Άρης - ΠΑΟΚ 4-2: Ο ΠΑΟΚ πίστεψε ότι νίκησε στο 15’, ο Αρης δεν έχασε το μυαλό του ούτε στο 3-1

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Άρης - ΠΑΟΚ 4-2: Ο ΠΑΟΚ πίστεψε ότι νίκησε στο 15’, ο Αρης δεν έχασε το μυαλό του ούτε στο 3-1

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει το ντέρμπι και θαυμάζει τη συγκέντρωση, την ανθεκτικότητα, την ένταση και την εσωτερική πίστη μιας ομάδας που είχε προετοιμαστεί πολύ καλά για το ντέρμπι σε αντίθεση με την άλλη, η οποία υποτίμησε τον αντίπαλό της και το πλήρωσε ακριβά.

Στην πρώτη του ανάγνωση μοιάζει ένα εύκολο παιχνίδι για να το αναλύσει κανείς. Μένει στο πρώτο σχόλιο του Αμπελ Φερέιρα: η αποτελεσματικότητα είναι που έκανε τη διαφορά. Σε πέντε προσπάθειες, ο Αρης βρήκε τέσσερις φορές τα δίχτυα και επειδή ο ΠΑΟΚ σε δώδεκα τελικές βρήκε τα δίχτυα μόνο δύο φορές οι Κίτρινοι βγήκαν νικητές. Το ίδιο απλή μοιάζει και η δεύτερη ανάγνωση: σε ένα ντέρμπι, μακριά από την έδρα του, στην έδρα του Αρη, ο ΠΑΟΚ βλέπει τον τερματοφύλακά του να λειτουργεί αναποτελεσματικά σε δύο φάσεις, σε αυτή του πρώτου γκολ που δέχεται και σε αυτή του τρίτου. Όταν ο τερματοφύλακας δίνει δύο γκολ στον αντίπαλο, μιας ομάδας της είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει, όσο ανθεκτική και αν είναι. Αυτές οι αναγνώσεις όμως αφενός “αδικούν” τον Αρη και αφετέρου λένε μισόλογα για αυτό που παρακολουθήσαμε το βράδυ του Σαββάτου στο “Κλεάνθης Βικελίδης”. Σε ένα παιχνίδι τόσο απρόβλεπτο και σύνθετο όσο το ποδοσφαιρικό, νικητής αναδείχθηκε αυτός που εκμεταλλεύθηκε την τύχη του και επέδειξε μεγάλη ικανότητα στη διαχείριση των καταστάσεων. Νικήτρια βγήκε, πανηγυρικά, η ομάδα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, την μεγαλύτερη ένταση, την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Το παιχνίδι στρώθηκε στον ΠΑΟΚ με το γκολ που βρήκε στο 10’ με τον Σβιντέρσκι. Το κακό για τον ΠΑΟΚ όμως ήταν ότι οι ποδοσφαιριστές του “παραμυθιάστηκαν” από το προβάδισμα, την άνετη κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας και την ευκαιρία που δημιούργησαν στο 13’ με τον Μίσιτς. Ο ΠΑΟΚ πίστεψε πολύ νωρίς, και γι’ αυτό αδικαιολόγητα, ότι έχει στήσει πάρτι στην έδρα του Αρη και ότι θα φτάσει σε άνετη επικράτηση. Συνέπεια αυτής της νοοτροπίας ήταν η έλλειψη συγκέντρωσης και η ελαφρότητα με την οποία επιχείρησε να κάνει άμεσο πρέσινγκ στο αντίπαλο μισό του τερέν στη φάση του 17’. Ο Αρης βρήκε την ευκαιρία να αναπτύξει γρήγορα την επίθεση, και ο Λάρσον εκμεταλλεύτηκε την παθητική άμυνα που του έκανε ο Μάτος και την κακή αντίδραση του Ζίφκοβιτς και να φέρει το ματς στα ίσα. Αυτή ήταν τελικώς η πιο καθοριστική στιγμή του παιχνιδιού, διότι ο Αρης, που επιχειρούσε να ανασυγκροτηθεί, βρήκε το γκολ που του έδωσε πίσω την ηρεμία του και ο ΠΑΟΚ, που είχε χαλαρώσει, μπήκε σε κατάσταση εκνευρισμού.

Στην δεύτερη πιο καθοριστική στιγμή του ματς, στο 47’, ο Αρης έφτασε στο 3-1 λόγω του ερασιτεχνικού λάθους του Ζίφκοβιτς. Προτού προλάβει να ξεκινήσει την επίθεσή του για να ανατρέψει το σκορ, ο ΠΑΟΚ είδε στο δεύτερο λεπτό του β’ ημιχρόνου το 2-1 να γίνεται 3-1. Στην πραγματικότητα το ντέρμπι είχε ήδη λήξει, διότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να πείσει τον εαυτό του ότι είναι ικανός να πετύχει δύο γκολ δίχως να δεχθεί τέταρτο. Το μυαλό των ποδοσφαιριστών του Φερέιρα θόλωσε τόσο όσο δείχνει η φάση του 70’, όταν ο Αρης έκλεψε με άνεση την μπάλα από τον ΠΑΟΚ στο δικό του μισό, σε μια κατάσταση παιχνιδιού κατά την οποία θεωρητικώς ο ΠΑΟΚ έπρεπε να κάνει προσεκτική και αργή ανάπτυξη προκειμένου να περάσει με ασφάλεια τη σέντρα. Αυτή είναι η δεύτερη πιο χαρακτηριστική φάση του ματς: η μια ομάδα είχε χάσει το μυαλό της, η άλλη έμενε απολύτως συγκεντρωμένη στο ματς παρ’ ότι είχε φτάσει στο 3-1. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι συμβαίνει στην καθημερινή δουλειά του Αρη στη διάρκεια των τελευταίων δυόμισι μηνών. Ούτε μπορεί κανείς να ξέρει αν αυτή, του Σαββάτου, είναι η τυπική εικόνα μιας ομάδας του Μίχαελ Ενινγκ δεδομένου ότι το ποσοστό νικών που τρέχει με τον Αρη, με 5 νίκες σε 11 ματς, είναι το μεγαλύτερο που είχε ποτέ στην 12ετία του στην προπονητική. Αν όμως μπορούσε κανείς να βασιστεί στην ανάλυση αυτού του παιχνιδιού, θα έβαζε το χέρι του στην φωτιά ότι ο Γερμανός είναι ένας προπονητής που παρουσιάζει μια πειθαρχημένη και ανθεκτική ομάδα, η οποία δεν χάνει ούτε τη συγκέντρωση ούτε την πίστη της και γι’ αυτό καταφέρνει να ξανασηκώνεται όταν της στραβώνει το ματς. Κοντά σε αυτά, ο παρατηρητής θα στεκόταν στην αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας όταν αυτή επιχειρεί να επανακτήσει την κατοχή της μπάλας, και στις ποιοτικές επαφές της μπάλας όταν ο Αρης επιχειρεί να πάει σε επιθέσεις υψηλού ρυθμού με λίγες επαφές της μπάλας ανά ποδοσφαιριστή. Η αποτελεσματικότητα που είχε σε αυτό το ντέρμπι ο Αρης πιθανόν να δημιουργεί μια αίσθηση στρεβλωτική, διότι δεν συμβαίνει ούτε στις καλύτερες ομάδες του πλανήτη να βρίσκουν 4 γκολ σε 5 τελικές προσπάθειες. Αυτή όμως είναι η εξήγηση για το εύρος του σκορ, όχι για το γεγονός της επικράτησης του Αρη επί του ΠΑΟΚ. Ο Αρης νίκησε επειδή ο ΠΑΟΚ νόμισε ότι θα νικήσει, επειδή ο ΠΑΟΚ είχε τον Ζίφκοβιτς σε κακό απόγευμα αλλά και επειδή εκείνος ήταν απολύτως συγκεντρωμένος αλλά και ψυχικά προετοιμασμένος για να ανταπεξέλθει σε μια δοκιμασία σαν αυτή που του δημιούργησε η εικόνα του πρώτου δεκαπενταλέπτου.

Τι του λέει αυτό το ντέρμπι του ΠΑΟΚ; Ότι η ατομική ποιότητα και η φάση στην οποία βρίσκεται η ωρίμανση του αγωνιστικού μοντέλου του Φερέιρα δεν αποτελούν εγγυήσεις επιστροφής σε ένα ματς που του στραβώνει. Ήταν σαν να μπήκε στο τερέν με έλλειψη αυτογνωσίας, διότι πώς αλλιώς να εξηγήσεις το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε αμυντική επίγνωση κατά την εκδήλωση των επιθέσεών του και είχε έναν τερματοφύλακα τόσο απροετοίμαστο ψυχοπνευματικά για ένα ντέρμπι;

Δεν παίζουν μπάλα τα στατιστικά δεδομένα. Αν έπαιζαν, η ομάδα που είχε το 68% της κατοχής της μπάλας, εκδήλωσε 57 επικίνδυνες επιθέσεις και δημιούργησε 12 τελικές προσπάθειες θα είχε βγει νικήτρια επί της ομάδας που κράτησε κατά 32% τη μπάλα, εκδήλωσε 37 επικίνδυνες επιθέσεις και έφτασε σε 5 τελικές προσπάθειες. Τα στατιστικά δημιουργούνται προκειμένου κανείς να τα αναλύει και να τα ερμηνεύει ώστε να κατανοήσει καλύτερα και να στοιχειοθετήσει την αίσθηση που του δημιουργεί το παιχνίδι που παρακολουθεί. Νικήτρια στο ντέρμπι αναδείχθηκε η καλύτερα προετοιμασμένη ομάδα, ψυχικά και πνευματικά, δηλαδή αυτή που κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις δικές της αρετές και να περιορίσει τις αρετές του αντιπάλου της. Είτε τον υποτίμησε ο ίδιος είτε δεν κατάφερε να πείσει τους ποδοσφαιριστές του να μην υποτιμήσουν τον αντίπαλό τους, ο Φερέιρα το πλήρωσε ακριβά και έχασε από έναν αντίπαλο που έπεισε τους ποδοσφαιριστές του να μείνουν συγκεντρωμένοι όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ και ένιωθαν το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους λόγω της πίεσης που τους άσκησε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο 15λεπτο, αλλά και όταν έφτασαν στο 3-1.

Στη λήξη του ματς ο Ενινγκ στάθηκε στη σημασία του γκολ του Λάρσον, που ήταν το πιο καθοριστικό για την ομάδα του. Αυτό το γκολ ο Αρης το βρήκε επειδή λειτούργησε με τη συνείδηση ομάδας που εμπιστεύεται τον εαυτό της και το σχέδιό της. Αυτό το ματς μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον Αρη αν ο προπονητής εμπνέει τους ποδοσφαιριστές όσο δείχνει η εικόνα της συμπεριφοράς τους στο ντέρμπι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.