Μπράχο: «Να δείξουμε στους ποδοσφαιριστές τη σημασία της εκπαίδευσης»

Θάνος Σαρρής
Μπράχο: «Να δείξουμε στους ποδοσφαιριστές τη σημασία της εκπαίδευσης»

bet365

Ο Γιάννης Μπράχο άφησε το ποδόσφαιρο για να σπουδάσει μέσω του ΠΣΑΠ και ως εκπαιδευόμενος Players Development Manager μίλησε στο gazzetta.gr για το πώς η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει έναν ποδοσφαιριστή στα επόμενα βήματα της ζωής του.

Κόπα ΄Άφρικα με αμέτρητες αγορές και σούπερ αποδόσεις στη Vistabet.gr.

Μέσα στον Απρίλιο γράφαμε για τα όσα ειπώθηκαν στο πολύ ενδιαφέρον World Player Development Conference στην Ολλανδία και για τις τάσεις στην προσέγγιση του επαγγελματία αθλητή. Τον ΠΣΑΠ στο συνέδριο εκείνο εκπροσώπησε ο Γιάννης Μπράχο. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Φωστήρα έμαθε για τις υποτροφίες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών και βλέποντας την ποδοσφαιρική του καριέρα να λιμνάζει, αποφάσισε να σπουδάσει. Πλέον, εργάζεται στον ΠΣΑΠ και αποτελεί εκπαιδευόμενο Players Development Manager. Πρόκειται για έναν ρόλο συμβούλου για μη αθλητικά ζητήματα, ο οποίος ενημερώνει και προετοιμάζει τους ποδοσφαιριστές.

Η εκπαίδευση γίνεται μέσω του προγράμματος Mind the Gap της FIFpro, το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση των αθλητών μετά το τέλος της καριέρας τους. Σύμφωνα με τις έρευνες, μόλις το 13% των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών έχουν συνεχίσει τις σπουδές μετά το τέλος της βασικής σχολικής εκπαίδευσης, όταν στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό είναι στο 53%. Η στιγμή που ένας ποδοσφαιριστής σταματά το ποδόσφαιρο χωρίς να έχει προετοιμάσει το επόμενο βήμα, σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ο Γιάννης Μπράχο, έχοντας περάσει από το στάδιο του ποδοσφαίρου σε αυτό της εκπαίδευσης και ως o μοναδικός από την Ελλάδα που εκπαιδεύεται για PDM, μίλησε στο ντοκιμαντέρ του gazzetta.gr «Το ποδόσφαιρο και το τέρας» για τη σημασία της εκπαίδευσης και για το ρόλο του ΠΣΑΠ.

Δείτε το video και διαβάστε τη συνέντευξη

Tι είναι ο PDM;

«Players Development Manager. Είναι κάποιος ο οποίος ασχολείται με τον ποδοσφαιριστή όσον αφορά την ανάπτυξή του, όχι τόσο την αθλητική ανάπτυξη, αλλά ασχολείται με την ψυχική υγεία, με την εκπαίδευση, με οικονομικές συμβουλές. Με ό,τι δεν είναι αθλητικό, ποδοσφαιρικό. Στην ουσία είναι ένας ατζέντης, ο οποίος ασχολείται με όλα τα άλλα εκτός του ποδοσφαίρου».

Η ψυχική υγεία πώς συνδέεται με την εκπαίδευση;

«Πρέπει ο κάθε ποδοσφαιριστής να καταλάβει ότι υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι του να συμβεί κάτι στην ψυχική του υγεία, είτε αυτό είναι μικρό, όπως το άγχος, που όλοι οι ποδοσφαιριστές περνάνε ένα άγχος, είτε είναι κάτι σε σοβαρότερο βαθμό, όπως μπορεί να είναι μια κατάθλιψη Ή όπως έχουμε δει το εξωτερικό, τάσεις αυτοκτονίας που υπάρχουν πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό».

