Ο ΠΑΟΚ «έκανε» τον Βαρέλα, πολλοί Βαρέλα έκαναν τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή…

Ο ΠΑΟΚ «έκανε» τον Βαρέλα, πολλοί Βαρέλα έκαναν τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή…

Ο ΠΑΟΚ «έκανε» τον Βαρέλα, πολλοί Βαρέλα έκαναν τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την απώλεια του σπουδαίου Βαρέλα και τον ΠΑΟΚ που μπορεί να φτιάξει ένα… νέο Βαρέλα, αφού όμως δυσκολευτεί αρκετά μέσα στο κρίσιμο καλοκαίρι που ξεκινάει.

Αν ο ΠΑΟΚ κατάφερνε να συμφωνήσει με τον Φερνάντο Βαρέλα, θα έγραφα: «Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία, αφού παραμένει στην ομάδα ένας από τους δύο καλύτερους στόπερ των τελευταίων ετών στη χώρα. Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει με το άκρως επιτυχημένο δίδυμο Κρέσπο-Βαρέλα και έτσι από τη μία είναι πιο έτοιμος να μπει στη μάχη των προκριματικών του τσάμπιονς ληγκ και από την άλλη μείωσε τις κινήσεις-αλλαγές που έπρεπε να κάνει αυτό το καλοκαίρι».

Αυτό το παραπάνω το γράφω για να τονιστεί η σημασία του θέματος Βαρέλα. Τώρα που αυτό δεν είχε ευτυχή κατάληξη για τον ΠΑΟΚ, προφανώς και δεν θα αλλάξω άποψη.

Εδώ επάνω πρέπει να τονίσω ότι απαξιωτικά σχόλια για τον Φερνάντο Βαρέλα, την αξία του στο γήπεδο, την προσωπικότητά του, ακόμη και τον τρόπο που δεν συμφώνησε μέσα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, ΔΕΝ αρμόζουν. Ειδικά για τους ΠΑΟΚτσήδες που θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι σαν τους άλλους σε τέτοια θέματα. Ο Βαρέλα ήταν και είναι καταπληκτικός σε ΟΛΑ του. Και όταν έπαιζε στον ΠΑΟΚ και τώρα που θα αγωνίζεται αλλού.

Αν και πιστεύω ότι κάνει λάθος που φεύγει, ο Βαρέλα δεν μπορεί να είναι το θέμα μας. Ο ΠΑΟΚ μας απασχολεί…

Και επειδή αυτό αποτελεί βάση για όλα, επειδή ο ΠΑΟΚ μας ενδιαφέρει, ξεκινάμε με ένα γενικό συμπέρασμα και μία πρώτη άποψη ότι… όλοι στον ΠΑΟΚ οφείλουν να κάνουν αυτοκριτική, για το πώς έναν τέτοιο παίκτη που τον ήθελαν πολύ, δεν κατάφεραν τελικά να τον κρατήσουν. Αν σκεφτούν τι συνέβη εδώ και ένα χρόνο περίπου και αν αντιληφθούν ποια ήταν τα λάθη που έγιναν σε αυτή την υπόθεση, τότε είναι βέβαιο ότι δεν θα τα επαναλάβουν.

Επί της ουσίας τώρα, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι αυτή η σπουδαία ομάδα που δημιούργησε ο Ιβάν Σαββίδης τα τελευταία χρόνια, αυτό το σύνολο που έφθασε στο αποκορύφωμά του με προπονητή τον Ραζβάν Λουτσέσκου, αυτός ο ΠΑΟΚ έκανε τον Βαρέλα τον κορυφαίο –ίσως- στόπερ των Βαλκανίων. Μέσα από τον ΠΑΟΚ ο Βαρέλα των 200 χιλιάδων, φθάνει τώρα να αξιώνει 1,5 εκατομμύριο. Αυτό ισχύει και για τον Κρέσπο. Το ίδιο για τον Πασχαλάκη. Φυσικά και για τον Σάκχοφ, τον Κάνιας και άλλους. Το ίδιο συνέβη με τον Πρίγιοβιτς των 500 χιλιάδων, που τώρα φθάνει τα πέντε εκατομμύρια.

Τώρα λοιπόν, σε αυτή τη συγκυρία, ας θυμηθούμε και ας κατανοήσουμε ότι ο ΠΑΟΚ έκανε τον Βαρέλα. Και απλά… πολλοί Βαρέλα μαζί, έκαναν τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή.

Τι σημαίνει αυτό;

Εκτιμώ ότι όπως ακριβώς αυτή η ομαδάρα κάλυψε -στο μέσω της χρονιάς- το τεράστιο κενό του MVP τότε Πρίγιοβιτς, του παίκτη που δούλευε όλη ομάδα για να βάζει αυτός την μπάλα στα δίχτυα, όπως αυτό ξεπεράστηκε σε περίοδο αγώνων και ο ΠΑΟΚ έπαιξε τελικά καλύτερα χωρίς τον Σέρβο, έτσι και τώρα δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεπεραστεί η απώλεια του Βαρέλα. Όλοι αυτοί είναι πολλοί και καλοί παίκτες, αλλά η ομάδα μπροστά τους είναι τεράστια για να επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό που θα χάσει την αξία και τη δυναμική της. Όπως δουλεύει ο ΠΑΟΚ, πολύ γρήγορα θα φτιάξει ένα νέο Βαρέλα, έστω και αν αυτός, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το σύνολο τους ανέβασε όλους αυτούς ένα-δύο-τρία επίπεδα, όλοι αυτοί μαζί έκαναν τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή, αλλά πιστεύω ότι κανενός το κενό δεν μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα στη λειτουργία της ομάδας.

Όμως… Για όλα χρειάζεται χρόνος.

Ο πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ για τη νέα σεζόν, είναι η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Ληγκ. Αυτή θα παιχθεί σε 70 μέρες από τώρα. Αν ο ΠΑΟΚ είχε να αντιμετωπίσει μόνο το κενό Βαρέλα, το πρόβλημα θα ήταν μικρό. Τώρα, αυτή η ομαδάρα του Λουτσέσκου, πρέπει να ετοιμαστεί χωρίς Βιεϊρίνια (ο μόνος που πλησιάζει αυτόν που χαρακτηρίζουμε… αναντικατάστατο), χωρίς Μαουρίσιο, χωρίς Βαρέλα, με τον Βέρνμπλουμ αμφίβολο και όλα αυτά θα γίνουν σε μία περίοδο αρκετών ακόμη αναγκαστικών αλλαγών.

Αυτό είναι ζήτημα για το κρίσιμο καλοκαίρι του 2019 και εδώ θα περιμένουμε να ξαναφανεί η ποδοσφαιρική-προπονητική μαγκιά του Λουτσέσκου, του προπονητή που θα κληθεί να αξιοποιήσει γρήγορα όσα σπουδαία εργαλεία συμφωνήσει να πάρει από τον Ιβάν Σαββίδη. Γιατί… όλη η Ελλάδα ξέρει καλά, ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τώρα που εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι», θα πεισμώσει και θα κάνει ακόμη μεγαλύτερα θαύματα για το καλό της ομάδας του.

Για να δούμε…

- Αν ο Περέιρα αποχωρούσε, η νέα συμμαχία Ολυμπιακού-ΑΕΚ θα πανηγύριζε ότι τον «έφαγαν». Τώρα;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.