Το -3 του Ολυμπιακού, το -5 του ΠΑΟΚ, ο Αρης και η αξιοποίηση του Καραϊσκάκη

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Το -3 του Ολυμπιακού, το -5 του ΠΑΟΚ, ο Αρης και η αξιοποίηση του Καραϊσκάκη

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος διαβάζει μέσα από το blog του στο gazzetta με τον δικό του τρόπο το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Άρη.

Bwin - Η δράση όλων των σπορ, τώρα πιο αληθινή από ποτέ! |21+

Καλό το διπλό του Ολυμπιακού στη Λαμία, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα: οι «ερυθρόλευκοι» χάνουν αδικαιολόγητα, σε σχέση με τον ΠΑΟΚ, βαθμούς εκτός έδρας.

Δεν εξετάζουμε αυτή την στιγμή τον τρόπο, εάν ο Ολυμπιακός έχει άλλη διαιτησία, ακόμη ακόμη αν κάποιες ομάδες παίζουν αλλιώς τον Ολυμπιακό κι αλλιώς άλλες ομάδες-εξετάζουμε τα αποτελέσματα. Και βάση αποτελεσμάτων, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας έχει απολέσει αδικαιολόγητα πολλούς βαθμούς εκτός έδρας.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της απώλειας: σε σχέση με το περσινό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός είναι στους -6 βαθμούς εκτός έδρας! Διότι πέρσι είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο ενώ φέτος έφερε ισοπαλίες στο ΟΑΚΑ και στη Νέα Σμύρνη, ενώ πέρσι είχε κερδίσει στα Γιάννινα, ενώ φέτος έφερε ισοπαλία στο Βόλο, με την ομάδα που πήρε τη θέση του ΠΑΣ στην Α΄ Εθνική.

Γενικά ο Ολυμπιακός είναι πρώτος γιατί έχει εκμεταλλευθεί τη δύναμη της έδρας, το Καραϊσκάκη, όπου μάλιστα φέτος έχει πάρει +3 βαθμούς σε σχέση με πέρσι, καθώς στο περσινό πρωτάθλημα είχε χάσει από τον ΠΑΟΚ και είχε φέρει ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό, ενώ φέτος ήρθε 1-1 με τον μεν και νίκησε 1-0 τον δε.

Και πάλι δηλαδή, ο Ολυμπιακός είναι στο -3 στους βαθμούς που είχε πάρει στα αντίστοιχα περσινά παιχνίδια του, κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά και πολύ σημαντικό αν θέλουμε να δούμε τη συνέχεια. Γιατί ο Ολυμπιακός είναι στο -3 σε σχέση με τους δικούς του βαθμούς εκτός έδρας, αλλά είναι πρώτος στη βαθμολογία διότι ο ΠΑΟΚ είναι στο -5! Διότι πέρσι είχε κερδίσει τον Άρη στο Χαριλάου (φέτος έχασε 2-4), είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα (φέτος 2-2) κι είχε κερδίσει και τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη (φέτος 1-1). Και το μόνο καλύτερο αποτέλεσμα που έχει συγκριτικά με πέρσι είναι το διπλό στο Περιστέρι (πέρσι είχε φέρει ισοπαλία).

Πού θέλω να καταλήξω με αυτή την καταγραφή; Βλέπουμε ότι σε γενικές γραμμές και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ φέρνουν και φέτος πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα με πέρσι-από τις 18 αγωνιστικές, στις 13-14 έφεραν ό,τι και πέρσι. Έχουμε λοιπόν ακόμη οκτώ αγωνιστικές μέχρι τη λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, πριν αρχίσουν τα πλέϊ οφς. Η λογική λέει ότι αυτό το πράγμα, δηλαδή να φέρνουν πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα με πέρσι οι δύο αυτές ομάδες, θα συνεχιστεί.

Αν δούμε λοιπόν το πρόγραμμα, θα διαπιστώσουμε ότι ο Ολυμπιακός έχει ακόμη να παίξει εκτός έδρας με τον ΟΦΗ, όπου πέρσι έχασε, με την ΑΕΚ, όπου πέρσι έφερε ισοπαλία, με τον Ατρόμητο, όπου πέρσι κέρδισε στο 94’ και με τον ΠΑΟΚ, όπου πέρσι έχασε. Κι εντός έδρας με Άρη, Πανιώνιο, Ξάνθη και Παναιτωλικό, τους οποίους πέρσι είχε κερδίσει. Ο δε ΠΑΟΚ έχει να παίξει εντός έδρας με Αστέρα, Βόλο, ΟΦΗ, Ολυμπιακό, τους οποίους πέρσι είχε κερδίσει και εκτός έδρας με Λαμία, Παναθηναϊκό, Λάρισα, Ξάνθη, όπου πέρσι είχε απώλεια μόλις δύο βαθμών.

Κοινώς, αν τα αποτελέσματα είναι περίπου τα ίδια, ακόμη και λίγο καλύτερα για τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ θα πάει όχι απλά πρώτος, αλλά και με διαφορά στα πλέϊ οφς…Κι ας αφήσουμε το μεταξύ τους ντέρμπι, που και αργεί και είναι ιδιαίτερο ματς. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει να πάει την Τετάρτη στο Ηράκλειο και την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, όπου τον περιμένουν ο ΟΦΗ κι η ΑΕΚ, από τους οποίους πέρσι είχε χάσει πέντε βαθμούς.

Άρα, οι «ερυθρόλευκοι» απόψε στο ντέρμπι με τον Άρη καίγονται για να κερδίσουν. Γιατί αν δεν κερδίσουν αφενός μεν πιθανότατα θα χάσουν την πρωτιά, με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται τον Αστέρα (που έχει πέντε σερί ήττες στην Τούμπα και πλέον χάνει και με κάτω τα χέρια από τον ΠΑΟΚ και μέσα στην Τρίπολη), αφετέρου δε θα πάνε με πολύ κακή ψυχολογία στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια από τα οποία εν πολλοίς θα κριθεί η διαφορά με την οποία θα φτάσουν οι δύο πρώτοι στα πλέϊ οφς, σύμφωνα πάντοτε με τη θεωρία.

Το συμπέρασμα είναι απλό: ο Ολυμπιακός εάν θέλει να έχει τις όποιες πιθανότητες μπορεί να έχει για τίτλο σε αυτό το ελληνικό πρωτάθλημα, με τους όρους τους οποίους διεξάγεται, πρέπει τουλάχιστον να συνεχίσει να αξιοποιεί τον παράγοντα έδρα. Φέτος έχει μόνο νίκες στο Καραϊσκάκη και την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ. Το μίνιμουμ που έχει να κάνει είναι να φτάσει στα πλέϊ οφς με νίκες στο σπίτι του. Ήδη, στα 18 τελευταία του παιχνίδια για το πρωτάθλημα έχει στον Πειραιά 17 νίκες κι αυτή την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ. Είναι μία πραγματικά σπουδαία επίδοση, που ξεκινάει από τις 3 Δεκεμβρίου του 2018.

Μόνο που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Άρης απόψε θα του κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη. Κι ο Ολυμπιακός για να συνεχίσει την απίστευτη βαθμοσυλλογή του στο Καραϊσκάκη πρέπει να είναι πραγματικά καλός. Για παράδειγμα, καλύτερος απ΄ ότι έπαιξε εναντίον του Παναθηναϊκού τις προάλλες. Προπάντων δε πρέπει να βρει κι άλλες λύσεις στο θέμα του γκολ, και ειδικότερο σήμερα και γενικότερα.

Πρακτικά είναι αδύνατο ο Ελ Αραμπί να καθαρίζει όλα τα παιχνίδια. Πρέπει να σκοράρουν κι άλλοι παίκτες. Στη Λαμία ο Μπουχαλάκης τα έκανε όλα καλά σε εκείνη τη φάση στο α΄ ημίχρονο (απαλλάχτηκε εντυπωσιακά από δύο αντιπάλους έξω από την περιοχή κι έπαιξε έξοχα το ένα-δύο με τον Βαλμπουενά), αλλά όταν βρέθηκε φάτσα με τον γκολκίπερ αστόχησε από θέση που την λες και ιδανική. Δεν μπορείς να χάνεις αυτό το γκολ.

Η επιστροφή του Βαλμπουενά δίνει την ελπίδα καλύτερης, επιτέλους, αξιοποίησης των στατικών φάσεων, όπως είδαμε την περασμένη Κυριακή στο κόρνερ του και την κεφαλιά του Μπα στο δοκάρι, αν και το να απειλείς σαν Ολυμπιακός μία φορά στις 12 στημένες φάσεις (10 κόρνερ και δύο φάουλ γύρω από την περιοχή), είναι ποδοσφαιρικά απαράδεκτο.

Παρεμπιπτόντως, αρχίζω και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που ο Μαρτίνς δεν αλλάζει τον ακόμη άγουρο Σενεγαλέζο από την ενδεκάδα είναι ότι πρόκειται για τον πιο ικανό κεφαλοσφαιριστή της ομάδας και ίσως τον μοναδικό που απειλεί στα επιθετικά «στημένα» του Ολυμπιακού!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.