Μιλώντας για τον Γιασίν Αγιούμπ…

Μιλώντας για τον Γιασίν Αγιούμπ…

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Μιλώντας για τον Γιασίν Αγιούμπ…

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα άκουσε να του λέει ο expert του ολλανδικού ποδοσφαίρου, Γιάννης Αναστασίου, για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Τριφυλλιού.

Η τρίτη κίνηση του Παναθηναϊκού στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ήταν και η… φαρμακερή. Η πιο δύσκολη, η πιο ποιοτική, εκείνη με τον μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας αλλά και με τις περισσότερες πιθανότητες προσφοράς για το παρόν αλλά και για το μέλλον, καθώς αποκτήθηκε ως ελεύθερος! Μετά τον δανεισμό του Ανουάρ Τουχάμι και εκείνον του Ντομινίκ Νάγκι, το Τριφύλλι χάρη στις φοβερές και τρομερές διασυνδύσεις του Τσάβι Ρόκα και την ικανότητα του Ισπανού τεχνικού διευθυντή να πείθει τους παίκτες που θέλει, ο Γιασίν Αγιούμπ υπέγραψε στους πράσινους και προσθέτει χαρακτηριστικά που δεν υπήρχαν στην μεσαία γραμμή της ομάδας, προσθέτει ποιότητα που επίσης δεν υπήρχε σε μεγάλο βαθμό στον άξονα του κέντρου. Τουλάχιστον θεωρητικά, τουλάχιστον κρίνοντας από όσα έκανε στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ο Μαροκινός μέσος.

Εξάλλου για κάθε μεταγραφή καθρέφτης είναι μόνο το γήπεδο, μόνο το χορτάρι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να διακρίνεις την φιλοσοφία, την λογική που υπάρχει πίσω από κάθε κίνηση, πίσω από κάθε επιλογή ποδοσφαιριστή. Και στην περίπτωση του Αγιούμπ μιλάμε για έναν παίκτη με γεμάτες χρονιές, πρωταγωνιστή στην προηγούμενη ομάδα του, χωρίς προβλήματα τραυματισμών. Στοιχεία που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας και μειώνουν εκείνες της αποτυχίας. Αυτό, όμως, που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως κάθε ποδοσφαιριστής είναι άνθρωπος. Και μιλάμε για την πραγματική ζωή, όχι για το football manager. Στην πραγματική ζωή, δεν υπάρχουν αλγόριθμοι. Υπάρχουν άπειρες μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να οδηγήσουν μία μεταγραφή στο να θεωρηθεί επιτυχημένη ή αποτυχημένη. Δεδομένα και σταθερές που επειδή μιλάμε για ανθρώπους, μπορεί να μετατρέψουν έναν ποιοτικό ποδοσφαιριστή σε… παλτό. Άπειρα τα παραδείγματα κατά το παρελθόν.

Επιστροφή στον Αγιούμπ. Ο 26χρονος μέσος που αναμένεται να είναι πανέτοιμος στα μέσα Φεβρουαρίου είναι ο ορισμός του δημιουργικού κεντρικού μέσου. Ένα 8άρι που μπορεί να παίξει και 10άρι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν διαθέτει και ανασταλτικές αρετές. Κάθε άλλο. Βγάζει επιθετικότητα στο μαρκάρισμα και προσπαθεί να ανακτήσει άμεσα την κατοχή ενώ παράλληλα στα χρόνια της Ουτρέχτης οι επαφές του ήταν καθοριστικές στο επιθετικό τρίτο. Γκολ και ασίστ. Εκτέλεση και δημιουργία.

