Ο καθένας τη δουλειά του

Ο καθένας τη δουλειά του

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο καθένας τη δουλειά του

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον απόλυτα ποδοσφαιρικό τρόπο προσέγγισης του ντέρμπι από τον Άρη.

Καμπάνες μετρητών που χτυπούν γιορτινά και μοιράζουν δώρα*! | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Καταρχήν, ο Άρης προετοιμάστηκε ποδοσφαιρικά για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όπως έκανε δηλαδή και σ’ αυτά που προηγήθηκαν στην τελευταία διετία σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Δεν μπήκε σε κανένα επικοινωνιακό παιχνιδάκι (δεν έχει εξάλλου και τα… μέσα), δεν συμμετείχε σε καμία σπέκουλα, δεν σήκωσε σκόνη παρότι του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να το κάνει, αντιθέτως κράτησε χαμηλούς τόνους και κοίταξε αποκλειστικά το παιχνίδι. Αυτό είναι και το σωστό. Εξάλλου, στο γήπεδο κρίνονται όλα και όλοι.

Εκεί, προφανώς υπάρχει έξτρα κίνητρο. Όταν κοιτάζεις στον καθρέπτη πρέπει να βλέπεις τον εαυτό σου και όχι κάποιον άλλον. Ο Άρης τον βλέπει. Ασφαλώς και είναι μια νίκη που χρειάζεται από κάθε άποψη. Γιατί ψάχνει την αγωνιστική επιβεβαίωση, θέλει να ισχυροποιηθεί η σχέση ομάδας-κόσμου, είναι σπουδαίο το βαθμολογικό κίνητρο, προφανώς μπαίνει στην εξίσωση και το αήττητο του ΠΑΟΚ. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί πριν από 22 χρόνια, όταν ο μπασκετικός Άρης μετρούσε 80 σερί νίκες και ο ΠΑΟΚ το σταμάτησε στις αρχές Νοεμβρίου του 1988.

Το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι παρά τη χαώδη απόσταση που χωρίζει τις δύο ομάδες σε επίπεδο αγωνιστικών προϋπολογισμών, στα μεταξύ τους παιχνίδια επικράτησε η ισορροπία. Γι’ αυτό εξάλλου στους τρεις από τους τέσσερις τελευταίους αγώνες αναδείχθηκαν ισόπαλοι. Ακόμη και η νίκη του ΠΑΟΚ, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο στο «Κλ. Βικελίδης», δεν ήταν αποτέλεσμα ανωτερότητας αλλά ατομικής ποιότητας ενός παίκτη (σ. σ. Πρίγιοβιτς) ο οποίος δεν είναι πλέον στο ρόστερ του αντιπάλου.

Ο Άρης θα προσεγγίσει το παιχνίδι, όπως έκανε και με τα υπόλοιπα. Κοντινή απόσταση μεταξύ των γραμμών, πίεση στον άξονα για κλέψιμο της μπάλας και αξιοποίησης της ταχύτητας των μεσοεπιθετικών στο transition παιχνίδι, προφανώς θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την ενέργεια που θα αντλήσει από τον κόσμο, πιο σπουδαίο όμως είναι να έχει την τύχη με το μέρος του στις λεγόμενες στιγμές του παιχνιδιού. Δεν την είχε στους προηγούμενους αγώνες των δύο ομάδων. Με το χαμένο πέναλτι του Χαμζά Γιουνές την περσινή σεζόν, το στιγμιαίο λάθος του Σόουζα και το στραβοπάτημα του Κόρχουτ στον αγώνα του πρώτου γύρου στο 98’.

Η διατήρηση της ίδιας φιλοσοφίας θα αποδειχθεί και μέσα από τις επιλογές του Μίκαελ Ένινγκ. Ο Γερμανός το… απλοποίησε με τον αποκλεισμό του Ντάνιελ Σούντγκρεν από την αποστολή (σ. σ. οι λόγοι δεν είναι αγωνιστικοί αλλά υγείας) καθώς έδειξε ξεκάθαρα την απόφασή του να διατηρήσει τον Λίντσεϊ Ροζ στο δεξί άκρο. Προσωπικά, έχω ένα ερωτηματικό για το αντίστοιχο αριστερό της επίθεσης. Αν δηλαδή θα επιλέξει τον Μπρούνο Γκάμα ο οποίος κρατάει μπάλα, έχει κάθετη πάσα αλλά στον αντίπαλο δεν έχει την ταχύτητα για να παίξει στη γραμμή και ταυτοχρόνως βοηθάει ελάχιστα στην άμυνα ή θα επιλέξει ένα από τα δύο σενάρια α) μετατόπιση του Ντάνι Λάρσον στην αριστερή πτέρυγα γιατί είναι πιο εργάτης στην άμυνα, β) επιστροφή του Νικολάς Ντιγκινί στην ενδεκάδα για να έχει μεγαλύτερη πίεση στα ακραία χαφ του ΠΑΟΚ.

Κλείνοντας, το βασικό ζητούμενο για τον Άρη είναι η ηρεμία. Κανένα παιχνίδι δεν τελειώσει στο 20’, όλα έχουν διάρκεια 90 λεπτών. Μπορεί επίσης να εκμεταλλευτεί την πίεση που θα έχει και ο ΠΑΟΚ γιατί ξέρει ότι, βάσει προγράμματος μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την απώλεια του αήττητου βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο του «Κλεάνθης Βικελίδης».
...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.