ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0 (vid)

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0 (vid)

bet365

Με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βιεϊρίνια, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 1-0 την ΑΕΚ, πήρε την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι για φέτος και παραμένει στο -1 από την κορυφή της βαθμολογίας. Δοκάρι ο Μάνταλος, με 9 τέλειωσε το ματς η Ένωση καθώς είδαν κόκκινη Χουλτ και Λιβάγια. Οι «κιτρινόμαυροι» φωνάζουν για επιθετικό φάουλ στην φάση του πέναλτι.

Ο ΠΑΟΚ ήταν ο νικητής στην «αετομαχία» της Τούμπας. Ένα ντέρμπι που στο πρώτο μισό του ήταν πολύ μέτριο και για τις δύο ομάδες, αλλά με πολλές φάσεις, μεγάλες στιγμές, ένταση και πάθος στο δεύτερο μέρος, όπου οι πρωταθλητές Ελλάδας βρήκαν τη λύση και έφτασαν στο γκολ με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Βιεϊρίνια.

Ετσι ξεκίνησαν το ντέρμπι

Στο αρχικό σχήμα του ΠΑΟΚ επέστρεψε, όπως αναμενόταν, ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς, ενώ η έκπληξη του Αμπέλ Φερέιρα ήταν η χρησιμοποίηση του Άντερσον Εσίτι στα χαφ του άξονα μαζί με τον αναντικατάστατο και φορμαρισμένο Γιόσιπ Μίσιτς. Στην τετράδα της άμυνας είχαμε την επιστροφή του Μάτος μαζί με τους Ινγκασον, Βαρέλα, Γιαννούλη (ο Κρέσπο έμεινε στον πάγκο), τους Λημνιό, Βιεϊρίνια στα άκρα και τον Μπίσεσβαρ πίσω από τον Σφιντέρσκι.

Για την ΑΕΚ ο Μάσιμο Καρέρα επέλεξε στο ξεκίνημα του ντέρμπι το 4-3-2-1, με τον Σαμπανάτζοβιτς στον χώρο του κέντρου και τον Λιβάια στην κορυφή της επίθεσης, αφήνοντας τον Ολιβέιρα στον πάγκο καθώς ο Πορτογάλος φορ δεν είχε ρυθμό έπειτα από τον τραυματισμό του. Ο Μπάρκας βρισκόταν κάτω από τα δοκάρια, τετράδα στην άμυνα οι Χουλτ, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες και Μπακάκης, αμυντικό χαφ ο Σιμόες, έχοντας μπροστά του τους Κρίστιτσιτς και Σαμπανάτζοβιτς και στην κορυφή της επίθεσης ο Λιβάια με τους Μάνταλο και Βέρντε να κινούνται από πίσω του, από αριστερά και δεξιά αντίστοιχα.

Πολύ τακτική, λίγες φάσεις

Τα πρώτα σαρανταπέντε λεπτά κύλησαν με πολύ τακτική και ελάχιστες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Η ΑΕΚ ανεβάζοντας ψηλά την πίεση της έβαλε δύσκολα στον ΠΑΟΚ έδειχνε να πατάει καλύτερα στο ξεκίνημα του ντέρμπι κρατώντας περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή της. Όλα αυτά στο πρώτο τέταρτο. Η πρώτη καλή στιγμή, πάντως, ανήκε στους γηπεδούχους με τον Μπάρκα να λέει «όχι» στον Σφιντέρσκι (16’). Οι «ασπρόμαυροι» είχαν κερδίσει μέτρα στο γήπεδο, βελτιώνοντας την κυκλοφορία της μπάλας, ωστόσο καμία ομάδα δεν μπορούσε με αξιώσεις να φτάσει στην αντίπαλη εστία. Ακόμη κι όταν ο ΠΑΟΚ πλησίασε με τον Μπίσεσβαρ (31’) ο Μπάρκας ήταν πάλι στη σωστή θέση και απομάκρυνε τον κίνδυνο για την εστία της ΑΕΚ. Ότι ακριβώς έκανε και ο Χουλτ στο πλασέ του Εσίτι (39’) από το ύψος της μικρής περιοχής!

