El... profesor de la casa del AEK!

El... profesor de la casa del AEK!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
El... profesor de la casa del AEK!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει «τι ωραίος που 'σαι ρε Σιμάο» τον οποίο ξεχωρίζει για να εστιάσει στα υστερόγραφά του στο (πρώτο) αξιόλογο δείγμα γραφής της Α.Ε.Κ. του Καρντόσο

Από την έναρξη αυτού εδώ του κειμένου πρέπει να ξεκαθαρίσω σε όλους ότι εστιάζω σε όσα έχω (και έχουμε γενικά) δει και διαπιστώσει, από τα έως και χθες, δείγματα γραφής της ΑΕΚ και των προσώπων που αποτελούν το ρόστερ της. Ειδικά σε ότι αφορά στα νέα παιδιά που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι και τώρα προσπαθούμε να βγάλουμε συμπέρασμα σχετικά με την αγωνιστική τους αξία. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ουσιαστικό ποδοσφαιρικό συμπέρασμα για ένα πρόσωπο έχοντας ως δεδομένα για την περίπτωσή του όσα έχει καταφέρει και προλάβει να δείξει σε φιλικά επιπέδου βασικού σταδίου προετοιμασίας.

Τώρα που το ξεκαθάρισα αυτό (γιατί περιμένετε στην γωνία τη στραβή για να κράξετε και καλά κάνετε) μπορώ να κάνω focus σε ένα από τα νέα πρόσωπα του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ το οποίο με έχει κερδίσει σ' αυτά τα πρώτα, πολύ μικρά και ίσως στο μέλλον να αποδειχτούν και ασήμαντα, φιλικά παιχνίδια της ομάδας. Πρέπει να σημειώσω ότι ο Νταβίντ Σιμάο είναι η περίπτωση νέου ποδοσφαιριστή που μ' έχει κάνει να τον ξεχωρίσω, να τον κοιτάξω και να τον ψάξω πολύ και τελικά εκείνος ο οποίος -έως τώρα που είναι πολύ νωρίς φυσικά και μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα- με έχει κερδίσει με την παρουσία του στο χορτάρι...

Πραγματικά δηλαδή θέλω να το γράψω (και θα το κάνω φυσικά) όπως ακριβώς το σκέφτομαι από τη στιγμή που εστίασα σε αυτόν και παρατήρησα όσο πιο προσεχτικά μπορούσα τον τρόπο παιχνιδιού του. Τι ωραίος που 'σαι ρε Σιμάο, τι ωραίος ο τρόπος που παίζεις ποδόσφαιρο ρε man και επιπρόσθετα, τι ωραίο αριστερό πόδι διαθέτεις... Με έχει κερδίσει με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του τη στιγμή που όποτε τον βλέπω να παίζει (και με τη γλώσσα του σώματός του όταν είναι εκτός αγωνιστικών χώρων με την ομάδα) μου θυμίζει τα λόγια του Φερνάντο Σάντος σε εμάς σε συζητήσεις μας, τα οποία εννοείται πως είχε πει πολύ νωρίτερα στους ποδοσφαιριστές του.

«Το δύσκολο στο ποδόσφαιρο είναι να κάνει το εύκολο, να επιλέγεις το απλό και το εύκολο»! Λόγια επίσης απλά και εύκολα για να τα καταλάβεις όσο δύσκολο και αν σου είναι. Απίστευτο πραγματικά όταν το πρωτοακούς και δη από έναν άνθρωπο – προπονητή της αξίας του κ. Σάντος. Εκτιμώ πως αυτό ισχύει και για τη ζωή γενικότερα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το πιο δύσκολο είναι να επιλέγεις να κάνεις το απλό, το εύκολο. Εκείνοι που το κάνουν ξεχωρίζουν και εκτός των άλλων αποδεικνύουν χωρίς καν να ιδρώσουν ότι πρόκειται για ένα γκρουπ ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να χαρακτηρίζονται τουλάχιστον ευφυείς.

