H δύναμη της ομάδας, η δύναμη του «πάγκου»

Αντώνης Σαούλης Αντώνης Σαούλης
H δύναμη της ομάδας, η δύναμη του «πάγκου»

bet365

Ο Αντώνης Σαούλης γράφει για τη μεγάλη ανατροπή του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ και τους λόγους για τους οποίους το 0-2, έγινε 3-2.

Οχι, ο Παναθηναϊκός δεν είχε στον πάγκο παίκτες εκατομμυρίων που θα μπορούσαν ν' αλλάξουν την ροή ενός αγώνα. Ούτε ήταν για 90 λεπτά καλύτερη ομάδα της ΑΕΚ για να πεις καθαρά αγωνιστικά ότι ήταν αυτός που άξιζε τη νίκη. Γιατί αν η λόμπα του Ολιβέιρα κατέληγε στα δίχτυα και όχι στο δοκάρι θα γράφαμε για μια ΑΕΚ απόλυτα κυρίαρχη στο ντέρμπι της Αθήνας η οποία θα έπαιρνε νίκη σε ντέρμπι μετά από 10 αγώνες και με μεγάλο σκορ.

Ομως στο τέλος όλα τα credits πάνω στον Παναθηναϊκό. Δικαίως. Προερχόταν από ένα ματς στην Τούμπα που είδε τους κόπους του και δύο βαθμούς να χάνονται στο 96' από ένα πέναλτι του αρχηγού του (ο οποίος ήταν και στη φάση του 0-2 του Ολιβέιρα). Στο ημίχρονο με την ΑΕΚ ήταν δύο γκολ πίσω παρά το γεγονός ότι η διαφορά των δύο ομάδων δεν ήταν για τέτοιο σκορ.

Παρόλα αυτά το «δούλεψε». Το δούλεψε κυρίως ο πάγκος με τις αλλαγές και τις εσωτερικές αλλαγές, το δούλεψαν μέσα τους οι ίδιοι παίκτες. Οι οποίοι κατάλαβαν πως το 0-2 μπορεί να γυρίσει (τους έδωσε το δικαίωμα βεβαίως και η ΑΕΚ γι' αυτό) και το κυνήγησαν μέχρι τέλους.

Ο Παναθηναϊκός πήρε το μάξιμουμ από τις τρεις αλλαγές του. Το 100%. Ο Χατζηθεοδωρίδης δεν μπορούσε να τα πάει χειρότερα από τον Ινσούα, ο οποίος πιθανότατα πέρασε το χειρότερό του ημίχρονο στην Ελλάδα από τον Βέρντε, ο Περέα εκτός του ότι πήρε από τον Μακέντα τον έναν στόπερ της ΑΕΚ είναι κι αυτός που ισοφαρίζει και ο Κολοβέτσιος στην πρώτη του επαφή κάνει το 3-2!

Την ίδια ώρα η ΑΕΚ από τον πάγκο της έπαιρνε το απόλυτο μηδέν. Μηδέν από τον Σιμάο, μηδέν από τον Αλμπάνη (που τράβηξε στον πάγκο και τον Ολιβέιρα τον άνθρωπο που έσωσε την ΑΕΚ με τον Ατρόμητο στο 93! και έδειχνε σε καλύτερη κατάσταση από Λιβάγια και Μάνταλο στο ματς), μηδέν από τον Γιακουμάκη ο οποίος βρέθηκε τετ-α-τετ στο 2-2 κι έστειλε την μπάλα στον Διούδη.

Παράγοντας πρώτος λοιπόν που έκρινε το ματς ήταν ο πάγκος. Το 100-0 σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει τον ρόλο του. Και για τους παίκτες που μπήκαν και για τις κινήσεις των προπονητών.

Ο μεν Δώνης (έστω και από την κερκίδα) το κυνήγησε από το ημίχρονο (δεν είχε κι άλλη επιλογή εδώ που τα λέμε), το ανακάτεψε στην πορεία αλλάζοντας πλευρά τον Χατζηγιοβάνη ο οποίος από τα δεξιά είχε ουσία.

Ο δε Κωστένογλου ενώ έβλεπε το... κακό να έρχεται όχι μόνο δεν βοήθησε την ομάδα του με τις αλλαγές που έκανε αλλά έδειχνε και με την εικόνα του ότι δεν μπορεί να το αλλάξει. Ο τηλεοπτικός φακός τον έδειχνε να βγάζει σακάκι, μετά γραβάτα και μετά να βάζει ξανά το σακάκι δίχως να μπορεί να διαχειριστεί την ανατροπή που έβλεπε να έρχεται. Και ήρθε.

