Ο κερδισμένος (ΟΣΦΠ), ο ικανοποιημένος (ΠΑΟΚ) και η χαμένη (Α.Ε.Κ.)

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Ο κερδισμένος (ΟΣΦΠ), ο ικανοποιημένος (ΠΑΟΚ) και η χαμένη (Α.Ε.Κ.)

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για το ματς του ΟΑΚΑ, την πρωταθλήτρια που πληρώνει τα λάθη του καλοκαιριού (και του χειμώνα), για τους προπονητές και έχει υστερόγραφα

Καινούρια φρουτάκια στο καζίνο! Το αγαπημένο «Eye of Hathor» έφτασε στη Vistabet.gr!

Με την ολοκλήρωση της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ αυτό που είχα απ' ευθείας σα σκέψη στο μυαλό και ουσιαστικό συμπέρασμα ήταν πως η ΑΕΚ συνιστούσε τη μεγάλη χαμένη όχι μόνο του συγκεκριμένου αγώνα αλλά γενικά της αγωνιστικής. Διότι σε έναν μαραθώνιο όπως είναι το πρωτάθλημα όλα παίζουν ρόλο και όχι απλά το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού σημαντικού μεν αλλά όχι τέτοιας σπουδαιότητας για την πρωταθλήτρια όσο για τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Ήταν ένα ματς στο οποίο «έπαιζαν» τουλάχιστον τρεις ομάδες και τελικά η μεγάλη χαμένη είναι η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη αλλά και ο ίδιος ο Έλληνας τεχνικός κι ας έκανε τα πάντα στο ΟΑΚΑ όπως θα έπρεπε για μένα σχετικά με το ματς και τις αλλαγές του (αυτό θα το αναλύσουμε πιο κάτω και το αν κάνει για την ΑΕΚ ή όχι).

Ο κερδισμένος στο ΟΑΚΑ δεν έπαιζε καν και ήταν ο Ολυμπιακός. Κι αυτό διότι κατάφερε να αυξήσει τη διαφορά για τη δεύτερη θέση από την ΑΕΚ στους 8 βαθμούς και ταυτόχρονα να μειώσει τη διαφορά του από τον ΠΑΟΚ μια εβδομάδα πριν πάει στην Τούμπα για τελικό πρωταθλήματος στους 6. Έπειτα υπάρχει η ομάδα της Τούμπας η οποία έφυγε από την Αθήνα χωρίς να νικήσει για άλλη μια φορά αλλά σίγουρα απόλυτα ικανοποιημένη αφού πήρε έναν βαθμό που για εκείνους ισοδυναμούσε με νίκη από τον τρόπο που (σωστά) πανηγυρίστηκε από όλα τα μέλη της ομάδας τους. Λογικότατο αφού μετά την αποβολή του ποδοσφαιριστή της φιλοξενούμενης και οι ίδιοι πίστεψαν πως δεν θα γλιτώσουν.

Η ΑΕΚ λοιπόν είναι η μεγάλη χαμένη του παιχνιδιού και της αγωνιστικής. Έπρεπε να κερδίσει τον ΠΑΟΚ και θα μπορούσε αν είχε περισσότερο καθαρό μυαλό, λιγότερη πίεση για το αποτέλεσμα (δεν δικαιολογείται τέτοια ποια πίεση για ένα ματς γοήτρου) και είχε προετοιμαστεί καλύτερα για το συγκεκριμένο ματς. Κατάφερε να βρει γκολ και να ισοφαρίσει από τον παικταρά Πόνσε που υποψία φάσης θα στην τελειώσει (μισή φορά τον βρήκαν και απογειώθηκε για να καρφώσει τον Πασχαλάκη) και χάρη στην ποιότητα του Λιβάια ο οποίος έκανε σέντρα παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους ακραίους (μπακ και εξτρέμ).

Γιατί δεν κατάφερε όμως η ΑΕΚ να κερδίσει έναν τόσο κακό ΠΑΟΚ που με την αποβολή και μετά (δεν δικαιολογείται δα με μια αποβολή) έμοιαζε με τον... Αστέρα Ραχούλας; Μα φυσικά διότι έχει θέματα και της λείπουν ένα – δυο βασικά πράγματα στο ρόστερ τα οποία και έχουμε καταγράψει από το καλοκαίρι και τα επισημάναμε και τον χειμώνα. Ο αντίπαλος οπισθοχώρησε μαζικά, κλείστηκε στο ένα τρίτο του γηπέδου του με εντολή του προπονητή του, αμύνθηκε σωστά οδηγώντας την πρωταθλήτρια να παίζει από τα άκρα και ποντάροντας στην ικανότητα των ψηλών ποδοσφαιριστών του στην άμυνα.

Μην παρεξηγηθώ από τους φίλους του ΠΑΟΚ. Δεν είναι... Αστέρας Ραχούλας η ομάδα τους, αντιθέτως μια χαρά ομάδα με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές είναι. Αλλά θαρρώ ότι ο προπονητής τους δεν τους βοηθάει και ειδικά χθες. Έχεις τους παίκτες να παίξει και με έναν λιγότερο ο ΠΑΟΚ και να μπορέσει έστω να κρατήσει λίγο μπάλα. Αυτό εννοώ και δεν θέλω να πάμε πάλι στη λογική να μειώνει κάποιος στα σχόλια την ομάδα του άλλου και να ψάξουμε ποιος την έχει... μεγαλύτερη (την ποιότητα ντε).

Εδώ να σταθώ και να σημειώσω ότι και οι δυο προπονητές αποδείχθηκαν αδιάβαστοι και κάκιστα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο ο ένας (Λουτσέσκου) να παίξει με παίκτη λιγότερο και ο άλλος (Ουζουνίδης) με παίκτη παραπάνω. Ο Ρουμάνος παρουσίασε ένα πράγμα που δεν μπορούσε να κρατήσει έστω 30 δευτερόλεπτα την μπάλα στην κατοχή του και ο Έλληνας ένα πράγμα που έχει μόνο έναν τρόπο να προσπαθήσει για να βρει γκολ! Τραγικό έως απαράδεκτο και για τους δυο...

Πάμε παρακάτω. Το ματς ξεκίνησε με την ΑΕΚ να πιστοποιεί ότι το θέλει περισσότερο και τον ΠΑΟΚ ότι το φοβάται. Το σουτ του Λιβάια που έβγαλε εκπληκτικά ο Πασχαλάκης ήταν η αφύπνιση για τον φιλοξενούμενο που ευτύχησε να σκοράρει στη πρώτη του στατική φάση λόγω της απαράδεκτης αντίδρασης Τσιγκρίνσκι και Πόνσε (φυσικά χάρη και στην ικανότητα της ομάδας του Λουτσέσκου). Ακολούθησε ένα δεκάλεπτο που φάνηκε ότι η Ένωση τα έχασε από το γκολ που δέχτηκε και σ' αυτό το σημείο αν το πίστευε, ή αν είχε σωστό σχέδιο ο ΠΑΟΚ, θα μπορούσε να βρει δεύτερο γκολ. Πραγματικά ξαφνιάστηκα που δεν το έψαξε καν και εδώ φαίνεται θέμα προπονητή. Όπως και για την ΑΕΚ το γεγονός ότι αντί να αντιδράσει μετά το γκολ υπέστη ουσιαστικά black out κάτι που αν το κάνει και στο Φάληρο θα 'χουμε άσχημο έργο...

Ήρθε η αποβολή του Βραζιλιάνου άσου του ΠΑΟΚ να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ είχε προηγηθεί πέναλτι του κάκιστου Σακχόφ (αυτός έπρεπε να αποβληθεί και όχι για το χέρι αλλά για τα δυο φάουλ που ακολούθησαν στο κέντρο που ήταν για δεύτερη κάρτα) που δεν δόθηκε στην ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να δούμε το... έργο που τελικά παίχθηκε στο ΟΑΚΑ. Διότι πρέπει να είσαι γελοία άμπαλος και υπάλληλος για να γράφει κανείς: αν έμενε ο φιλοξενούμενος με 11 δεν θα είχε καμία τύχη. Αλλά προφανώς γνωρίζει ότι απευθύνεται σε αντίστοιχα ηλίθιους με τον ίδιο!

Να κάνω μια αναφορά για τη διαιτησία και τέλος. Ναι έκανε λάθη με τον μη καταλογισμό του πέναλτι και της αποβολής που επηρεάζουν τον αγώνα. Αλλά ήταν πασιφανές πως δεν είχε δόλο, όχι επειδή ήταν ξένος, αλλά με τα σφυρίγματά του. Από κει και πέρα καμία από τις δυο ομάδες δεν πρέπει να στέκονται σε αυτό, στις αποφάσεις (σημαντικές αλλά από μία εναντίον στην κάθε μία) του διαιτητή και επειδή για την ΑΕΚ γράφω, ειδικότερα η πρωταθλήτρια. Είχε 70 λεπτά αγώνα με παίκτη παραπάνω, έναν αντίπαλο αυτοκτονικά ''δεμένο'' στο πρώτο μισό του γηπέδου που αμυνόταν και βρήκε μόλις ένα γκολ και καμία σπουδαία ευκαιρία. Απαράδεκτο!

Στο τέλος της κουβέντας η Ένωση είναι η μεγάλη χαμένη, για να το κλείσουμε όπως το ξεκινήσαμε, με πολλά προβλήματα για την επόμενη μέρα. Ένα είναι ο Ουζουνίδης και πλέον γενικά ο Έλληνας τεχνικός για το club μας... Δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα να δέσει ένας τέτοιος, ένας συμπατριώτης μας, στον πάγκο μας. Χάνω κάθε ελπίδα (αν και με τον Δέλλα θαρρώ βιάστηκε πολύ η ΑΕΚ με... μούφα εργαλεία να τον κρίνει). Ένα δεύτερο είναι τα ματς που έρχονται με την έννοια ότι η ομάδα δεν πάει με καλή ψυχολογία σε αυτά και είναι δύσκολα αφού το Κύπελλο είναι ο βασικός στόχος πλέον και πρέπει να γίνει μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση. Ένα τρίτο είναι η ψυχολογία της ομάδας αφού είχε ανάγκη τη νίκη σε ένα μεγάλο ματς αφού φέτος δεν πήρε κανένα (έως τώρα φυσικά).

Με τον ΠΑΟΚ όμως τι δεν έκανε σωστά ο Ουζουνίδης; Δεν έπρεπε να ξεκινήσει με 3-5-2 όπως ΟΛΟΙ έλεγαν αφού ταιριάζει; Προφανώς ναι... Δεν όφειλε να αλλάξει τη διάταξη και να πάει σε 4-4-2 με παίκτη παραπάνω και να βάλει και τον Κρίστιτσιτς; Προφανώς ναι... Δεν έπρεπε να οδηγήσει την ομάδα να πάει στα πλάγια όταν απέναντί του έχει δέκα αντιπάλους στην εστία του (μέσα και πέντε μέτρα έξω από αυτή ΜΟΝΟ); Προφανώς ναι... Άρα δεν νομίζω ότι δεν τα έκανε σωστά χθες στη διάρκεια της αναμέτρησης.

Αντίθετα εκτιμώ ότι τα λάθη του έγιναν πριν την έναρξη του ματς. Όχι με τον καταρτισμό της 11αδας. Αλλά με το γεγονός ότι η ομάδα έχει πληρώσει το γεγονός ότι δεν δουλεύει στο κομμάτι των στατικών φάσεων! Για μένα δεν δουλεύει ξεκάθαρα, αλλά ακόμη και αν το κάνει, δεν έχει αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν να δέχεσαι γκολ στην πρώτη στατική φάση (αλλά αυτό είναι και ελέω απουσίας συγκέντρωσης παικτών όπως ο Τσίγκρι και ο Πόνσε), αλλά το κυριότερο να μην απειλείς ούτε μισή έστω φορά την αντίπαλη εστία με τόσα κερδισμένα κόρνερ και φάουλ (γύρω από την περιοχή). Θα έβλεπε το ματς ο Φερνάντο Σάντος και θα γελούσε έως δακρύων...

Για να δούμε από δω και πέρα τι μας... ξημερώνει! Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ΑΕΚ... Στις επόμενες μέρες θα εστιάσουμε παραπάνω σε αυτό και στον προπονητή.

Υγ: Η ΑΕΚ το έγραψα παραπάνω πληρώνει τα λάθη του ρόστερ της στο κομμάτι του εξτρέμ και των χαφ. Δεν γίνεται να θες έναν σούπερ εξτρέμ από το καλοκαίρι και να μην τον παίρνεις ποτέ! Δεν είναι δυνατόν έχοντας μάλιστα διαπιστώσει και πως δεν μπορεί (για τον έναν ή τον άλλον λόγο) να βοηθήσει ποτέ ο Μπογέ! Με παίκτη παραπάνω και με τόσο μαζική άμυνα από τον αντίπαλο από την ΑΕΚ έλειψε ο ποδοσφαιριστής που θα πήγαινε στο ένας εναντίον ενός και θα έκανε το κάτι παραπάνω. Δεν τον είχε στην ενδεκάδα της, μα δεν τον είχε και στο ρόστερ της. Όπως δεν έχει κόφτη μετά την απενεργοποίηση του Σιμόες. Η ΑΕΚ αντί να ενισχυθεί αποδυναμώθηκε... Από κει και πέρα κι ο Ουζουνίδης κάνει έγκλημα με τον Αργεντινό. Καταλαβαίνω να μην εμπιστεύεται τον Αλμπάνη και τον Γιαννιώτα γιατί διάολε κάτι θα βλέπει παραπάνω στην προπόνηση. Όμως δεν γίνεται να έχει 10πλάσια εμπιστοσύνη στον Μπογέ που είναι απαράδεκτη η εικόνα του σε ΟΛΑ τα ματς πλην ενός 20λεπτου με τον Άρη που ήρθε στο ΟΑΚΑ με άμυνα στη σέντρα. Καλύτερα να μπει ο Αλμπάνης και ο Γιαννιώτας που ανήκουν στο club παρά ένας ποδοσφαιριστής που σε δυο – τρεις μήνες δεν θα είναι καν ανάμεσά μας. Πόσο μυαλό χρειάζεται; Εγκληματική εμμονή...

Υγ2: Κανείς από όσους ήρθαν από τον πάγκο στο ματς με τον ΠΑΟΚ δεν βοήθησε. Αν εξαιρέσουμε μια – δυο καλές ενέργειες και σπάσιμο της μπάλας στα άκρα από τον Κρίστιτσιτς, ούτε αυτός έδωσε κάτι όλο το δεύτερο 45λεπτο. Διότι μπήκε για να βρει και κάθετο παιχνίδι η ΑΕΚ. Ποτέ όμως... Πολύ καλός ποδοσφαιριστής αλλά μάλλον έπρεπε να ξεκινήσει και όχι να είναι στον πάγκο. Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν πήρε τίποτα από τους παίκτες της από τον πάγκο. Επίσης επαναλαμβάνω και φάνηκε χθες, δεν δίνεις το μοναδικό σου φορ (τον Γιακουμάκη) δανεικό αν δεν έχεις άλλον για να πλαισιώσει αν χρειαστεί (όπως χθες) τον Πόνσε στην εστία του αντιπάλου. Έπαιζε με γεμίσματα από τα άκρα η ΑΕΚ για να βρει γκολ και είχε μόνο τον Αργεντινό να ξέρει να απειλεί από τα άκρα. Δεν μπορώ να τους καταλάβω πραγματικά. Δάνεισέ τον μα φέρε ένα φορ! Αν δεν έχεις δεύτερο καν, πώς τον δανείζεις διάολε;

Υγ3: Βγήκε και είπε ο Κρέσπο ότι «ο διαιτητής έκανε τα πάντα για να μην κερδίσουμε». Και γιατί ρε... Μακεδονομάχε μου κι εσύ δεν έδωσε το πέναλτι και δεύτερη κίτρινη (που δεν ήταν δεύτερη κάρτα αλλά αφού έκανε τα πάντα για να μην κερδίσει όπως είπε ο Ίσπανος αμυντικός μια χαρά θα μπορούσε) για να σας τελειώσει μια και καλή; Ευτυχώς που ο Λουτσέσκου μίλησε απόλυτα σωστά (είπε τη μυθική ατάκα «δεν σχολιάζω τους διαιτητές» και είχε ρίξει καραμούζα μια βδομάδα πριν με τον ΠΑΣ) μετά το ματς όπως και ο Ουζουνίδης σχετικά με τη διαιτησία. Αλλά ειλικρινά τι μυαλά κουβαλάνε ρε γαμώτο οι ποδοσφαιριστές; Αλλά αυτό δεν έκαναν και τα ΜΜΕ του βορρά και το υπαλληλικό προσωπικό του Σαββίδη; Γράφουν για διαιτησία...

Υγ4: Μια εβδομάδα πριν έκραζαν όλοι στον ΠΑΟΚ για τις καθυστερήσεις τον ΠΑΣ. Μια εβδομάδα μετά από το 25' ο Πασχαλάκης έκανε όπως ο τερματοφύλακας του... Αστέρα Ραχούλας ενώ προηγείται η ομάδα τους με αντίπαλο την ΑΕΚ. Πόσο άτιμη είναι η μπάλα, πόσο σε εκθέτει μέσα σε διάστημα επτά ημερών, σε γελοιοποιεί και σου θυμίζει τι κάνεις εσύ και οι ποδοσφαιριστές που διαθέτεις και έχουν αυτή τη γελοία νοοτροπία. Γι' αυτό προσέχουμε τι λέμε ακόμη και στα νεύρα και την έντασή μας.

Υγ5: Γενικότερα ο ΠΑΟΚ πρέπει να το πάρει αλλιώς... Είναι κρίμα για τους ίδιους. Θα πάρουν πρωτάθλημα και δεν το χαίρονται όπως θα έπρεπε στο club τους. Και το αξίζουν. Είναι πιο σταθεροί (καλύτεροι αποδεδειγμένα δεν είναι, αλλά δεν χρειάζεται) και αήττητοι έως τώρα. Μπράβο τους και συγχαρητήρια. Μα πρέπει να αλλάξουν και σαν club... Να μεγαλώσουν και εξωαγωνιστικά (γιατί στο χορτάρι καιρό τώρα έχουν μεγαλώσει πολύ). Να παραδειγματιστούν (στα όρια του μπορώ) από τη Σίτι που επισης ήταν ένας σύλλογος που δεν πρωταγωνιστούσε και δεν ασχολούνταν κανείς μαζί τους αλλά ο νεοπλουτισμός δεν τους έβγαλε τέτοια προβλήματα και τέτοια κόμπλεξ. Ειλικρινά το λέω είναι κρίμα γιατί όντως ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλώσει πολύ σημαντικά τα χρόνια του Σαββίδη και προφανώς είναι πλέον σημαντική δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο (τούτη την εποχή και για όσο). Υπάρχουν στελέχη στην ομάδα της Θεσσαλονίκης γύρω από την ομάδα απόλυτα ικανά και δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους που την... εγκλωβίζουν σε ένα επίπεδο ομάδας -απλά- της καλύτερης σε μια πόλη! Και το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Ξέρουν καλά τι εννοώ. Αν μαζευτούν αυτοί που πρέπει θα ησυχάσει και το υπαλληλικό προσωπικό.

Υγ6: Η κόντρα μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα μεγαλώνει όσο περνάνε τα χρόνια. Μην έχετε αυταπάτες. Λογικό είναι... Όταν δυο ομάδες διεκδικούν και κατακτούν τίτλους, η μία θα θέλει το... κακό της άλλης. Για μένα αυτό είναι υπέροχο και μακάρι να κρατήσει για πολλά – πολλά χρόνια, δεκαετίες. Το 'χω πει άλλωστε, το 'χω γράψει κιόλας, όσο κι αν έχουν... ματώσει να γίνουν ίδιοι με όσα έκραζαν παντοιοτρόπως, χίλιες φορές να το παίρνει ο ΠΑΟΚ αν δεν το κερδίζει το πρωτάθλημα η ΑΕΚ. Χίλιες φορές όμως απ' τους άλλους...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...