O μάγκας Φερέιρα και η στρατηγική του νέου ΠΑΟΚ

O μάγκας Φερέιρα και η στρατηγική του νέου ΠΑΟΚ

O μάγκας Φερέιρα και η στρατηγική του νέου ΠΑΟΚ

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τον ΠΑΟΚ που «έχτισε» στην Ολλανδία ο Αμπέλ Φερέιρα για την δήλωση της προετοιμασίας και τα διαφορετικά στοιχεία μιας ομάδας η οποία στηρίζεται κατά τα 10/11 σε παίκτες που βρήκε στην ομάδα.

Λοριάν - Παρί FC με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 150+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Ο Αμπέλ Φερέιρα μπορεί να έβαλε το «fast forward» και να «έτρεξε» την προετοιμασία πάνω στο κομμάτι της τακτικής και της προσέγγισης των αγώνων θέλοντας να προλάβει τη μάχη με το χρόνο και να περάσει το συντομότερο δυνατόν τη φιλοσοφία του, γνωρίζοντας από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στην Ελλάδα, ότι ανέλαβε μια ομάδα με πολύ έντονα τα «σημάδια» που είχε αφήσει ο προηγούμενος προπονητής της. Έξυπνος ο Πορτογάλος δείχνει διάθεση να προσαρμοστεί σε ότι βρήκε στην Τούμπα, ενώ παράλληλα θέλει να αρχίσει δίχως βιασύνη να προσαρμόζει την ομάδα στα δικά του «θέλω».

Τι μας έδειξε ο 40χρονος Πορτογάλος στο διάστημα της προετοιμασίας στην Ολλανδία; Καταρχήν, ότι είναι κύριος με Κάπα κεφαλαίο. Μιλώντας μαζί του το βράδυ του Σαββάτου στη μικτή ζώνη του «Fortuna Sittard Stadion» αντιλαμβανόσουν ότι έχεις να κάνεις μ’ έναν προπονητή, ο οποίος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να κερδίσει τους πάντες με την συμπεριφορά και τα λόγια του.

«Από την στιγμή που ήρθαμε στην Ολλανδία διευκολυνθήκαμε πάρα πολύ γιατί βρήκαμε ένα κράμα ποδοσφαιριστών, με πάρα πολλές εμπειρίες, ουσιαστικά βρήκαμε στρωμένο τον δρόμο μας, κάτι που οφείλεται και στο προηγούμενο προπονητικό επιτελείο», είπε μιλώντας στους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και το gazzetta.gr, ενδεχομένως, στη δήλωση της προετοιμασίας. Μεγαλύτερη σε αξία και από την ατάκα για τον Ομάρ Ελ Καντουρί, μια δήλωση που τον κάνει πρώτο μάγκα τον Πορτογάλο.

Λίγο αργότερα παραδέχθηκε πως «τρέφω μεγάλο σεβασμό για ότι πέτυχε η ομάδα την περασμένη σεζόν», δίνοντας νέα credits στη δουλειά του προκατόχου του, Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά δεν παρέλειψε να εξηγήσει ότι ο δικός του ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να έχει καιμία σχέση με την ομάδα του Ρουμάνου συναδέρφου του, αν και στην αρχή της προετοιμασίας οι παίκτες «τρόμαξαν» με το διαφορετικό ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει ο νέος προπονητής και ορισμένοι προτιμούσαν να μείνουν στα... παλιά. Τελικά, πολύ εύκολα, ο Φερέιρα τους κέρδισε και προσαρμόστηκαν σε αυτά που τους ζητάει.

«Όταν ο ΠΑΟΚ με προσέγγισε και με έκανε δικό του, το έκανε για όλο το πακέτο που διαθέτω: προπονητής, άνθρωπος, φιλοσοφία γύρω από το παιχνίδι», σημείωσε ο 40χρονος τεχνικός, που πάντα πριν από την έναρξη των προπονήσεων είχε σχεδιασμένο το πλάνο στον πίνακα και το εξηγούσε αναλυτικά στους παίκτες, που σιγά σιγά άρχισαν να καταλαβαίνουν τι τους ζητάει και να μπαίνουν στο πετσί του ρόλου τους. Ολοκληρώνοντας και το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας έβλεπες τους ποδοσφαιριστές να γνωρίζουν τι θέλει απ’ αυτούς ο προπονητής μέσα στο γήπεδο.

Στα τέσσερα φιλικά παιχνίδια σε Βέλγιο και Ολλανδία οι «ασπρόμαυροι» άγγιξαν το άριστα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, με αρκετή ένταση, πίεση και πρέσιγνκ στην πρώτη ζώνη του αντιπάλου, το ένα από τα δύο μπακ να ανεβαίνει και να πατάει στο δεύτερο μισό του γηπέδου, πλουραλισμό στο σκοράρισμα και στη δημιουργία. Έντεκα ποδοσφαιριστές ήρθαν στο γκολ και άλλοι τόσοι κατέγραψαν έστω και μια ασίστ, ένα μικρό δείγμα της φιλοσοφίας και του διαφορετικού τρόπου προσέγγισης των αγώνων.

Ο Αμπέλ Φερέιρα έμεινε ικανοποιημένος ακόμη και από την παρουσία των θεωρητικά αναπληρωματικών στο φιλικό με την Αλ Τααβόν. Όχι μόνο για την απόδοσή τους, αλλά γιατί έβγαλαν αντίδραση και δεν ηττήθηκαν από τους Σαουδάραβες. «Όταν δεν μπορείς να κερδίσεις ένα ματς, καλό είναι να μην χάνεις», σχολίασε ο Πορτογάλος τεχνικός, που έχει πάθος με την προπονητική και την τακτική.

Γνωρίζει πότε να επιτεθεί, δεν φοβάται να το κάνει από την αρχή όταν διαπιστώσει ότι ο αντίπαλος είναι στο ίδιο ή χαμηλότερο επίπεδο από την ομάδα του, κάτι που το είδαμε να συμβαίνει τόσο στο ξεκίνημα των δύο ημιχρόνων με την Σιντ Τρούιντεν, όσο και με την Φορτούνα Σιτάρντ. Όταν διαπιστώσει ότι ο αντίπαλος του έχει την ποιότητα για να βάλει δύσκολα, όπως συνέβη κόντρα στην Άντερλεχτ, δε διστάζει να αλλάξει τακτική για να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Σε εκείνο το φιλικό οι πρωταθλητές Ελλάδας άφησαν την μπάλα στους Βέλγους και «χτύπησαν» στην κόντρα. Με εμφανή πρόθεση να κλέψουν την μπάλα στα 2/3 του γηπέδου. Αποτέλεσμα; Να πετύχει τρία γκολ και να δεχτεί ένα εξαιτίας της μοναδικής αδυναμίας που εμφάνισε στην περίοδο της προετοιμασίας, τις στημένες φάσεις.

ΝΕΟΙ ΡΟΛΟΙ

Στην Ολλανδία είδαμε έναν διαφορετικό Ομάρ Ελ Καντουρί, που για να βγαίνει δημοσίως ο προπονητής του και να λέει ότι είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει προπονήσει, σημαίνει πως του κάνει τη δουλειά, με τον Μαροκινό να αλλάζει ρόλο και να παίζει εκεί που μπορεί να αποδώσει καλύτερα, δηλαδή, στη θέση του «οκταριού», έχοντας μπροστά του δύο ταχύτατους επιθετικούς και πίσω έναν «βράχο». Το δίδυμο Άκπομ – Πέλκας τα πήγε εξαιρετικά, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δείχνει να έχει ξεκινήσει τη φετινή σεζόν «στα κόκκινα», ενώ ο Άγγλος φορ έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του με τα τέσσερα γκολ κόντρα στην Φορτούνα. Κι αν τα πρώτα δύο γκολ ήταν εύκολα και προ κενής εστίας, τα επόμενα δύο ήταν πραγματικά γκολ ενός σέντερ φορ, ο οποίος ξέρει να κινείται μέσα στην αντίπαλη περιοχή γνωρίζοντας πως πρέπει να εκμεταλλευτεί τα απίστευτα σωματικά προσόντα του.

Είδαμε τον Λέο Ζαμπά στα πάνω και τα κάτω του, με εξαιρετικές δημιουργίες και ασίστ, τα μπακ να ανεβαίνουν ψηλά και η ομάδα να εκμεταλλεύεται όλο το πλάτος του γηπέδου, τον Λέο Μάτος στα γνωστά του στάνταρ για μια περίοδο προετοιμασίας, που δεν είναι και το καλύτερο κομμάτι της χρονιάς για τον Βραζιλιάνο, τον Δημήτρη Γιαννούλη να ανταποκρίνεται άριστα στο ρόλο και να ανεβάζει στροφές στο δεύτερο μισό της παρουσίας στην Ολλανδία, παρότι έβλεπε και διάβαζε ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια ανάσα από τον Φάμπιο Κοεντράο. Ακόμη και γι’ αυτό ο Φερέιρα έδωσε την εξήγηση του λέγοντας πως «η ομάδα χρειάζεται δύο παίκτες σε κάθε θέση για να αυξηθεί ο εσωτερικός ανταγωνισμός» και είναι αλήθεια πως στη θέση του αριστερού μπακ υπάρχει μόνον ο Γιαννούλης, όσο ο Αντρέ Βιεϊρίνια είναι εκτός, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του.

Ο Αμπέλ Φερέιρα φρόντισε και ανακάτεψε την τράπουλα, αλλά κατέληξε σ’ ένα σχήμα που τα 10/11 θυμίζουν τον ΠΑΟΚ του… Λουτσέσκου. Με ορισμένες, επαναλαμβάνουμε, σημαντικές διαφορές στον τρόπο ανάπτυξης και προσέγγισης του παιχνιδιού. Καμία σχέση με το συντηρητικό παιχνίδι υπομονής και κατοχής της μπάλας, στοιχεία που εμφάνιζε η ομάδα των δύο προηγούμενων ετών. Αν δείτε την ενέργεια του Χοσέ Αγχελ Κρέσπο και που πατάει ο κεντρικός αμυντικός της ομάδας στο τέταρτο γκολ κόντρα στη Φορτούνα, θα καταλάβετε μια από τις σημαντικές αλλαγές. Δε θα δούμε σχεδόν ποτέ τον Βαρέλα να το κάνει, αλλά τον Ισπανό παρτενέρ του θα τον δούμε πολλές φορές να κατεβάζει την μπάλα από την άμυνα προς την επίθεση.

Ο Πορτογάλος έχει καταλήξει στους βασικούς που θα ξεκινήσουν εναντίον του Άγιαξ, το είδαμε ξεκάθαρα στα τελευταία φιλικά του δευτέρου σταδίου της προετοιμασίας και στις προπονήσεις επί ολλανδικού εδάφους, με μια σημαντική διαφορά. Μέχρι πριν λίγες μέρες έλειπε το… τείχος στη θέση του αμυντικού χαφ. Με το που πάτησε το πόδι του στην Ολλανδία ο Άντερσον Εσίτι, οι Ντάγκλας Αουγκούστο και ο Γιόζιπ Μίσιτς, που είχαν επωμιστεί αυτό τον ρόλο, διαπίστωσαν ότι δεν χωράνε στην αρχική ενδεκάδα, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα και με τον Μίροσλαβ Στοχ. Ο Σλοβάκος δεν βρίσκει θέση στο αρχικό σχήμα, όσο ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ βγάζει περισσότερη ποιότητα στο γήπεδο και έχει σε υψηλότερο βαθμό το στοιχείο της ατομικής ενέργειας.

Το «θηρίο» από το Γουάρι της Νιγηρίας ξέρει πολύ καλά ότι απέναντι στον Άγιαξ θα δοκιμαστεί έχοντας την πρώτη σοβαρή αποστολή «εξολόθρευσης» των αντιπάλων του, όπως του ζήτησε να κάνει ο καλός του φίλος από την πρώτη στιγμή που αντάμωσαν στον ΠΑΟΚ, ο Τσούμπα Άκπομ. Γι’ αυτό, άλλωστε, τον απέκτησαν με αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τη Γάνδη οι νταμπλούχοι Ελλάδας.

Οι νίκες στα φιλικά προετοιμασίας σου δείχνουν αδυναμίες, κρατάς τα θετικά, σου δίνουν ψυχολογία, αλλά κακά τα ψέματα, άλλο Σιντ Τρούιντεν, άλλο Άντερλεχτ, άλλο Φορτούνα Σιτάρντ και άλλο Άγιαξ, ο οποίος μπαίνει πλέον σε πρώτο πλάνο.

Οι πιθανότητες από την πρώτη στιγμή της κλήρωσης δεν ήταν και δεν είναι με το μέρος του ΠΑΟΚ, αλλά ο Αμπέλ Φερέιρα επιμένει να λέει ότι «οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αποκλείσουν τον Άγιαξ και να δώσουν μια πολύ καλή απάντηση σ’ όλο τον κόσμο».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.