Μια συνέντευξη που μ’ έκανε να ανησυχώ!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Μια συνέντευξη που μ’ έκανε να ανησυχώ!

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για την διαιτησία με αφορμή τη συνέντευξη του Λιφ Λίντμπεργκ που είναι μέλος της ΚΕΔ!

Φενέρμπαχτσε - Μπαρτσελόνα με σούπερ προσφορά* & Live Streaming* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την συνέντευξη του Λιφ Λίντμπεργκ που έδωσε στην Σουηδική εφημερίδα Aftonbladet και αναδημοσιεύτηκε στα ελληνικά μέσα.

Για όσους δεν γνωρίζετε ο Λίντμπεργκ είναι μέλος της ΚΕΔ και ασκεί τα καθήκοντα του τρίτου αρχιδιαιτητή ( πρώτος αρχιδιαιτητής Βίτορ Περέιρα, δεύτερος Χουάν Αντόνιο Μαρίν) σύμφωνα με το καθεστώς εποπτείας στο όποιο υπόκειται η ΚΕΔ εδώ και ένα χρόνο.

Το δίχως άλλο σοβαρή προσωπικότητα περιβεβλημένη με κύρος στον χώρο της παγκόσμιας διαιτησίας ο Σουηδός ρέφερι έχει συμμετάσχει σε 220 αγώνες Σουηδικού πρωταθλήματος κι επί 8 συνεχή χρόνια σε αγώνες της ΟΥΕΦΑ.

Μεταξύ άλλων στον τελικό του Euro 2000 στο Ρότερνταμ ανάμεσα στην Ιταλία και την Γαλλία , αλλά και στον τελικό του Μουντιάλ στην Ιαπωνία ως βοηθός μεταξύ Γερμανίας και Βραζιλίας!

Με βάση την διαδρομή του αλλά και τον πλούτο των παραστάσεων στην καριέρα του , περίμενα απόν τον αξιότιμο κύριο Λίντμπεργκ μια ρεαλιστική αποτίμηση των πεπραγμένων στον πολύπαθη χώρο της διαιτησίας και συγχρόνως μια ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης κατά την διάρκεια της θητείας του, αλλά δυστυχώς οι εντυπώσεις που αποκόμισα μετά την ανάγνωση των δηλώσεων του μόνο θετικές δεν μπορούν να θεωρούνται.

Για να γίνω λοιπόν πιο σαφής και συγκεκριμένος θα παραθέσω χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την συνέντευξη και τα σημεία που πραγματικά μου δημιούργησαν απορίες και ερωτηματικά.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Αναφερόμενος στην κατάσταση την οποία βρήκε ο κ.Λίντμπεργκ αλλά και οι ομόλογοι του σημειώνει χαρακτηριστικά:

«…Χρειαζόταν να βρούμε ανθρώπους με λευκό μητρώο που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με ομάδες, προέδρους, ιδιοκτήτες ή διάφορα συμφέροντα».

Κεραυνός εν αιθρία, βόμβα μεγατόνων δώστε εσείς τον χαρακτηρισμό που ταιριάζει στην δήλωση!!!

Καθαρά και χωρίς περιστροφές ο αρχιδιαιτητής δηλώνει –αποκαλύπτει ότι στο προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν διαιτητές των οποίων το μητρώο ήταν βεβαρυμμένο και ότι διατηρούσαν σχέσεις προφανώς εξάρτησης –κάθε μορφή εξάρτησης- με ομάδες , παράγοντες, ιδιοκτήτες , εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους!

Και προφανέστατα όλες αυτές οι καταγγελίες είναι αποδεδειγμένες, αλλιώς πως έκρινε ότι το μητρώο τους δεν είναι λευκό!

Δηλαδή για να καταλάβω, τι μας λέει ο κύριος Λίντμπεργκ;

Περασμένα ξεχασμένα; Ότι έγινε , έγινε πάμε παρακάτω;

Ο κόσμος που εξακολουθεί να παρακολουθεί ποδόσφαιρο , που ενδιαφέρεται για το άθλημα έξω και πέρα από οπαδικές προτιμήσεις , δεν οφείλει να γνωρίζει τους φαύλους και τους ποταπούς;

Δεν οφείλει να γνωρίζει τους παράγοντες, τους ιδιοκτήτες, τους προέδρους και τους διαιτητές που κατέστησαν αναξιόπιστο τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Δηλαδή o αξιότιμος κύριος Λίντμπεργκ μας λέει ότι ήρθε στην χώρα μας για να τους βάλει σε τάξη και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο;

Αυτό αρκεί;

Και όταν με το καλό αποχωρήσετε κύριε Λίντμπεργκ -γιατί κάτι τέτοιο προβλέπεται στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου- τι θα εμποδίσει όλους αυτούς να επανέλθουν στο προσκήνιο;

Αν είναι όντως αληθή όλα αυτά που ισχυρίζεστε τότε γιατί αυτοί οι κύριοι να παραμένουν στο χώρο του ποδοσφαίρου όντας στο απυρόβλητο;

Από την αποκαλυπτική δήλωση βόμβα του Σουηδού αρχιδιαιτητή προκύπτουν αβίαστα μια σειρά ερωτημάτων που πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να απαντηθούν στον αιώνα τον άπαντα!

