Toυ ταιριάζουν τα ντέρμπι, αλλά τα μικρότερα παιχνίδια θα τον βάλουν στην εξάδα!

Toυ ταιριάζουν τα ντέρμπι, αλλά τα μικρότερα παιχνίδια θα τον βάλουν στην εξάδα!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Toυ ταιριάζουν τα ντέρμπι, αλλά τα μικρότερα παιχνίδια θα τον βάλουν στην εξάδα!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον εξαιρετικό Παναθηναϊκό των μεγάλων αναμετρήσεων και την λύση που θα πρέπει να βρει ο Δώνης, ώστε η ομάδα του να είναι αποτελεσματική και στα θεωρητικά ευκολότερα παιχνίδια.

Επιστροφή στοιχήματος* στο Champions League και 2500+ ειδικά στοιχήματα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Από τα φιλικά της φετινής προετοιμασίας είχε γίνει ξεκάθαρο το εξής: Στον Παναθηναϊκό που δουλεύει ο Δώνης εδώ και περίπου μια διετία, ταιριάζουν περισσότερο οι αναμετρήσεις στις οποίες δεν είναι φαβορί, τα παιχνίδια εκείνα που δεν είναι υποχρεωμένος να διασπάσει αντίπαλες άμυνες που παίζουν στα δύο τρίτα του γηπέδου και έχουν ως προτεραιότητα να κλείσουν τους χώρους, να αμυνθούν μαζικά και να ψάξουν την καταστροφή του παιχνιδιού, πολύ περισσότερο από την δημιουργία. Εκεί στην συντριπτική πλειοψηφία των αναμετρήσεων, το Τριφύλλι έχει πρόβλημα παραγωγής και λιγότερο θέμα εκτέλεσης. Η εικόνα του παιχνιδιού με την ΑΕΛ αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να είναι μια ομάδα που φτάνει με αξιώσεις και καλές προϋποθέσεις στο επιθετικό τρίτο αλλά δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει με καθαρές ευκαιρίες αυτό το αγωνιστικό του προτέρημα.

Στα δύο μέχρι τώρα ντέρμπι, απέναντι σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις. Τυχαίο; Καθόλου. Ήταν παιχνίδια όπως με τον Άγιαξ, την Φέγενορντ, την Μπεσίκτας. Ήταν παιχνίδια που εκτός από το ταίριασμα στο αγωνιστικό στιλ του Τριφυλλιού, έδωσαν κίνητρο στους ποδοσφαιριστές του. Κίνητρο που δυστυχώς στην μεγάλη εικόνα του πρωταθλήματος δεν υπάρχει, λόγω της γνωστής τιμωρίας από την ΟΥΕΦΑ.

Είτε μας αρέσει, είτε όχι αυτά τα ματς στο μυαλό των ποδοσφαιριστών αποτελούν ευκαιρίες και μάλιστα μεγάλες για να βελτιώσουν την εικόνα τους στην βιτρίνα του ελληνικού πρωταθλήματος. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν γίνεται για παράδειγμα απέναντι στην ΑΕΛ να βλέπεις αστεία ατομικά λάθη και απέναντι σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες της Λίγκας, να παρακολουθείς σεμινάριο υλοποίησης αγωνιστικού πλάνου από τους ποδοσφαιριστές του Δώνη για περίπου μία ώρα στο χορτάρι της Τούμπας!

Ο Παναθηναϊκός έχει βρει την συνταγή στα ντέρμπι. Την Κυριακή απέναντι στην ΑΕΚ, ίσως έφτασε η ώρα να πάρει και την πρώτη του νίκη σε μεγάλο παιχνίδι μετά από μια διετία, ωστόσο, την είσοδο του στην εξάδα δεν θα την εξασφαλίσει από αυτές τις αναμετρήσεις αλλά από την αποτελεσματικότητα του στα θεωρητικά ευκολότερα ματς.

Εκεί είναι το πρόβλημα του φετινού Παναθηναϊκού και σε αυτό καλείται ο Γιώργος Δώνης να βρει την λύση. Τόσο σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο όσο φυσικά και σε πνευματικό.

Το σύνολο του Έλληνα τεχνικού στα παιχνίδια που έχει συντριπτική κατοχή μπάλας, τον ρόλο του φαβορί και καλείται να διασπάσει καλά οργανωμένες αντίπαλες άμυνες, δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμη το αντίδοτο. Στην Λαμία έκανε όλη κι όλη μια καθαρή φάση με την κεφαλιά του Μακέντα. Απέναντι στον ΟΦΗ καμία, στο παιχνίδι με την Ξάνθη απείλησε με σουτ έξω από την περιοχή και στατικές φάσεις.

Σε γενικές γραμμές ο φετινός Παναθηναϊκός δεν είναι η ομάδα που σε κάθε παιχνίδι φτιάχνει δέκα φάσεις για... θάνατο και χάνει τις εννιά, οπότε έχει θέμα εκτέλεσης. Το ότι στον περυσινό πρώτο γύρο, έκανε την μισή ευκαιρία γκολ, θα πρέπει να το ξεχάσει. Ήταν καθαρά θέμα συγκυρίας και όχι ποιότητας.

Στα παιχνίδια που γκέλαρε φέτος μόνο σε αυτό με την ΑΕΛ είχε υψηλά επίπεδα δημιουργίας και του κόστισε η αστοχία των ποδοσφαιριστών του.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Δώνης θα πρέπει να βρει τον τρόπο να παρουσιάσει έναν αποτελεσματικό Παναθηναϊκό και στα θεωρητικά πιο εύκολα παιχνίδια. Εκεί θα κριθεί το αν θα προλάβει το... τρένο της έξαδας και θα εξασφαλίσει την παρουσία του στα πλέι-οφ, στα οποία αναμένεται να έχει ρόλο ρυθμιστή του τίτλου και όχι πρωταγωνιστή.

Από κει και πέρα και δίχως καμία αμφιβολία, η εικόνα της ομάδας από το χάλι των πρώτων αγωνιστικών, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό είναι ξεκάθαρο και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην διαφορετική, πιο safe προσέγγιση των παιχνιδιών από τον Έλληνα τεχνικό και της χημείας που υπάρχει πλέον στην αμυντική τετράδα που έδεσε με την ηγετική παρουσία του Μπαρτ Σένκεφελντ.

Η εικόνα του Παναθηναϊκού από παιχνίδι σε παιχνίδι βελτιώνεται, το ζητούμενο είναι πλέον η διάρκεια και φυσικά η ουσία. Οι πόντοι να μπαίνουν στο σακούλι γιατί ήδη έχει χαθεί πολύτιμο έδαφος. Και σε αυτό έχουν βάλει το χεράκι τους, αν όχι την... χερούκλα τους, και οι διαιτητές...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.