ΑΕΚ: Ο Καρέρα έχει αρχίσει να περνάει τα «θέλω» του

ΑΕΚ: Ο Καρέρα έχει αρχίσει να περνάει τα «θέλω» του

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο Καρέρα έχει αρχίσει να περνάει τα «θέλω» του

bet365

Ο Μάσιμο Καρέρα έχει αρχίσει να περνάει στην ΑΕΚ τα στοιχεία της φιλοσοφίας που είχε αναλύσει κατά την παρουσίασή του, έχοντας ως στόχο πλέον να τους δώσει διάρκεια και εξέλιξη.

Serie A με ακόμα καλύτερες αποδόσεις. |21+

Η ΑΕΚ επέστρεψε στις νίκες χάρη στο 3-0 επί της ΑΕΛ, σε ένα παιχνίδι στο οποίο δεν προβληματίστηκε σε κανένα σημείο αμυντικά και μπροστά, από τη στιγμή που πήρε το προβάδισμα με τον Σιμόες σε ένα κομβικό σημείο, απελευθερώθηκε για να φτάσει με τα γκολ των Ολιβέιρα και Λόπες σε μια άνετη επικράτηση.

Ήταν μια νίκη που έφερε τη… στάμπα του Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος συμπλήρωσε 40 μέρες στην τεχνική ηγεσία των κιτρινόμαυρων. Διάστημα κατά το οποίο ο Ιταλός κόουτς έχει δουλέψει πάνω στα στοιχεία της φιλοσοφίας που θέλει να περάσει στην ομάδα και τα οποία έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να φαίνονται. Ποια είναι αυτά; Μαχητικότητα, νοοτροπία νικητή, καλύτερη ανασταλτική λειτουργία, προσαρμοστικότητα σαν… χαμαιλέοντας και καλό κλίμα στα αποδυτήρια, όπως ήταν οι βασικοί άξονες που είχε αναλύσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του.

Παίκτες - μαχητές με νοοτροπία νικητή, χωρίς φόβο

Η μαχητικότητα αναμφισβήτητα έχει αλλάξει σε σχέση με την προ Καρέρα εποχή προς το καλύτερο. Ήταν κάτι που επισήμανε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη επί της ΑΕΛ τονίζοντας ότι η οργάνωση, η ένταση και το υψηλό πρεσάρισμα στον αντίπαλο είναι στοιχεία που έχουν βελτιώσει στο παιχνίδι τους οι κιτρινόμαυροι που παρουσιάζονται πιο αποφασισμένοι και με περισσότερο πάθος με τον Καρέρα στον πάγκο σε σχέση με ό,τι συνέβαινε στο μεγαλύτερο διάστημα από το ξεκίνημα της σεζόν.

Όσον αφορά τη νοοτροπία του νικητή, ο Καρέρα πλέον μετράει τέσσερις νίκες σε έξι ματς πρωταθλήματος, αλλά το κυριότερο είναι ότι με τον Ιταλό τεχνικό οι παίκτες της ΑΕΚ δεν δείχνουν να βγάζουν τον φόβο που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν. Ακόμα και όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα δεν τα… έχασαν (όπως είχαν συνηθίσει να κάνουν) αλλά βγήκαν μπροστά και είχαν ευκαιρίες για την ισοφάριση.

Η ανασταλτική λειτουργία και η τακτική πειθαρχεία

Φυσικά το βάρος της δουλειάς του Καρέρα από την πρώτη στιγμή είχε πέσει στην ανασταλτική λειτουργία που ήταν η «μαύρη τρύπα» της ΑΕΚ, δεχόμενη 17 γκολ σε 13 αγωνιστικές. Στα έξι ματς πρωταθλήματος με τον Ιταλό κόουτς η άμυνα της ΑΕΚ έχει δεχθεί τρία τέρματα, παίζοντας με τις γραμμές πιο κοντά και βγάζοντας περισσότερη σιγουριά από πριν. Αυτό ήταν το πρωταρχικό μέλημα του Καρέρα, τουλάχιστον να μην χάνει, όπως σε εκείνο το 0-0 στη Λαμία. Δεδομένα υπάρχει περιθώριο για περισσότερη αμυντική βελτίωση, αλλά σταδιακά, όπως φάνηκε και στο 3-0 επί της ΑΕΛ, η ΑΕΚ δείχνει να αποκτά έναν πιο συμπαγές αμυντικό σχηματισμό.

Όσο για την προσαρμοστικότητα σαν… χαμαιλέοντας που είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή; Αυτό είναι πασιφανές με τον Καρέρα να έχει χρησιμοποιήσει διάφορους σχηματισμούς όχι μόνο στον τρόπο που ξεκινάει τα παιχνίδια, αλλά και στις αλλαγές στη διάταξη κατά τη διάρκειά τους. Από 4-2-3-1 σε 4-3-3, από 3-5-2 σε 3-4-3 και από 3-5-2 σε 3-4-1-2 η ΑΕΚ κατά τη διάρκεια των αγώνων μεταβάλλεται πειθαρχημένα για να πάρει αυτό που θέλει.

Ο νέος αέρας στα αποδυτήρια

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη νέα ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια είναι στοιχεία που κάνουν την ΑΕΚ να αισιοδοξεί. Άλλωστε το ενωτικό κλίμα εντός της ομάδας ήταν κάτι στο οποίο είχε σταθεί ο Καρέρα από την αρχή τόσο στις δηλώσεις του όσο και στην πανηγυρική φωτογραφία στο νικηφόρο ντεμπούτο απέναντι στην Ξάνθη. Και στη συνέχεια αυτό βγήκε και σε άλλα ματς, όπως στο πέναλτι που παραχώρησε ο Λιβάια στον Βέρντε με τον Παναιτωλικό, αλλά και στα λόγια του Ολιβέιρα μετά το ματς με την ΑΕΛ που δεν θεώρησε τον εαυτό του ως MVP αλλά τον Σιμόες.

Χρειάζεται διάρκεια, συνέπεια και εξέλιξη

Σίγουρα ο Καρέρα δεν γίνεται να κριθεί (όπως και κανείς προπονητής) από τις πρώτες 40 μέρες στη νέα του δουλειά, καθώς η διάρκεια, η συνέπεια και η εξέλιξη όλων των στοιχείων που θέλει να περάσει θα είναι αυτά που θα βγάλουν συμπέρασμα. Ωστόσο, σε αυτό το διάστημα ο Ιταλός τεχνικός εργάζεται με πειθαρχία και μεθοδικότητα πάνω στα «θέλω» του και στους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας του και μέχρι στιγμής αυτά έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο γήπεδο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα