Κατοχή και μεταβάσεις, ρυθμός και στατικές φάσεις για το «Καραϊσκάκης»…

Κατοχή και μεταβάσεις, ρυθμός και στατικές φάσεις για το «Καραϊσκάκης»…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει τα απολύτως ποδοσφαιρικά δεδομένα που βλέπει ότι μπορεί να παίξουν τον πιο καθοριστικό ρόλο στην εικόνα του σημερινού ντέρμπι στο Καραϊσκάκης και φυσικά στο αποτέλεσμα.

Με το πάρτι προσφορών* της Novibet θα τα δεις όλα! (21+) | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ήρθε η μέρα για το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς. Το πρώτο από τα τέσσερα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τον φετινό πρωταθλητή. Εκτός κι’ αν υπάρχουν ακόμη εκείνοι που πιστεύουν στα ωραία καλοκαιρινά που λέγονταν και αναλύονταν, ότι το πρωτάθλημα θα το διεκδικήσουν τρεις…

Ας μείνουμε στο σημερινό ζευγάρι και σε μερικά ποδοσφαιρικά δεδομένα σε σχέση με όσα μας δείχνουν οι δύο ομάδες κατά τη φετινή πορεία τους. Αυτά τα δεδομένα, μαζί με συγκεκριμένα πρόσωπα, μπορεί να παίξουν ρόλο στο αποτέλεσμα, όσο και αν πάντα προκύπτουν και οι απρόβλεπτοι παράγοντες.

Υπάρχουν δύο τομείς στο παιχνίδι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, που φαίνεται ότι θα παιχθούν πολλά. Είναι δύο προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ. Ένα το έχει και ο Ολυμπιακός.

Το πρώτο και πολύ σημαντικό, είναι οι αμυντικές μεταβάσεις των δύο ομάδων. Και οι δύο έχουν πρόβλημα. Σημαντικό ποσοστό των τερμάτων που δέχονται, προκύπτουν από κακές επιστροφές όταν χάνεται η μπάλα στην επίθεση. Από την άλλη, βάσει λογικής, κατοχής, αλλά και προετοιμασίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το να δεχθεί ο ΠΑΟΚ τέτοιο τέρμα σε εκτός έδρας ματς απέναντι στον Ολυμπιακό, δεν πρέπει να είναι τόσο πιθανό. Θα δούμε…

Έχουμε βεβαίως και τις στατικές-στημένες μπάλες. Τεράστιο κεφάλαιο στο ποδόσφαιρο, με τον ΠΑΟΚ να έχει ζήτημα στο ξεκίνημα της χρονιάς και μέχρι τον Οκτώβριο. Από όσο θυμάμαι, ο Ολυμπιακός μόνο στο Βελιγράδι εκτέθηκε. Το τελευταίο διάστημα και οι δύο στα κόρνερ αμύνονται σε ζώνη και… αξίζει να δούμε ποιος μπορεί να βρει τον τρόπο για να την εκθέσει.

Ο γρήγορος ρυθμός, το υψηλό τέμπο, η ένταση και οι πολλές προσωπικές μονομαχίες, δείχνουν να ευνοούν τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ προφανώς θα θέλει μικρότερη ένταση.

Πάμε σε πρόσωπα και ζευγάρια…

Εφόσον ο Ποντένσε παίξει δεξιά, το δίδυμο με τον Γιαννούλη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Γιαννούλης είναι εξτρέμ για τον ΠΑΟΚ σε φάση επίθεσης. Ο Ποντέσε δεν… πολυασχολείται με τα αμυντικά του καθήκοντα. Ποιος λοιπόν θα εκθέσει τον άλλον; Εκτός κι’ αν σε αυτό το ματς, αλλάξει ο ρόλος και οι υποχρεώσεις του Έλληνα μπακ.

Οι υπεραριθμίες στο κέντρο «μετράνε». Όταν ο Ολυμπιακός παίζει με δύο αμυντικά χαφ, έχει μεγάλο πρόβλημα στο «6» σε φάσεις που δέχεται πλαγιοκοπήσεις. Το κενό έξω από την περιοχή του είναι μεγάλο. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη που συνηθίζει να επιτίθεται σε 3-1-5-1 δεν γίνεται να αφήσει μόνο σε φάση ανάπτυξης τον Ντόουγκλας Αουγκούστο μπροστά από τα στόπερ του. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγκλωβιστεί. Οι επιλογές των προπονητών και οι οδηγίες που θα δώσουν στα αμυντικά τους χαφ, θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο.

Ψάχνω τα… πώς και τα γιατί που θα φέρουν σε αυτό το ματς τον Σφιντέρσκι στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ και όχι τον Άκπομ… Σε μία τέτοια μονομαχία, ο υψηλόσωμος Νιγηριανός που έπαιξε στην Αγγλία, μπορεί να συνεισφέρει σε πολλούς περισσότερους τομείς του αγώνα. Αν τέλος πάντων παίξει ο Σφιντέρσκι, προφανώς θα μετρήσει η καλή φόρμα και η ρέντα του, σε σχέση με την αβεβαιότητα που νιώθει ο Άκπομ, ο οποίος (σε όσο χρόνο παίζει πλέον) είναι νευρικός σε όλο το γήπεδο και όχι μόνο μπροστά στο αντίπαλο τέρμα.

Ο ΠΑΟΚ θα θέλει να κρατήσει την μπάλα όσο γίνεται περισσότερο στα πόδια του. Για’ αυτό χρειάζεται ποιότητα και προσωπικότητα στην ενδεκάδα του. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα αν έχεις και Μίσιτς και Βιεϊρίνια και Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί. Έτσι βέβαια (όπως γράφαμε και πριν λίγες ημέρες) ο ΠΑΟΚ γίνεται βαρύς και πολύ αργός, ομάδα που δεν τη «λες» αθλητική, σύνολο χωρίς εντάσεις, τρεξίματα και ταχύτητα. Δεν μπορεί… Κάποια μέση λύση υπάρχει και θα τη βρει ο Αμπέλ Φερέιρα, έτσι ώστε ο Δικέφαλος του Βορρά να εμφανιστεί ποιοτικός στο κράτημα μπάλας, αλλά και γρήγορος στις επιθέσεις του…

Και κάτι για τα χρονικά διαστήματα…

Είναι 100% βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός βασιζόμενος στην έδρα, του θα μπει πολύ ορμητικά. Και στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρει απάντηση.

Από την άλλη, είναι τόσο μεγάλη η σημασία που έχει δοθεί σε αυτό το ματς, που ΔΕΝ πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα παρουσιάσει σημάδια κόπωσης και έλλειψης ενέργειας επειδή την Τρίτη έπαιξε με την Τότεναμ στο Λονδίνο. Το κίνητρο σε αυτές τις περιπτώσει «τονώνει» το μυαλό το οποίο δεν αφήνει το σώμα να «ηρεμήσει».

Όλα αυτά αναμένουμε… Αλήθεια είναι ότι σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όσα περιμένουμε διαψεύδονται και τα ματς κρίνονται από άλλες φάσεις και από άλλες καταστάσεις. Για να δούμε και απόψε…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.