Μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ και οι δηλώσεις του Κρέσπο

Μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ και οι δηλώσεις του Κρέσπο

Μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν τον ΠΑΟΚ και οι δηλώσεις του Κρέσπο

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για όσα έγιναν στον αγώνα ΠΑΟΚ-Άρης, αλλά κυρίως για όσα ακολούθησαν και σχετίζονται με το πιο σημαντικό αγωνιστικό πρόβλημα της ομάδας του Αμπέλ Φερέιρα. Μαζί με όλα και μία ευχή για τον Γιώργο Δώνη…

Είναι τόσα πολλά όλα όσα προέκυψαν την τέταρτη αγωνιστική στο ελληνικό πρωτάθλημα… Ξεκινάμε και μένουμε κυρίως στο ΠΑΟΚ-Άρης, αλλά θα πάμε και… παραπέρα.

Τα γράφαμε και χθες περιγράφοντας τον τρόπο που έχει ο Άρης για να παίρνει αποτελέσματα στην Τούμπα! Έγινε τρίτη φορά μέσα σε 13 μήνες! Γράφαμε… «Αν λοιπόν ο ΠΑΟΚ μείνει σε όλα τα άλλα, αν δει… αφ’ υψηλού αυτό τον αγώνα και φυσικά αν δεν αρχίσει να βελτιώνει τις αγωνιστικές του αδυναμίες, θα χάσει και πάλι βαθμούς από τον Άρη και μετά… τρέχα γύρευε για τα… πώς και τα γιατί».

Έχει λοιπόν μεγαλύτερη αξία τι μεθόδους χρησιμοποίησε ο Άρης μέσα στο γήπεδο ή όλη την περασμένη εβδομάδα, ή ότι ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν κατάφερε και πάλι να τον κερδίσει, αλλά έφθασε πολύ κοντά και σε μία οδυνηρή ήττα;

Επί 70 λεπτά το ματς θύμιζε το περσινό του πρωταθλήματος. Ο Άρης έχοντας πολύ κοντά τις γραμμές του στο κέντρο, έκλεισε τους διαδρόμους στον ΠΑΟΚ, που πολύ νωρίς έχασε και τον Πέλκα που κινείται καλύτερα από τον καθένα στα μεσοδιαστήματα. Άρχισαν οι «γιόμες», ήταν αναποτελεσματικές και οι πλαγιοκοπήσεις και όλα αυτά συνδυάστηκαν με διακοπές, καθυστερήσεις και πολύ κακό-κουραστικό ποδοσφαιρικό θέαμα.

Μετά το 70΄ άλλαξαν τα δεδομένα. Ο πάγκος του Άρη δεν κατάλαβε ή κατάλαβε και δεν αντέδρασε στο αγωνιστικό σοκ που του προκάλεσε η αποβολή του Σάσα. Μετά από αυτό το γεγονός ο ΠΑΟΚ έβαζε συνεχώς και πολύ εύκολα την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, βγάζοντας συνεχόμενες μεγάλες φάσεις. Και όμως… Το ματς που πήγαινε για… 3-1, έγινε 1-2! Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Αλλά…

Εδώ επάνω έρχεται η ανάλυση του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ και έχει να κάνει με την αμυντική του αποτελεσματικότητα. (Το γράφω προσεκτικά, γιατί ακόμη αναζητείται τι ακριβώς φταίει…).

Με τη Σλόβαν ο ΠΑΟΚ δέχθηκε μία φάση εκεί και τρεις εδώ! Έχασε την πρόκριση με τρία γκολ, παρά το ότι αυτός δημιούργησε 10-12 μεγάλες ευκαιρίες.

Με τον Παναιτωλικό, τον Πανιώνιο, τον Ατρόμητο και τον Άρη η ομάδα δέχθηκε 22 τελικές. Οι εφτά στον στόχο! Και όμως δέχθηκε έξι γκολ!!

Τι φταίει; Ποιος φταίει για όλο αυτό; Φταίει ένας παίκτης;

Φταίει ο Πασχαλάκης; Ίσως…

Μήπως ο Βαρέλα με τον Κρέσπο; Μπορεί…

Τι λέει όμως ο Ισπανός αρχηγός, που όταν μιλάει βγάζει όλη την προσωπικότητά του και δεν χαϊδεύει αυτιά, δεν λαϊκίζει και δίνει εξηγήσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις που πάντα έχουν μεγαλύτερη αξία από όσα λέμε εμείς οι γύρω-γύρω και οι απέξω: «Ο ΠΑΟΚ παίζει επιθετικά γιατί έτσι και είναι η μενταλιτέ του συλλόγου. Πιέζουμε ψηλά, αλλά πρέπει να το δούμε αυτό, γιατί αν με μία μεγάλη μπαλιά έχουμε μεγάλο κενό μεταξύ των γραμμών, πρέπει να το διορθώσουμε ή πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία, να καθόμαστε λίγο πιο πίσω να προστατεύουμε την άμυνα μας. Μπορεί να μην αρέσει στον κόσμο αυτό, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματικό για εμάς».

Φταίει η φιλοσοφία της ομάδας λοιπόν;

Όταν ο Βαρέλα χάνει τον Ιντέγιε στο κόρνερ, ενώ η ομάδα έχει δεχθεί άλλα 3-4 γκολ από στημένα φταίει η φιλοσοφία και η επιθετικότητα του ΠΑΟΚ;

Συμπέρασμα: Η ομάδα ακόμη προσπαθεί και δυσκολεύεται να δεχθεί ή να ανταποκριθεί στη νέα φιλοσοφία. Μπορεί να μην έρχονται όλα τα γκολ από κακές μεταβάσεις, αλλά όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί ανασφάλεια σε βασικούς παίκτες. Έτσι λένε αυτοί!

Όχι τυχαίους. Ποδοσφαιριστές που μας έπεισαν τα περασμένα χρόνια για την αξία τους, για την σταθερότητά τους και για τη συγκέντρωσή τους.

Για να μην πλατειάζουμε…

Ο Κρέσπο έθιξε το θέμα επίσημα και δημόσια. Έχει δίκιο εν μέρει; Μήπως έχει απόλυτο δίκιο ή μήπως απλά δικαιολογείται, μια και είναι ένας από τους ντεφορμέ;

Όπως και να είναι, όπως και να έχει ο ΠΑΟΚ ΠΡΕΠΕΙ να βρει το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει. Η εικόνα, τα γεγονότα, οι φάσεις, οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών, πρέπει να αξιοποιηθούν θετικά έτσι ώστε να βρεθεί η λύση. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη τη χρονιά του ΠΑΟΚ. Θα περάσουν μήνες και θα λέμε γι’ αυτές τις δηλώσεις και για όσα αυτές προκάλεσαν.

Η κατάσταση δεν είναι τραγική, ούτε μη αναστρέψιμη

Η λύση ή η χημεία, βρέθηκε το 2017 όταν ο ΠΑΟΚ βρέθηκε σε ανάλογη θέση, σε παρόμοιο διάστημα.

Τότε ο Λουτσέσκου τα κατάφερε, πείθοντας πρώτα απ’ όλα τους παίκτες του γι’ αυτό που ήθελε να παίξει. Τώρα ο Φερέιρα μπορεί να πετύχει κάτι ανάλογο. Μπορεί και πρέπει!

Ο Φερέιρα οφείλει να το ψάξει, να το διορθώσει και πάνω απ’ όλα να πείσει τους παίκτες για το σχέδιό του. Αν δεν το αλλάξει ή αν δεν το διορθώσει, οφείλει ο Φερέιρα να βρει τους καταλληλότερους για να το εφαρμόσουν. Λύσεις υπάρχουν. Αδιέξοδο δεν υφίσταται!

ΦΥΣΙΚΑ και δεν τίθεται θέμα προπονητή. Όσοι βιαστικοί και επιπόλαιοι φθάνουν στα άκρα όπως και το Φθινόπωρο του 2017 με τον Λουτσέσκου, απλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση για μία μεγάλη και οργανωμένη ομάδα, ειδικά όταν έχει διαπιστωθεί πώς ο προπονητής είναι ικανός, έξυπνος, δουλευταράς και έχει ωραίες ιδέες.

* Με αφορμή και το παραπάνω: Εύχομαι στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός να δικαιωθεί στην απόφαση που πήρε για τον Γιώργο Δώνη. Απόφαση κόντρα σε όλους και όλα που πίεσαν για την απομάκρυνσή του και μετά χλεύασαν την επιμονή στην παραμονή του. Το έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο να δικαιωθεί μία τόσο δύσκολη απόφαση κόντρα στο ρεύμα.

* Μετά τα όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ, μετά τις δηλώσεις αυτών που εκπροσωπούν τον Ολυμπιακό, μετά τα όσα έχουν γίνει και σε άλλα γήπεδα με το VAR ή χωρίς αυτό ή με αυτό σε… δυσλειτουργία, υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν καταλαβαίνουν γιατί ο Ολυμπιακός δεν θέλει τους ξένους διαιτητές και το VAR;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.