Παράγοντας δεύτερος που έκρινε το ντέρμπι ήταν η ομάδα. Οχι ως σύνολο. Αλλά ως ομάδα που δεν έχει τόσους εγωισμούς. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ έχει τις ευκαιρίες της όχι μόνο να τελειώσει το ματς αλλά και να φύγει με μεγάλο σκορ από το ΟΑΚΑ. Ομως ο Ολιβέιρα στο δοκάρι αποφασίζει να κάνει λόμπα ενώ έχει την επιλογή του Βέρντε δίπλα του και στη συνέχεια ο Βέρντε κάνει άσχημο τελείωμα (πάλι έχοντας πιο εύκολη επιλογή του Ολιβέιρα). Στο 63' ο Ολιβέιρα αντί να στρώσει τη μπάλα στον Λιβάγια που κάνει κίνηση στην μικρή περιοχή αποφασίζει να κάνει ντρίμπλα και μετά να τελειώσει με το αριστερό.

Κι αφού στο 63' η ΑΕΚ δεν «σκότωσε» το ματς στο 69' βρέθηκε στο 2-2! Γιατί μετά το 1-2 του Μακέντα (ατομικό γκολ του Ιταλού) ο Παναθηναϊκός πιστεύει στη δύναμη της ομάδας του και παίζει με όλους όσους έχει. Με τον Περέα, τον Χατζηγιοβάνη (που έσκασε από τα τρεξίματα και βγήκε λίγο πριν το 3-2), τον Γιόχανσον (που θα μπορούσε πριν το 3-2 να σπάσει τη μπάλα κι όχι να πλασάρει), τους Κουρμπέλη και Δώνη (κυρίως για τα τρεξίματά τους), τον Σένκεφελντ που μένει μπροστά για να κερδίσει ξανά το κόρνερ που ήρθε το γκολ της ανατροπής.

Σ' ένα ματς λοιπόν που η ΑΕΚ θα μπορούσε να πάρει μια μεγάλη νίκη σε έκταση και σε ψυχολογία (μη ξεχνάτε πως ο Παναθηναϊκός δεν έχασε ούτε από τον Ολυμπιακό, ούτε από τον ΠΑΟΚ) γυρνάει στην βάση της με μεγάλη εσωστρέφεια και ουσιαστικά εκτός τίτλου. Oχι γιατί είναι στο -9 και στο -7 από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ αντίστοιχα, αλλά γιατί από μία ομάδα που ήταν refuse to lose στα ντέρμπι όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα έγινε refuse to win. Το αρνητικό σερί της στα μεγάλα ματς έφτασε τα 11...

Αντίθετα ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι. Κυνήγησε μέχρι τέλους το ματς με τον Ολυμπιακό και δεν έχασε (1-1), πήγε στην Τούμπα και είχε τη νίκη μέχρι το 96' (τελικά 2-2) και στο ματς με την ΑΕΚ έχανε 0-2 στο ημίχρονο για να νικήσει τελικά με 3-2...

ΥΓ 1 Τα play off έχουν ανάγκη τον Παναθηναϊκό.

ΥΓ 2 Εάν δεν είχαμε το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από όλες τις ομάδες (μεγάλες και μικρές) θα μιλάγαμε για τα τεράστια ντέρμπι που έχουμε δει. Για το 1-1 του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό με γκολ στο τέλος. Για το 0-2 του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ που έγινε 2-2 από την ΑΕΚ. Για το 2-2 του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό. Για τη μεγάλη ανατροπή του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ σε 3-2... Κάποτε βλέπαμε 0-0 και μετράγαμε φάσεις για να βγάλουμε καλό ένα ντέρμπι.

ΥΓ 3 Η ΑΕΚ έχει ένα συγκεκριμένο και μεγάλο όραμα. Την είσοδό της στην Αγια Σοφιά. Για να συνδυαστεί και να μεγαλώσει το όραμα θα πρέπει να βοηθήσει και η διοίκηση και φυσικά η ομάδα. Ας αποφασίσει ο σύλλογος από μέσα Νοεμβρίου το αγωνιστικό project που θα έχει το αγωνιστικό τμήμα με την είσοδο της ομάδας στο νέο γήπεδο. Με τον Ιλια Ιβιτς σε αυτό τον ρόλο μπορούν να τεθούν οι νέοι ορίζοντες. Νέοι ορίζοντες με νέο προπονητή που θα έχει τον χρόνο φέτος να μάθει την ομάδα, την Ελλάδα, το πρωτάθλημα. Και στο τέλος να πάρει τις αποφάσεις του μαζί με τον Ιβιτς. Γιατί αυτή η ΑΕΚ χάνει χρόνο και στόχους. Με δεδομένο λοιπόν ότι μένει εκτός στόχων νωρίς ας μη χάσει κι άλλο χρόνο.

ΥΓ 4 Η κούρσα για το πρωτάθλημα είναι των δύο. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ή ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Διακοπή για Εθνικές ομάδες και 1η Δεκεμβρίου το μεταξύ τους ντέρμπι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Αντώνης Σαούλης
Αντώνης Σαούλης