Λύση από τον αρχηγό του

Ο ΠΑΟΚ μπήκε καλύτερα στο β’ μέρος. Εβγαλε στο χορτάρι την ποιότητα του, πίεσε και έψαξε το γκολ. Αρχικά ο Μπάρκας είπε εκ νέου «όχι» στον Σφιντέρσκι (54’), ωστόσο στη συνέχεια της φάσης ο Σιμόες ανέτρεψε τον Βιεϊρίνια και ο αρχηγός των πρωταθλητών από την «άσπρη βούλα» δεν λάθεψε και άνοιξε το σκορ (1-0).

Ο Καρέρα αποφάσισε να ρίξει στο γήπεδο τον Ολιβέιρα, αντί του Σαμπανάτζοβιτς, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει στο 69’ κοντά 2-0, αλλά τον Μπίσεσβαρ να πετάει στα σκουπίδια την πάσα «πάρε βάλε» του Βιεϊρίνια. Κάτι που μπορεί να πει κανείς ότι έκανε και ο Μάνταλος στην πάσα του Λιβάγια (71’) σημαδεύοντας το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος τερματοφύλακας, στο καλό διάστημα της ΑΕΚ, με μεγάλη επέμβαση κράτησε το μηδέν απομακρύνοντας το πλασέ του Ολιβέιρα (80’), ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Λιβάγια άγγιξε την ισοφάριση. Οι γηπεδούχοι απάντησαν με τον Λημνιό (88’) και τον Μπάρκα πάλι να είναι εκεί που έπρεπε αποτρέποντας το 2-0.

MVP: Τρομερή εμφάνιση από τον Βασίλη Μπάρκα. Με τις αποκρούσεις του σε καθοριστικά σημεία του ντέρμπι ο Έλληνας τερματοφύλακας κράτησε την ΑΕΚ μέσα στο παιχνίδι μέχρι το φινάλε.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Μεγάλο παιχνίδι από τον Φερνάντο Βαρέλα που φώναξε «παρών» και καθάρισε τις περισσότερες επικίνδυνες καταστάσεις στην άμυνα του ΠΑΟΚ.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Λίγα πράγματα για ακόμη ένα παιχνίδι από τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.

Η ΓΚΑΦΑ: Η αψυχολόγητη ενέργεια του Σιμόες να γκρεμίσει τον Βιεϊρίνια μέσα στη μεγάλη περιοχή και να δώσει την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να σκοράρει από το σημείο του πέναλτι.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Ισραηλινός Γκρίνφελντ ήταν πολύ κοντά στις φάσεις και σωστά επέδειξε την παράβαση στο γκρέμισμα του Βιεϊρίνια από τον Σιμόες στο 54ο λεπτό. Από το VAR, όπου ήταν ο συμπατριώτης του Ρόι Ρεϊνσρέιμπερ, δεν είπαν το παραμικρό για επιθετικό φάουλ του Σφιντέρσκι πάνω στον Βράνιες, που ζητάει η ΑΕΚ. Ο έλεγχος της φάσης στο 76’ με τον Κρίστισιτς έδειξε ότι ο Βαρέλα βρίσκει πρώτα την μπάλα. Σωστή η αποβολή του Χουλτ που ως τελευταίος παίκτης ανέτρεψε τον Άκπομ εκτός περιοχής.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο ΠΑΟΚ χωρίς να εντυπωσιάσει, ειδικά στο ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο, πήρε αυτό που ήθελε από το ντέρμπι, τους τρεις βαθμούς, ενώ για την ΑΕΚ ήταν ενθαρρυντική η αντίδραση που έβγαλε μετά το 1-0 και τη βοήθεια που πήρε από τον πάγκο της.

ΠΑΟΚ (Αμπέλ Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Μάτος, Ίνγκασον, Βαρέλα, Λημνιός, Εσίτι, Μίσιτς, Βιεϊρίνια (79’ Πέλκας), Μπίσεσβαρ (87’ Μαουρίσιο), Σφιντέρσκι (74’ Άκπομ).

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Χουλτ, Σαμπανάτζοβιτς (64’ Ολιβέιρα), Σιμόες, Κρίστιτσιτς, Μάνταλος, Λιβάγια, Βέρντε (83’ Γιακουμάκης).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα