«Δύσκολα πριν από το τέλος του 2019 να ξεκινήσουν τα έργα στην Τούμπα»

«Δύσκολα πριν από το τέλος του 2019 να ξεκινήσουν τα έργα στην Τούμπα»

Gazzetta team
«Δύσκολα πριν από το τέλος του 2019 να ξεκινήσουν τα έργα στην Τούμπα»

bet365

Το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ βρίσκεται στο προσκήνιο, αλλά όπως τονίζει ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, Τάκης Δούμας, θα χρειαστεί χρόνος για να ξεκινήσουν τα έργα.

Ως το τέλος του ’19 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Τούμπας.

Αυτό τουλάχιστον εκτίμησε ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, Τάκης Δούμας, που είναι ανάδοχος της μελέτης για το ειδικό χωρικό σχέδιο και συμμετέχει στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ.

Μιλώντας στον Arena FM 89,4 o κ. Δούμας πιο αναλυτικά είπε:

Για τη γραφειοκρατία: «Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, που γίνεται για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει μελέτη χωρικού σχεδίου για γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι το πρώτο που θα γίνει στη χώρα. Είναι υποχρεωτική από την παραχώρηση που έχει γίνει και έχει παραγγελθεί με την παραχώρηση των 30 στρεμμάτων που περιβάλλουν το σημερινό γήπεδο. Από εκεί ορίζεται η σύνταξη ειδικού χωρικού σχεδίου για τη χωροθέτηση του νέου γηπέδου. Όλα αυτά είναι δεδομένα από τον Νοέμβριο, όταν και έγινε η παραχώρηση από την Πολιτεία».

Για το προβλέπει το ειδικό χωρικό σχέδιο: «Προβλέπει το ύψος του γηπέδου, που είναι 40 μέτρα χωρίς τους πυλώνες και τις 600 θέσεις στάθμευσης, 200 στο χώρο που παραχωρήθηκε και 400 ακόμα σε μια αχτίνα ενός χιλιομέτρου. Επίσης, προσδιορίζεται και ο συντελεστής δόμησης που είναι 0,6 που ίσχυε και για την προηγούμενη εγκατάσταση του γηπέδου του ΠΑΟΚ».

Για το αν θα βοηθήσει και θα προβλέψει προβλήματα το ειδικό χωρικό σχέδιο: «Δεν είναι απλώς βοηθητικό, είναι κυρίαρχο. Με το ειδικό χωρικό σχέδιο θα έχουμε τη χωροθέτηση με τους όρους και τους περιορισμούς. Εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα. Συγκεκριμένα, αφού περάσει η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισής της, τίθεται σε διαβούλευση τόσο σε φορείς όσο και σε πολίτες. Μετά όλο το πακέτο οδηγείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκδίδεται ένα προεδρικό διάταγμα. Αν αυτό δεν λέει ψέματα, είναι ακλόνητο, είναι απρόσβλητο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την προσέγγιση της ΑΕΚ, η οποία δεν έχει ακολουθήσει τη διαδικασία αυτήν. Δεν υπήρχε η διαδικασία του ειδικού χωρικού σχεδίου όταν ξεκίνησε η ΑΕΚ και στηρίχθηκε σ’ έναν νόμο που της δίνει τη δυνατότητα να γίνει ένα γήπεδο στη Φιλαδέλφεια. Μία απόφαση της Βουλής δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ένα προεδρικό διάταγμα».

Για το πόσο χρόνο χρειάζεται: «Προβλέπονται από την Πολιτεία συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Αν τα βάλει κανείς κάτω, θεωρώ ότι ως το τέλος του ’19, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αλλά μία τέτοια μελέτη έχει έναν επιταχυντή: τη σύμφωνη γνώμη και τις καλές σχέσεις του σχεδιασμού με την πόλη, την Περιφέρεια. Γι’ αυτό συστάθηκε μία κοινή επιτροπή να βοηθήσει εμένα τον μελετητή στη σύνταξη της μελέτης. Αλλά να προσδιορίσουμε εξ’ αρχής μία σειρά από συμφωνίες, οι οποίες θα οδηγήσουν το θέμα αυτό προς τα κάτω με σύμφωνη γνώμη».

Για ποια θέματα θα πρέπει να συμφωνήσουν: «Για το όριο του ειδικού χωρικού σχεδίου, που σχεδόν έχει συμφωνηθεί. Επίσης, ποιες είναι οι στοχεύσεις του: δίνω τη δυνατότητα να γίνει μία εγκατάσταση ποδοσφαιρικού χώρου, που θα περιλαμβάνει μία σειρά από χρήσεις. Επίσης, κάνω ένα γήπεδο σε μία αστική περιοχή, την οποία την αναβαθμίζει και το ένα βοηθάει το άλλο. Το σύνολο της περιοχής μελέτης (της πρώην αλάνας Τούμπας) θα είναι μία καλορυθμισμένη περιοχή χωρίς προβλήματα, που θα είναι όπως είναι σήμερα συν το γήπεδο. Το οποίο σημαίνει ότι επενδύεις τα χρήματά σου με ασφάλεια».

Για το αν θα χρειαστεί χρόνος μέχρι το τέλος του ’19 και αν είναι δική του εκτίμηση: «Είναι δική μου εκτίμηση, με την ελπίδα ότι θα μειωθεί ο χρόνος. Είναι πολύ σημαντικό, που υπάρχει ένας επιταχυντής των διαδικασιών, η σύμπλευση όλων των παραγόντων γύρω από αυτό. Πριν από αυτό, δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία κατασκευών έργων. Μετά την έγκριση, αρχίζει και τρέχει και ο χρόνος για την υλοποίηση του κυρίως έργου».

Για αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή: «Ήδη στην παραχώρηση γίνεται μνεία και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του/της Υπουργού Πολιτισμού. Έχουμε ήδη έναν αρχαιολογικό χώρο εκεί και βρισκόμαστε μέσα στη ζώνη προστασίας αυτού. Απαιτείται να υπάρξει ένα μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας κατά τη διάρκεια μεταξύ του Υπουργείου πολιτισμού και του φορέα του έργου. Είναι μία πάγια διαδικασία».

Για τη χωρητικότητα του γηπέδου: «Δεν είναι καθορισμένη ήδη. Αυτός που θα εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη σε συνεργασία με τον επενδυτή θα τα μεταφράσει σε χωρητικότητα».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα