Ο ΠΑΟΚ είχε στιγμές ποιότητας, η ΑΕΚ είχε μετά από καιρό ξανά προπονητή

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο ΠΑΟΚ είχε στιγμές ποιότητας, η ΑΕΚ είχε μετά από καιρό ξανά προπονητή

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις εκπλήξεις του Καρέρα στον Φερέιρα, και το ντέρμπι που κρίθηκε στην φάση του 1-0.

Ο Μάσιμο Καρέρα έχει μόλις συμπληρώσει μήνα στο ελληνικό πρωτάθλημα, και όπως είναι φυσιολογικό όλοι βρισκόμαστε στο στάδιο της γνωριμίας με τις ιδέες, τα συστήματα, τις τακτικές και τις στρατηγικές του στα παιχνίδια. Στους “όλους” συμπεριλαμβάνεται, όπως διαπιστώσαμε το βράδυ της Κυριακής και ο Αμπέλ Φερέιρα. Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ και οι αναλυτές του δεν είχαν φανταστεί το αγωνιστικό πλάνο που θα εφάρμοζε στην Τούμπα ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ. Και δεν είχαν προετοιμαστεί για αυτό. Ο Καρέρα προκάλεσε εκπλήξεις στον αντίπαλό του. Πρώτα και κύρια με το σύστημα, δηλαδή με τους τρεις κεντρικούς μέσους, χάρη στους οποίους η ΑΕΚ προσπαθούσε, με την υπεραριθμία που συχνά δημιουργούσε στον κεντρικό άξονα του τερέν να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κεντρικούς μέσους του ΠΑΟΚ, και να τον προβληματίσει κατά την ανάπτυξη των επιθέσεών του. Η δεύτερη έκπληξη ήταν η σχετική με την στρατηγική της: η ΑΕΚ μπήκε στο τερέν με επιθετική άμυνα, την οποία έφτανε μέχρι τους αντίπαλους στόπερ και τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ. Για δέκα λεπτά, όσο κράτησε αυτή η τακτική από τον Καρέρα, η ΑΕΚ προβλημάτισε πολύ τον ΠΑΟΚ. Ο Ιταλός όμως προφανώς δεν έχει ακόμη τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των ποδοσφαιριστών του, και γι' αυτό δεν έκανε “κατάχρηση” σε αυτό το πρέσινγκ ψηλά προκειμένου να μην ρισκάρει να αδειάσει την μπαταρία τους στα πρώτα 60' λεπτά του ματς. Η τρίτη επιλογή του Καρέρα ήταν η σχετική με το χτίσιμο των επιθέσεων: άμεσο ποδόσφαιρο, με βολέ και μακρινές μεταβιβάσεις από τον Μπάρκα, με στόχο να αποφύγει την πίεση που θα ασκούσε ο ΠΑΟΚ στην ΑΕΚ στην περίπτωση που επέλεγε να ξεκινά την ανάπτυξή της από τον τερματοφύλακα και τους κεντρικούς αμυντικούς της. Χάρη σε όλες αυτές τις επιλογές του Καρέρα η ΑΕΚ ήταν μια πιο έτοιμη, πιο ώριμη και πιο άνετη στη διαχείριση του ντέρμπι συγκριτικά με το αναμενόμενο. Βεβαίως για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να μη του βγει του Φερέιρα η επιλογή να παίξει με τον Εσίτι δίπλα στον Μίσιτς.

Για λόγους που δεν είναι γνωστοί, και ενδεχομένως έχουν να κάνουν με την αγωνιστική κατάσταση του Μαουρίτσιο, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έκανε μια επιλογή που δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Απέναντι σε μια ομάδα με τρεις κεντρικούς μέσους, ο ΠΑΟΚ, που έπαιζε με δύο κεντρικούς χαφ, εμφανίστηκε με έναν κεντρικό μέσο χωρίς ποιοτικές επαφές με την μπάλα, ο οποίος αδυνατεί τεχνικά να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Ο Εσίτι βοηθούσε τον ΠΑΟΚ στις φάσεις που η ΑΕΚ έπαιζε με τα βολέ του τερματοφύλακά της, τον βοηθούσε και ανασταλτικά κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων της ΑΕΚ, αλλά δεν μπορούσε να τον βοηθήσει στη φάση κατοχής της μπάλας και στην ανάπτυξη επιθέσεων. Ο Καρέρα άφησε ελεύθερο τον Εσίτι, κι αυτό έδωσε στην ΑΕΚ την ευκαιρία να υποστηρίξει τους πλάγιους μπακ της σε κάθε επιλογή του ΠΑΟΚ να πλαγιοκοπήσει, αλλά και να μην αφήσει ελεύθερους χώρους για να κινηθεί ο Μπίσεσβαρ.

Η συμπεριφορά της ΑΕΚ στα 90' και κάτι λεπτά στην Τούμπα ήταν μια ένδειξη ότι στον πάγκο της υπάρχει προπονητής με ικανότητα να ετοιμάζει αποτελεσματικό αγωνιστικό πλάνο, όχι μόνο αμυντικό. Αν ο Σαμπανάτζοβιτς είχε περισσότερα ματς στα πόδια του και αν οι πλάγιοι μπακ της είχαν μεγαλύτερη τεχνική ικανότητα για συμμετοχή στην δημιουργία, αυτή η ΑΕΚ που εμφάνισε στην Τούμπα ο Καρέρα θα ήταν μια ομάδα με πολύ μεγαλύτερη δυναμική συγκριτικά με αυτήν που παρακολουθήσαμε μέχρι την 8η Δεκεμβρίου 2019 που προσελήφθη ο Ιταλός προπονητής. Παρεμπιπτόντως, αν ο Σαμπανάτζοβιτς έδειχνε από το καλοκαίρι στις προπονήσεις τα στοιχεία που έδειξε στην Τούμπα, με δεδομένη την ανάγκη της ΑΕΚ να βρει ποιότητα στον κεντρικό άξονά της, γιατί δεν έπαιζε;

Ολα όσα έκανε στο τερέν της Τούμπας η ΑΕΚ δεν ήταν αρκετά για να της δώσουν θετικό αποτέλεσμα. Κι αυτό επειδή ο ΠΑΟΚ έβγαλε την ποιότητά του σε μια φάση που η ΑΕΚ (ο Κρίστιτιτς, και ο Χουλτ) έχασε την συγκέντρωσή της και επειδή ο διαιτητής και ο ψηφιακός διαιτητής έκριναν ότι δεν προηγήθηκε φάουλ του Σφιντέρσκι στον Βράνιες στη φάση του πέναλτι.

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερνε να φέρνει με άνεση την μπάλα στο επιθετικό τρίτο του τερέν, και την ίδια στιγμή έδειχνε ευάλωτος κατά τη διάρκεια των γρήγορων επιθέσεων που έφτιαξε η ΑΕΚ στο τελευταίο ημίωρο. Η ψυχραιμία και η ποιότητά του όμως αποδείχθηκαν στοιχεία αρκετά για να τον βοηθήσουν να βγει νικητής. Εκ του αποτελέσματος, ο παρατηρητής οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική, δηλαδή να επιχειρήσει να γίνει πιο απειλητική προτού δεχθεί το πρώτο γκολ. Αυτά όμως είναι για εμάς, τους “απ' έξω”, και όχι για έναν προπονητή που δουλεύει μόλις έναν μήνα με τη νέα του ομάδα και ταξίδευε στην έδρα του Πρωταθλητή. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η εικόνα της ΑΕΚ ήταν καλό σημάδι από τον νέο της προπονητή.

Ο Αμπέλ Φερέιρα δήλωσε ικανοποιημένος στη λήξη του ντέρμπι. Πώς να μην είναι, ως νικητής, θα σχολιάσει κανείς. Στην δεύτερη ανάγνωση όμως υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για τον ΠΑΟΚ. Πρώτα απ' όλα ότι δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα που του δημιούργησε ο αιφνιδιασμός της τακτικής του Καρέρα. Και το δεύτερο στοιχείο προβληματισμού είναι το σχετικό με τη συμπεριφορά του στο τελευταίο διάστημα του παιχνιδιού, δηλαδή από τη στιγμή του 1-0 μέχρι το 90'. Προφανώς για τον ΠΑΟΚ ήταν η νίκη το βασικό ζητούμενο. Η απόδοσή του όμως ήταν προβληματική.

Σχετικά με τις αποφάσεις του πραγματικού και του ψηφιακού διαιτητή, θα επαναλάβω όσα έγραφα την περασμένη Κυριακή και την περασμένη Τρίτη: για ποιο λόγο η πολυεθνική ΚΕΔ δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγεί τις αποφάσεις της εποχής του VAR; Γιατί πάλι να μείνουμε με τις απορίες σχετικά με τις επιλογές των διαιτητών στην φάση του πέναλτι που υπέδειξαν υπέρ του ΠΑΟΚ και στην φάση του πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ με τον Βαρέλα; Γιατί αφήνουν τις σκιές; Ποιον εξυπηρετεί η τακτική τους;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.