην επηρεάσει την κρίση και των υπόλοιπων μελών, δεδομένου ότι ακολουθούσαν εκλογές στην ΕΠΟ.

Ότι ακούς, ακούμε όλοι. Ποτέ δεν υπήρξαν πρόεδρος στην Επιτροπή Διαιτησίας στην Ελλάδα. Αυτό το έλεγαν κάποιοι που ήθελαν να βλέπουν τον Βασάρα, να προΐσταται στην ΚΕΔ. Εκείνη την περίοδο ήμουν μέλος με συγκεκριμένη αρμοδιότητα, δεν όριζα διαιτητές εγώ.

Στις 13/8 έγινε πραγματική συνεδρίαση. Στις συνεδριάσεις για τους πίνακες δεν κρατούσαμε πρακτικά. Το ποιος έλεγε ναι, ποιος έλεγε όχι για ένα διαιτητή, δεν υπάρχει πουθενά καταχωρημένο. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που μπορεί να μην είχε διάρκεια πέντε λεπτά αλλά 40, εγώ είπα εξέφρασα τις αντιρρήσεις μου, τις εξέφρασα με την επιστολή μου. Οι αντιρρήσεις μου δεν ήταν επί ονομάτων, δεν καταγραφήκαν πουθενά».

Ο κύριος Λακαφώσης διαβάζει την κατάθεση Βασάρα και σχολιάζει: «Οι αντιρρήσεις σας ήταν επί προσώπων, θέλω να μου πείτε ποιοι έπρεπε να μπουν και δεν μπήκαν, και ποιοι δεν μπήκαν παράνομα».

«Είπα να εφαρμοστούν πιο κλειστά κριτήρια. Κριτήριο ήταν η απόδοση των διαιτητών. Θυμόμουν ότι ένα από τα κριτήρια, δεν μπορούσαμε να είχαμε διαιτητές πάνω από 41. Η δική μου αντίρρηση ήταν ότι ένας διαιτητής που πέρασε τα τεστ, επειδή ήταν 42, δεν έπρεπε να τον αποκλείσουμε. Εξέφρασε με την εμπειρία που είχα κάποιες απόψεις. Ζήτησα να υπάρχουν και υποψήφιοι ανόδου που τον εφάρμοσα πρώτη φορά εγώ. Διαιτητές β’ εθνικής έπαιξαν Κύπελλο και Α’ Εθνική και πήραν εμπειρίες. Ήθελα να τους κατευθύνω σε μία λογική, να μην καταστραφεί κάποιος διαιτητής από ένα παιχνίδι. Δεν αναφέρθηκα σε ονόματα. Διεθνής βοηθός που είχε σταθερή απόδοση βγήκε από τον πίνακα επειδή είχε την ατυχία να είναι 41.

Το όλο θέμα ήταν η στάση, έλλειψη σεβασμού. Οι αντιρρήσεις ήταν επί των αρχών. Δεν είπα ότι κάτι έγινε παράνομα, είχα ζητήσει από τα μέλη να συναντηθούμε σε προγενέστερο στάδιο. Δεν διαφώνησα επί συγκεκριμένων ονομάτων αφού έβλεπα ότι και να πω δύο θα ήταν. Αποδεκτό ήταν, δημοκρατία έχουμε».

Τι σημαίνει αυτό που καταθέσατε ότι «με αναγκάζετε να απέχω»;
«Όταν λέω απέχω, δεν σημαίνει απέχω από τη συνεδρίαση, Μου έδωσαν μία λίστα, ήταν τζάμπα κόπος, να πω εγώ τι; Είχαν έτοιμο τον πίνακα. Έκανα ερωτήσεις, πήρα τις απαντήσεις μου. Το χαρτί που μου έδωσαν με τα ονόματα, ήταν αυτό που αναρτήθηκε. Πάτησα ένα κουμπί, τους έστειλαν στο γραφείο Τύπου και αναρτήθηκε. Μετά την ανάρτηση δεν έκανα κάτι…».

«Εξαιρετικός και αξιόλογος άνθρωπος ο Ντάλας»

Η διαδικασία ξεκίνησε μετά τη διακοπή με τον Βασσάρα να απαντάει σε ερώτηση του Βασίλη Δημακόπουλου για τον αριθμό των διαιτητών, ο οποίος έπρεπε να είναι μέχρι 28. Ποτέ δεν ήταν κάτω από 20.

Οι διαιτητές που επιλέχτηκαν τότε δεν είχαν κάτι το επιλήψιμο.

Υπήρξε σκοπιμότητα στην επιλογή των επιπλέον ανθρώπων; Είχατε συμπεριφορά τέτοια διαιτητική που να δικαιολογεί κρίση δόλου;

Όχι.

Στην περίοδο 2014-2015, ήσασταν στην ΚΕΔ;

Δεν ήμουν.

Ξέρετε αν μετείχαν τότε πρόσωπα των σημερινών κατηγορουμένων;

Δεν ξέρω, δεν παρακολουθούσα τότε...

Μετά έγινε αναφορά στη σχέση τους με τον κ. Ντάλας. «Ο Χιου Ντάλας είναι εξαιρετικός και αξιόλογος άνθρωπος. Βάσει του συμβολαίου του ερχόταν κάποιες μέρες και έφευγε».

«Να μην τιμωρούνται οι διαιτητές»

Σίγουρα σε όλη την Ευρώπη γίνονται δηλώσεις, απλά υπάρχει ένα όριο, κάποια δεν έχουν όριο. Η συμπεριφορά των παραγόντων τιμωρείται εφόσον γίνει κάτι εκείνη τη στιγμή.

Η γνώμη του για τον Σπάθα: Ήταν διεθνής διαιτητής, μαζί με το Γιάχο, δεν έδωσαν αφορμή, δεν είχα κανένα πρόβλημα όσο ήμουν εγώ.

Δεν μου αρέσει εμένα η λέξη τιμωρία, οι διαιτητές δεν πρέπει να τιμωρούνται.

Ο δικηγόρος του Σαρρή στέκεται στην υπογραφή του Βασσάρα στους πίνακες της διαιτησίας.

Στη συνέχεια αναφορά γίνεται στην απομάκρυνσή του και στη λήξη του συμβολαίου του με την ΕΠΟ. Κάποιος που είναι μέλος της ΚΕΔ δεν υποχρεούται να κάνει συμβόλαιο. Εγώ ανέλαβα την ανάπτυξη. Οταν έληγε το συμβόλαιό μου, μου είπε η ΕΠΟ ότι συνεχίζουμε με συγκεκριμένες ιδιότητες χωρίς χρονικό ορίζοντα.

Ο Κουρίδης (σ.σ. δικηγόρος της ΕΠΟ) στη συνέχεια του είπε ένα παράδειγμα για ένα ματς στο εξωτερικό όπου ο διαιτητής είχε κάνει ένα λάθος κι ο πρόεδρος της UEFA δήλωσε πως δεν θα υπάρχει ποινή στον ρέφερι γιατί θα είναι σαν να τιμωρούμαι έναν παίκτη που χάνει πέναλτι.

Πάνω σ' αυτό ο Βασσάρας συμφώνησε απόλυτα.

Σας πίεσε κανείς να βάλετε τον Κωνσταντινέα στο Ξάνθη-Ολυμπιακός το Γενάρη του 2012;
Κανένας.

Ο μάρτυρας καταθέτει γιατί ο Κουρίδης κι ο Σταθόπουλος μπορούσαν να με επηρεάσουν.
«Εάν κάποιος με έπαιρνε τηλέφωνο θα το είχα καταγγείλει. Ο κύριος Σταθόπουλος ήταν σε μια επιτροπή για το Fair Play και σε οποιαδήποτε θέματα αφορούσαν αυτό το κομμάτι και στα σεμινάρια είχαμε μιλήσει. Ήμουν παρών στη συνεδρίαση της ΚΕΔ, αυτά που λέει ο Σάββας ότι δεν ήμουν δεν ισχύουν».

Οι διαιτητές στον τελικό είχαν σύστημα ενδοεπικοινωνίας;
«Το 2013 ναι. Όταν μιλάει ένας, τον ακούνε όλοι. Όλοι οι διεθνείς θα ήταν κατά εμένα στη λίστα των υποψηφίων για τον τελικό, όχι μόνο ο Γιάχος. Όσο εγώ ήμουν στην ΚΕΔ, δεν υπέπεσε κάτι μεμπτό στην αντίληψη μου που να με αναγκάσει να βάλω κάποια πειθαρχική ποινή σε διαιτητές. Όσο ήμουν στην ΚΕΔ, δεν ήρθε κανένα χαρτί στα χέρια μου για τους διαιτητές. Δεν γνωρίζω πως λειτουργεί το Sportsradar. Θα σας πω κάτι, στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα