Tα ρίσκα, τα λάθη και οι ανανεώσεις

Tα ρίσκα, τα λάθη και οι ανανεώσεις

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Tα ρίσκα, τα λάθη και οι ανανεώσεις

bet365

O Γιάννης Σερέτης κάνει την πρώτη αποτίμηση για την αξιοποίηση και την προσφορά των καλοκαιρινών μεταγραφών του Παναθηναϊκού και επισημαίνει τον «κίνδυνο» για τους Πράσινους μετά την «ακριβή» ανανέωση συμβολαίου του Κουρμπέλη.

Euroleague στη Novibet με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* (21+)

Να, λοιπόν, που απόψε εναντίον της Παναχαϊκής, θα… εμφανιστεί ο περίφημος Ούφε Μπεκ. Θα δούμε τον εξαφανισμένο Νούνες! Πού ξέρεις, ίσως και τον πολυθρύλητο Φάουστο Τιένθα! Ισως παίξει και ο νεαρός Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος στο καλοκαιρινό πλάνο των Νταμπίζα – Δώνη είχε υψηλότατη θέση στην ιεραρχία των μέσων, αλλά έχει παίξει μόνο 15 λεπτά! Δεν είχε αγωνιστεί ούτε καν στο πρώτο ματς, στην Πάτρα (1-3), όταν ο κόουτς Δώνης πιεσμένος από τα αρνητικά αποτελέσματα είχε βάλει σχεδόν όλους τους βασικούς!

Κατά τα λοιπά;Τέλος ο Μολό, ο οποίος έχει δείξει διάθεση να μην γίνει «Μουνιέ» και αν δεν αγωνίζεται στον Παναθηναϊκό να προσπαθήσει για εύρεση ομάδας και λύση του συμβολαίου του. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν μέχρι τη σημερινή επανεμφάνισή του στον πάγ(κ)ο ο Μπεκ, υποχρεωτικά λόγω των τραυματισμών του. Στον πάγ(κ)ο και ο Φάουστο, ο οποίος φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Δώνη. Στον πάγ(κ)ο απολύτως λογικά και ο Νούνες, λόγω της σούπερ βελτιωμένης έκδοσης του Πούγγουρα και της δεδομένης ποιότητας του ηγετικού Σένκεφελντ, ο οποίος μαζί με τον Ζαχίντ είναι οι μόνοι “βασικοί” από τις μεταγραφές του καλοκαιριού.

Το «ταμείο» για τις μεταγραφές

Ταμείο λοιπόν, στο τέλος του πρώτου γύρου: Σύμφωνοι, δεν αποκτήθηκαν όλοι για να κάνουν τη διαφορά και να αναδειχθούν σε αναντικατάστατα στελέχη του Παναθηναϊκού. Κάποιοι από τις μεταγραφές αποκτήθηκαν ως “ρολίστες”, για να αποκτήσει περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερο βάθος ο πάγκος και για να αυξηθεί ο συναγωνισμός με στόχο τη βελτίωση και των «νέων». Αλλά, απ΄αυτό το σημείο, μέχρι να “τελειώνει” πρόωρα ο Μολό, να μετράει μόνο δύο συμμετοχές ο Νούνες και να μην έχει παίξει ούτε σε ένα ματς πρωταθλήματος ως αλλαγή για να αρχίσει να προσαρμόζεται (και να αξιολογείται....) ο Φάουστο, η απόσταση είναι τεράστια. Παρότι η αλήθεια είναι πως το «σοκ» από τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα των τριών πρώτων αγώνων (ισοπαλία στη Λαμία, ηχηρές ήττες από ΟΦΗ και Αρη) επέφερε τρομερούς κλυδωνισμούς, έβαλε τον Παναθηναϊκό στη διαδικασία του «κρατάμε ή διώχνουμε τον προπονητή» και υποχρέωσε τον κόουτς όχι μόνο να αναθεωρήσει τον βασικό ποδοσφαιρικό προσανατολισμό που προσπαθούσε να χαράξει το καλοκαίρι, αλλά και την άποψή του για αρκετούς παίκτες.

Τα ρίσκα και τα σφάλματα

Ο Παναθηναϊκός πήρε ρίσκα και έκανε λάθη αρκετά το καλοκαίρι. Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα αν (επί παραδείγματι) είχε αποκτηθεί ο 33χρονος Καρλάο (και όχι ο Σένκεφελντ) που τον ήθελε ο Δώνης ως ελεύθερο από τον ΑΠΟΕΛ (έμεινε τελικά... άνεργος ο Βραζιλιάνος στόπερ). Λάθη, τα οποία χρεώνεται και ο κόουτς, αλλά ασφαλώς (και κυρίως) ο Νίκος Νταμπίζας, ο οποίος πιστώνεται την απόκτηση και του Σένκεφελντ και του Περέα. Όμως, όπως και πέρυσι, έτσι και εφέτος, αυτός ο Παναθηναϊκός του «τρίτου μνημονίου» περιθώρια για αστοχίες και ρίσκα στις μεταγραφές του, δεν έχει. Παρά το περιορισμένο μπάτζετ, το οποίο είναι μια υπαρκτή αιτία, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται (και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από τον Νταμπίζα) ως δικαιολογία.

Ο Τσάβι Ρόκα καλείται να είναι πολύ πιο εύστοχος στις χειμερινές αρχικά και στις καλοκαιρινές εν συνεχεία επιλογές του. Όπως και ο Γιώργος Δώνης, ο οποίος ίσως έχει πιο παρεμβατικό ρόλο στις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Λάθη σαν αυτό το απίθανο με τη λειψανδρία και την έλλειψη ποιότητας στη μεσαία γραμμή (σίριαλ με τον Ρόντγουελ - απόκτηση του Φάουστο τον Σεπτέμβριο χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία), θα κοστίσουν ακριβά αν ο Παναθηναϊκός θέλει να διεκδικήσει την ευκαιρία που ενδεχομένως να του παρουσιαστεί στο Κύπελλο (απέδειξε ότι σε «μεμονωμένα» ντέρμπι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός) και να αντέξει στη regular season και στα play offs. Και προσοχή, για να είμαστε δίκαιοι: «λάθος» δεν είναι η μεταγραφή Κολοβού κι ας μην έχει πάρει ούτε τα… μισά από όσα περίμενε ο Παναθηναϊκός από τον διεθνή μεσοεπιθετικό. Λάθος είναι να αποκτάς δύο παίκτες – ρίσκο στην ίδια θέση (Μολό – Μπεκ, εξτρέμ) και να αφήνεις «γυμνή» τη μεσαία γραμμή.

Ο Κουρμπέλης και το μήνυμα

Προσεκτικός καλείται να είναι συνολικά ο Παναθηναϊκός ως σύλλογος και στις ανανεώσεις μετά την υπόθεση του Κουρμπέλη. Εδωσε πάρα πολλά (500.000 ευρώ ετησίως) για να διατηρήσει στο ρόστερ του τον αρχηγό του, για τον οποίο μόλις πριν από δύο χρόνια είχε συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ («Χρειάστηκα χρόνο και δεν τον είχα τότε για να αποφασίσω, αν είχα χρόνο δεν ξέρω πώς θα είχα φερθεί!» είπε σήμερα ο κάπτεν του Τριφυλλιού στη συνέντευξή του στο πράσινο website). Σωστά δόθηκαν αυτά τα χρήματα;

Σωστά, διότι όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια. Ναι, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να βρει καλύτερους χαφ από τον Κουρμπέλη με 500.000 ευρώ ετησίως. Μα, από την άλλη πλευρά, χρειαζόταν αυτή τη συμφωνία με τον αρχηγό του για πολλούς λόγους: αγωνιστικούς, ψυχολογικούς, επικοινωνιακούς. Καλά έκανε, δεν του έδωσε δα και… εκατομμύριο. Όμως ο Παναθηναϊκός ακόμα χρωστάει στον… Γιώργο Καραγκούνη και στον Γιούρκα Σεϊταρίδη! Ο Παναθηναϊκός έχει ως μεγάλο στόχο να μειώσει το χρέος του κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ στο τέλος της τρέχουσας σεζόν. Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένο οικονομικό όριο και πλαίσιο, δεδομένου ότι του λείπουν τα έσοδα και από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και από τα εισιτήρια διαρκείας (πολύ μικρός αριθμός).

Για όλους αυτούς τους λόγους, αν με την ανανέωση του Κουρμπέλη περάσει το «ανοίξαμε την κάνουλα και σας περιμένουμε» μήνυμα προς όλους τους υπόλοιπους, θα είναι μέγα σφάλμα. Άλλο ο Κουρμπέλης και ο Ινσούα, άλλο ο Διούδης και ο Δώνης, άλλο ο Γιόχανσον, άλλο ο Αποστολάκης. Κάθε περίπτωση χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης και… αμοιβής, ως αποτέλεσμα του συγκερασμού πολλών παραγόντων (προσφορά, τιμές αγοράς, προτάσεις από άλλες ομάδες, ανάγκες σε κάθε θέση, προοπτική, μεταπωλητική αξία, εξέλιξη, όλα!). Οι χειρισμοί των υποθέσεων από τον Ρόκα και τους διοικούντες θα έχουν ενδιαφέρον, αν και η κοινή πεποίθηση για το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω ως προς τη μείωση του χρέους και το συνολικό πλάνο εξυγίανσης, μάλλον δεν θα διαψευστεί…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...