Αν έπαιζε ο Άκπομ, ο Μαουρίσιο, αλλά και ο Κομίνης…

Αν έπαιζε ο Άκπομ, ο Μαουρίσιο, αλλά και ο Κομίνης…

Αν έπαιζε ο Άκπομ, ο Μαουρίσιο, αλλά και ο Κομίνης…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για όλα εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στο χθεσινό 1-0 απέναντι στην ΑΕΚ, αλλά και τους λόγους που πιθανώς τον οδήγησαν σε μία μέτρια εμφάνιση.

Πάρμα - Λέτσε με σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ ανώτερος από την ΑΕΚ και αυτό το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια. Αποδείχθηκε και στο πρώτο ματς, το δείχνει και όλη η φετινή πορεία, η περσινή, οι τελικοί στην έδρα της, φάνηκε και χθες, ΟΧΙ όμως όσο περιμέναμε. Το γιατί ο ΠΑΟΚ έπεσε στο επίπεδο της ΑΕΚ με τα… δεκάδες γεμίσματα από την άμυνα απευθείας στην επίθεση, είναι ένα θέμα. ΟΧΙ όμως πιο σημαντικό από τη νίκη. Αλίμονο…

Η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα «καίγονταν» γι’ αυτή τη νίκη. Υπήρχε μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα, γιατί:

- Δεν υπήρχε άλλη φετινή νίκη σε ντέρμπι και έπρεπε να φύγει το στίγμα

- Προηγήθηκε ήττα στο πρωτάθλημα από τον Άρη

- Ο Ολυμπιακός είχε ήδη κερδίσει μεγαλώνοντας την απόσταση

Όμως ο ΠΑΟΚ κέρδισε γιατί ήταν και πάλι καλύτερος. Σε κατοχή, στις στιγμές του, σε διάρκεια, φυσικά σε ποιότητα, σε μεγάλες φάσεις. Ανάγκασε τον Μπάρκα σε έξι αποκρούσεις, ενώ υπήρχε και η αποβολή στο τετ α τετ των καθυστερήσεων! Παρά την αδυναμία του να παίξει όσο παραγωγικά μας έχει συνηθίσει, ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερος. Εξάλλου και η ΑΕΚ δέχεται θετικές κριτικές όχι τόσο για το πώς παρήγαγε παιχνίδι, αλλά για το πώς ανέκοψε την καλύτερη ομάδα του ΠΑΟΚ, κάτι που εξάλλου είπε και ο Ιταλός προπονητής της.

Το 1-0 ήρθε φυσιολογικά, θα μπορούσε να είναι και 2-0, φυσικά και 1-1! Αλλά πόσες ακόμη φορές θα είναι ο ΠΑΟΚ καλύτερος σε ντέρμπι από τον αντίπαλό του και δεν θα κερδίζει;

Γιατί όμως χθες δεν βγήκε τόσο πολύ στο γήπεδο η ανωτερότητα του ΠΑΟΚ απέναντι στην αντίπαλό του; Ας δούμε πιθανές αιτίες. Δεν φάνηκε τόσο πολύ η διαφορά γιατί…

- Υπήρχε τεράστια πίεση για το αποτέλεσμα που δημιούργησε άγχος, αλλά ταυτόχρονα έκανε την ομάδα και πιο κυνική

- Προηγήθηκε αγώνας κυπέλλου που επιβάρυνε την ομάδα του ΠΑΟΚ σε αντίθετη με την αντίπαλό του. Αυτό φάνηκε κυρίως στην απόδοση του Μίσιτς που είναι ο πλέον κομβικός.

- Δεν μπορούσε να παίξει πολύ ο Μαουρίσιο που «διαβάζει», οργανώνει και ελέγχει πολύ καλά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο κέντρο

- Έπαιξε ο Εσίτι, με τον οποίο ο ΠΑΟΚ κερδίζει σε δυναμισμό, αλλά χάνει σε ποιότητα, κάτι που η ομάδα γνωρίζει και γι’ αυτό ίσως δεν τον εμπιστεύεται τόσο στη δημιουργία. Ήταν φανερό αυτό το ζήτημα για πολλή ώρα.

- Η ΑΕΚ τον πίεσε καλά στο κέντρο και τον οδήγησε πολλές φορές στο να ψάξει φάσεις στην πλάτη της άμυνάς της, με πολλά μεγάλα γεμίσματα που δεν βγήκαν.

- Σε τέτοιο ματς όπου ο προπονητής εξήγησε ότι ήταν σχέδιο το να σηκωθεί η μπάλα από την άμυνα προς την επίθεση, προτίμησε στην κορυφή τον Σφιντέρσκι! Ο οποίος πέρα του ότι είναι πιο αργός από τον Άκπομ, κάθε φορά που πήγαινε να βάλει στην πλάτη του τον Τσιγκρίνσκι ή τον Βράνιες για να διεκδικήσει αυτά τα γεμίσματα, τον εκτόπιζαν –για πλάκα- τρία μέτρα μακριά από την μπάλα!

- Γιατί ο Βιεϊρίνια δεν είναι ακόμη στα καλύτερά του και γιατί δεν ήταν ακόμη έτοιμος ο Κρέσπο, που ξεκινάει καλύτερα το «χτίσιμο» από πίσω.

Αυτά και άλλα οδήγησαν σε ένα κακό παιχνίδι μέχρι το 1-0 και σε ένα ματς που στο τέλος έγινε ροντέο και μπορούσε να οδηγηθεί σε διαφορετικό σκορ.

Έπεσε λοιπόν το επίπεδο του ΠΑΟΚ και κάπου εκεί «βρήκε» την ΑΕΚ. Ομάδα που για εμένα έδειξε την αδυναμία της με δύο συγκεκριμένες επιλογές. Αρχικά δεν επιχείρησε ΠΟΤΕ να «χτίσει» παιχνίδι σωστά από πίσω, με πάσα του τερματοφύλακα στα μπακ και στα στόπερ. Από εκεί καταλαβαίνεις πολλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο για το πλάνο και την ποιότητα μίας ομάδας. Υπήρχε και κάτι άλλο που ήρθε ως συμπλήρωμα! Δεν γίνεται να κερδίζεις φάουλ στα 30-40-50 μέτρα από την αντίπαλη περιοχή σε οποιοδήποτε σημείο και από εκεί να επιδιώκεις πάντα το γέμισμα ανεβάζοντας τα στόπερ σου… μπας και κερδίσεις κάποια κεφαλιά. Δεν γίνεται αυτό να αποτελεί σχέδιο και να το περιμένεις πώς και πώς για να διεκδικήσεις κάτι, κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

* Διαιτητικά, ο Ισραηλινός πήρε όλες τις αποφάσεις σωστά και δεν χρειάστηκε να τον διορθώσει το VAR, όπως στο πρώτο ματς ο Ελβετός, που ούτε χέρι είδε στο πέναλτι του πρώτου ημιχρόνου, ούτε και το φάουλ στον Ντόουγκλας Αουγκούστο στο δεύτερο, μετά δηλαδή την επίσκεψη Μελισσανίδη στα αποδυτήρια…

Η ΑΕΚ για τη φάση του πέναλτι, σκέφτηκε στο τέλος να ζητήσει φάουλ του Σφιντέρσκι πάνω στον Βράνιες, που δεν ζήτησε ούτε ενστικτωδώς, ούτε στην πορεία ο ίδιος, ο εκδηλωτικός αμυντικός της! (Το ζήτησε μετά αφού... ενημερώθηκε! Ήταν σαν τότε με τον Δημητριάδη, που αρχικά άλλα κατέθεσε για την είσοδο Σαββίδη και μετά πήγε στην Αθήνα και είπε άλλα). Το ίδιο έγινε και στο ματς της κ19! Ο νεαρός μπακ ξέρει ότι έσπρωξε τον παίκτη του ΠΑΟΚ και σκύβει το κεφάλι, αλλά βλέπεις στα ΜΜΕ προπαγάνδα ακόμη και για την κ19! Είναι ποτέ δυνατόν ποδοσφαιριστής που έχει 200 σφυγμούς να μην ζητάει αυτό που... έπαθε εκείνη τη στιγμή. Απλή ποδοσφαιρική λογική, ειδικά όταν βάζουμε «δυναμόμετρο» για να καταλάβουμε τι έγινε και πώς έγινε.

Η ΑΕΚ πάντως λογικά διαμαρτύρεται θέτοντας το βασικό –γι’ αυτή ζήτημα- που δεν είναι άλλο από τους ξένους διαιτητές! Όταν μία ομάδα (με συγκεκριμένους συμβούλους δίπλα στον ηγέτη της) έμαθε να πηγαίνει καλά με Τριτσώνη αρχιδιαιτητή και Κομίνη διαιτητή, όταν μία ομάδα ΔΕΝ έχει ΚΑΜΙΑ επιτυχία σε ντέρμπι εδώ και χρόνια που παίζουν οι ξένοι οι οποίοι δεν επηρεάζονται, γίνεται αντιληπτό γιατί φωνάζει γι αυτούς! Έχει παίξει 15-20 παιχνίδια με αυτούς που… για να πάρεις τηλέφωνο ή να στείλεις μήνυμα ΔΕΝ βάζεις μπροστά το 69 και δεν έχει κερδίσει κανένα!

Ενώ όταν είχε Κομίνη για δείτε τι πέναλτι δεν δίνονταν εναντίον της…

Τι σύμπτωση! Και εκεί (στον τελικό του Βόλου και πριν το οφσάιντ του Ενρίκε που προβλήθηκε, κάτι που δεν έγινε γι’ αυτό το πέναλτι ) ο Σιμόες ήταν και πάλι που κρατάει παίκτη του ΠΑΟΚ… Τι καλά που ήταν με τον Κομίνη ε; Και εκεί και την επόμενη χρονιά…

* Χθες ο ΠΑΟΚ συμφώνησε με τον Μίσιτς για να συνεχιστεί αυτή η επιτυχημένη συνεργασία γι’ άλλα τρία χρόνια. Αυτονόητο ήταν ότι ο ΠΑΟΚ θα αποκτούσε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας έναν ποδοσφαιριστή που αποδείχθηκε σπουδαία και συμφέρουσα ως κίνηση της ΠΑΕ. Εκτιμώ όμως ότι η πρώτη κίνηση της ΠΑΕ που θα αφορούσε τα επόμενα χρόνια, θα έπρεπε να γίνει με τον Βιεϊρίνια. Συμβολικά και όχι μόνο…

Θέλω να πιστεύω ότι ο Ιβάν Σαββίδης ετοιμάζει κάτι πολύ ξεχωριστό για να γιορταστεί από όλους αυτή η συγκεκριμένη επέκταση συνεργασίας με τον ηγέτη της ποδοσφαιρικής ομάδας…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.