Ποια είναι η κατεύθυνση του προγράμματος για τους Players Development Managers;

«Το βασικότερο είναι ότι υπενθυμίζει στον ποδοσφαιριστή ότι πρέπει να σκέφτεται όχι μόνο το πώς θα κάνει προπόνηση και το πώς θα αποδίδει στο γήπεδο, αλλά ότι θα πρέπει να αναπτύσσει τον εαυτό του. Πολύ σημαντικό είναι το ότι υπενθυμίζει στον ποδοσφαιριστή ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει η καριέρα του, ότι πρέπει να είναι έτοιμος γι' αυτό τη στιγμή, οπότε προσωπικά αυτό θεωρώ το σημαντικότερο κομμάτι. Μετά, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, σίγουρα τον βοηθάει σε συμβουλευτικό πλαίσιο για διάφορα θέματα».

Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα;

«PDM στην Ελλάδα όχι από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει. Σίγουρα υπάρχουν κάποια agencies, κάποιοι μάνατζερ, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν κάποιου είδους βοήθεια, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος PDM».

Στο εξωτερικό όμως είναι πολύ διαδεδομένο.

«Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σε όλα τα αθλήματα. Πρωτοπόροι είναι από ό,τι είδα σε ένα συνέδριο στην Ολλανδία στο ράγκμπι στη Νέα Ζηλανδία και στο κρίκετ στη Νότιο Αφρική. Οι σύνδεσμοι των αθλητών εκεί λειτουργούν και μπορεί να έχουν 10 PDMs. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στο εξωτερικό».

Είναι στα σχέδια του ΠΣΑΠ να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο;

«Σίγουρα μέσω του project του Μind the Gap θα αναπτύξουμε τέτοιο τμήμα. Αρχικά ασχολούμαστε εδώ και χρόνια ως σύνδεσμος με τo εκπαιδευτικό κομμάτι. Αυτό που παρέχουμε εμείς στα παιδιά, στους ποδοσφαιριστές, είναι κάποιες υποτροφίες σε εκπαιδευτικά προγράμματα και σιγά σιγά θέλουμε να το εξελίξουμε σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα ψυχικής υγείας, ψυχολογίας, οικονομικών συμβουλών και πάει λέγοντας».

Μιλάνε οι παίκτες γι' αυτά τα θέματα στον σύνδεσμό τους;

«Προσωπικά δεν έχω ακούσει κάτι και γενικά στον σύνδεσμο δεν έχουν απευθυνθεί, από όσο ξέρω, για να εκφράσουν κάποιο τέτοιο πρόβλημα».

Όμως στις δικές σας προθέσεις είναι να βρίσκεστε στο πλευρό τους...

«Πρέπει να είμαστε κοντά στον ποδοσφαιριστή και να τον ρωτάμε για τα πάντα και πρέπει να ξέρει γι' αυτό που παρέχουμε. Διαβάζοντας και γνωρίζοντας αυτό το κομμάτι της ψυχικής υγείας, καταλαβαίνεις περισσότερα. Επειδή αυτός που ακούει ψυχική υγεία συνήθως πάει το μυαλό του σε κάτι τραγικό, ό,τι έχει να κάνει με κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις, νομίζουμε ότι είναι άρρωστος. Αλλά ψυχική υγεία έχει να κάνει και με το άγχος που περνά ο κάθε ποδοσφαιριστής σε όλες τις κατηγορίες, με την πίεση, είτε αυτή είναι από τους γονείς, είτε είναι από ποδοσφαιριστές, είτε από κόσμο. Οπότε σίγουρα ο καθένας έχει περάσει τέτοιες φάσεις στην καριέρα του, σε όλες τις κατηγορίες. Από έρευνες που έχουν γίνει, μπορεί να επηρεαστεί ένας ποδοσφαιριστής ακόμα και από τα κιλά που παίρνει. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν κάποιος τελειώνει την καριέρα του, αλλάζει ο μεταβολισμός του. Έχει συνηθίσει στο να αθλείται και ναι προπονείται επί καθημερινής βάσεως, στο να τρώει κάποια πράγματα και εφόσον σταματήσει την καριέρα του, θα αλλάξει όλο αυτό, θα αλλάξει και το κορμί του και είναι κάτι που επηρεάζει τον καθένα, επηρεάζει την ψυχική υγεία».

Βρέθηκες σε σχετικά workshops στην Ολλανδία. Τι προστάζουν οι σύγχρονες τάσεις:

«Σίγουρα το να ασχολούμαστε με αυτά τα κομμάτια. Στις προηγμένες χώρες έχουν αρχίσει και δίνουν τεράστια βάση σε αυτό το κομμάτι. Τώρα εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω, κακά τα ψέμματα. Και είμαστε πίσω γιατί ακόμα προσπαθούμε τα βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τα συμβόλαια και τους κανονισμούς των ποδοσφαιριστών. Ασχολούμαστε με αυτά. Τώρα, όσον αφορά τις τάσεις αυτές, αυτά που παίρνουμε εμείς σαν Ελλάδα, σαν ΠΣΑΠ, είναι το πώς να προσεγγίσουμε τους παίκτες. Και σιγά σιγά θεωρώ ότι πρέπει να αναπτύξουμε το τμήμα από μόνο του».

Είναι σημαντικό να προσεγγίζονται σε μικρή ηλικία;

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό για τον ποδοσφαιριστή είναι να παίρνει αυτά τα ερεθίσματα και αυτά τα εφόδια από μικρή ηλικία. Μέσω της εκπαίδευσης της ακαδημαϊκής, αλλά και μεσώ σεμιναρίων, workshops, που μπορούν να κάνουν οι ακαδημίες στις οποίες προπονούνται. Θεωρώ ότι πρέπει και οι ακαδημίες να παρέχουν αυτά τα πράγματα στα παιδιά. Σαν ΠΣΑΠ εμείς δεν μπορούμε να εισχωρήσουμε σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες ακόμα».

Πες μας μερικά πράγματα για το Mind the Gap και το πρόγραμμα που παρακολούθησες.

«Είμαστε πέντε χώρες στο Mind the Gap. Είναι πιο εξειδικευμένο. Είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε από το Erasmus+, το οποίο το έχει αναλάβει να το τρέξει η FIFpro και μας έχει διαλέξει και εμάς ως ΠΣΑΠ, θεωρώντας ότι είμαστε ένας σύνδεσμος που πρέπει να αναπτύξει ένα τέτοιο τμήμα. Έχει διάρκεια δύο ετών και μέσα σε αυτά τα δύο έτη το πρώτο εξάμηνο ήταν ένα ερευνητικό κομμάτι μέσω συνεντεύξεων μιας ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας, για να βγάλουμε τα κριτήρια για το ρόλο του PDM και γενικά να δούμε το πώς λειτουργούν και πώς πρέπει να λειτουργεί ένα τέτοιο τμήμα. Τώρα έχουμε περάσει στο δεύτερο εξάμηνο που έχει να κάνει με την εκπαίδευση των υποψηφίων PDM από κάθε χώρα».

Για σένα τι είναι σημαντικότερο στην προσέγγιση αυτή;

«Εγώ θέλω να επιμείνω πάλι λίγο στο ακαδημαϊκό κομμάτι, γιατί είναι μια διαδικασία την οποία πέρασα εγώ ο ίδιος παίζοντας στη Γ' Εθνική. Βλέποντας ότι δεν έχει μέλλον, ότι δεν με βοηθάει, ότι δεν μπορώ να πω ότι έχω σιγουρέψει τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο, στράφηκα προς τα εκεί. Βρίσκοντας αυτό το πρόγραμμα μεσώ του ΠΣΑΠ και τελειώνοντας το πτυχίο, βλέπω τώρα το πόσο σημαντικό ήταν για μένα. Οπότε και προσωπικά θέλω να δώσω βάση στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Να τα αναπτύξουμε ως σύνδεσμος όσο περισσότερο γίνεται, να τα παρουσιάσουμε στα παιδιά, να τους παρουσιάσουμε και να τους δείξουμε την σημασία της ακαδημαϊκής μόρφωσης και το πόσο σημαντικό είναι να είναι έτοιμοι για τι ζωή μετά το ποδόσφαιρο. Μετά θα προχωρήσουμε και σε άλλα στάδια, που όπως προείπαμε η ψυχική υγεία, κάποιες οικονομικές συμβουλές. Γιατί το δουλεύουν πολύ και το κομμάτι των financial advisors».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα