Τι είδα από τον Μπενζιά, σε θέση Νο 8 και Νο 10

Τι είδα από τον Μπενζιά, σε θέση Νο 8 και Νο 10

Τι είδα από τον Μπενζιά, σε θέση Νο 8 και Νο 10

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει στο blog του στο gazzetta κάποια πράγματα τον Μπενζιά, σύμφωνα με το…σκάουτινγκ που του έκανε!

Παναθηναϊκός - ΟΦΗ με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Αν και με τον Ολυμπιακό και τις μεταγραφές «ποτέ μην λες ποτέ», ακόμη και μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε (!), οπότε και κλείνει το σύστημα της ΕΠΟ, νομίζω ότι με τους Λοβέρα, Μπενζιά, Γκασπάρ τελείωσε, καθότι έφτασε και τους 30 παίκτες!

Και θέλω να γράψω δύο πράγματα για τον Μπενζιά, τον οποίο ο Ολυμπιακός απέκτησε ως δανεικό από τη Λιλ με οψιόν αγοράς 5 εκ. Ευρώ (το νούμερο είναι μεγάλο, γιατί το 40% το δικαιούται η πρώην ομάδα του, η Λιόν), με την προοπτική να τον έχει σαν εναλλακτική επιλογή του Βαλμπουενά στο «δεκάρι», αλλά και του Μπουχαλάκη (η, του Καμαρά) σαν «οκτάρι».

Ο 25χρονος Αλγερινός σίγουρα είναι περισσότερο δεκάρι, παρά οκτάρι, αλλά τα δύο τελευταία παιχνίδια στα οποία έπαιξε πέρσι με τη Φενέρμπαχτσε (τέλη Γενάρη), με τη Μαλάτιασπορ (3-2) και την Γκοζτέπε (2-0), ήταν σε θέση οκτάρι κι έτσι έχω μία γεύση από αυτόν στη συγκεκριμένη θέση μέσα από τα στιγμιότυπα που πήρα από ένα πρόγραμμα σκάουτινγκ (με όλες τις κινήσεις του)

Ο Μπενζιά λοιπόν έπαιζε δίπλα και λίγο πιο μπροστά από τον κόφτη, όμως κυρίως ο ίδιος πήγαινε κι έπαιρνε την πρώτη μπάλα από την άμυνα για να οργανώσει το παιχνίδι. Αυτό που καταλαβαίνεις εύκολα είναι ότι παίζει στρωτό ποδόσφαιρο. Είναι κοντρολαρισμένος, κυκλοφορεί καλά και μοιράζει την μπάλα, έχει καλή τεχνική, καλές συνεργασίες, προτιμάει τις πάσες σε κοντινές αποστάσεις, αλλά έχει την 30άρα για να αλλάξει παιχνίδι και να βγάλει μπαλιά π.χ. στον μπακ που θα κατέβει στο κόρνερ για σέντρα.

Εντύπωση μου έκανε ότι πρέσαρε πολύ. Πίεζε ακόμη και ψηλά, γύριζε πίσω, έκοβε, έκλεβε μπάλες. Ξεκάθαρα δηλαδή βοηθούσε και στο ανασταλτικό κομμάτι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μαχητής. Πέφτει πάνω στη φάση, κάνει φάουλ, κερδίζει φάουλ, δεν τα παρατάει.

Του αρέσει να σουτάρει από μακριά όταν βρει την ευκαιρία, αλλά στα τρία που δοκίμασε, αξιόλογο ήταν το ένα και δη με το αριστερό, αν και κλασικός δεξιοπόδαρος. Αυτό που περίμενα και δεν το είδα ήταν κάποιες από αυτές τις πάσες που βγάζουν ευκαιρίες. Και σαν μειονέκτημα διέκρινα μία απροσεξία σε πάσες, με συνέπεια να βγει η αντίπαλη ομάδα επικίνδυνα δύο φορές μπροστά.

Σαν δεκάρι τον είδα στο ντέρμπι εκτός έδρας με τη Γαλατασαράϊ (2-2). Εκεί έπαιξε στην τριάδα πίσω από τον σέντερ φορ, με τον Αγιού δεξιά και τον Βαλμπουενά αριστερά! Και, παρεμπιπτόντως, είχε πολύ καλή συνεργασία με τον Βαλμπουενά, σε τουλάχιστον έξι εφτά περιπτώσεις στο ημίχρονο στο οποίο έπαιξε, το α΄.

Παίζοντας αυτή τη φορά πιο μπροστά κι όχι σαν οκτάρι, τον είδα να έχει μία καλή μπαλιά μπροστά για φάση κι ένα φαρμακερό σουτ ελάχιστα άουτ, πάλι πολύ μακρινό πάντως, από τα 35 μέτρα (άλλα δύο, πιο κοντινά, ήταν…ανώδυνα). Λειτούργησε ανασταλτικά, γύρισε πίσω κι έκοψε, ενώ ειδικά σε μία φάση έφτασε και μάρκαρε αποτελεσματικά σε θέση δεξιού μπακ! Είχε μία ωραία ντρίμπλα, όπου του έγινε φάουλ, γενικά φαίνεται ότι είναι μπαλαδόρος παίκτης.

Ένα κλικ, όμως, του έλειπε. Εκεί που έπρεπε να βγάλει μία πάσα για γκολ στον Αγιού, του πέρασε την μπάλα λίγο πιο αριστερά, ενώ σε μία άλλη στιγμή καθυστέρησε στο τσακ και δεν έβγαλε την μπαλιά όπως έπρεπε στον μπακ που έκανε μπάσιμο. Έχει μία επιπολαιότητα, τον έκοψαν σε μία-δύο στιγμές κρίσιμες, αυτό που λέμε ότι του έλειψε το κάτι παραπάνω. Εξ ου προφανώς κι έγινε αλλαγή στην ανάπαυλα, όπως αλλαγή, στο 65’, είχε γίνει και στα δύο παιχνίδια, στα οποία έπαιξε σαν οκτάρι.

Κοινώς, ο Μπενζιά είναι κατά βάση δεκάρι, που σίγουρα μπορεί να παίξει κι οκτάρι. Όπως τον είδα, ποιότητα έχει, μαχητής είναι, αλλά σαν να χρειάζεται λίγο ψυχολογία παραπάνω για να κάνει τη διαφορά, που είδα πολύ λίγες φορές να την κάνει σε αυτά τα τρία παιχνίδια Ίσως την βρει σε ένα περιβάλλον με τόσους γαλλόφωνους (τους Βορειοαφρικάνους Σουντανί, Αραμπί, Μεριά, τους Σισέ, Καμαρά, Μπα και φυσικά τους Καρεμπέ, Μοντεστό και τον Βαλμπουενά).

Αρκεί να πάρει γρήγορα μπρος, έχοντας το χάντικαπ της πολύμηνης απουσίας του από την δράση (τελευταίο ματς 1η Φλεβάρη), καθώς έκτοτε είχε μείνει εκτός πλάνων της Φενέρμπαχτσε και το καλοκαίρι της Λιλ, που γι΄ αυτό άλλωστε και τον έδωσε στον Ολυμπιακό.

Άσχετο: Τι είχα (περι)γράψει για τον Βαλμπουενά τέλη Μάη, πριν καν τον δούμε σε φιλικό κι ενώ πολλοί γκρίνιαζαν που ο Ολυμπιακός έφερε έναν 35άρη;…Εδώ http://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1359494/eida-ton-valmpoyena-kai-moy-thymise-impagasa-se-pio-epithetiko-rolo

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.