ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ λογική και κανονικότητα για σωστό restart!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ λογική και κανονικότητα για σωστό restart!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ λογική και κανονικότητα για σωστό restart!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης είναι εντυπωσιασμένος από την κίνηση του Μελισσανίδη να δώσει τα... κλειδιά του αγωνιστικού στον Ίβιτς, ανυπομονεί για τον προπονητή και έχει υστερόγραφα

Είχα καιρό, αρκετό, χρόνια ίσως, να αισθανθώ τόσο όμορφα και ευχάριστα (ήμερος και χαρούμενος) με επιλογή προσώπου στην ΑΕΚ. Όσοι με γνωρίζετε από τούτο το χώρο, ή και έξω από εδώ κάποιοι, θα έχετε ήδη διαπιστώσει από τις πρώτες κιόλας λέξεις τούτου του blog ότι είναι κάτι που δεν συνηθίζω να εκφράζω. Ακόμη και για τον Μανόλο Χιμένεθ, που εμένα μ' άρεσε πάντα και τον ήθελα στην ομάδα, δεν έχω αισθανθεί τόσο όμορφα με επιστροφή του στο πρόσφατο παρελθόν. Έπειτα από χρόνια ανυπομονούσα να μάθω να ολοκληρωθεί η κουβέντα μεταξύ Δημήτρη Μελισσανίδη και Ίλια Ίβιτς για να πληροφορηθώ ότι όλα πήγαν καλά... Κι όταν το άκουσα το συναίσθημα ήταν πολύ ευχάριστο.

Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που αρέσκονται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αυτό κάποιες στιγμές είναι καλό και άλλες φορές πάλι όχι. Όμως αυτός είμαι και δεν γίνεται να το αλλάξω. Όταν έγραψα ότι υφίσταται θέμα Ίβιτς για την ΑΕΚ και πως είναι προχωρημένο (και όχι απλά ότι αρέσει στην Ένωση) και ότι υπάρχει συνάντηση προγραμματισμένη την οποία αποκαλύψαμε στο gazzetta.gr και έγινε το ίδιο βράδυ (σ.σ.: χθες), δεν μπορούσα καλά – καλά να το πιστέψω. Επειδή δεν θεωρούσα πως είναι έτοιμοι στην Ένωση να δεχτούν ότι πρέπει να πάνε σε μοντέλο ουσιαστικού ελέγχου του αγωνιστικού από ικανό πρόσωπο.

Έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται: «λες να γίνει; Πολύ κανονικό μου ακούγεται για Μελισσανίδη... Και θα δεχτεί ο Ίβιτς; Άριστη σχέση έχουν, όμως είναι διαφορετικό από απόσταση και άλλο εντελώς να συνεργαστείς. Κι αν γίνει πάει να πει ότι το αφεντικό τα έχει ζυγίσει και καταλάβει όλα, αυτό θα είναι εκπληκτικό να συμβαίνει»! Κι όλα αυτά επειδή έως... χθες ο τρόπος σκέψης και κυρίως λειτουργίας της ΠΑΕ για το αγωνιστικό δεν είχε καμία σχέση με την όποια ποδοσφαιρική λογική και κανονικότητα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ λοιπόν λογική και κανονικότητα στην ΑΕΚ. Αυτό είναι το βασικό γεγονός για το οποίο μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος για το μέλλον (και το άμεσο) του club σε ότι αφορά στο ποδοσφαιρικό της τμήμα. Οφείλω να πω ότι είμαι εντυπωσιασμένος από τον Δημήτρη Μελισσανίδη και να αναγνωρίσω ότι κινήθηκε γρήγορα και σωστά, εκπληκτικά για να είμαι τίμιος, για να διορθώσει τα λάθη του στην επιλογή προσώπων! Είναι τόσο σοφή και σωστή η επιλογή του Ίβιτς που τολμώ να πω: καλύτερα που ήρθαν έτσι τα πράγματα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να εμπεδώσει το αφεντικό ότι υπάρχει λύση και μάλιστα εξαιρετική αρκεί να θέλει να συνεργαστεί.

Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής που είναι από όταν σταμάτησε από τη συγκεκριμένη θέση πάντα ενεργός και μέσα στο ποδόσφαιρο δουλεύοντας εξαιρετικά ως ατζέντης και με απόλυτη επιτυχία στο αποτέλεσμα της δουλειάς του χωρίς φανφάρες και διαφημίσεις από ΜΜΕ και δημοσιογράφους (τεράστια σημασία αυτό) αποτελεί κάτι παραπάνω από κατάλληλη επιλογή, είναι εξαιρετική όπως γράφω και παραπάνω. Διότι εκτός των άλλων γνωρίζει απόλυτα την ΑΕΚ και τον οργανισμό συνολικά, τον... πλανήτη ΑΕΚ και όσα υπάρχουν σε αυτόν!

Η δουλειά όμως δεν είναι εύκολη. Το γνωρίζει ο Ίβιτς και γι' αυτό χρειάστηκαν δυο μέρες για ραντεβού για να τα βρουν οι δυο πλευρές... Ο Σέρβος ξέρει καλά ότι για να φτάσει στο σημείο που θα λειτουργεί σωστά η ομάδα οφείλει για μεγάλο χρονικό διάστημα το 24ωρο του να είναι αφιερωμένο στην ΑΕΚ και τη δουλειά... Δεν έχει θέμα με αυτό. Το ξέρει, το γουστάρει, το μπορεί! Έπρεπε όμως να ξεκαθαρίσουν οι όροι κα οι λεπτομέρειες της συνεργασίας των δυο πλευρών για να υπάρξει σωστό και ουσιαστικό αποτέλεσμα...

Εννοείται πως αυτός θα αποφασίσει για τον προπονητή όποιος κι αν είναι (με τον Πογέτ να είναι πάντα βασικός πρωταγωνιστής του... έργου, αλλά όχι μόνος) και ταυτόχρονα θα τον ενημερώσει πού πρέπει να εστιάσει και πώς να δουλέψει για να αρχίζει να διορθώνεται η κατάσταση στην ομάδα. Γνωρίζει πολύ καλά ο Ίβιτς, εδώ και μέρες, το πρόβλημα... Διότι αυτό οφείλει να κάνει κάθε άνθρωπος που σέβεται το ενδεχόμενο να αναλάβει τη δουλειά που του έχουν ζητήσει από την επομένη της ήττας της ΑΕΚ από την Τραμπζονσπόρ!

Δεν είμαι από αυτούς που αποθεώνουν τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Αντιθέτως έως και προχθές ανέφερα πως δεν υφίσταται λογική και σωστή λειτουργία στην ΑΕΚ από το αφεντικό της στο αγωνιστικό κομμάτι, σε όσα αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας. Όμως θα ήμουν τουλάχιστον απαράδεκτος να μην αναγνωρίσω την κίνησή του αυτή. Είναι στην απόλυτα (ολό)σωστη κατεύθυνση και έχει ιδιαίτερη σημασία η χρονική διάρκεια, το γεγονός ότι μιλάμε για συνεργασία με προοπτική και υπάρχει επί της ουσίας απόδειξη στήριξης από πριν...

Αποδείχτηκε ότι το μεγάλο αφεντικό της ΑΕΚ σκέφτεται και επιθυμεί να τα αλλάξει όλα και να βάλει τις βάσεις για να δημιουργηθεί στη διάρκεια της σεζόν που διανύουμε και με προοπτική την Νέα Φιλαδέλφεια κάτι πολύ καλό, κάτι δυνατό, το οποίο για να συμβεί πρέπει να το αναλάβουν σαν πρότζεκτ ικανοί και δοκιμασμένοι σε σημαντικά αγωνιστικά σχέδια... Ταυτόχρονα προφανώς και με την επιλογή του Ίλια Ίβιτς επιλέγει να αλλάξει και η έως σήμερα (λανθασμένη) λειτουργία στην προσέγγιση μεταγραφικών στόχων και στην επαφή με την πιάτσα των μάνατζερ και όχι μόνο. Διότι δεδομένα αυτά είναι ανάγκη να αλλάξουν...

Πετάμε για Τουρκία αύριο και για μένα που, υπήρχε πολύ... μαυρίλα μέσα και έξω μου, έφτιαξε το ''στόρι''. Οι μεγάλες ομάδες χρειάζονται αφεντικά στο ποδοσφαιρικό τμήμα και σημαντικές - μεγάλες προσωπικότητες. Και ανεξάρτητα από το πόσο καλό και ιδανικός είναι για τη δουλειά του τεχνικού διευθυντή ο Ίλια Ίβιτς, συνιστά δεδομένα μεγάλη προσωπικότητα!

Αποφασίστηκε λοιπόν και... σφραγίστηκε το σωστό restart για την ομάδα και η χρονιά, αν εξαιρέσουμε την Ευρώπη, μόνο χαμένη και τελειωμένη δεν είναι... Εδώ είμαστε!

Υγ: Μου άρεσαν πολύ τα λόγια του Νίκου Κωστένογλου στους ποδοσφαιριστές και σε εκείνους η προπόνησή του. Δεν θα μείνει στον πάγκο της ΑΕΚ κι έτσι μπορούμε να εκθειάσουμε λίγο τον λόγο του χωρίς να παρεξηγηθούμε: Για όσο διάστημα θα συνεργαστούμε θα προσπαθήσω από την πλευρά μου να κάνω την προπόνηση ευχάριστη για εσάς», ξεκίνησε πολύ σωστά να λέει και συνέχισε: Δεν θα σας φορτώσω με πολλά πράγματα και δεν είμαι εδώ για να σας το παίξω σοφός. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο για τώρα, μόνο το ματς που έρχεται και το πώς θα μπορέσουμε να δείξουμε πως έχουμε εγωισμό και πως μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Ξεχάστε το πρώτο ματς, ξεχάστε και την Ξάνθη. Δεν υπάρχουν... Πάμε να παίξουμε για την υστεροφημία της ΑΕΚ. Με στόχο να τους δημιουργήσουμε πρόβλημα. Νομίζουν θα σας βάλουν 3 και 4 γκολ. Πάμε να βγάλουμε τον εγωισμό μας, να βγάλουμε αντίδραση, να παίξουμε για την ΑΕΚ»! Επαναλαμβάνω μου άρεσε πολύ όταν έμαθα ότι αυτά είπε ο Νίκος Κωστένογλου και έμαθα ότι άρεσαν και στους ποδοσφαιριστές όπως και ο τρόπος προπόνησης που ήταν (και) αποτέλεσμα κουβέντας μαζί τους και είχε μπόλικο τρέξιμο και ένταση!

Υγ2: Η δουλειά για τον διάδοχο του Μιγκέλ Καρντόσο είναι θέμα μεγάλο και είναι δύσκολη πολύ... Αν κρίνουμε απ' όσα λένε οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, όχι τώρα που έφυγε αλλά και νωρίτερα αφού δεν αποθέωσαν ποτέ τον τρόπο δουλειάς παρά μόνο αυτό που ήθελε να παίξει ο Πορτογάλος, πρέπει να γίνει μια μίνι προετοιμασία για αντοχές και δύναμη. Δεν έχει δουλευτεί καθόλου αυτό το κομμάτι. Ο Μπακάκης μιλώντας στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ σε μέλη της Original 21 τους εξήγησε ότι μετά το 60' (εγώ το 'χω διαπιστώσει και για πιο νωρίς) δεν έχουν ούτε τις δυνάμεις, ούτε τις αντοχές για να βγάλουν οτιδήποτε έστω θετικό. Είναι αυτό που λέμε... νεκροί! Αυτό υποστηρίζουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές (ανάμεσά τους και Πορτογάλοι). Απ' όσα έμαθα από το ρεπορτάζ το γνωρίζει και ο Ίλια Ίβιτς. Γι' αυτό ο Πογέτ, που παραμένει πρώτος στόχος και έχουν μιλήσει μαζί του, ή άλλος αν δεν τελειώσει θετικά η κουβέντα με τον Ουρουγουανό τεχνικό, πρέπει να αναλαμβάνει καθήκοντα το αργότερα την Δευτέρα, βαριά Τρίτη. Να εκμεταλλευτεί τη διακοπή που έρχεται και ας μην είναι αρκετό το διάστημα...

Υγ3: Δεν με απασχολεί για τον Νίκο Λυμπερόπουλο αν ήταν αυτός που έπρεπε, ή όχι, αν έκανε για τη δουλειά σε επίπεδο αγωνιστικού σχεδιασμού, αν είχε τις διασυνδέσεις για καλές μεταγραφές. Δεν ευθύνεται αποκλειστικά αυτός για όλα αυτά. Δεν είχε εντελώς τον απόλυτο έλεγχο από διοίκηση και προπονητές. Άλλωστε οι επιλογές παικτών έγιναν από τον Καρντόσο και πρόσωπο αποδεκτό και από τους διοικούντες. Επιπρόσθετα όπως έγραφα και πριν αποχωρήσει ο «Λύμπε», δεν εστιάζεις και δεν... βαράς το σαμάρι, είναι αστείο, το λάθος ήταν του Μελισσανίδη που τον επέλεξε αν κρίνουμε ανεπαρκή (όπως έγινε) τον έως πρότινος τεχνικό διευθυντή. Όμως για μένα το μεγαλύτερο λάθος του Λυμπερόπουλο κατά την προσωπική μου άποψη, το οποίο μάλιστα συνιστά έγκλημα στον ίδιο του τον εαυτό , είναι ότι δεν πήγε στην προετοιμασία της ομάδας, δεν είδε ούτε... μισή προπόνηση της ομάδας στο Κίελτσε, άρα δεν μπορούσε να δει και να διακρίνει το λάθος, το πρόβλημα στη δουλειά του Πορτογάλου τεχνικού για να το συζητήσει και να του επιβάλλει (αν μπορούσε) να το αλλάξει! Έπρεπε να βρίσκεται δίπλα στην ομάδα και όποια μεταγραφική υπόθεση ήθελε να τρέξει -εν έτει 2019- μπορούσε και από την Πολωνία.

Υγ4: Η ενεργοποίηση και πάλι του Ούρος Τσόσιτς συνιστά επίσης μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Όχι γιατί είναι παικταράς, ή επειδή για άλλους δεν κάνει, αλλά γιατί σου ανήκει, δεν έχεις άλλον και τον έχεις ανενεργό επειδή... έτσι! Διότι αυτά που είχαν ακουστεί περί εξωγηπεδικής κακής ζωής είναι για... γέλια. Τον εκθέτεις, τον τιμωρείς με πρόστιμα και με... δάγκωμα αν θες στο συμβόλαιό του και το καλοκαίρι τον ετοιμάζεις για να είναι μέλος της ομάδας. Δεν τον κόβεις από όλη την επόμενη χρονιά επειδή υποτίθεται πως την προηγούμενη σεζόν για κάποιο διάστημα έκρινες ότι ήταν λάθος! Υπάρχουν τρόποι που δεν ζημιώνουν την ίδια σου την ομάδα. Το έχει ξανακάνει η ΑΕΚ. Εδώ χάσαμε παίκτες με αυτόν τον τρόπο απαξίωσης του δικού μας προϊόντος επειδή... έτσι! Εγκλήματα που έπρεπε να αποτρέψουν οι υπεύθυνοι του ποδοσφαιρικού τμήματος με κάθε κόστος, έστω με τη δική τους θέση. Διότι ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται. Να 'χεις αντικαταστάτη, να είσαι πλήρης στη θέση και να τον έχεις εκτός, άντε και πάλι λάθος είναι, αλλά να το καταλάβω. Δεν υπήρχαν όμως αυτά τα δεδομένα...

Υγ5: Δεν είναι ταξίδι για το θαύμα στην Τουρκία, είναι για την φανέλα, την ιστορία και τον κόσμο. Δεν πιστεύω στα ποδοσφαιρικά θαύματα άλλωστε... Ο Καρντόσο κατάφερε να μην αφήσει ούτε ελάχιστα ποσοστά πρόκρισης διεκδικήσιμα για την ΑΕΚ απέναντι στους Τούρκους με την τακτική προσέγγιση σε νοκ άουτ ματς όσα έρθουν κι όσα πάνε, αν είναι δυνατόν!!! Όμως πετάμε αύριο, μαζί κι εγώ, για να δώσει η ομάδα έναν αγώνα στην Τραπεζούντα που αφορά μεγαλύτερα πράγματα και από την πρόκριση. Όσο δύσκολο κι αν είναι πρέπει να γίνει προσπάθεια για καλό αποτέλεσμα. Και πιστέψτε με είναι πολύ δύσκολο. Καλή επιτυχία και στις άλλες ελληνικές ομάδες και την προσπάθειά τους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...