Η εξαίρεση Τοροσίδη, οι Ντουρμισάϊ, Μασούρας και τι άλλο είδαμε στο πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού

Η εξαίρεση Τοροσίδη, οι Ντουρμισάϊ, Μασούρας και τι άλλο είδαμε στο πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού

Η εξαίρεση Τοροσίδη, οι Ντουρμισάϊ, Μασούρας και τι άλλο είδαμε στο πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τα συμπεράσματα του βλέποντας για πρώτη φορά φέτος φιλικό του Ολυμπιακού.

Κατ΄ αρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι εγώ ακούω βερεσέ όσα λένε ότι τα φιλικά δεν έχουν νόημα κλπ, κλπ. Για εμένα από κάθε παιχνίδι του Ολυμπιακού βλέπεις πράγματα.

Χθες λοιπόν, με την πολωνική Πόγκον, ουσιαστικά είδαμε τη δεύτερη ομάδα του Ολυμπιακού, πλαισιωμένη με τον Γκιγέρμε (για 67 λεπτά) και τους Βαλμπουενά-Ποντένσε (από ένα ημίχρονο). Αν σκεφθούμε ότι η θεωρητικά βασική ενδεκάδα στο τωρινό ρόστερ είναι με τους Σα, Ομάρ, Μεριά (Σισέ), Σεμέδο, Κούτρη, Γκιγέρμε, Καμαρά (Μπουχαλάκη), Φορτούνη, Ποντένσε, Σουντανί, Βαλμπουενά (Μασούρα).

Σε γενικές γραμμές το πρώτο τεστ, αφού το προηγούμενο φιλικό, με τη Βιτορούλ, δεν το είχαμε δει, για τους παίκτες που έρχονται πίσω από την ενδεκάδα δεν ήταν και το καλύτερο. Υπό την έννοια, ότι δεν έδειξε κάποιος ότι είναι έτοιμος να διεκδικήσει θέση στην ενδεκάδα.

Με εξαίρεση θα έλεγα τον πολύ έμπειρο Τοροσίδη, που μετά από ένα μικρό διάστημα προσαρμογής στη θέση του στόπερ, άρχισε να κινείται άνετα, έβγαλε μία δύσκολη επέμβαση όταν χρειάστηκε και κυκλοφόρησε πολύ σωστά την μπάλα και πέρασε από πίσω έξοχες πάσες μπροστά-μάλιστα μία από αυτές έβγαλε τον Ντουρμισάϊ σε θέση βολής, αλλά ο επόπτης κοιμόταν κι υπέδειξε οφσάϊντ. Με τους Μεριά και Σισέ στο Κόπα Άφρικα, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Τοροσίδης μοιάζει η καλύτερη λύση αυτή την στιγμή για τη μία θέση στο κέντρο της άμυνας. Είτε δίπλα στον Σεμέδο, είτε δίπλα στον Αβραάμ, μέχρι ο Σεμέδο να ετοιμαστεί, αφού ακόμη είναι βαρύς. Ο Αβραάμ είχε δύο-τρεις κακές στιγμές, αλλά περισσότερες καλές, βγήκε πρώτος σε φάσεις, κάλυψε συμπαίκτες του, πάσαρε σωστά. Γενικά πάντως τον περίμενα καλύτερο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντουρμισάϊ ήταν ζωντανός, ο μοναδικός που «κάτι» έδειξε από τους τέσσερις σέντερ φορ που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το 4-4-2 που τουλάχιστον χωρίς τον Φορτούνη δοκιμάζει συνεχώς στο ξεκίνημα της σεζόν ο Πέδρο Μαρτίνς, αν και χθες με το που έφαγε το γκολ αμέσως το άλλαξε, για το μισό α΄ ημίχρονο, βάζοντας δεκάρι (από έξω αριστερά) τον Βαλμπουενά κι έξω αριστερά (από σέντερ φορ) τον Κάϊπερς. Παρεμπιπτόντως, ο Βαλμπουενά σαν δεκάρι δεν έδειξε να νιώθει άνετα, ό,τι έκανε (κατά βάση δύο θαυμάσιες μπαλιές) το έκανε παίζοντας από αριστερά, ο δε Κάϊπερς μοιάζει εντελώς εκτός κλίματος, δεν φάνηκε καθόλου και απέτυχε έστω να τελειώσει τη μοναδική φάση στην οποία μπήκε στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Ντουρμισάϊ τουλάχιστον πάλεψε την κάθε στιγμή του και με το καλημέρα «ζήτησε» τη μία θέση στην τριάδα (η, τετράδα;) των σέντερ φορ. Εξίσου αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν είχε καλά τελειώματα, και με τα πόδια και με το κεφάλι, στις τρεις ευκαιρίες του. Με τον Γκερέρο να έχει ένα άστοχο σουτ και τον Σολδάνο (είχε μία δύο καλές κινήσεις, αλλά σίγουρα δεν αρκούν) δύο φορές να σουτάρει πάνω στα αντίπαλα σέντερ μπακ όταν βρέθηκε σε θέση βολής και μία φορά να αποτυγχάνει να εκμεταλλευθεί την κεφαλιά-πάσα του Μπα, συμπληρώνουμε έξι απογοητευτικές τελικές προσπάθειες των τεσσάρων φορ που χρησιμοποιήθηκαν…

Το δυσάρεστο είναι ότι απογοητευτικές ήταν κι οι τελικές του Μπρούνο, τόσο τις δύο φορές που σούταρε (τη μία μάλιστα από καλή θέση), όσο και τις πολύ περισσότερες φορές που ενώ πλαγιοκόπησε, απέτυχε να περάσει μία σωστή πάσα η, σέντρα. Ο Βραζιλιάνος βγάζει ενέργεια, πιέζει, γυρίζει και βοηθάει, παίρνει πρωτοβουλίες, αλλά όσο δεν βγάζει ουσία το παιχνίδι του, δεν θα έχει τύχη στον Ολυμπιακό. Αν μη τι άλλο πάντως η όλη του δραστηριότητα σου δίνει μία ελπίδα.

Ελπίδα σου δίνει κι ο Γιάννης Μασούρας, όχι όμως ετοιμότητα ενδεκάδας. Γιατί πολύ απλά εξακολουθεί να κάνει πολλά λάθη, με αποκορύφωμα την τραγική του συνεννόηση με τον Ντουρμισάϊ στο 90’, όταν βγήκε στην πλάτη τους ο αντίπαλος κυνηγός κι εκ τύχης ο Ολυμπιακός απέφυγε την ήττα, που γενικά του άξιζε στο χθεσινό φιλικό, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Ο νεαρός μπακ και πούλησε την μπάλα με συνέπεια να κάνει φάουλ ο Γκιγέρμε κι από εκεί να βρεθεί φάτσα με το 0-1 η Πόγκον και ξαναέχασε άλλες δύο φορές την μπάλα και του πέρασαν σέντρα από την οποία εύκολα θα μπορούσε να γίνει το 0-2 στο 47’.

Έχει, ωστόσο, καλές προδιαγραφές. Τον είδαμε να έχει καλή επιστροφή και να βγάζει σωτήρια επέμβαση, να έχει κι άλλες αποκρούσεις και να φεύγει πολλές φορές πολύ επικίνδυνα μπροστά, και με ωραία σπριντ. Σίγουρα θα πρέπει να φτιάξει πολύ περισσότερο τη σέντρα του-ακόμη και στο γκολ που ο ίδιος πέτυχε, η φάση ξεκίνησε από δική του κακή σέντρα! Αλλά σίγουρα δείχνει μία βελτίωση, από δύο προσπάθειες του ήρθαν φάσεις για γκολ.

Σίγουρα ήταν πιο ενεργητικός από τον Τσιμίκα. Ο έτερος αριστερός μπακ, ο Μαρτίνης, αρχικά είχε προβλήματα πίσω (μην έχοντας και βοήθειες από τον αριστερό στόπερ Βούκοβιτς), αλλά προς το τέλος έκανε δύο πάρα πολύ καλές επεμβάσεις. Και τα κτυπήματα του στα κόρνερ δεν ήταν άσχημα, όπως και του Τσιμίκα.

Περισσότερα περίμενα εγώ από τον Ανδρούτσο, που έπαιξε ολόκληρο το 90λεπτο. Κακός δεν ήταν, όμως η μαχητικότητα και δύο γρήγορες, καλές πάσες δεν φτάνουν για να βρεις θέση στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού στο Νο 8. Χρειάζεται να γίνει και πιο αποτελεσματικός στο ανασταλτικό κομμάτι, να αποφύγει τις λάθος πάσες κι όταν βγαίνει μπροστά να έχει καλύτερες συνεργασίες.

Ο πιτσιρικάς ο Σουρλής το προσπάθησε πολύ στα 25 λεπτά που έπαιξε. Μπήκε πραγματικά στο παιχνίδι και είχε τέσσερις-πέντε καλές κινήσεις. Για να τον δούμε!

Άσχετο: Ρεπορτάζ πριν λίγες ημέρες της A Bola, «ο Πέδρο Μαρτίνς απέρριψε τεράστια προσφορά από αραβική ομάδα, σεβόμενος το συμβόλαιο του στον Ολυμπιακό». Ρεπορτάζ χθεσινό στον ελληνικό Τύπο, «ο Λουτσέσκου παράτησε τον ΠΑΟΚ για τα πετροδόλαρα της Αλ Χιλάλ»…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.