Ο Καρντόσο, ο Πογέτ και η λογική που αγνοείται!

Ο Καρντόσο, ο Πογέτ και η λογική που αγνοείται!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Ο Καρντόσο, ο Πογέτ και η λογική που αγνοείται!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης καταγράφει τις σκέψεις του -σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντα- για όσα συμβαίνουν στην Α.Ε.Κ. λόγω των μαζεμένων λανθασμένων επιλογών και έχει υστερόγραφα.

Ίντερ - Λέτσε με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Το πικρό ποτήρι με την επιλογή Μιγκέλ Καρντόσο έπρεπε για κάποιον (εντελώς ακατανόητο και άγνωστο) λόγο να το πιούμε έως το τέλος... Λες και ήταν της μοίρα της γραφτό της ΑΕΚ να πληρώσει ακριβά το τίμημα της προχειροδουλειάς των υπευθύνων στην επιλογή της πιο σημαντικής θέσης στο ποδοσφαιρικό τμήμα (σ.σ.: αυτής του προπονητή) από τον Δημήτρη Μελισσανίδη έως και τον Νίκο Λυμπερόπουλο (υπάρχουν κι άλλοι συνυπεύθυνοι όπως είναι γνωστό). Είναι απόλυτα αδικαιολόγητη η επιλογή του club να συνεχίσει με τον Πορτογάλο τεχνικό στον πάγκο της (και) μετά το ματς με την Τραμπζονσπόρ και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η αναζήτηση του αντικαταστάτη του... Σπάω το κεφάλι μου να το καταλάβω και να το δικαιολογήσω μας καταλήγω μόνιμα στο συμπέρασμα πως όλα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπήρχε όραμα στο αγωνιστικό κομμάτι!

Μπορεί ο αγωνιστικός σχεδιασμός και η ενίσχυση να έτρεξε όπως έπρεπε μετά την άφιξη του τενικού, αφού έγιναν οι κινήσεις που αυτός ήθελε και γρήγορα μάλιστα (μόνο στόπερ έψαχνε η ΑΕΚ και ακόμη αναζητεί αλλά δεν το βλέπω...), όλα έδειχναν ότι γίνονται με κάποιο σχέδιο που είχε ήδη ο Καρντόσο στο μυαλό του. Το πλέον σωστό ήταν πως ο Μελισσανίδης είχε την πρόθεση και το έκανε να στηρίξει με προσθήκες επιλογές του προπονητή το πρόσωπο που επέλεξε για τη τεχνική ηγεσία της ομάδας. Το λάθος όμως ήταν η επιλογή του τεχνικού τελικά! Ωστόσο εκτιμώ πως αν προχωρούσε η ομάδα στην απόκτηση ενός σούπερ στόπερ και ενός χαφ στυλ Ντιόπ, τότε θα είχε ολοκληρωμένα καλό και δυνατό ρόστερ. Με τα ''αν'' όμως δεν γίνεται...

Η ΑΕΚ μετά εκείνον τον καταστροφικό μήνα από την εποχή Ουζουνίδη (έμεινε εκτός στόχων τον Οκτώβριο) βρήκε φέτος τον Αύγουστο του Καρντόσο. Πολύ χειρότερο το έργο... Το καλό μαντάτο είναι πως έγινε νωρίς, στην έναρξη του πρωταθλήματος, με το κόστος να είναι σημαντικό αλλά όχι καταστροφικό για το μέλλον εντός συνόρων. Βέβαια χάθηκε το τρένο της Ευρώπης (εκτός αν υπάρχουν ακόμη θαύματα στο ποδόσφαιρο). Γι' αυτό και προφανώς είναι σωστή η απόφαση αλλαγών όσο πιο σύντομα γινόταν. Διότι φέτος το έργο είναι διαφορετικό, υπάρχουν πλέι οφ, η ομάδα μπορεί να μαζευτεί και να αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά απαιτούνταν αυτό να γίνει άμεσα για να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και αποτέλεσμα.

Ο Πορτογάλος μη σεβόμενος τον εαυτό του, το club που βρισκόταν και κάποιους από τους ποδοσφαιριστές του, απέδειξε από την ανακοίνωση της ενδεκάδας ότι έχει ζητήματα και είναι εμμονικός σε αυτοκαταστροφικό επίπεδο! Εκτός και πάλι ο Λιβάια; Στον πάγκο και ο Βράνιες... Δηλαδή πρόκειται για ανεπίδεκτο μαθήσεως δεδομένα... Ο καλύτερός σου παίκτης σε άμυνα και επίθεση εκτός στην πρεμιέρα και ενώ ακολουθούσε ένα ματς με ταξίδι στην Τουρκία που έχει κριθεί η πρόκριση και έπειτα επιστροφή, ξεκούραση για λίγες ώρες και η Τρίπολη. Δηλαδή θα πήγαινε Τουρκία θα τους έβαζε και θα τους χρησιμοποιούσε και στην Αρκαδία με την κούραση στα ύψη και τη ψυχολογία στα... τάρταρα, αλλά δεν τους έβαλε στο ΟΑΚΑ με την Ξάνθη...

Τι να πει κανείς; Μιλάμε για αγωνιστικά ανέκδοτα. Παράλληλα βάζεις τον Ζεράλντες που κάναμε και... αγώνα να τον φέρουμε δανεικό και ενώ είναι πολύ εκνευρισμένος και πιεσμένος. Αποτέλεσμα; Αποβολή και καληνύχτα Καρντόσο! Αυτά πρέπει να τα αντιλαμβάνεσαι σαν προπονητής, να τα... μυρίζεις, να διαπιστώνεις ότι υπάρχει θέμα και δη για πρόσωπο της επιλογής σου, συμπατριώτη σου, με τον οποίο έχεις συνυπάρξει και στο παρελθόν. Ένα ακόμη γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο μέχρι και χθες προπονητής της ομάδας δεν έπρεπε καν να ταξιδέψει για την Ελλάδα και όσοι τον επέλεξαν (γιατί δεν ήταν μόνο ο Λυμπερόπουλος) δεν πρέπει να έχουν καν άποψη για το αγωνιστικό!

Το θέμα μας όμως δεν είναι πλέον η προηγούμενη μέρα, αλλά η επόμενη... Αυτή σε ότι αφορά τις επιλογές αντικατάστασης των προσώπων δείχνουν ότι υπάρχει ένας εκλεκτός και αυτός είναι τούτη τη στιγμή ο Γκουστάβο Πογέτ. Πάλι όμως παρατηρούμε... ανωμαλία στον τρόπο λειτουργίας και αναζήτησης αντικαταστάτη του Πορτογάλου προπονητή. Γιατί το λέω αυτό; Μη παρεξηγηθώ πρόκειται για πολύ ικανό και για μένα καλό τεχνικό! Μάλιστα προσωπικά γουστάρω που μιλάει και δεν μασάει τα λόγια του. Αλλά εφόσον βρίσκεσαι σε αναζήτηση τεχνικού διευθυντή προφανώς θα έπρεπε πρώτα να επιλέξεις αυτόν σαν ομάδα και μετά τον προπονητή για να μπορεί να συνυπάρξει μαζί του διότι ο Πογέτ δεν είναι και ο πλέον εύκολος για να συνεργαστεί κανείς.