Με το μικρό δείγμα γραφής που έχουμε έως τώρα από την ΑΕΚ του Μιγκέλ Καρντόσο, μπορώ να σημειώσω ότι στην παραπάνω κατηγορία, μου μοιάζει και δείχνει τουλάχιστον έως τώρα, ότι ανήκει ο Νταβίντ Σιμάο. Ένας ποδοσφαιριστής που ομορφαίνει το παιχνίδι της Ένωσης με την απλότητά του: σε σκέψη ποδοσφαιρική και σε εκτέλεση της επιλογής του. Για μένα πρόκειται για το πρόσωπο εκείνο το οποίο, έως και το φιλικό ματς της ομάδας του Καρντόσο με τον Βόλο, έχει ξεχωρίσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Δείχνει να δύναται να αποτελέσει την πιο έξυπνη και απρόσμενα σημαντική μεταγραφή των «κιτρινόμαυρων» (ίσως και να μην βέβαια αφού όπως εξηγώ και παραπάνω είναι πολύ νωρίς).

Ωστόσο είναι δεδομένο ότι διαθέτει εξαιρετικό αριστερό πόδι, επιλέγει το απλό και το εύκολο, μπορεί και παίζει άψογα κάθετο παιχνίδι, διαθέτει και ντρίπλα σε μικρό χώρο (και χρόνο που δείχνει και ταχύτητα στη σκέψη), τη στιγμή που διακρίνεται και για τις στατικές φάσεις και την αποτελεσματικότητά του σε αυτές. Με τον Βόλο ήταν εκ των κορυφαίων και στη φάση του πρώτου γκολ της ΑΕΚ στο ματς (το οποίο πέτυχε ο Ζεράλντες) συνδυάζει ντρίμπλα (έστειλε αδιάβαστο προς άλλη κατεύθυνση τον αντίπαλο) και πανέξυπνη άμεση κάθετη πάσα στον Μάνταλο που έκανε έπειτα την ασίστ... Έχει συμμετοχή και πρωταγωνιστική και στα δυο γκολ της ΑΕΚ στο 2-0 επί του Βόλου για να μην ξεχνιόμαστε...

Αν ο Σιμάο συνεχίσει έτσι όπως έχει ξεκινήσει, τότε σίγουρα, θα μπορούμε να μιλάμε για μια σημαντική προσθήκη από το... πουθενά συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιπτώσεις των Ολιβέιρα και Βέρντε για παράδειγμα. Η ΑΕΚ θα 'χει κάνει την πλέον έξυπνη μεταγραφή έχοντας δαπανήσει λίγα χρήματα στην Αντβέρπ για να προσθέσει (και πάλι σημειώνω ΑΝ είναι αντίστοιχη η συνέχειά του στην Ένωση) έναν πολύ σημαντικό ποδοσφαιριστή στο ρόστερ της για τρία χρόνια! Έναν παίκτη ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί ως δεύτερος μέσος στο 4-2-3-1, ως εσωτερικός μέσος στο 4-3-3, ως επιτελικός μέσος (πίσω από το φορ) και ως ακραίος μεσοεπιθετικός (όχι στον... ασβέστη φυσικά) όπως διαπιστώσαμε στο ματς με τον Βόλο.

Είναι και ωραία φιγούρα εδώ που τα... γράφουμε. Όπως συζητούσα με τον Σαρρή εδώ στα γραφεία του gazzetta.gr τα μεσάνυχτα χαζεύοντας τις φωτογραφίες του για να βρω μια καλή για να «συνοδεύσει» τούτο το άρθρο μου -και σαφώς επηρεασμένος από το γεγονός ότι βλέπω ξανά το casa de papel αφού κυκλοφόρησε το part3- μου έμοιαζε πολύ φορώντας το γυαλί του με τον Σέρχιο, τον «Καθηγητή» ντε, τον Profesor... Μακάρι να αποδειχτεί λοιπόν: El... profesor de la casa del AEK!

Υγ: Η αναμέτρηση με τον Βόλο δεν μπορεί να επιτρέπει ασφαλή θετικά συμπεράσματα. Μπορεί η ΑΕΚ να έπαιζε με πολλές αλλαγές, μισή και κάτι παραπάνω επί της ουσίας από τις απουσίες και το γεγονός ότι δεν υπολογίζει ακόμη στα νέα σούπερ αποκτήματά της (της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε εννοώ), αλλά απέναντί της είχε έναν αντίπαλο υπό δημιουργία. Νεοφώτιστη ομάδα και γενικότερα πολύ νέα πρόσωπα που μαθαίνουν τι θα πρέπει να παίξουν. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είδαμε από την ΑΕΚ το πρώτο αξιόλογο δείγμα γραφής από την ομάδα που θέλει να δημιουργήσει ο Μιγκέλ Καρντόσο. Η Ένωση έδειξε πρόοδο και βελτίωση σε όλα όσα επιχειρεί να αλλάξει ο Πορτογάλος τεχνικός και μας παρουσίασε μέρος της έκδοσης του αγωνιστικού πρότζεκτ του νέου τεχνικού τιμ. Καλό είναι αυτό αρκεί να 'χει και συνέχεια (και συνέπεια).

Υγ2: Δεν θα εστιάσω στον Ζεράλντες που όντως μοιάζει παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Θα σταθώ στον Παουλίνιο που δεν μου γέμιζε το μάτι (και ακόμη έχω αμφιβολίες για το πόσο και πόσα μπορεί να δώσει παραπάνω) και θα σημειώσω ότι στο ματς με τον Βόλο ήταν καλός. Δεν είναι κριτήριο για κανέναν. Αλλά ήταν θετικό το πρόσημο για τον Πορτογάλο δεξιό μπακ. Η ταχύτητά του και η ικανότητά του στο ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού του ήταν τα στοιχεία που γνωρίζαμε πριν έρθει. Με αντίπαλο τον Βόλο είδαμε ότι μπορεί και να ανέβει ψηλά, να παίξει αρκετές φορές (χάρη στη ταχύτητά του) στο ύψος του πρώτου τρίτου του αντιπάλου και να γίνει απειλητικός. Θα χρειαστεί να γίνει περισσότερος αποτελεσματικός στην πάσα. Για παράδειγμα στο ματς με τον Βόλο έφτασε περισσότερες από 6 φορές σε πλεονεκτική θέση και τα γυρίσματά του ενώ είχαν σωστή λογική, δεν είχαν αποτέλεσμα. Κανένα όμως... Και το ίδιο ισχύει για τον Χουλτ το οποίο όμως είναι κάτι που γνωρίζουμε αφού δεν πρόκειται για νέο απόκτημα της ΑΕΚ. Θα πρέπει και οι δυο να δουλέψουν σε αυτό το κομμάτι διότι αυτό απαιτεί να κάνουν στο αγωνιστικό πρότζεκτ του Καρντόσο. Μακάρι να βγει και αυτός για την Ένωση, μακάρι...

Υγ3: Στην άμυνα κάθε ματς με επιβεβαιώνει το αυτονόητο: όλα καλά, όλα ωραία (που λέει ο λόγος γιατί έχουμε θεματάκια πολλά, θα τα αναφέρουμε σε επόμενο blog), αλλά απαιτείται μίνιμουμ ένα ακόμη καλό, αξιόπιστο και σοβαρό στόπερ. Τόσο άπλα!

Υγ4: Στον πάγκο ο Βέρντε και στην εξέδρα ο Ολιβέιρα. Δυο σημαντικές, οι πιο δυνατές φέτος, προσθήκες της ΑΕΚ. Σκεφτείτε τώρα πόσο θα ομορφύνει και θα γίνει ακόμη περισσότερο αποτελεσματικό το παιχνίδι της Ένωσης με αυτούς στην ενδεκάδα! Απ' όσα άκουσα και κατάλαβα απ' τα λόγια του Καρντόσο, απ' τους δυο αυτούς ποδοσφαιριστές, ο Ολιβέιρα είναι πιο πίσω και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κόουτς, θα πρέπει να τον περιμένουμε στο 100% μετά, πολύ μετά από τα πρώτα ματς της προκριματικής φάσης του Europa League. Ο Ιταλός μοιάζει να είναι πιο κοντά αλλά πρέπει να μάθει κι αυτός πράγματα που έχουν ήδη δουλευτεί απο τον Πορτογάλο τεχνικό...

Υγ5: Όμορφη βραδιά η χθεσινή για την ΑΕΚ και την Ελλάδα χάρη στη σταθερή της αξία στη ξιφασκία. Αναφέρομαι στη μοναδική Δώρα Γκουντούρα η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπάθης στη Βουδαπέστη και μας υπενθύμισε ότι ανήκει στην ελίτ, στις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου. Να είναι καλά, να συνεχίζει να παίζει ταβλάκι στην Γκαζόζα, να προσέχει τους τραυματισμούς από πτώσεις άλλων αθλητών στο πόδι της και βουρ για Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγχαρητήρια σ' αυτό το κορίτσι και πάντα επιτυχίες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...