Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έξυπνος, γιατί ο ΠΑΟ πάει και «σβήνει» τα ντέρμπι!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έξυπνος, γιατί ο ΠΑΟ πάει και «σβήνει» τα ντέρμπι!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta τη δική του προσέγγιση στο ντέρμπι των αιώνιων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί και να κάνω εγώ λάθος, αλλά στα δικά μου μάτια το αποψινό παιχνίδι είναι ένα από τα πιο δύσκολα για τον Ολυμπιακό μακριά από το Καραϊσκάκη στο φετινό πρωτάθλημα, τουλάχιστον στην «κανονική» διάρκεια της σεζόν.

Με τον ίδιο τον Ολυμπιακό να προέρχεται από 90 λεπτά τιτανομαχίας με μία κορυφαία ομάδα του αγγλικού πρωταθλήματος, αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ…Με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει τον αγώνα σαν ζωής η, θανάτου, περιμένοντας ένα καλό αποτέλεσμα για να μείνει ζωντανός…Με τον χαρακτήρα του κλασικού ντέρμπι που έχει κάθε παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, άρα να είναι ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα…Με τον αγωνιστικό χώρο στο ΟΑΚΑ σε κακή κατάσταση, να μην ευνοεί άρα την ομάδα που έχει συνηθίσει να παίζει στο χαλί του Καραϊσκάκη…

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Παναθηναϊκός θα παίξει σκληρά, δίνοντας μάχη επιβίωσης. Θα πέσουν κλοτσιές, θα γίνουν τάκλιν κι ασφαλώς πρέπει να είναι και έτοιμοι και συνειδητοποιημένοι οι παίκτες του Ολυμπιακού, ώστε αφενός μεν να κοιτάξουν να παίξουν την μπάλα τους χωρίς ναν κωλώσουν, αφετέρου δε να μην δώσουν αφορμές στο διαιτητή σε τυχόν προβοκάτσιες. Έχοντας δει φέτος τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού μπορούμε να προσέξουμε την προκλητικότητα των Μακέντα, Ινσούα και το βίαιο παιχνίδι του αρχηγού Κουρμπέλη.

Παρεμπιπτόντως, θεωρώ λάθος την πρόκληση Γερμανού διαιτητή από την ΚΕΔ. Διότι, και πέρσι για το ΠΑΟ-Ολυμπιακός Γερμανός είχε έρθει-κι αφήνω κατά μέρους ότι είχε αφήσει ατιμώρητα πολύ άσχημα φάουλ παικτών του Παναθηναϊκού. Στέκομαι κυρίως στο ότι το παιχνίδι είχε διακοπεί εις βάρος του Παναθηναϊκού με την σχετική, απόλυτα λογική, απόφαση του Γερμανού ρέφερι. Πώς λοιπόν ξαναμπαίνει τώρα Γερμανός, έχοντας το «βάρος» ότι με απόφαση ενός συμπατριώτη του μόλις πριν λίγους μήνες είχε υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη; Γι΄ αυτό θεωρώ πολύ περίεργη την επιλογή του αρχιδιαιτητή Μέλο Περέϊρα. Απ΄ όλη την Ευρώπη έπρεπε πάλι Γερμανό να φέρει στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός;…

Τέλος πάντων, εγώ από το σημερινό παιχνίδι αυτό που περιμένω από τον Ολυμπιακό είναι να βρει «κάποιο» τρόπο να πάρει το τρίποντο. Δεν με ενδιαφέρει, ειδικά σε αυτό το ματς, να κερδίσει τις εντυπώσεις. Τις εντυπώσεις ο Ολυμπιακός τις κερδίζει στην Ευρώπη, σε κάθε παιχνίδι του φέτος! Εδώ μιλάμε για ελληνικό πρωτάθλημα, που σε αυτή τη φάση μετράει η νίκη. Μπορεί να είναι με μισό μηδέν και με αυτογκόλ στο 90’; Όλα καλά!

Βεβαίως, για να κερδίσεις ένα εκτός έδρας ντέρμπι, χρειάζονται κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Μπορεί να μην χρειάζεται απαραίτητα να παίξεις πολύ καλό ποδόσφαιρο, αλλά χρειάζεται απαραίτητα να είσαι δυνατός, συγκεντρωμένος, αποφασιστικός, να αποφεύγεις τα λάθη και να το λέει η καρδούλα σου. Αλλιώς, πολύ απλά δεν θα κερδίσεις.

Ο Παναθηναϊκός επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, στα οποία κινείται στη μετριότητα, έχει κάνει ζημιές στον Ολυμπιακό. Την προηγούμενη διετία, άλλωστε, πήρε ισοπαλίες μέσα στο Καραϊσκάκη! Στα δε τρία προηγούμενα παιχνίδια τους στη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός είχε τρεις νίκες! Μιλάμε για τραγικά αποτελέσματα, που διακόπηκαν από το 0-1 του περασμένου Μάρτη με το γκολ του Γκερέρο, στο παιχνίδι που έληξε άδοξα στο 70ο λεπτό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού αυτά τα τελευταία χρόνια όταν παίζει με τον Παναθηναϊκό είναι ότι σκοράρει σπάνια εις βάρος του! Στα πέντε μεταξύ τους τελευταία παιχνίδια έχει στα δύο πρώτα μηδέν ενεργητικό και στα τρία επόμενα από ένα γκολ ανά ματς! Με κάποιο τρόπο ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να μην τρώει γκολ παρά ελάχιστες φορές από τον Ολυμπιακό, ομάδα κατ΄ εξοχήν επιθετική και με ικανότητα στο σκοράρισμα.

Οι «πράσινοι», με Έλληνες έμπειρους προπονητές στον πάγκο τους, όπως ο Ουζουνίδης κι ο Δώνης, καταφέρνουν και «σβήνουν» αυτά τα ντέρμπι, τα πάνε στο 1-0, στο 0-0, άντε στο 1-1 και είναι αυτοί που παίρνουν πιο εύκολα το αποτέλεσμα από τον Ολυμπιακό. να θυμίσω ότι ο Δώνης έτσι τα πήγε πέρσι και τα ντέρμπι με την ΑΕΚ κι έφερε δύο 0-0, στα οποία εν τέλει μπορούσε και να βγει νικητής ο ΠΑΟ…

Θέλω να καταλήξω στο ότι ο Μαρτίνς πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τέτοιο τρόπο παιχνιδιού από πλευράς Παναθηναϊκού και οι παίκτες του να παίξουν έξυπνα, πολύ απλά γιατί διαφορετικά θα την πατήσουν και μετά θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει.

Και μπορεί εγώ να λέω, «καλό είναι και το μισό μηδέν», αλλά ο Παναθηναϊκός εδώ και κάποια χρόνια στα ντέρμπι του με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ είτε θα πάρει αποτέλεσμα (0-0, 1-1, 1-0), είτε θα χάσει αλλά με διαφορά γκολ (πέρσι 0-2 και 0-2 από ΠΑΟΚ, πρόπερσι 0-3 από ΑΕΚ και 0-3 και 0-4 από ΠΑΟΚ)! Δεν έχει «μέση λύση». Για να τον κερδίσεις, του προηγείσαι στο σκορ (σχεδόν πάντα στις ήττες του ήταν 0-1 πίσω στο ημίχρονο και μετά έτρωγε κι ένα δεύτερο γκολ στις αρχές του β΄και τέλειωνε το ματς η, δέχονταν το πρώτο γκολ γρήγορα στο β΄ ημίχρονο, όπως πέρσι με τον Γκερέρο, αλλά και τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα). Ειδάλλως, όσο το κρατάει το 0-0, παίρνει ο ίδιος την ψυχολογία του αγώνα κι εσύ την πίεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Για να ακριβολογώ, πάντως, ο Παναθηναϊκός από Ολυμπιακό και ΑΕΚ παίρνει αποτελέσματα. Από τον ΠΑΟΚ έχει τέσσερις ήττες και 0-11 (!!!) γκολ στην προηγούμενη διετία…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.