Ένινγκ: «Δεν είμαι μάγος, αλλά πιστεύω στην ομάδα»

Ένινγκ: «Δεν είμαι μάγος, αλλά πιστεύω στην ομάδα»

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ένινγκ: «Δεν είμαι μάγος, αλλά πιστεύω στην ομάδα»

bet365

Η ΠΑΕ Άρης παρουσίασε τον Μίκαελ Ένινγκ και ο Γερμανός προπονητής εξήγησε τη φιλοσοφία του, ανέφερε τα πρώτα συμπεράσματά του και δεν έκρυψε την πίστη του για τα αποτελέσματα.

Παναθηναϊκός - Μιλάνο με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεσες αναλήψεις. |21+

Ο Άγγελος Χαριστέας παρουσίασε τον 54χρονο προπονητή λέγοντας ότι… «είναι πάρα πολύ ιδιαίτερη μέρα. Καλωσορίζουμε τον Μίκαελ Ένινγκ στην οικογένειά μας. Είμαι πολύ χαρούμενος και θέλω να του ευχηθώ επιτυχίες και υγεία. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο Μίκαελ Ένινγκ εξέφρασε τη χαρά του γι’ αυτή τη συνεργασία. «Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, ευχαριστώ τον Άγγελο Χαριστέα για τη συνεργασία που θα έχουμε. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε επιτυχίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συγκεντρωμένα. Επιτυχίες δεν είναι μόνο η νίκες, αλλά να τα δίνουμε όλα σε κάθε αγώνα, να παρουσιάζουμε εξέλιξη και να διαπιστώνουν οι οπαδοί μας ότι πραγματοποιούνται τα όνειρά τους. Για μένα ως Γερμανό έχει μεγάλη αξία η ομάδα του Άρη και το ελληνικό ποδόσφαιρο που παρακολουθούμε στη Γερμανία. Προσωπικά πάντα παρακολουθώ τους παίκτες μου, έτσι έκανα και με τον Άγγελο κι έχω δει παλιότερους αγώνες του Άρη. Έχουμε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε ο ένας τον άλλον, έτσι όμως είναι το ποδόσφαιρο. Η πρώτη μου εντύπωση είναι πολύ καλή, υπάρχει ποιότητα και καλό κλίμα και είμαι αισιόδοξος».

Για τις πρώτες εντυπώσεις του αλλά και συμπεράσματα (επί των αγωνιστικών και τακτικών θεμάτων) που αποκόμισε από τον Άρη: «Θα μπορούσαμε να μιλάμε πολύ γι’ αυτό το θέμα. Αδύναμα σημεία δεν μιλάω ευχάριστα γιατί δεν θέλω να τα αναγνωρίσω μπροστά στους αντιπάλους μου. Ο Άρης είναι μια έμπειρη ομάδα με ποιότητα και δημιουργία ευκαιριών και μπορεί να κερδίσει κάθε αντίπαλο αν τις αξιοποιήσει. Αυτό που λείπει είναι η ισορροπία μεταξύ του κομματιού του να είναι συγκεντρωμένη για όλο το παιχνίδι για να αποφύγει τα λάθη και κυρίως στην άμυνα όπου λόγω των λαθών έχουν χαθεί βαθμοί».

Ερωτηθείς για την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του ή τη διάταξη που προτιμά, απάντησε: «Μου αρέσει η επιθετική φιλοσοφία, να κυριαρχεί η ομάδα στο παιχνίδι και όχι να υπερασπίζεται την εστία και το αποτέλεσμα. Εξάλλου, ως ποδοσφαιριστής ήμουν επιθετικός. Προτιμώ να κερδίζω με 5-4 και όχι με 1-0. Θέλω όμως να κερδίζω. Το σύστημα εξαρτάται από τις δυνάμεις και το υλικό κάθε ομάδας και θα μπορώ να μιλήσω στην πορεία γι’ αυτό».

Για το γεγονός ότι ήταν η πρώτη και βασική επιλογή του Άγγελου Χαριστέα: «Είναι η τρίτη φορά που πρώην παίκτης μου αναλαμβάνει θέση τεχνικού διευθυντή και με καλεί. Ειδικά με τον Άγγελο πάντα είχαμε μια σχέση εμπιστοσύνης κι έμεινε ακέραιη στην πορεία του χρόνου. Υπάρχει λόγος που ήρθα μόνος μου εδώ. Μπορεί να βγει κάτι μεγάλο από αυτή τη συνεργασία».

