Τα... κλειδιά στον Καρντόσο, σωστή απόφαση με μεγάλο ρίσκο!

Τα... κλειδιά στον Καρντόσο, σωστή απόφαση με μεγάλο ρίσκο!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Τα... κλειδιά στον Καρντόσο, σωστή απόφαση με μεγάλο ρίσκο!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης αναλύει τα δεδομένα του αγωνιστικού σχεδιασμού της Α.Ε.Κ. όπως αυτός... τρέχει με κύριο ''αφεντικό'' αυτού τον Πορτογάλο τεχνικό, ενώ έχει υστερόγραφα

Οι μέρες περνάνε και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για την ΑΕΚ αλλά ταυτόχρονα και πιο ξεκάθαρα. Στην πραγματικότητα τούτο το διάστημα που διανύουμε παρατηρείται μια... σύγχυση στον αγωνιστικό σχεδιασμό του club (αν υπάρχει επί της ουσίας τέτοιος -σ.σ.: αγωνιστικός σχεδιασμός- και είναι συγκεκριμένος) και στα πρόσωπα που τον τρέχουν... Για την ακρίβεια σε ότι αφορά στα πρόσωπα για το ρόλο του καθενός στις μεταγραφικές αναζητήσεις και κινήσεις. Συνήθως αυτά τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα σε όλα τα club αλλά γενικά στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερο στην ΑΕΚ) είναι ένα φαινόμενο που θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν το συναντάμε συχνά. Αντιθέτως προφανώς εδώ έχουν πολλά... κοκκόρια, άρα και πολλές απόψεις και προφανώς γι' αυτό και σε κάθε αγωνιστικό σχεδιασμό και πρότζεκ συνήθως... αργεί να ξημερώσει!

Μπορεί στη διάρκεια του δείπνου που είχε παραθέσει σε διευθυντές ΜΜΕ, δημοσιογράφους και ρεπόρτερ ΑΕΚ ο Δημήτης Μελισσανίδης να είχε πει ότι «τις μεταγραφές στην ΑΕΚ τις κάνει ο τεχνικός διευθυντής. Εδώ έτσι λειτουργούμε ο τεχνικός διευθυντής είναι πάνω από τον προπονητή και το αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος», ωστόσο κάτι τέτοιο αν κρίνουμε απ' όσα συμβαίνουν, διαρρέουν και επικοινωνούν, δεν ισχύει στην Ένωση. Στους «κιτρινόμαυρους» το απόλυτο κουμάντο σ' αυτό το πρώτο στάδιο υλοποίησης του μεταγραφικού σχεδιασμού το έχει ο Μιγκέλ Καρντόσο με τον οποίο είχε γίνει η συνάντηση και είχε παρθεί η απόφαση συνεργασίας μαζί του προ δείπνου Μελισσανίδη – δημοσιογράφων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ατάκα περί τεχνικού διευθυντή αφεντικού που τελικά δεδομένα δεν ισχύει.

Προσοχή για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: απόλυτα σωστό αυτό που συμβαίνει στην ΑΕΚ κατά τη ταπεινή προσωπική μου άποψη. Στο τέλος της... ημέρας ο Πορτογάλος τεχνικός θα «φάει» τη λεζάντα για όλα είτε έτσι είτε αλλιώς, οπότε το σωστό είναι αυτό να γίνει. Να έχει λοιπόν εκείνος αναλάβει την απόλυτη ευθύνη στα μεταγραφικά για να παρουσιάσει κάτι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αγωνιστικό πρότζεκτ που έχει στο μυαλό του. Ότι έχει τέλος πάντων διότι δεν μπορούμε και να γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς θέλει να παίξει αν δεν δούμε μέρος της δουλειάς του από το βασικό στάδιο προετοιμασίας και έπειτα...

Από την άλλη, διότι έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις, εμπεριέχει τεράστιο (συγκλονιστικά μεγάλο) ρίσκο από πλευράς ΑΕΚ αυτή η απόφαση (σ.σ.: να αφήσει τον αγωνιστικό της σχεδιασμό στον Καρντόσο). Κι αυτό διότι πρόκειται για έναν προπονητή που ΔΕΝ έχει καν επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο σε άλλο club και αναμενόμενα αφού πρόκειται για έναν κόουτς που είναι ανερχόμενος και όχι αυτό που λέμε φτασμένος. Ούτε η Ναντ του το επέτρεψε, ούτε φυσικά και η Θέλτα την οποία ανέλαβε Οκτώβριο αλλά δεν είχε λόγο στις κινήσεις ενίσχυσης της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Στην ΑΕΚ μεταξύ άλλων (τόσων πολλών ονομάτων που δικαιώνουν τον Μελισσανίδη στα ΜΜΕ όταν έλεγε «μην λειτουργείτε σαν μάνατζερ ρε, θα σας κράξω δημόσια») υπάρχουν αυτά που ξέρουμε για τα χαφ. Του Ζεράλδες, που είναι και το πιο πιθανό, αλλά και του Κροάτη Κροβίνοβιτς (που αποκάλυψε η Sportday) οι οποίοι αμφότεροι είναι κυρίως επιτελικοί μέσοι κι ας επιχειρούν κάποιοι να τους κάνουν και λίγο ακραίους, και λίγο 8άρια, και λίγο κάτι απ' όλα με... τζατζίκι! Εδώ παρατηρείται τεράστιο πρόβλημα και σύγχυση σχετικά με το τι θέλει να κάνει ο Καρντόσο και η ΑΕΚ. Εννοείται πως μπορεί για παράδειγμα να φύγουν – παραχωρηθούν παίκτες όπως ο Μάνταλος, ο Λιβάια, ο Μπακασέτας και δεν ξέρω ποιος άλλος (υποθετικά μιλάμε), αλλά δεν είναι δυνατόν να προχωράει περιπτώσεις ποδοσφαιριστών για θέσεις στις οποίες έχει ήδη επιλογές και περισσότερες από μία.

Το έκανε και πέρυσι η Ένωση αυτό με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα... Το γεγονός ότι η ΑΕΚ ξεκινάει από τώρα ως τρίτο φαβορί για το ενδεχόμενο διεκδικήσης του πρωταθλήματος σε καμία περίπτωση δε μπορεί να σημαίνει ότι μια σεζόν ανάλογη αυτής που πέρασε (με την Ένωση εκτός τίτλου από τον Οκτώβριο ουσιαστικά και να τερματίζει 23 βαθμούς από τον πρωτοπόρο και πρωταθλητή ΠΑΟΚ) θα είναι αποδεκτή από τον κόσμο. Προφανώς και αυτό θα κάνει κακό και στην επιστροφή στην Νέα Φιλαδέλφεια ειδικά από τη στιγμή που το πιο πιθανό σενάριο για την ιστορική στιγμή της επιστροφής θέλει την ΑΕΚ να μπαίνει ίσως στα μέσα της σεζόν 2020-2021...

Για παράδειγμα μοιάζει να προκύπτει ότι στην ΑΕΚ με την έλευση του Καρντόσο έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για γνήσιους ακραίους μεσοεπιθετικούς. Αυτό ελπίζω και προσπαθώ να καταλάβω ότι είναι κάτι σαν... ανέκδοτο, κάτι σαν αστείο. Ειδικά από τη στιγμή που ο Πορτογάλος τεχνικός σύμφωνα με το πρόσφατο παρελθόν του δουλεύει και του αρέσει το 4-2-3-1, ένα σύστημα στο οποίο απαιτείται να έχεις εξτρέμ, απαγορεύεται να μην παίζεις δίχως τέτοιους. Και στο τέλος της ημέρας και της... κουβέντας μας δεν θα αντέξουμε άλλη μια σεζόν στα μισά της οποίας θα αναλύουμε γιατί κακώς η ΑΕΚ δεν πήρε πάλι ακραίους!

Αν όμως ψάχνεται για 4-3-3, ή για 4-3-2-1, αλλάζει το θέμα και οι έως σήμερα περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που προκύπτουν δικαιολογούν απόλυτα το πρότζεκτ αυτό... Γενικότερα άλλωστε είμαι της άποψης ότι σοβαρός προπονητής είναι εκείνος ο οποίος μπορεί και δουλεύει με όσα βρίσκει και όχι εκείνος που προσπαθεί να φέρει στα δικά του θέλω ένα club αλλάζοντας τα... πάντα.

Υγ: Στην ΑΕΚ το πιο δύσκολο δεν είναι οι προσθήκες. Αλλά οι αποδεσμεύσεις... Στην Ένωση αν πιστέψουμε τον Μιγκέλ Καρντόσο (δεν έχουμε αυτή τη στιγμή λόγο να μη το κάνουμε) και τον τρόπο αλλά και τον αριθμό ποδοσφαιριστών που θέλει να ΄χει διαθέσιμους, τότε θα πρέπει να πάει σε σημαντικό... ξήλωμα! Διότι θα πρέπει με όσους είναι να 'ρθουν και όσους έχουν αποκτηθεί ήδη, να αποχαιρετίσουμε τουλάχιστον καμιά δεκαριά... Εκτός αν τελικά πειστεί και δουλέψει με πάνω από 26 ποδοσφαιριστές. Εγώ καταλαβαίνω και δικαιολογώ απόλυτα το σκεπτικό του αφού θέλει να 'χει καλά αποδυτήρια και δυνατό ανταγωνισμό – συναγωνισμό στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Όμως δεν είναι εύκολο να απομακρύνεις τόσους πολλούς και χωρίς να 'χεις (πλην Τσόσιτς) ενημερώσει κάποιον από όσους υπάρχουν ήδη.

