Δύσκολη μα απαραίτητη η μετάβαση...

Δύσκολη μα απαραίτητη η μετάβαση...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Δύσκολη μα απαραίτητη η μετάβαση...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. και όσα προκύπτουν από το δεύτερο φιλικό, εστιάζει σε ανάγκες, ξεχώρισε Σιμάο και έχει υστερόγραφα.

Να αρχίσουμε από τα βασικά διότι δίχως αυτά δεν γίνεται στην Ελλάδα: παρακολουθούμε φιλικά προετοιμασίας των ομάδων και αυτό σημαίνει ότι τώρα θα συμβαίνουν τα λάθη, τα αρνητικά και όσα πρέπει να διαπιστώνουν οι προπονητές πως δεν λειτουργούν σωστά για να τα αλλάξουν! Για τον λόγο αυτό τούτη την περίοδο το ανώμαλο και το λάθος είναι να πηγαίνουν όλα καλά σε μία ομάδα... Αυτό θα ήταν κάτι το καταστροφικό και θα προκαλούσε άσχημα αποτελέσματα στη διάρκεια της σεζόν...

Τώρα και αφού το έγραψα αυτό, μάλλον θα πρέπει να το σημειώνω σε κάθε πρόλογο σε φιλικά τεστ προετοιμασίας, μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτό που είδαμε από την ΑΕΚ στο Κίελτσε της Πολωνίας στο δεύτερο μόλις φιλικό της ματς απέναντι σε κάτι Σλοβάκους. Αυτό που είδαμε λοιπόν δεν ήταν καλό σαν αποτέλεσμα συνολικά για όσα προσπαθεί να δημιουργήσει ο Μιγκέλ Καρντόσο.

Η προσπάθεια σωστά γίνεται και μπράβο του που επιχειρεί να δημιουργήσει μια ομάδα η οποία έστω το 2019 θα αρχίσει να παίζει με σωστό build up από την άμυνα. Η ΑΕΚ και οι ποδοσφαιριστές επιχειρούν να το κάνουν με μανία και ας μη τους βγαίνει! Το είδαμε στο κακό πρώτο 25λεπτο του φιλικού με την Τρέντσιν όπου ο αντίπαλος είχε αντοχές και πίεζε ψηλά στο πρώτο τρίτο της ομάδας του Καρντόσο. Και για να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς, ήταν κακό το αποτέλεσμα της προσπάθειας των «κιτρινόμαυρων».

Κακό σε τέτοιο βαθμό που σε επίσημο ματς και με σοβαρό αντίπαλο, όχι σε ντέρμπι, με απλά σωστά τακτοποιημένο αντίπαλο με καλή πίεση στο πρώτο τρίτο της ΑΕΚ, το σκορ θα μπορούσε στο 25' να έγραφε 0-2... Επαναλαμβάνω γι' αυτό είναι τώρα βασικό στάδιο προετοιμασίας, ακριβώς γι' αυτό! Για να μη βγαίνει η δουλειά και να διαπιστώνει το τεχνικό τιμ το γιατί... Τα λάθη και το αν δύναται να παίξει αυτό το ρόστερ, αυτό που 'χει στο μυαλό του ο Πορτογάλος κόουτς.

Έχει κι αυτό τη σημασία του... Απέναντι σε μέτριες και υποδεέστερους αντιπαλους μπορεί και να το μάθει και να το παίξει η ΑΕΚ. Ειδικά σε εκείνες τις ομάδες -τις περισσότερες- που στήνουν την 11άδα τους από το δεύτερο τρίτο του γηπέδου και πίσω. Εκεί η μπάλα πρέπει να βγαίνει από την άμυνα ακριβώς όπως δουλεύει, επιθυμεί και απαιτεί ο Καρντόσο. Είναι σωστή η προσέγγιση και η δουλειά που γίνεται, μα θέλει πολλή δουλειά ακόμη, πολλή δουλειά... Σε μια πρόταση, τρεις φορές η λέξη «δουλειά», για να ποτίσει το μυαλό όλων μας!

Είναι σίγουρα δύσκολο το εγχείρημα, η μετάβαση, να αλλάξει η αγωνιστική φιλοσοφία και γι' αυτό το λόγο έχω γράψει πως απαιτείται υπομονή απ' όλους στην ΑΕΚ και στήριξη διότι πρέπει να γίνει αυτή η αλλάγη, επιβάλλεται να της συμβεί της Ένωσης... Όμως είναι δύσκολο να επιτευχθεί και με ακραία μπακ που δεν το 'χουν από τη... φύση τους. Διότι Χουλτ (το 'χει σίγουρα περισσότερο από τον) και Παουλίνιο δεν είναι εύκολο να ανταποκριθούν σε αυτό όπως και τα στόπερ που διαθέτει η ομάδα πλην του Τσιγκρίνσκι.

Μέσα από τη δουλειά όμως σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση και εξέλιξη -σε έναν βαθμό- για όλους όσοι αγωνίζονται στην άμυνα. Διαπιστώνεται βελτίωση ματς με το ματς. Η ήττα της ΑΕΚ ήταν αποτέλεσμα δυο γκολ που σε κανονικά ματς τα λάθη που απέφεραν αυτά τα τέρματα δεν συνηθίζουμε να τα συναντάμε! Στο υπόλοιπο παιχνίδι σε έναν βαθμό, μικρό και για λίγο (αλλά περισσότερο από το προηγούμενο φιλικό και αυτό είναι το σημαντικό και θετικό παράλληλα), υπήρξαν καλές στιγμές με σωστό τρόπο επιθετικής ανάπτυξης και λειτουργίας...

Το θέμα είναι πως για να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή των ''θέλω'' του Καρντόσο και πιο άμεση θα απαιτηθούν προσθήκες που θα κάνουν τη διαφορά. Σημαντικές μεταγραφές με παίκτες που θα πάρουν τη φανέλα σπίτι τους για πλάκα! Έτσι η ΑΕΚ θα καταφέρει να περάσει πιο γρήγορα σε αυτό που επιθυμεί να βλέπει ο Πορτογάλος τεχνικός αλλά και ο κόσμος της. Θέλει στα εξτρέμ ενίσχυση, χρειάζεται στο κέντρο της άμυνάς της δεδομένα, αλλά και στην κορυφή της επίθεσης γιατί καλός και σπουδαίος ο Λιβάια αλλά δεύτερος επιθετικός είναι απλά συγκλονιστικός!

Η ΑΕΚ θα κριθεί ουσιαστικά για την εικόνα της στα φιλικά τεστ της Αθήνας. Όχι της Πολωνίας... Με Λαμία, Βόλο και στην πρόβα τζενεράλε θα αποδειχθεί αν δύναται να περάσει στην εποχή Καρντόσο που είναι κάτι το υποχρεωτικό για να 'χει πολύ καλύτερο μέλλον η ομάδα σε επίπεδο επιτυχιών. Διότι τώρα όπως σωστά υπογράμμισε και ο Πορτογάλος κόουτς, στο διάστημα του βασικού σταδίου προετοιμασίας, αυτό που μετράει είναι:

«Να δούμε είναι αν μπορούμε να κάνουμε στο γήπεδο κάποια πράγματα που δουλεύουμε και να τσεκάρουμε κάποιους παίκτες. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε κάποιες αγωνιστικές συμπεριφορές μέσα στο γήπεδο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Είναι πάντα θετικό να κερδίζουμε, αλλά ζητάμε κάποια πράγματα στους παίκτες και είναι θετικό ότι προσπαθούν να τα βγάζουν στο γήπεδο». Αυτή είναι η αλήθεια όπως και το ότι:

«Υπάρχουν παίκτες με ποιότητα που σε κάποιες θέσεις αποδίδουν καλά, σε κάποιες άλλες όχι. Το επίπεδο κάποιων παικτών είναι διαφορετικό από κάποιους άλλους. Προσπαθούμε να χτίσουμε το ρόστερ». Έχει σημασία ότι ο Καρντόσο μιλάει ποδοσφαιρική γλώσσα που την καταλαβαίνουν (ή θα έπρεπε έστω) όλοι εντός και εκτός ομάδας...

Υγ: Αν πρέπει να εστιάσω σε έναν (ή και δυο βαριά) ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν από το φιλικό που είδαμε αυτός είναι ο Σιμάο και έπειτα ο Μάνταλος. Ο Πορτογάλος χαφ είναι μια πολύ σημαντική και δυνατή (θα αποδειχθεί) προσθήκε για την ΑΕΚ. Απλός στο παιχνίδι του, γρήγορος στη σκέψη και στη θέση, με υπέροχο αριστερό πόδι. Πολύ σημαντικός θα αποδειχθεί... Ο Έλληνας αρχηγός ήταν μετά τον Σιμάο ότι καλύτερο είδαμε στο δεύτερο φιλικό της ΑΕΚ. Μέχρι εκεί...

Υγ2: Γράφω στο βασικό κείμενο για τον Λιβάια και πόσο μεγάλη ανάγκη είναι η απόκτηση ενός ικανού, σούπερ, φορ και απ' ευθείας μου έρχεται στο μυαλό ο Σέρχιο Αραούχο... Δεν ξέρω αν θα γίνει κίνηση από την ΑΕΚ, δεν με απασχολεί αυτή τη στιγμή σε επίπεδο ρεπορτάζ (αν και πάντα θα είναι ανοιχτό για αυτόν το θέμα επιστροφής), όμως στην Ένωση πρέπει να βρουν ένα φορ ίδιου στυλ με τον Τσίνο. Διότι κουμπώνει και απογειώνει το παιχνίδι του -πολύ μακράν του δεύτερου- πιο ποιοτικού ποδοσφαιριστή που διαθέτει η ΑΕΚ. Είναι κρίμα, είναι και άδικο για την ίδια την ομάδα... Όλες οι σοβαρές ομάδες χτίζουν γύρω από τον κορυφαίο τους ποδοσφαιριστή το σούπερ σύνολό τους, αυτό πρέπει να κάνει και η Ένωση!

Υγ3: Διακρίνω μια επιθυμία από τον κόσμο οι δυο - τρεις κινήσεις που αναμένεται να κάνει η ΑΕΚ (έχει συμπληρώσει τις 7 προσθήκες) να είχαν γίνει χθες. Είναι τέτοια η... λύσσα που έχει αρχίσει το ανάθεμα... Δεν είναι έτσι. Η ΑΕΚ δεν ψάχνει πλέον για να συμπληρώσει, αλλά για να απογειώσει το ρόστερ με δυο (μπορεί και 3η) προσθήκες στην επίθεση. Οπότε δεν είναι η εποχή εύκολη για τέτοιες περιπτώσεις. Και φαίνεται αυτό και από τους ανταγωνιστές της! Θα πρέπει να αποκτηθούν παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά, δεν χωράει περιθώριο αποτυχίας σε αυτές τις μεταγραφές, άρα δεν χρειάζεται να επηρεαστεί η ΑΕΚ και οι υπεύθυνοι των μεταγραφών από τη λύσσα που διακρίνει πάντα τον κόσμο! Το μόνο που απαγορεύεται σε αυτούς που απομένουν να έρθουν από την Ένωση είναι το λάθος στην επιλογή...

Υγ4: Να και οι πολεμίστρες... Στην «Αγιά Σοφιά». Εκεί να πάτε όλοι! Να ηρεμήσετε και να χαρείτε το Σαββατοκύριακο. Θα το γράφω με κάθε ευκαιρία... Επίσκεψη στην Νέα Φιλαδέλφεια και σε αυτό το μυθικό πράγμα που δημιουργείται και όλα καλά!

Υγ5: Απαιτείται -το λέω ξανά- υπομονή και στήριξη. Επίσης δυο εξτρέμ, ένα φορ και ένα στόπερ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...