Ο Ολυμπιακός τώρα θα κριθεί. Και δεν μπορεί να κάνει τα ίδια λάθη…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Ολυμπιακός τώρα θα κριθεί. Και δεν μπορεί να κάνει τα ίδια λάθη…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει μέσα από το blog του στο gazzetta κάποια πράγματα για τη συνέχεια της πορείας του Ολυμπιακού, με αφορμή το παιχνίδι Κυπέλλου με την Ξάνθη.

Κατ΄ αρχάς απολαύσαμε και στη συνέχεια εγκωμιάσαμε όλοι το ωραίο ποδόσφαιρο που έπαιξε ο Ολυμπιακός την Τετάρτη εναντίον της Ξάνθης (3-1)-κάτι σαν συνέχεια της πολύ καλής μπάλας που είχε παίξει στη Λιβαδειά (2-0) πριν δέκα ημέρες.

Το bwin Tennis Leaderboard με εντυπωσιακά έπαθλα* ξεκίνησε! *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. | 21+

Κατά κάποιο τρόπο, δικαιώθηκαν κι ο Πέδρο Μαρτίνς με τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, που είχαν εξηγήσει τις μέτριες εμφανίσεις της ομάδας στα άλλα δύο παιχνίδια μέσα στο 2019, αφενός μεν στην αποχή από τους αγώνες (το 0-0 στην Ξάνθη) και στην τραγική κατάσταση του αγωνιστικού χώρου (το 2-1 στα Γιάννινα). Η παραγωγή ευκαιριών στα παιχνίδια με τον Λεβαδειακό έξω και την Ξάνθη μέσα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και προήλθε από παιχνίδι χτισμένο σε καλές αρχές επιθετικού ποδοσφαίρου, με κατοχή μπάλας που έφτασε το 77-23%!

Θα μου επιτρέψετε όμως να καταγράψω σήμερα και τα πάρα πολλά και κτυπητά λάθη που έγιναν από σχεδόν όλους τους παίκτες του Ολυμπιακού στο παιχνίδι της Τετάρτης. Λάθη υπερβολικά πολλά, που δεν κόστισαν πολύ απλά λόγω της μεγάλης διαφοράς ανωτερότητας των «ερυθρόλευκων» σε σχέση με την αντίπαλο τους.

Πρώτα πρώτα, υπήρξε έξαρση ατομισμού στον Ολυμπιακό! Δύο φορές ο Ποντένσε κι από μία ο Τσιμίκας, ο Σολδάνο κι ο Μασούρας, αντί να δώσουν πάσα για γκολ σε συμπαίκτες τους που βρίσκονταν σε θέσεις βολής επέλεξαν εγωϊστικά να τελειώσουν μόνοι τους, και χωρίς καμία επιτυχία, τις φάσεις. Κι όταν κάτι γίνεται πέντε φορές, είναι πρόβλημα. Στις δε δύο από τις πέντε περιπτώσεις, ο Ποντένσε κι ο Σολδάνο είχαν επιλογές πάσας σε δύο συμπαίκτες τους…

Ο Σα δεν έδειξε συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Είχε ένα απαράδεκτο διώξιμο της μπάλας με τα πόδια, μόλις στο 6’, στο 0-0 δηλαδή, βγάζοντας ουσιαστικά τρεις παίκτες της Ξάνθης απέναντι σε ένα του Ολυμπιακού-ευτυχώς γι΄ αυτόν ο Μελιόπουλος δεν έκανε καλό κοντρόλ και τον πρόλαβε ο Μιράντα. Τρία λεπτά αργότερα, πάλι ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού δεν έδιωξε με ασφάλεια την μπάλα με τα πόδια και μία τρίτη φορά την έβγαλε αράουτ…

Ο Φορτούνης εκτέλεσε πάλι εντελώς άστοχα δύο φάουλ από καλή θέση (μέσα αριστερά). Σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια έχει πέντε (!) συνεχόμενες εκτελέσεις από ίδια θέση, με τον ίδιο τρόπο, στα «πουλιά»! Ούτε σέντρα, ούτε σουτ. Πραγματικά είναι να απορείς γιατί επιμένει να πετάει τόσα φάουλ από τόσο καλές θέσεις ένας τόσο χαρισματικός δεξιοπόδαρος, που παρεμπιπτόντως είχε ξανά κι ένα πολύ άστοχο σουτ από καλή θέση. Κι ο Φορτούνης ήταν που στο 26’ είχε πολύ επιπόλαια πάσα στον Τοροσίδη, δίνοντας την ευκαιρία στην Ξάνθη να βγει πολύ επικίνδυνα μπροστά με τον Σιλά, χάνοντας την καλύτερη της φάση για γκολ, στο 0-0…

Ο Μιράντα σε κάποια στιγμή έφυγε μπροστά σαν δεκάρι επιχειρώντας να ντριμπλάρει έξω από την περιοχή της Ξάνθης. Αποτέλεσμα να κοπεί εύκολα και να γλιτώσει την κίτρινη για το φάουλ που αμέσως μετά έκανε. Ο Πορτογάλος ξέρει μπάλα για στόπερ (τον βλέπεις να κάνει ωραία τακουνάκια κλπ, κλπ), αλλά δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να πηγαίνει στα εξεζητημένα.

