Ο Μπα είναι ακόμη άγουρος, αλλά κι ο καλύτερος του Ολυμπιακού στον αέρα!

Ο Μπα είναι ακόμη άγουρος, αλλά κι ο καλύτερος του Ολυμπιακού στον αέρα!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Μπα είναι ακόμη άγουρος, αλλά κι ο καλύτερος του Ολυμπιακού στον αέρα!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την εικόνα του Μπα, που τελευταία πήρε παιχνίδια βασικού στον Ολυμπιακό.

Build A Bet στο Μπέρνλι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ένας αγώνας – πολλές αγορές – ένα στοίχημα. |21+

Με τον Μεριά να είναι στο «ψυγείο», τον Αβραάμ να χάνει δύο παιχνίδια λόγω ενοχλήσεων στο πόδι του, τον Σεμέδο να απουσιάζει κι αυτός ένα ματς λόγω τιμωρίας και τον Σισέ εδώ και μήνες στα πιτς, είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε τρεις αγώνες του Ολυμπιακού τον Ουσεϊνού Μπα.

Ο Σενεγαλέζος, που ουσιαστικά ήρθε στον Ολυμπιακό για να πάρει τη θέση του Σισέ ο οποίος προορίζονταν, κι ακόμη προορίζεται, για σημαντική μεταγραφή, δεν έπαιξε σε τίποτα φοβερά και τρομερά δύσκολα παιχνίδια (με Παναιτωλικό 3-0 και Βόλο 0-0 έξω και με Λάρισα 4-1 μέσα), αλλά αν μη τι άλλο πήραμε μία γεύση από τις δυνατότητες του, φρεσκάροντας την εικόνα που είχαμε από αυτόν έχοντας παίξει από την αρχή της σεζόν μόλις δύο άλλα παιχνίδια, το πρώτο πρώτο με την Βικτόρια Πλζεν στην Τσεχία (0-0) κι ένα το Σεπτέμβριο με τη Λαμία (2-0).

Το πλέον ευδιάκριτο είναι ότι πρόκειται για ένα κεντρικό αμυντικό με καλές προδιαγραφές, αλλά άγουρο ακόμη. Κάτι αρκετά λογικό, καθότι μπορεί να είναι 24 ετών, αλλά η μοναδική εμπειρία της καριέρας του ήταν η προηγούμενη διετία του στη Β΄ κατηγορία της Γαλλίας με την Γκαζελέκ Αζαξιό, καθότι μέχρι τα 21 χρόνια του ήταν στην πατρίδα του σε επίπεδο ουσιαστικά Ακαδημίας.

Το πρώτο που εντυπωσιάζει στον Μπα είναι η ικανότητα του στο ψηλό παιχνίδι, χάρη στα 192 εκατοστά του αλλά και στην αλτικότητα του. Νομίζω ότι πρόκειται για τον καλύτερο παίκτη του Ολυμπιακού στον αέρα-κι από τον Σεμέδο! Στο Βόλο πήρε κάπου 15 κεφαλιές (!), εκ των οποίων οι τρεις σε επιθετικά «στημένα» της ομάδας. Για την ακρίβεια ήταν ο μοναδικός που βοηθούσε στον αέρα στα κόρνερ και στα φάουλ που κέρδιζε ο Ολυμπιακός, κάτι παρεμπιπτόντως απογοητευτικό για τους υπόλοιπους συμπαίκτες του…

Το δεύτερο δεδομένο για τον Μπα είναι ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, σε όλα τα επίπεδα. Π.χ. ακόμη και στις επεμβάσεις του στον αέρα, βλέπεις ότι κερδίζει τις κεφαλιές, όμως οι μισές αποκρούσεις του πάνε σε αντίπαλο-κι αν αυτό είναι κάπως ανώδυνο, δεν ήταν ανώδυνο που στο Βόλο έστειλε την μπάλα σε αντίπαλο με το κεφάλι όχι εν είδει απόκρουσης, αλλά ουσιαστικά σε κοντινή πάσα. Πρέπει να μάθει να παίζει πιο υπεύθυνα. Σε μία άλλη στιγμή είχε την μπάλα έξω από την περιοχή του Σα και την έχασε μέσα από τα πόδια του από ένα κυνηγό του Βόλου-μπορεί να έσπευσε και να την ξανακέρδισε, ωστόσο με τέτοιες αντιδράσεις ο αμυντικός χάνει την ψυχολογία του και δίνει δικαιώματα στον αντίπαλο του.

Βλέπει εύκολα κάποιος ότι ο Μπα έχει καλά στοιχεία. Ο δυναμικός τρόπος που πάει πρώτος πάνω στις φάσεις…Το πώς βάζει καλά το σώμα του και κερδίζει μονομαχίες…Ακόμη και το πώς κατεβάζει την μπάλα…Σίγουρα, όμως, πρέπει να γίνει το παιχνίδι του πιο μυαλωμένο κι όχι να στηρίζεται τόσο πολύ μόνο στις φυσικές του δυνάμεις του. Σε μία στιγμή, αντί να αφήσει τον Μπουχαλάκη να διώξει με το κεφάλι, πήγε πάνω στη φάση κι αυτός, με συνέπεια να χτυπήσουν κι οι δύο…Το δε χειρότερο ήταν στο 95’, που πήγε να εμπλακεί σε καβγά και να αποβληθεί…

Η πρώτη εκτίμηση που έχω για τον Μπα είναι ότι πρόκειται για στόπερ που δεν εντυπωσιάζει το ίδιο όπως ο Σισέ-αυτός είναι πιο θεαματικός, να το γράψω έτσι, στις επεμβάσεις του. Όμως, μου μοιάζει πιο «στρωτός» κεντρικός αμυντικός. Το θέμα είναι η απόφαση που πρέπει να πάρουν στον Ολυμπιακό για τον Μπα. Τον υπολογίζουν ως τρίτο η, ως τέταρτο στην ιεραρχία στόπερ; Γιατί άμα τον έχουν στο μυαλό τους για τρίτο, θα χρειαστεί να τον στηρίξουν.

Ένα παιδί με τις παραστάσεις του Μπα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει τα λάθη. Σίγουρα δε θα είναι δύσκολο να του δοθεί η ευθύνη που αναλογεί σε έναν εκ των τριών βασικών στόπερ του Ολυμπιακού. Π.χ. σε μία δύσκολη σέντρα που έβγαλε ο Λύρατζης, εκεί που ο Τόρες πήρε την κεφαλιά και μάλλον εκ τύχης δεν σκόραρε στέλνοντας την μπάλα πάνω στον Ομάρ, ο Μπα ήταν στη θέση του, στο πρώτο δοκάρι, αλλά δεν μπόρεσε να κόψει τη σέντρα. Έχω την αίσθηση ότι αν είχε καλύτερη τοποθέτηση, θα έδιωχνε, με το άλμα και το ύψος που έχει. Οι καλύτερες τοποθετήσεις όμως έρχονται με τον χρόνο, την εμπειρία.

Ο Μπα μοιάζει παίκτης που μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά. Ήδη, για παράδειγμα, από εκεί που έπαιρνε βροχή από κάρτες στη Γαλλία, εδώ έχει «μαζευτεί», μαρκάρει καλύτερα, δίνει γενικά λιγότερα δικαιώματα. Ο Ολυμπιακός έχει τις αντοχές σαν κλαμπ να του δώσει τον απαιτούμενο χρόνο;…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.