Υγ2: Επίσης ως ανέκδοτο θα ήθελα να εισπράξω το «ο Μπογέ αρέσει στον Καρντόσο». Και δεν εννοώ ότι είναι τραγικό ρεπορτάζ από συνάδελφο. Αντιθέτως θαρρώ για να το δημοσίευσε θα ισχύει, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφιβάλλω γι' αυτό, αλλά διάολε να θες Ζεράλδες, Κροβίνοβιτς, να 'χεις Λιβάια, Μάνταλο, Κλωναρίδη και Μπακασέτα (ακόμη δεν έχει φύγει κάποιος για να πάμε στο υποθετικό σενάριο ότι έχεις... χώρο για τη θέση) και να σου αρέσει ο Μπογέ! Πόσους ακόμη επιτελικούς ή δεύτερους επιθετικούς; Ας πάρουμε και κανένα φορ πρώτα...

Υγ3: Στόχος στην ΑΕΚ και σκοπός του Καρντόσο είναι την εβδομάδα που διανύουμε να ολοκηρωθεί η μεταγραφή του μέσου (σ.σ.: του Ζεράλδες πιο σωστά) και ενός μεσοεπιθετικού ακόμη (που θα λογίζεται για το άκρο της επίθεσης, έστω ένας ευτυχώς). Κι αυτό συμβαίνει προκειμένου να μπορέσει να 'χει πολύ χρόνο για δυο βασικές υποθέσεις και τεράστιες ανάγκες της ομάδας: αυτή του φορ και εκείνη του κεντρικού αμυντικού. Εδώ επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι η Ένωση χρειάζεται δυο στόπερ από τη στιγμή που ο Τσόσιτς δεν υπολογίζεται και η ομάδα μένει με τους Τσιγκρίνσκι (με τα γνωστά δεδομένα τραυματισμών), Οικονόμου και Σβάρνα. Η ΑΕΚ θέλει έναν υπερβασικό και έναν ακόμη για να 'χει να υπολογίζει τουλάχιστον στους τέσσερις.

Υγ4: Μη μου στέλνετε για το μπάσκετ και με ρωτάτε για την άποψή μου. Αυτή είναι μία και δεν αλλάζει: στήριξη και αγάπη στην ομάδα για να δούμε καλύτερες μέρες. Ο κόσμος της ΑΕΚ δεν έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια του Αγγελόπουλου (είτε του αρέσει είτε όχι), δεν έχει στηρίξει την ομάδα, δεν έχει βοηθήσει για το παραπάνω βήμα. Άρα δεν μπορούμε να λέμε για προπονητές και αθλητές αν δεν κοιταχτούμε πρώτα στον καθρέφτη και πούμε ότι το πρώτο, το μεγαλύτερο και το βασικότερο μέρος της ευθύνης ανήκει στον ίδιο ματς τον εαυτό που δεν στηρίζουμε μαζικά και δυναμικά την ομάδα. Δεν μπορώ να 'χω λοιπόν άποψη για κάποιον από τη στιγμή που η ευθύνη είναι όλων μας πρώτα και μετά της διοίκησης και των πρωταγωνιστών. Δεν θεωρώ και σοβαρό να αλλάζουμε συνέχεια προπονητές, αυτό ισχύει σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Όσο για τον υποψήφιο που 'χει ακουστεί από Ελλάδα για τον πάγκο της μπασκετικής ΑΕΚ καλό θα ήταν να μη γίνει κάποιο λάθος, καλό θα ήταν να αποφύγουν μια βλακεία που θα είναι αρκετή για να... ξενερώσουν και οι τελευταίοι των... μοϊκανών που στηρίζουν! Διότι και ο καλύτερος να είναι (που δεν έχω ιδέα) ο καθένας επιλέγει πως και με ποιον θα πορεύεται στη ζωή και ανάλογα πρέπει να καταλαβαίνει και το κόστος της απόφασής του... Και ο Πεδουλάκης σούπερ ήταν αλλά δεν μπορεί να είναι στην ΑΕΚ με το... παρελθόν του σε βάρος μας! Γι' αυτό όταν ήρθε, έφυγε προτού καν νυχτώσει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...