Θα άκουγα πολύ πιο εύκολα να λειτουργήσει η ΑΕΚ με ένα μοντέλο αγγλικό και ο προπονητής της να είναι και ο άνθρωπος που κάνει τις μεταγραφές. Ο Ουρουγουανός τεχνικός είναι αυτή τη στιγμή πάντως ο επικρατέστερος. Οι σχέσεις του με τον Μελισσανίδη έχουν αποκατασταθεί σε συνάντηση που είχαν και συνομιλία για αρκετή ώρα μεταξύ τους πρόσφατα. Η εκτίμηση για τον προπονητή Πογέτ (και δικαιολογημένα διότι είναι ικανός τεχνικός) είναι δεδομένη από το μεγάλο αφεντικό και αυτό αρκεί για αρχή. Από κει και πέρα όμως απαιτείται και ξεκαθάρισμα από την αρχή για να υπάρξει σωστή συνύπαρξη.

Επίσης αποδεικνύεται ότι η σκέψη να κόψουμε τον Χιμένεθ για να φέρουμε τον Καρντόσο για να παίξουμε άλλο ποδόσφαιρο, πρωτοβουλίας, επιθετικό και όμορφο όπως επικοινωνούσαν από την ΑΕΚ και σας μεταφέραμε και εμείς μια και ήταν η θέση του club, ήταν παραμύθι φούρναρη! Και προσωπικά χαίρομαι διότι σας έγραφα και στο προηγούμενο άρθρο μου ότι αυτά είναι αστεία να τα λες. Κάθε προπονητής πρέπει να παίζει και να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις αρετές του ρόστερ του. Επίσης το αποτέλεσμα είναι το πλέον σημαντικό στο ποδόσφαιρο και όταν το καταφέρνεις σημαίνει ότι κάτι σωστά κάνεις. Τον Μανόλο, λοιπόν, απλά δεν τον γούσταραν, τόσο λαϊκά κι απλά, αλλά όφειλαν να πουν κάτι για να δικαιλογήσουν το... αδικαιολόγητο τότε της απόφασης να τον διώξουν ενώ συναντήθηκαν μαζί του και βγήκε προς τα έξω ότι συνεχίζει!

Ωστόσο ο Πογέτ είναι επαναλαμβάνω κανονικός προπονητής και δεν θα παίξει στα... χαρτιά την καριέρα του, το όνομά του και τη λογική του που είναι αυτή του αποτελέσματος, για να εξυπηρετήσει ένα πλάνο που ΔΕΝ μπορεί να βγει... Και καλά θα κάνει -λέω- ξανά! Έχουμε μπροστά μας μέρες να τα... πούμε και για όσα συμβαίνουν και για όσα θα συμβούν...

Υγ: Τι φάση με το... ξαναζεσταμένο φαγητό όμως; Επαναλαμβάνω εμένα μ' αρέσει η λογική της δουλειάς και το γεγονός ότι είναι του αποτελέσματος ο Πογέτ, όπως μ' άρεσε και ο Χιμένεθ γι' αυτό, αλλά πραγματικά τι φάση; Με το που άρχισε η ονοματολογία στο ενδεχόμενο να μη πετύχει σχολικό αγιασμό (το κατάφερε) ο Καρντόσο η φημολογία ήθελε τους Δέλλα, Πογέτ στην πρώτη γραμμή. Ευτυχώς δεν ακούστηκε και πάλι για Μανόλο. Δηλαδή ότι; Δεν παίζουν άλλοι προπονητές; Ή απλά ποντάρουμε σε κάποιους που ξέρουμε και αντιλαμβάνονται τι θέλουν οι διοικούντες και ο κόσμος για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα; Τι να πω...

Υγ2: Πάντως μεγαλύτερη αποτυχία επιλογών προσώπων σε τεχνική ηγεσία δεν πρέπει να υπάρχει σε άλλη ελληνική ομάδα. ΚΑΜΙΑ όμως. Δεν πετυχαίνουμε με την καμία όμως... Τραγικό και κάτι φανερώνει αυτό. Προφανώς πρέπει να σταματήσει ο τρόπος με τον οποίο καταλήγουν στα πρόσωπα για τη τεχνική ηγεσία. Η μοναδική φορά που μπορεί να μη γίνει λάθος είναι τώρα που το επιλέγει ο Μελισσανίδης με την έννοια ότι τον γούσταρε τον Πογέτ πολύ και τον ξέρει ευτυχώς, κοινώς τώρα δεν μπορεί να χρεωθεί άλλος το λάθος! Του μεγάλου αφεντικού θα είναι το λάθος και μόνο αν έρθει ο Πογέτ και δεν βγει πράγμα που απεύχομαι γιατί πρέπει να ηρεμήσουμε και λίγο. Ωστόσο οφείλουν να το δουν σοβαρά στην ΑΕΚ, είναι πρόβλημα να μη μπορούν να φέρουν έναν προπονητή της προκοπής, μεγάλο πρόβλημα και μπορεί να φάνε όλοι το κεφάλι τους γι' αυτό αφού τα... μπλέκουν τα πόδια τους σε δουλειές που δεν τους αντιστοιχούν!

Υγ3: Να σημειώσω και το απλό και το αυτονόητο: καλό θα είναι κάποιος να βγει και να επικοινωνήσει την αλήθεια στον κόσμο σχετικά με το τι θέλουν να κάνουν στην ΑΕΚ. Διότι αυτό θέλει ο κόσμος. Αυτό ζητούσαν και μετά το τέλος του ματς με την Ξάνθη που κέρδισε πρώτη φορά στην ιστορία της την Ένωση στο ΟΑΚΑ! Θα πρέπει να τους σεβαστούν γιατί δικαιολογημένα ήδη τους έχουν γυρίσει την πλάτη και περιμένουν μόνο την επιστροφή στην Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν αξίζει στον κόσμο της ΑΕΚ όλο αυτό. Είναι άδικο...

Υγ4: Στην ΑΕΚ τώρα που αλλάζουν πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις, πρέπει να διαφοροποιηθούν και άλλα ζητήματα όπως να ανοίξουν λίγο τις επαφές με μάνατζερ, να δεχτούν το γεγονός ότι είμαστε στο 2019 και απαιτείται να έχεις ένα άριστο δίκτυο επικοινωνίας και επαφής με ατζέντηδες. Να αντιληφθούν ότι θα χάνουν και λεφτά σ' αυτή τη κατεύθυνση και να εμπεδώσουν ότι όλα είναι θέμα επαφής και σωστής συνεργασίας. Πρέπει κοινώς η λογική να εμφανιστεί κάποτε σε όλα τα επίπεδα... Διαφορετικά δεν θα αλλάξει επί της ουσίας τίποτα και ότι επιτυγχάνεται θα είναι κάτι που θα αφορά το τώρα και όχι το... πάντα!

Υγ5: Ο κόσμος, οργανωμένος και μη, αντέδρασε χθες μετά το ματς πιο ώριμα από ποτέ... Χωρίς άσχημες συνέπειες σε πρόσωπα, με έντονο τρόπο αντίδρασης και αποδοκιμασίας στα όρια όμως πάντα, χωρίς ακρότητες. Δείχνει πιο ώριμος απ' όσους λειτούργησαν στην ΑΕΚ για την ομάδα από το καλοκαίρι έως σήμερα.

Υγ6: Να σημειώσω και κάτι που είναι... οικογενειακό, δικό μας χιούμορ, ΑΕΚτσήδικο ρε παιδί μου. Αυτά που έγιναν χθες ήταν μια κάποια «κανονικότητά» μας. Πήγαμε πολύ νορμάλ όλα τα χρόνια έως εδώ. Αυτά ήταν κάποτε η καθημερινότητά μας (δυστυχώς) και επειδή το club έγινε ξανά κανονικό και μεγάλο σε όλα τα επίπεδα, όλα αυτά εξαφανίστηκαν σα φαινόμενα. Οι αντιδράσεις δεν είχαν καμία σχέση με όσα βιώναμε στο παρελθόν της εποχής της ...ανυπαρξίας και του club που ήταν στο περιθώριο με ανθρώπους που την οδήγησαν στην καταστροφή της.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...