Ο συμβολισμός της Τούμπας

Ο συμβολισμός της Τούμπας

Σταύρος Σουντουλίδης
Ο συμβολισμός της Τούμπας

bet365

Η Τούμπα συμπλήρωσε, αισίως, 60 χρόνια ζωής, για το γήπεδο-θρύλο του ΠΑΟΚ και της Θεσσαλονίκης έχουν γραφτεί ουκ ολίγα αφιερώματα και σχόλια. Όμως, υπάρχει και μια άλλη οπτική…

Αγγλία - Βουλγαρία με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Η Τούμπα γιόρτασε τα 60α γενέθλια της, με ουκ ολίγα αφιερώματα να συνοδεύουν τη φήμη του ποδοσφαιρικού «ναού» των απανταχού ΠΑΟΚτσήδων, να έχουν γίνει πολλά διθυραμβικά θέματα από το εξωτερικό, όπως πχ. το βίντεο που δημιούργησε και δημοσίευσε την Παρασκευή (6/9) η ψηφιακή πλατφόρμα Dugout.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει από τις κερκίδες της, μεγάλωσαν γενιές και γενιές στα τσιμέντα της, άλλωστε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι αυτοί που «έχτισαν» το μύθο της Τούμπας.

Υπάρχει, λοιπόν, και η οπτική των οπαδών για τον «ασπρόμαυρο ναό», για το τι πραγματικά συμβολίζει και πρεσβεύει στα 60 χρόνια ζωή του. Ο Χρήστος Παπανικολάου, επίτιμο μέλος των Football Supporters Europe (FSE), οργανισμός των οπαδών ολόκληρης της Ευρώπης, που αποτελεί στην ουσία την αντιπολίτευση της UEFA, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του «Supertifo» (το παλαιότερο οπαδικό περιοδικό) την άποψή του για τον συμβολισμό της Τούμπας.

Γράφει…

«Στις 6.9.1959 έγιναν τα εγκαίνια ενός εκ των πιο θρυλικών γηπέδων της Ευρώπης! Του γηπέδου της Τούμπας, το "σπίτι" του Π.Α.Ο.Κ.!

Πολλοί από εσάς θα έχετε ήδη ακούσει για την εκρηκτική ατμόσφαιρα και τα δεκάδες προσωνυμία που έχουν αποδοθεί στην Τούμπα σε αυτά τα 60 χρόνια, αλλά υπάρχει ακόμα κάτι που πρέπει να μάθετε.

Το γήπεδο χτίστηκε εξ ολοκλήρου από δωρεές και χάρη στην εθελοντική εργασία των οπαδών του ΠΑΟΚ, το γεγονός αυτό είναι αρκετό από μόνο του για να το κάνει ξεχωριστό!

Η Τούμπα είναι στην πραγματικότητα ένα μνημείο που υπενθυμίζει ότι ως οπαδούς η ενότητα μας κάνει αρκετά πιο δυνατούς όταν καταφέρνουμε τόσο μεγάλα πράγματα!

Είναι ένα "μνημείο" που θυμίζει σε όλους μας ότι θα έπρεπε να αγνοούμε όλα αυτά που πιθανότατα να μας χωρίζουν (πολιτικές διαφορές, θρησκευτικές διαφορές, ρατσισμός κλπ) και να μένουμε μόνο σ’ αυτή τη μεγάλη έννοια που μας ενώνει: "Η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο"!

Στη σημερινή εποχή του "Modern football" μπορεί να ακούγεται αρκετά ρομαντικό σαν σκέψη, αλλά αυτή είναι η αφετηρία μας και δεν θα έπρεπε να την ξεχνάμε!

Αγαπάμε και νοιαζόμαστε για το ποδόσφαιρο γι’ αυτό είμαστε οπαδοί του.

Αυτό ακριβώς εννοούμε όταν φωνάζουμε "σώστε την κουλτούρα του οπαδού"!

Χρήστος Παπανικολάου

Επίτιμο και περήφανο μέλος του FSE».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα