Καλός ο βαθμός, αρνητική έκπληξη η νοοτροπία!

Καλός ο βαθμός, αρνητική έκπληξη η νοοτροπία!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Καλός ο βαθμός, αρνητική έκπληξη η νοοτροπία!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό που έκανε την δουλειά στο ΟΑΚΑ και την φοβική εικόνα του δευτέρου μέρους που του στέρησε τις πιθανότητες να φύγει νικητής από το αθηναϊκό ντέρμπι.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το αποψινό αθηναϊκό ντέρμπι ήταν από τα χειρότερα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, με δύο ομάδες πάνω στο χορτάρι να αδυνατούν να φτιάξουν κάτι καλό στο επιθετικό τρίτο, να αδυνατούν να δώσουν ρυθμό εξαιτίας των συνεχόμενων αβίαστων λαθών και να κακοποιούν το ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης. Από τις σούπες τις άνοστες, αυτές του νοσοκομείου που δεν τρώγονται με τίποτα. Η ΑΕΚ το ήθελε περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, ήταν τόσο κακή δημιουργικά που παρά την συντριπτική κατοχή και την αδυναμία του Παναθηναϊκού να μεταφέρει το παιχνίδι, να κρατήσει μπάλα και να βγει στην κόντρα με αξιώσεις, απείλησε ελάχιστα και οδήγησε τον κόσμο της στο φινάλε να ξεσπάσει σε αποδοκιμασίες.

Πάμε τώρα και στα του Παναθηναϊκού...

Να ξεκινήσουμε με την ουσία. Το σύνολο του Δώνη καιγόταν απόψε στην Καλογρέζα για βαθμούς. Καιγόταν να μην φύγει χαμένο από το ΟΑΚΑ, τόσο για βαθμολογικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους ενόψει και του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Σε αυτό το κομμάτι η δουλειά έγινε. Ο ένας βαθμός μπήκε στο σακούλι και αν ο Άρης ηττηθεί αύριο στο Φάληρο, η διαφορά θα μειωθεί στους πέντε και οι όποιες ελπίδες για την πέμπτη θέση θα παραμείνουν ζωντανές, καθώς υπάρχει πάντα και το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες στην Αθήνα. Ψυχολογικά, επίσης, η δουλειά έγινε, καθώς τα αποδυτήρια των ᾽᾽πρασίνων᾽᾽ είχαν ανάγκη από ένα θετικό αποτέλεσμα σε μεγάλο παιχνίδι, είχαν ανάγκη από τόνωση της αυτοπεποίθησης και ας μην λέει απολύτως τίποτα στον κόσμο η αποψινή ισοπαλία απέναντι σε μία ΑΕΚ που τον τελευταίο καιρό δεν βλέπετε. Για το εσωτερικό της ομάδας ήταν αρκετά σημαντική.

Πριν περάσουμε στα αρνητικά, να σταθούμε στην εξαιρετική και απόλυτα συγκεντρωμένη εικόνα στο ανασταλτικό κομμάτι. Οι παίκτες του Δώνη ήταν άριστοι στον τρόπο που αμύνονταν, με σωστές αποστάσεις, αλληλοκαλύψεις και σχεδόν κανένα ατομικό λάθος, από εκείνα που κόστισαν ακριβά στα προηγούμενα παιχνίδια. Ο Έλληνας τεχνικός ήταν άριστα διαβασμένος. Η πεντάδα τα πήγε περίφημα, έχοντας ως mvp τον Ουσμάν Κουλιμπαλί, ο οποίος έπαιξε έναν μήνα μετά τον τραυματισμό του και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στην καταπληκτική του εμφάνιση στο κέντρο της άμυνας. Από κοντά, φυσικά, και ο Κολοβέτσιος που είναι σταθερά καλός την φετινή αγωνιστική περίοδο.

Από κει και πέρα, όμως, η αγωνιστική νοοτροπία του Παναθηναϊκού πάνω στο χορτάρι αποτέλεσε αρνητική έκπληξη. Ήταν το πρώτο ματς της σεζόν που αυτή η έκδοση έπαιξε τόσο ξεκάθαρα για την ισοπαλία. Ήταν το πρώτο ματς που ο Δώνης δεν το... πείραξε για να βελτιώσει δημιουργικά την εικόνα του συνόλου, όντας απόλυτα ικανοποιημένος από την εξαιρετική ανασταλτική συμπεριφορά της ομάδας του.

Ήταν το πρώτο ματς που ο Έλληνας τεχνικός έκανε αλλαγές όχι για να πάρει κάτι, όχι για να διορθώσει και να απαιτήσει αλλά απλά για να ροκανίσει τον χρόνο. Θα πει κανείς πως ᾽᾽ο σκοπός αγιάζει τα μέσα᾽᾽ αλλά αυτή η ομάδα χτίστηκε το καλοκαίρι για να παίζει ποδόσφαιρο ανεξάρτητα από τον αντίπαλο, την δυναμικότητα και τις βαθμολογικές συνθήκες. Αν είχε χτιστεί για να παίζει αντιποδόσφαιρο και να ζει από δύο φάσεις σε κάθε παιχνίδι, θα πηγαίναμε πάσο. Καλώς ή κακώς δημιουργήθηκαν απαιτήσεις από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Ο Παναθηναϊκός του δευτέρου μέρους έπαιξε πάρα πολύ φοβικά, κλείστηκε στο μισό γήπεδο σχεδόν από την αρχή της επανάληψης δίχως λόγο και αιτία(η εικόνα της ΑΕΚ μόνο φόβο και τρόμο δεν μπορούσε να δημιουργήσει) και πέταξε στα σκουπίδια τους χώρους που άφηνε η Ένωση.

Ούτε σε μία στιγμή δεν κράτησε μπάλα στην μεσαία γραμμή, δεν μπόρεσε ούτε μία φορά να βγει σωστά στο επιθετικό τρανζίσιον και να πατήσει περιοχή με αξιώσεις και περιορίστηκε στο να απομακρύνει την μπάλα και να αμύνεται μαζικά. Σε εκνευριστικό βαθμό.

Αν απέναντι του, δεν ήταν η αποψινή ΑΕΚ, το ᾽᾽τριφύλλι᾽᾽ με τον τρόπο που έπαιζε αργά ή γρήγορα θα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα και θα δεχόταν γκολ. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε τόσο πολύ για την ισοπαλία που δεν είδε μπροστά του, τις πιθανότητες της νίκης, δεν είδε μπροστά του ότι με καθαρό μυαλό, αυτοπεποίθηση και σωστές επιλογές στο ανοιχτό γήπεδο θα έφτιαχνε επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία της ΑΕΚ.

Ακόμη ένα παιχνίδι μέσα στο 2019 όπου το ᾽᾽τριφύλλι᾽᾽με την μπάλα στα πόδια δεν μπορεί να κάνει ούτε τα απολύτως βασικά και αυτό είναι κάτι που μόνο προβληματισμό δημιουργεί για το φινάλε της χρονιάς αλλά κυρίως για την εξέλιξη του πρότζεκτ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.