Επιτέλους ξύπνησε η UEFA, έστω μετά το "χειρουργείο" του Ολυμπιακού (και) στο Βόλο

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Επιτέλους ξύπνησε η UEFA, έστω μετά το "χειρουργείο" του Ολυμπιακού (και) στο Βόλο

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει μέσα από το blog του στο gazzetta την βαρυσήμαντη παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής παρακολούθησης των FIFA κι UEFA στην Ελλάδα Herbert Hübel, μετά το «χειρουργείο» από το οποίο πέρασε ο Ολυμπιακός στο Βόλο.

Καμπάνες μετρητών που χτυπούν γιορτινά και μοιράζουν δώρα*! | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Προχθές ήταν που σχολίαζα ότι, «UEFA και κυβέρνηση απλά παρακολουθούν τον βιασμό του ελληνικού ποδοσφαίρου…».

Μία ημέρα αργότερα ο Herbert Hübel, πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης των FIFA κι UEFA στην Ελλάδα, έκανε μία βαρύνουσας σημασίας δήλωση, που δείχνει ότι επιτέλους οι διεθνείς ομοσπονδίες αρχίζουν και βλέπουν τι πραγματικά γίνεται στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια επίσημη αντίδραση από πλευράς FIFA κι UEFA γιατί προφανέστατα ξεπεράστηκε κάθε όριο μετά και το «χειρουργείο» από το οποίο πέρασε ο Ολυμπιακός στο Βόλο. Είναι απογοητευτικό ότι έπρεπε να φτάσουμε σε μία «σφαγή στο γόνατο» και μέσα κι από την χρήση του VAR (!!!), για να επέμβουν οι διεθνείς ομοσπονδίες, αλλά ίσως να ισχύει εδώ το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ».

Ο δε Hübel είναι πολύ πιο σαφής στη δήλωση του απ΄ ότι η ΚΕΔ του Μέλο Περέϊρα, που ναι μεν ανακοίνωσε ότι θα βάλει στο «ψυγείο» κάποιους, χωρίς όμως να πει ονόματα είτε διαιτητών, είτε αγώνων, ενώ ακόμη κι ο χρόνος της τιμωρίας ήταν παντελώς ασαφής.

«Δυστυχώς, η απόδοση των διαιτητών στον αγωνιστικό χώρο και την εφαρμογή του συστήματος V.A.R., σε συγκεκριμένους αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής, ήταν αναμφίβολα κατώτερη κάθε προσδοκίας. Κατά συνέπεια, η Κ.Ε.Δ. αποφάσισε ότι όλοι οι διαιτητές και βοηθοί διαιτητές, σε αγωνιστικό χώρο και V.A.R., των αγώνων αυτών, θα αποκλειστούν από κάθε μελλοντικό ορισμό και μέχρι οι αναλυτικές αναφορές και αξιολογήσεις των παρατηρητών διαιτησίας να κατατεθούν και να αξιολογηθούν από την Κ.Ε.Δ», ήταν η ανακοίνωση της ΚΕΔ.

Αντίθετα, ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης των FIFA κι UEFA στην Ελλάδα ήταν απολύτως σαφής. Για την ακρίβεια, πιο σαφής δεν γίνεται:

«…Είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς διαιτητικά λάθη στον αγωνιστικό χώρο…ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια του αγώνα του Βόλου εναντίον του Ολυμπιακού την περασμένη Κυριακή, αγώνα τον οποίο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τηλεοπτικά…Δυστυχώς, οι αμφισβητούμενες αποφάσεις των διαιτητών στον παραπάνω αγώνα, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και από τους διαιτητές VAR, προξένησαν για μια ακόμα φορά σκεπτικισμό και κριτική όσον αφορά τη λειτουργία της ΚΕΔ, του VAR και της διαιτησίας εν γένει στην Ελλάδα…Αυτού του είδους η διαιτητική απόδοση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή σε κανένα κορυφαίο πρωτάθλημα, είμαι δε υπέρ οποιασδήποτε παραδειγματικής τιμωρίας αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας…».

Ο Hübel ήταν και στο Καραϊσκάκη, στο μεγάλο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ κι έγινε δέκτης των παραπόνων του ευρισκόμενου «εν βρασμώ ψυχής» Β. Μαρινάκη τόσο για τη διαιτησία εκείνου του αγώνα, όσο και για τη γενικότερη εικόνα της διαιτησίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, φέρεται να είχε πει κάτι τέτοιο, «εντάξει, λάθη έγιναν σήμερα, αλλά ένας αγώνας ήταν…». Κι ο ίδιος, όμως, πλέον δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ένας αγώνας-τότε να θυμίσουμε ότι ο Ισπανός ρέφερι δεν είχε σφυρίξει καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Είναι μία ολόκληρη αλλοίωση πρωταθλήματος υπέρ μίας ομάδας και εις βάρος μίας άλλης.

Κι αν μη τι άλλο δίνει μία ελπίδα αυτή η στάση, επίσημη και σοβαρή, μέσω δήλωσης από το επίσημο σάϊτ της ΕΠΟ, του Hübel. Διότι ουσιαστικά ευθέως διατάζει τον Μέλο Περέϊρα να τιμωρήσει προς παραδειγματισμό τον Ευαγγέλου και τα τρία ΦΙ (τον Φωτιά, τον Φίλο και τον Φωτόπουλο). Κι έχει σημασία η λέξη παραδειγματισμός». Σημαίνει, «να δουν κι οι άλλοι διαιτητές τι θα συμβεί, εάν κάνουν τα ίδια».

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Με αφορμή τα κρούσματα βίας τόσο γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όσο και ειδικότερα εις βάρος των διαιτητών, κι εδώ πραγματικά όλοι οι υγιείς φίλαθλοι καταδικάζουμε και απεχθανόμαστε, ο Hübel το πάει ένα βήμα παραπέρα. Και δηλώνει με ειλικρίνεια ότι, «σε τελική ανάλυση, με τη μείωση των λαθών της διαιτησίας, μειώνεται και ο κίνδυνος για περιστατικά βίας στο ποδόσφαιρο». Τι άλλο να πει ο άνθρωπος; Να το…ζωγραφίσει; Καταγράφει την πραγματικότητα: οι δίκαιες διαιτησίες βοηθάνε στην εξάλειψη της βίας.

Γενικά η χθεσινή παρέμβαση του Hübel, εάν φυσικά δεν αποτελεί μία στάχτη στα μάτια στο πλαίσιο μίας προσωρινής εκτόνωσης της τεταμένης κατάστασης, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μία διαφοροποίηση του όλου σκηνικού ανωμαλίας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Διότι πρόκειται για βαρυσήμαντη δήλωση-τοποθέτηση από τις διεθνείς ομοσπονδίες και για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της διαιτησίας, αλλά και για το γενικότερο πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού μάλλον το καλύτερο το άφησε για το τέλος της δήλωσής του. «…Δεν μπορώ να κρύψω την ανησυχία μου για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου…σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα η οποία σχετίζεται με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι άμεσες και αρμόζουσες ενέργειες των διεθνών ομοσπονδιών», είπε.

Άραγε, τι ύποπτη δραστηριότητα υπονοεί ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης των FIFA κι UEFA στην Ελλάδα;

Άσχετο: Να υπενθυμίσω ότι ο Ολυμπιακός έχει κάνει καταγγελία ενώπιον της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού για τις σχέσεις ΠΑΟΚ και Ξάνθης κι ότι η ΕΕΑ έχει προγραμματίσει να εκδικάσει την υπόθεση σε δύο εβδομάδες, στις 10 του Γενάρη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.