Να τον δούμε και με την μπάλα στα πόδια!

Να τον δούμε και με την μπάλα στα πόδια!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Να τον δούμε και με την μπάλα στα πόδια!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα περιμένει να δει στο αυριανό φιλικό του Παναθηναϊκού με την Μπέερσοτ στην Αμβέρσα!

Δίχως αμφιβολία, ο Παναθηναϊκός ήταν εντυπωσιακά ουσιαστικός στο πρώτο του πολύ δυνατό φιλικό τεστ επί ολλανδικού εδάφους απέναντι σε έναν σαφώς πιο ποιοτικό και έτοιμο αντίπαλο, όπως ήταν η Φέγενορντ. Το σύνολο του Γιώργου Δώνη πήρε άριστα για την αγωνιστική του εικόνα, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, από το οποίο βγήκαν τα θετικά συμπεράσματα για το ᾽᾽τριφύλλι᾽᾽ πριν έρθουν οι αρκετές αλλαγές στην επανάληψη.

Απέναντι στους Ολλανδούς, ο Παναθηναϊκός μας έδειξε το πόσο καλά δουλεμένος είναι όταν πρέπει να προσεγγίσει τακτικά ένα παιχνίδι, στο οποίο περιμένει να πιεστεί από τον αντίπαλο, περιμένει να μην έχει την κατοχή της μπάλας, ποντάροντας στην καλή του ανασταλτική συμπεριφορά και στο επιθετικό τρανζίσιον για να πάρει την νίκη.

Το τριφύλλι στο Ντε Κάιπ μας έδειξε πολύ καλή συμπεριφορά πίσω από την μπάλα. Έκλεινε χώρους, είχε συγκέντρωση, σωστές αλληλοκαλύψεις. Μας έδειξε επίσης ότι στην άμεση μετάβαση από φάση άμυνας σε φάση επίθεσης, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και να δημιουργήσει ευκαιρίες για γκολ. Συστατικά που μαζί με την κυνικότητα στην εκτέλεση, δημιούργησαν το περυσινό καταπληκτικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα! Εικόνα που φανερώνει δουλειά προπονητή. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Το μεγάλο περυσινό πρόβλημα, όμως, του Παναθηναϊκού που του κόστισε πολύ στο δεύτερο μισό της σεζόν, είχε να κάνει με το πως ήταν εκείνος με την μπάλα στα πόδια. Είχε να κάνει με την παραγωγή φάσεων, την δημιουργία καθαρών ευκαιριών και γκολ. Καλώς ή καλώς, στο ελληνικό πρωτάθλημα παιχνίδια σαν εκείνο με την Φέγενορντ, ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει πολλά. Τούμπα, Καραϊσκάκη, άντε και με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Επί της ουσίας είδαμε μια… προσομοίωση εκτός έδρας ντέρμπι από την ομάδα του Έλληνα προπονητή.

Σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός μας παρουσίασε πέρυσι την τακτική επιλογή να κρατάει πολύ την μπάλα, να έχει εκείνος τον έλεγχο. Στα περισσότερα παιχνίδια εξάλλου(πλην των ντέρμπι) η ομάδα του Δώνη είχε κατοχή από 55% μέχρι 70%. Το ζητούμενο, όμως, είναι αυτή την συντριπτική υπεροχή στην κατοχή, την καλή κυκλοφορία της μπάλας στα δύο τρίτα του γηπέδου, να την μετουσιώσει φέτος και σε φάσεις στο επιθετικό τρίτο. Να γίνει πιο παραγωγικός, να δημιουργεί περισσότερες καθαρές ευκαιρίες για τέρμα.

Το αυριανό φιλικό στην Αμβέρσα κόντρα στην Μπεερσότ είναι ένα ιδανικό τεστ για να τσεκάρει ο Έλληνας τεχνικός, το επίπεδο δουλειάς που έχει γίνει φέτος σε αυτό το κομμάτι. Η δυναμικότητα του αντιπάλου προσφέρεται, καθώς μιλάμε για έναν σύλλογο της δεύτερης εθνικής κατηγορίας του Βελγίου.

Η λογική λέει πως ο Παναθηναϊκός θα έχει την κατοχή, θα πιέζει τον αντίπαλο και θα προσπαθεί να διασπάσει μία καλά οργανωμένη άμυνα. Για να δούμε τι θα μας δείξει αύριο ο Παναθηναϊκός με την μπάλα στα πόδια.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: Με την έλευση του Κολοβού, του Ζαχίντ, ακόμη ενός εξτρέμ και κεντρικού μέσου, ο Παναθηναϊκός μόνο καλύτερος(θεωρητικά) μπορεί να γίνει στη δημιουργική φάση του παιχνιδιού του.

Τα υπόλοιπα αύριο το βράδυ μετά το παιχνίδι, με την ευχή να σταματήσει να κουνάει γιατί ζήσαμε μέρες 1999 μεσημεριάτικα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.