Καλύτερη άποψη, όμως, από εμάς έχει ένας άνθρωπος που γνωρίζει πάρα πολύ καλά το ολλανδικό ποδόσφαιρο. Ένας Έλληνας προπονητής που περισσότερο θεωρείται ποδοσφαιρικά ᾽Ὀλλανδός᾽᾽παρά Έλληνας. Ο λόγος για τον Γιάννη Αναστασίου, τον τελευταίο τεχνικό που οδήγησε το Τριφύλλι στην κατάκτηση ενός τροπαίου(Κύπελλο το 2014) και παρουσίασε την τελευταία ομάδα που διεκδίκησε τον τίτλο του πρωταθλητή(2014-2015) από τον Ολυμπιακό.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΝ ΧΑΓΚ

Το… μπαμ στην καριέρα του, το έκανε με την φανέλα της Ουτρέχτης. Πόσο σημαντικός ήταν ο νυν προπονητής του Άγιαξ, Έρικ τεν Χάγκ; Ο Έλληνας τεχνικός, έχει την απάντηση…

‘’Ο Αγιούμπ είναι ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος στην Ουτρέχτη έκανε πολύ καλές εμφανίσεις, είχε μια σταθερή πορεία για αρκετά χρόνια. Εκεί δούλεψε με τον νυν προπονητή του Άγιαξ, τον Ντε Χαγκ, και αυτός ήταν που τον βοήθησε να αναδειχθεί. Τον βοήθησε αρκετά το στυλ παιχνιδιού του Ολλανδού προπονητή. Εκεί έπαιζαν ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό που παίζαμε στον Παναθηναϊκό. 4-3-1-2, με αρκετά μεγάλο ποσοστό κατοχής. Σε αυτή την διάταξη αγωνιζόταν είτε ως δεκάρι στην κορυφή του ρόμβου είχε ως αριστερό εσωτερικό χαφ᾽᾽.

ΠΑΤΑΕΙ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣ

Ποιο είναι το αγωνιστικό προφίλ του Αγιούμπ, σύμφωνα με τον Αναστασίου;

᾽᾽Δεν είναι ο μέσος ο γρήγορος, ο εκρηκτικός, αυτός που θα δημιουργήσει ρήγματα με την ταχύτητά του. Ξέρει, όμως, καλό ποδόσφαιρο, έχει άρτια τεχνική και είναι επιθετικός στα μαρκαρίσματά του. Διαθέτει ισορροπία στο παιχνίδι του. Πατούσε σε κάθε αναμέτρηση την αντίπαλη περιοχή, είναι έξυπνος ποδοσφαιριστής, του αρέσει να έχει την μπάλα στα πόδια και να δημιουργεί᾽᾽.

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Είναι αυτό που έψαχνε ο Παναθηναϊκός και του έλειπε;

‘’Δίχως αμφιβολία είναι ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής. Πιστεύω πως μπορεί να κάνει την διαφορά στον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα. Όταν προσαρμοστεί, θα δώσει πολλά πράγματα στην μεσαία γραμμή της ομάδας᾽᾽.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΗΝ ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ

Τι συνέβη και δεν… έπιασε στο Ρότερνταμ; Ο πρώην προπονητής του Τριφυλλιού, δίνει την δική του εξήγηση, μια εξήγηση που βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και τον ίδιο τον παίκτη, σύμφωνα με όσα έλεγε στους ανθρώπους του Παναθηναίκού πριν τις υπογραφές…

᾽᾽Στην Φέγενορντ δεν είχε την απαιτούμενη εξέλιξη. Έπαιξε 20-25 παιχνίδια, πολλά ως αλλαγή. Δεν έκανε την διαφορά που έκανε στην Ουτρέχτη. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πράγματα πέρα από το ποδόσφαιρο, ωστόσο, ποδοσφαιρικά υπάρχει εξήγηση. Δεν κατάφερε να ταιριάξει στο στιλ ποδοσφαίρου της ομάδας του Ρότερνταμ. Εκεί έπαιζαν τελείως διαφορετικά από αυτό που είχε μάθει και συνηθίσει στην Ουτρέχτη. Η Φέγενορντ έχει ένα πιο άμεσο στιλ παιχνιδιού, πιο επιθετικό. Δεν την ενδιαφέρει η κυκλοφορία της μπάλας, όπως για παράδειγμα βλέπεις τον Άγιαξ. Στον Παναθηναϊκό που του αρέσει να έχει την μπάλα αρκετή ώρα στην κατοχή του, πιστεύω πως θα καταφέρει να δείξει όσα έδειξε και στην Ουτρέχτη᾽᾽.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.