Για το κενό των πέντε χρόνων που παρουσίασε η προπονητική καριέρα του κι αν υπάρχει κάποια εξήγηση, απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Από το 1998 δουλεύω επαγγελματικά. Είχα φθάσει σ’ ένα σημείο με το Αμβούργο όπου χρειαζόμουν να πάρω μια απόσταση από το προσκήνιο, να ξεκουραστώ. Σ’ αυτό το διάστημα δούλεψα ως αναλυτής αγώνων στην τηλεόραση αλλά και με άλλες ομάδες δίχως να είμαι στο προσκήνιο. Πάντα ήταν στο μυαλό μου να δουλέψω στο εξωτερικό, το θεωρούσα πρόκληση και περίμενα να ωριμάσουν οι συνθήκες για μια τέτοια δουλειά. Στην ουσία δεν έφυγα ποτέ, αλλά δεν ήμουν στο προσκήνιο».

Ο Μίκαελ Ένινγκ αναφέρθηκε στον αγώνα που είχε παρακολουθήσει με τον Παναθηναϊκό αλλά και στην ποδοσφαιρική ιδέα του. «Το ελπίζω αλλιώς κάτι θα υπήρχε λάθος στο σκεπτικό. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η ομάδα θα αφομοιώσει γρήγορα την ιδέα μου. Ακόμη και σ’ αυτό το εύκολο ματς, η ομάδα έκανε κάποια λάθη. Δεν είμαι μόνο το αν θα κερδίσεις ή χάσεις, αλλά πώς θα παίξεις».

Σχετικά με το πώς αισθάνεται ένας προπονητής όταν αναλαμβάνει μια ομάδα στα μέσα της χρονιάς, είπε: «Είναι ένα πλεονέκτημα όταν έχεις την ομάδα από την αρχή και να της μεταδώσεις πράγματα που θέλεις. Το βασικό στοιχείο είναι ο χρόνος, εμείς δεν τον έχουμε. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι σύνηθες να μένει ένας προπονητής πολλά χρόνια, πάντα κάτι συμβαίνει κι έρχεται ένας άλλος και παίρνει τη δουλειά. Έτσι έγινε και στο Μαγδεμβούργο με τη διαφορά ότι, όταν ανέλαβα η ομάδα ήταν καταδικασμένη. Εδώ είναι πιο εύκολη δουλειά γιατί γι’ αρχή βλέπω μια δεμένη ομάδα. Και πάλι όμως θα εξαρτηθεί από το πώς θα λειτουργήσει η χημεία μεταξύ παικτών και προπονητή. Το σίγουρο είναι ότι ο Άρης έχει άμεση ανάγκη τα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στον αγώνα με την Ξάνθη, είπε: «Πρέπει να δω όλους τους παίκτες, οπότε δεν είναι δίκαιο να μιλήσω για την ποιότητα του ρόστερ. Δεν θέλω να τα αλλάξω όλα από τη ρίζα γιατί υπάρχει μια δομή και ιεραρχία. Δεν θα πάω την Κυριακή να βάλω πέντε διαφορετικούς παίκτες. Το σημαντικό είναι το σχέδιο και το πλάνο του αγώνα. Αυτό σίγουρα θα αλλάξει».

Σε ότι αφορά την ειδική σχέση της ομάδας με τον κόσμο. «Έχω δουλέψει σε παραδοσιακούς συλλόγους και ξέρω τι σημαίνει πίεση και μου αρέσει η πίεση. Αυτή είναι και η πρόκληση. Ξέρω πώς σκέφτονται οι οπαδοί, το βλέπω και δεν θα μου άρεσε κάτι διαφορετικό. Γεννήθηκα εξάλλου τριάντα χιλιόμερα από το Ντόρτμουντ οπότε ξέρω πως είναι να ζεις σε μια περιοχή όπου υπάρχει μια μεγάλη ομάδα και τι περιμένει ο κόσμος από αυτή».

Για το αν περιμένει άμεση αλλαγή, είπε: «Δεν είμαι μάγος να βάλω το χέρι μου πάνω από την ομάδα και να γίνουν όλα σωστά. Υπάρχει πρόβλημα στη θέση του τερματοφύλακα όπου μας λείπει ένας. Έχουμε τα αμυντικά θέματα όπου πρέπει να λειτουργήσουμε και να παίξουμε πιο σφιχτά για να διορθώσουμε τα λάθη. Θα ήταν ασόβαρο να δώσω κάποια υπόσχεση, πρέπει να πορευτούμε με δουλειά».

Σχετικά με το γεγονός ότι δεν ήρθε μαζί με κάποιον συνεργάτη του, είπε: «Και στις προηγούμενες ομάδες μου (σ. σ. Βάασα, Μαγδεμβούργο) πήγα μόνος μου, δίχως τους συνεργάτες μου. Είναι σημαντικό να δω πρώτα πού και αν υπάρχει ανάγκη και φυσικά τις αδυναμίες. Έχω τον Άγγελο Μαζί μου για να πραγματοποιήσω τις ιδέες που έχω. Αυτό είναι το κεντρικό σημείο, αυτόν θέλω να έχω δίπλα μου».

Σε ότι αφορά το ότι από τα χέρια του «βγήκαν» αρκετοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, απάντησε: «Μου αρέσει να δουλεύω με νεαρούς παίκτες αλλά δεν είναι το πρωτεύον αυτή τη στιγμή. Αν κάποιος αξίζει να παίξει, κανείς δεν θα τους κλείσει την πόρτα. Οι νέοι φέρνουν ταχύτητα και ενθουσιασμό. Ο Άρης έχει μια έμπειρη ομάδα, στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο στο ελληνικό Πρωτάθλημα γιατί πρέπει να παίζεις έξυπνα. Δεν είναι το κομμάτι στο οποίο θα επικεντρωθώ στο πρώτο διάστημα».

Ρωτήθηκε για το αν αναζήτησε επιπλέον πληροφορίες για τον Άρη, είπε: «Έχω ένα μεγάλο δίκτυο γνωστών, φίλων, παλιών ποδοσφαιριστών και συνεργατών με τους οποίους πάντα μιλάω. Γιαν παράδειγμα μου τηλεφώνησε ο Όρκας με τον οποίον ήμασταν στην Μπόχουμ, μόλις άκουσε ότι θα συνεργαστώ με τον Άρη».

Για το ότι οι πρώτες χρονιές του πάντα είναι καλύτερες από τις δεύτερες, χαμογέλασε και είπε… «στη Βάασα, στην πρώτη χρονιά έσωσα την ομάδα και στη δεύτερη παίξαμε στον τελικό του Κυπέλλου και εξασφαλίσαμε την έξοδό μας στην Ευρώπη. Η Βάασα στηριζόταν σ’ έναν επενδυτή ο οποίος έφυγε κι άφησε την ομάδα στα κρύα του λουτρού. Εκεί ουσιαστικά διαλύθηκαν τα πάντα, αλλά έμεινα να το παλέψω και λίγο έλειψε να το καταφέρουμε».

Για τους στόχους του στον Άρη και με το αποτέλεσμα (στο τέλος της χρονιάς) που θα τον αφήσει ικανοποιημένο: «Οι στόχοι που τέθηκαν από την αρχή της χρονιάς ισχύουν και τώρα. Ούτως ή άλλως η χρονιά είναι σε σε πρώιμο στάδιο. Δεν ξέρω αν θα τους πετύχουμε, θα το προσπαθήσουμε».

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι στη Γερμανία επιλέγονται νεαροί προπονητές, είπε: «Το 2000 άλλαξε το σύστημα στη Γερμανία μετά την αποτυχία της Εθνικής, ξεκινώντας από τις ακαδημίες όπου ανέλαβαν νέοι προπονητές οι οποίοι στη συνέχεια ανέλαβαν τις ομάδες. Δημιουργήθηκε βάση ίσως να ήταν και συγκυριακό ως ένα βαθμό. Χρειαζόμαστε νέους προπονητές, υπάρχουν απολύσεις κι εκεί χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό».

Για την επιρροή που δέχθηκε από προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε κι αν σκοπεύει να εφαρμόσει κάποια στοιχεία στον Άρη: «Έχω επηρεαστεί απ’ όλους τους μεγάλους προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκα. Κάθε μεγάλος προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία. Όλα όμως εξαρτώνται από την ομάδα που έχω στα χέρια μου και τα χαρακτηριστικά της. Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά μας όπως η ποιότητα, η ικανότητα στην επίθεση. Στο μοντέρνο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να υποτιμήσεις τον κάθε αντίπαλο οπότε η τακτική σου διαμορφώνεται αναλόγως των χαρακτηριστικών και του αντιπάλου αξιοποιώντας αυτό που μπορείς να πάρεις μέσα από το βίντεο».

Στον επίλογο των δηλώσεών του, ο 54χρονος προπονητής ρωτήθηκε για τις πρώτες εντυπώσεις του από το αθλητικό κέντρο. «Γενικά είναι θετικές οι πρώτες εντυπώσεις, ειδικά για την ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Ο αγωνιστικός χώρος είχε προβλήματα όταν τον είδα αλλά κου εξήγησαν σχετικά. Οι συνθήκες προπόνησης είναι τέλειες και αυτό είναι επίτευγμα του προέδρου ο οποίος κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει τη ομάδα».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα