Η κίτρινη του Βράνιες με VAR και το παράδειγμα του Πιτάνα στο Copa America (vid)

Gazzetta team
Η κίτρινη του Βράνιες με VAR και το παράδειγμα του Πιτάνα στο Copa America (vid)

bet365

Ο Νέστορ Πιτάνα είχε δείξει κίτρινη στον αγώνα Βραζιλία - Βολιβία στο Copa America έπειτα από έλεγχο του VAR, όπως ο Μανούχος στον Βράνιες, χωρίς αυτό να αποτελεί παραβίαση του πρωτοκόλλου.

Τορίνο - Λέτσε με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ο διαιτητής Μανούχος στη χθεσινή αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Λαμία κλήθηκε να τσεκάρει το VAR για πιθανή κόκκινη κάρτα στη φάση που ο Βράνιες ρίχνει σφαλιάρα στον Ρόμανιτς στο πρώτο ημίχρονο. Η απόφαση του διαιτητή ήταν τελικά να δείξει την κίτρινη κάρτα στον Βόσνιο στόπερ της ΑΕΚ και πολλοί αναρωτήθηκαν αν αυτή η απόφαση παραβιάζει το πρωτόκολλο του VAR καθώς ακούστηκε η άποψη πως αν ο διαιτητής τσεκάρει το VAR για κόκκινη σε μια φάση, τότε είτε βγάζει από το τσεπάκι την κόκκινη κάρτα, είτε δεν καταλογίζει τίποτα.

Ωστόσο, η κίτρινη που έδειξε ο διαιτητής της αναμέτρησης ΑΕΚ - Λαμία στον Βράνιες είναι εντός των κανονισμών. Το αν η απόφαση που παίρνει είναι σωστή ή όχι είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί από τον οποιονδήποτε, ωστόσο από τη στιγμή που ελέγχει μια φάση στο VAR για υποψία κόκκινης κάρτας, τότε είτε μπορεί να μην καταλογίσει τίποτα, είτε μπορεί να δείξει κίτρινη κάρτα είτε να βγάλει κόκκινη. Όποια απόφαση και να πάρει είναι εντός πρωτοκόλλου, άσχετα αν είναι η σωστή απόφαση ή όχι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια φάση από το πρόσφατο Copa America στον αγώνα Βραζιλία - Βολιβία, όπου ο κορυφαίος Αργεντινός διαιτητής, Νέστορ Πιτάνα, στο 19ο λεπτό, καλείται να τσεκάρει το VAR για πάτημα του Φερνάντο Σαουσέδο στον Καζεμίρο. Ο Πιτάνα ελέγχει το VAR για πιθανή κόκκινη κάρτα και τελικά αποφασίζει να δείξει την κίτρινη στον παίκτη της Βολιβίας και όχι να τον αποβάλλει. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν η κίτρινη κάρτα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εντός ή εκτός πρωτοκόλλου, ωστόσο ο Πιτάνα δεν παραβίασε τον κανονισμό.

Μάλιστα, το πρωτόκολλο του VAR σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της FIFA αναφέρει για την τελική απόφαση του διαιτητή σε έλεγχο VAR: «Όταν η διαδικασία του ελέγχου της φάσης ολοκληρωθεί, ο διαιτητής πρέπει να σχηματίσει το σήμα του VAR και να ανακοινώσει την απόφασή του. Ο διαιτητής μπορεί να πάρει οποιαδήποτε πειθαρχική απόφαση, είτε ακόμα να αλλάξει την απόφασή του, είτε και να την ακυρώσει και να δώσει εντολή για επανέναρξη του αγώνα σύμφωνα με τους κανονισμούς του παιχνιδιού». Θυμίζουμε πως το VAR χρησιμοποιείται για τέσσερις περιπτώσεις: Για γκολ, πέναλτι, κόκκινη κάρτα και ταυτοποίηση ποδοσφαιριστή.

Δείτε το βίντεο με την απόφαση του Νέστορ Πιτάνα από τον αγώνα της Βραζιλίας με τη Βολιβία για το Copa America 2019:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα