To ξύλο βγήκε απ᾽τον παράδεισο…

To ξύλο βγήκε απ᾽τον παράδεισο…

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
To ξύλο βγήκε απ᾽τον παράδεισο…

bet365

Ο Φαούστο Τιένθα είναι ο εκλεκτός του Παναθηναϊκού για την θέση του αμυντικού χαφ και ο Νίκος Αθανασίου σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ του Ισπανού μέσου.

Έστω και την δωδεκάτη ώρα, ο Παναθηναϊκός κλείνει το κενό που είχε στην θέση του αμυντικού χαφ. Ο Φαούστο Τιένθα είναι ο εκλεκτός του Νίκου Νταμπίζα. 0 29χρονος Ισπανός μέσος είχε γεμάτες σεζόν στην Segunda Division(Αλκορκόν, Οσασούνα, Εξτρεμαδούρα) την τελευταία πενταετία και θυμίζει… κάτι από την μεταγραφή του Νάνο το καλοκαίρι του 2013, ενός ποδοσφαιριστή που ήρθε από το πουθενά, με πολύ μικρό συμβόλαιο(90.000 ετησίως) και προσέφερε τα μέγιστα στο Τριφύλλι.

Η αναζήτηση 6αριού στην αγορά των ελεύθερων από τον τεχνικό διευθυντή του συλλόγου έγινε με τρία ξεκάθαρα κριτήρια, τα οποία περιόρισαν τις διαθέσιμες επιλογές και επί της ουσίας οδήγησαν σε μία λύση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ταβάνι σε ότι αφορά το βιογραφικό και την ποιότητα.

Το πρώτο αφορούσε τον χρόνο συμμετοχής του. Ξεκάθαρη εναλλακτική του Δημήτρη Κουρμπέλη. Δεν έψαχνε για βασικό ο Παναθηναϊκός αλλά για έναν παίκτη που θα λογίζεται(και θα το ξέρει) ως αναπληρωματικός. Το δεύτερο είχε να κάνει με τα χαρακτηριστικά του. Σκληρός, επιθετικότητα στο μαρκάρισμα, δύναμη. Στοιχεία που δεν είχε στο κέντρο του ο Παναθηναϊκός. Το τρίτο, φυσικά, κριτήριο, ήταν το συμβόλαιο. Χαμηλό. Από τα πιο χαμηλά όσων ήρθαν αυτό το καλοκαίρι. Εξάλλου διαθέσιμοι πόροι από την στιγμή που δεν λύθηκαν εκείνα του Μουνιέ και του Οικονόμου, δεν υπήρχαν.

Με τα παραπάνω κριτήρια, ο Παναθηναϊκός κατέληξε στον Φαούστο Τιένθα. Με την βοήθεια της κορυφαίας ποδοσφαιρικής πλατφόρμας Wyscout, πάμε να αναλύσουμε το αγωνιστικό προφίλ του 29χρονου Ίβηρα ποδοσφαιριστή.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ

Ο Φαούστο Τιένσα είναι ένας κλασσικός αμυντικός μέσος με ανεπτυγμένα περισσότερο τα αμυντικά του χαρακτηριστικά. Σε συστήματα με τρεις στον άξονα(4-3-3) έπαιζε ως 6άρι ενώ σε συστήματα με 2 στον άξονα(4-2-3-1) ήταν εκείνος που πάντα έπαιζε πιο πίσω και σε φάση επίθεσης παρέμενε στο δεύτερο τρίτο του γηπέδου.

Είναι 1.83, δεξιοπόδαρος, ούτε αργός αλλά ούτε και γρήγορος.

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΜΕ ΤΟ… ΚΙΛΟ!

Μία πρώτη ανάγνωση της καρτέλας του Φαούστο σε βάζει αμέσως στο… κόλπο. Σεζόν 2018-2019 13 κίτρινες κάρτες. Σεζόν 2015-2016, 13. 2014-2015; 14! 2012-2013, 11 και 2010-2011, 12! Δεν έχει αποκτηθεί ποδοσφαιριστής στον Παναθηναϊκό την τελευταία δεκαετία που να έχει τόσο μεγάλη ροπή προς την κάρτα! Μόνο ο Μουμπάρακ Γουακάσο μπορεί να συγκριθεί μαζί του...

Οι τόσες πολλές κάρτες είναι το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο παίζει το παιχνίδι στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ‘’ΕΙΤΕ Η ΜΠΑΛΑ, ΕΙΤΕ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ’’…

Παρακολουθώντας την αμυντική του συμπεριφορά τόσο σε φάση οργανωμένης άμυνας όσο και σε φάση αμυντικού τρανζίσιον, μπορείς να καταλάβεις τα εξής:

Ο Ισπανός είναι aggresive. Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν θα τον δεις να κάνει πίσω βήματα συχνά, πηγαίνει κατευθείαν στον αντίπαλό του, για να κλέψει την μπάλα. Και αν δεν μπορεί να την κλέψει; Δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Φάουλ. Κλωτσιά. Στο… ψαχνό κάποιες φορές. Ειδικά όταν υπάρχουν προϋποθέσεις για γκολ, ο Φαούστο δεν θα το σκεφτεί.

Μπαίνει σε όλες τις φάσεις με μεγάλη δύναμη, κάποιες φορές άτσαλα και για αυτό συναντάμε αυτούς τους αριθμούς στις κάρτες.

Πέρυσι στην Εξτρεμαδούρα, τελείωσε το πρωτάθλημα με 5.88 κλεψίματα ανά παιχνίδι, 19.51 κερδισμένες μονομαχίες και 10.92 επανακτήσεις κατοχών. Not bad…

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΘΕΤΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΤΟ

Τι κάνει με την μπάλα στα πόδια; Τα απαραίτητα. Παίζοντας μπροστά από τα στόπερ, η μπάλα περνούσε συχνά από τα πόδια του κατά το build up. Ο Ισπανός προτιμά να παίζει την μπάλα στα σίγουρα και αυτό βοηθά τον Παναθηναϊκό που θέλει πάντα να έχει υψηλό ποσοστό κατοχής στα περισσότερα παιχνίδια του.

Το θετικό είναι πως βλέπει κάθετα το γήπεδο στο δεύτερο τρίτο. Μπορεί δηλαδή εκτός από παράλληλα και διαγώνια, να δει και την πάσα που θα βάλει την ομάδα στο επιθετικό τρίτο με καλύτερες προϋποθέσεις.

Σπάνια πατά το επιθετικό τρίτο, σπάνια θα τον δεις να βγάζει ασίστ και οι πάσες του να ξεκλειδώνουν τον αντίπαλο μέσα στην περιοχή.

Πέρυσι στην Segunda είχε 84.2% στις πάσες, με 40.81 ανά παιχνίδι και 4.88 μακρινές μεταβιβάσεις ανά παιχνίδι με ευστοχία 59%.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν σκληροτράχηλιο αμυντικό μέσο, ο οποίος έχει ως δυνατά στοιχεία στο παιχνίδι του, το μαρκάρισμα, την κάλυψη χώρων και γενικότερα ότι έχει να κάνει με την ανασταλτική συμπεριφορά. Το σε πόσο καλό επίπεδο θα μπορέσει να τα κάνει αυτά στο ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα του Τριφυλλιού, θα το διαπιστώσουμε στα προσεχώς…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.