Όπως : Η Πολιτεία ενημερώθηκε για τα καθέκαστα από τους αρμόδιους φορείς εν προκειμένω από τους τρεις αρχιδιαιτητές, ή μήπως δεν ενημερώθηκε;

Αν ενημερώθηκε σύμφωνα πάντα, με την φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, τι έπραξε η Πολιτεία;

Δεν όφειλε να παραδώσει τα στοιχεία στους εισαγγελείς ώστε αν αυτοί έκριναν απαραίτητο να προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις;

Τίποτα δηλαδή περισσότερο ή λιγότερο απ’ ότι δηλαδή συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.(βλέπε Ιταλία, Γαλλία κοκ.)

Με βάση λοιπόν την καταγγελία του αρχιδιαιτητή και από την στιγμή που δεν κινήθηκαν περαιτέρω διαδικασίες ο κάθε φίλαθλος έχει το δικαίωμα και την άνεση να προχωρήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων, χωρίς να κατηγορηθεί ότι αυθαιρετεί.

Άλλος θα μιλήσει για το περιβόητο ελληνικό κουκούλωμα, άλλος θα πει ότι όλα αυτά είναι μπούρδες , ότι υπήρχαν κάποιες ενδείξεις, αλλά από αποδείξεις τίποτα, άλλος θα ισχυριστεί ότι ο Σουηδός πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα!

Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν αποκαθιστά την χαμένη αξιοπιστία του φίλαθλου κοινού.

Η αποκατάσταση της οποίας αποτελεί βασικό καθήκον και πρωταρχικό σκοπό , σημαντικό κομμάτι των αρμοδιοτήτων, των διορισμένων αρχιδιαιτητών.

Αυτός εξάλλου ήταν ο λόγος που εκλήθησαν!

Να προχωρήσουμε στα… σύγχρονα γιατί κι αυτά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

«…Έχουμε τρεις σημαντικές ευθύνες. Να τοποθετούμε τους σωστούς διαιτητές στα κατάλληλα παιχνίδια, να διεξάγουμε προπονήσεις και να αναλύουμε την απόδοση των διαιτητών.»

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

«…Δεν υπάρχουν Έλληνες που τους επιτρέπεται να αναμειγνύονται σε αυτό τώρα. Έπρεπε να διευθύνεται όλο αυτό από ανεξάρτητα πρόσωπα υπό την ευθύνη της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι να προστατεύουμε τους διαιτητές.

Η ποιότητα έχει γίνει πολύ ψηλότερη. Μετράμε τον αριθμό των διαιτητικών λαθών και αυτά έχουν μειωθεί δραστικά. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει καλύτερο. Υπάρχουν περισσότεροι θεατές στα γήπεδα και σε μερικά από αυτά βλέπουμε ακόμα και οπαδούς των φιλοξενούμενων ομάδων να βρίσκονται στις εξέδρες.»

ΤΡΙΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

«…Το VAR έχει απομακρύνει πολλές φήμες και πολλές αμφιβολίες. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για εμάς. Η Ελλάδα είναι πιθανότατα η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου η κυβέρνηση χρηματοδότησε το VAR, σε άλλες χώρες οι ίδιες οι λίγκες το πληρώνουν.»

Στην πρώτη ενότητα αναφέρεται στην επιλογή των κατάλληλων διαιτητών στα κατάλληλα παιχνίδια. Μια μορφή ιεράρχησης.

Αυτή έχει όντως προχωρήσει αλλά χωρίς την πλήρη αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας.

Ιδιαίτερα στα παιχνίδια που διαιτητεύουν έλληνες η κακοπιστία παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα κι σ’ αυτό βέβαια έχει βοηθήσει η κακή απόδοση των ελλήνων ρέφερι.

Ο τομέας όμως τόσο της εκπαίδευσης όσο και της προόδου των ελλήνων διαιτητών ανήκει πλέον εξ’ ολοκλήρου στην τρόικα των αρχιδιατητών!

Άρα η στασιμότητα σ’ αυτό το τομέα είναι ένα γεγονός που κανονικά θα έπρεπε να ανησυχεί τον κ. Λίντμπεργκ, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα λεγόμενα του!

Στη δεύτερη ενότητα διευκρινίζει για μια ακόμα φορά ότι κανένας έλληνας δεν επιτρέπεται να επιλέγει ή να παρεμβαίνει στην διαδικασία επιλογής των διαιτητών, όπως και στους τομείς της προετοιμασίας και της ανάλυσης, προφανώς από έλλειψη εμπιστοσύνης στα πρόσωπα των ελλήνων διαιτητών!

Το γιατί δεν μας το εξηγεί, παρόλο ότι έχει προηγηθεί -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του- το ξεσκαρτάρισμα προσώπων με λευκό ή μη μητρώο!

Συνεχίζοντας δηλώνει ότι η ποιότητα έχει γίνει υψηλότερη κι ότι τα διαιτητικά λάθη έχουν μειωθεί δραστικά.

Ειλικρινά σ’ αυτό το σημείο δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς αν όντως ο κ.Λίντμπεργκ παρακολουθεί όσα διαδραματίζονται κάθε Σαββατοκύριακο στους αγωνιστικούς χώρους.

Πως είναι δυνατόν κ. Λίντμπεργκ η ποιότητα των ελλήνων ρέφερι να έχει φτάσει σε ψηλότερα επίπεδα απ’ αυτά που αναλάβατε και να τους κόβεται και από το VAR;;;

Σε κάθε αγωνιστική σημειώνονται διαιτητικές μουτζούρες ακόμη και σε εύκολες αναμετρήσεις, λάθη επί λαθών που προδίδουν ανικανότητα τέλεσης καθηκόντων!

Τα λέει αυτά όταν σε κάθε αγωνιστική οι ανακοινώσεις έχουν την τιμητική τους ακόμα και σε αναμετρήσεις όπου οι διαιτητές είναι ξένοι!

Πέραν των ανακοινώσεων, πέρα από το ύφος τους και την διάθεση υπερβολής , οι διαμαρτυρίες έχουν βάση γιατί τα λάθη εξακολουθούν να γίνονται και τις περισσότερες φορές είναι εξόφθαλμα!

Τα λέει αυτά όταν ο Ολυμπιακός έχει καταγγείλει το πρωτάθλημα στημένο , ο ΠΑΟΚ έχει μιλήσει ανοιχτά για ανομία , όταν η ΑΕΚ μιλά για εις βάρος της μεθοδεύσεις, όταν ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟ ο κ.Αλαφούζος προγραμματίζει ανοιχτά ραντεβού για θέματα διαιτησίας με τον Φούσεκ τον Τσέχο υπερσύμβουλο διορισμένο από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ και συγχρόνως σκοπεύει να επικοινωνήσει μέσα στις επόμενες μέρες για δεύτερη φορά φέτος με τον Ζόραν Λάκοβιτς τον διευθυντή εθνικών ομοσπονδιών της ΟΥΕΦΑ!

Την ίδια ώρα που ομάδες έξω από το περιβόητο κλάμπ των BIG 4 δηλώνουν ανοιχτά ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο το μόνο που έγινε είναι ότι άλλαξαν τα κουμάντα στην ελληνική διαιτησία!

Ολοκληρώνοντας την δεύτερη ενότητα αναφέρει πως το ποδόσφαιρο έχει βελτιωθεί χωρίς φυσικά να αντιλαμβάνεται ότι η κακοπιστία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κλείνει με την διαπίστωση ότι υπάρχει πλέον περισσότερος κόσμος στα γήπεδα.

Επειδή η προσέλευση των φιλάθλων δεν είναι μέγεθος μόνο αριθμητικό αλλά έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες , το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι με τι συναισθήματα και εντυπώσεις αποχωρεί από τα γήπεδα ο κόσμος και τι γνώμη έχει αποκρυσταλλώσει το φίλαθλο κοινό!

Και για να μην το κουράζουμε η άποψη των περισσοτέρων –καλώς ή κακώς- είναι ότι έχουμε μία από τα ίδια!

Όσο για το γεγονός ότι στις εξέδρες έχουμε πλέον και φίλους των φιλοξενουμένων παραπέμπω τον κύριο Λίντμπεργκ στον κ.Αυγενάκη στην ατζέντα του οποίου η απαγόρευση μετακινήσεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από απόψεως συχνότητας εφαρμογής του μέτρου!

Κλείνοντας στην τρίτη ενότητα αναφέρει ότι το VAR έχει απομακρύνει αμφιβολίες!!!

Άρα αυτό που ζούμε όλοι εμείς, στα ραδιόφωνα , στις τηλεοράσεις , στα σάιτ προσπαθώντας να αποτιμήσουμε τα γεγονότα ψύχραιμα κι αποστασιωμένα είναι σίγουρα γέννημα –θρέμμα της φαντασίας μας.

Όλος αυτός ο χαρτοπόλεμος μετά από κάθε αγωνιστική, οι γραμμές από το VAR που καβαλάνε το γραφείο μας , το τραπέζι που τρώμε, το κρεβάτι μας, που έχουν μπει στην ζωή μας και στο τέλος κινδυνεύουμε να φτάσουμε στην παράνοια , να βγαίνουμε με την γυναίκα και το παιδί μας και να κοιτάμε να είμαστε στην ίδια ευθεία, όλα αυτά τα γέννησε ο νοσηρός μας νους!

Με αρχιδιαιτητές που δεν αντιλαμβάνονται το βάρος των περιστάσεων και με παράγοντες να έχουν περάσει το μαχαίρι στο στόμα χαράζοντας δικιά τους πολιτική( την ερμηνεύει και την εκλαϊκεύει σωστά ο Βασίλης Σαμπράκος στο τελευταίο του σημείωμα) επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει μέλλον στην χώρα μας.

Περισσότερο οδεύει προς το …μάλλον , παρά προς στο μέλλον!!!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!