Ο Μεριά έκανε κακή παράλληλη πάσα έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού,με συνέπεια ο Μελιόπουλος να κλέψει την μπάλα κι ο Μιράντα να υποχρεωθεί να του κάνει φάουλ σε καλή θέση για την Ξάνθη. Ο Τυνήσιος στόπερ κάνει λάθος μπαλιές έξω από την εστία του Σα σχεδόν σε κάθε παιχνίδι! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στην εξέλιξη της φάσης, είχε πολύ κακή τοποθέτηση στην εκτέλεση του φάουλ της Ξάνθης κι αντί να βγάλει οφσάϊντ τον αντίπαλο κυνηγό, να τον καλύπτει. Ατυχώς για την Ξάνθη, η κεφαλιά ήταν άστοχη.

Ο Ποντένσε για άλλο ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού πούλησε την μπάλα κοντά στην περιοχή του Σα δύο φορές (!) και έδωσε τη δυνατότητα στην Ξάνθη την πρώτη να απειλήσει με σουτ και τη δεύτερη να κερδίσει φάουλ σε καλή θέση. Πραγματικά ο Πορτογάλος το κάνει το ίδιο πράγμα σχεδόν σε κάθε ματς!

Ο Μπουχαλάκης την πρώτη φορά που πήρε την μπάλα, την έχασε δύο φορές στην ίδια φάση, δείχνοντας έλλειψη ετοιμότητας όταν μπήκε αλλαγή. Τυχαία, λίγα λεπτά μετά είχε μυϊκό τραυματισμό;…

Ο Τσιμίκας ενήργησε επιπόλαια στη φάση του πέναλτι της Ξάνθης. Ναι μεν γυρίζει το σώμα του, αλλά έπρεπε να είχε το χέρι του κολλημένο κι όχι να δώσει δικαίωμα στον διαιτητή. Καθαρή φάση για πέναλτι δεν ήταν, αλλά το δικαίωμα το έδωσε.

Ο Λάζαρος στο 85’ ρίσκαρε ντρίμπλα χωρίς κανένα λόγο έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού κι έχασε την μπάλα. Αν γίνονταν το σκορ 3-2 στη συγκεκριμένη φάση, η Ξάνθη θα είχε οκτώ λεπτά για το θαύμα του 3-3, παίζοντας με παίκτη παραπάνω. Θέλει πολύ στο ποδόσφαιρο να γίνει ένα 3-3 από 3-0; Το σκέφτεστε τι θα συνέβαινε;… Πάντως, λίγες μόλις ώρες πριν τον αγώνα στο Καραϊσκάκη, είδαμε τι είχε γίνει στο Αστέρας-Λάρισα 5-3…

Πάνω απ΄ όλα: για άλλο ένα παιχνίδι με την Ξάνθη οι παίκτες του Ολυμπιακού πιάστηκαν κορόϊδο και τσίμπησαν στην προκλητική συμπεριφορά των αντιπάλων τους. Ακόμη κι έμπειρα παιδιά όπως ο Τοροσίδης, που έσπρωξε τον Ντζουρίσκοβιτς η, ο Φορτούνης που τσαμπουκαλεύτηκε με τον Μπαξεβανίδη. Κάπως έτσι, μέσα σε ένα λεπτό και οι δύο κεντρικοί χαφ της ομάδας, ο Γκιγέρμε κι ο Νάτχο, που μπήκαν κι αυτοί στη φωτιά, βρέθηκαν να πρέπει να παίζουν με κίτρινες κάρτες από το 45’, με το σκορ στο εύθραυστο 1-0.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από την σχετική καταγραφή, ήταν όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού, πλην ίσως του Χασάν (!), που έκαναν σοβαρά λάθη σε ένα παιχνίδι μάλιστα, που η ομάδα συνολικά απέδωσε ωραίο ποδόσφαιρο. Αυτό σημαίνει προφανώς μεγάλη έλλειψη συγκέντρωσης και πρόβλημα στη νοοτροπία. Και μπορεί με αντίπαλο την Ξάνθη να μην κόστισαν αυτά τα λάθη, αλλά όπως έχω ξαναπεί για τον Ολυμπιακό τώρα αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα. Γιατί καλά ήταν τα διπλά στη Λιβαδειά και στα Γιάννινα, καλή ήταν η πρόκριση επί της Ξάνθης, αλλά ήταν απολύτως λογικά αποτελέσματα.

Προσέξτε, δεν υποστηρίζω ότι οι παίκτες είναι…ρομπότ. Ασφαλώς και θα κάνουν λάθη. Δεν είναι δυνατόν να μην κάνουν. Αλλά αν μη τι άλλο περιμένεις πρώτον να σταματήσουν η, έστω να μειωθούν να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια και δεύτερον να μειωθεί η ποσότητα τους.

Ο Ολυμπιακός θα κριθεί τώρα για την ικανότητα του να φτάσει στα αποτελέσματα της πιο δύσκολης στροφής της προσπάθειας του: πρώτα στην Τρίπολη και μετά στα ντέρμπι και στο Γιουρόπα Λιγκ. Και σε τέτοια παιχνίδια, διαφορετικής δυσκολίας, ένας Ολυμπιακός ακόμη και πολύ καλά να παίζει, αν κάνει τόσα λάθη, θα τα πληρώσει ακριβά. Είναι απλά μαθηματικά.

Άλλωστε, ανάλογα (και πιο εξόφθαλμα για την ακρίβεια, βλέπε τα αυτογκόλ του Βούκοβιτς) λάθη και συμπεριφορές (το πόσο τραγικά είχε μπει η ομάδα στα παιχνίδια στον ΟΦΗ και με τον Παναθηναϊκό) έχει πληρώσει ήδη (ξέχωρα από την ατυχία του) και βρίσκεται τώρα οκτώ (δέκα…) πόντους πίσω από τον ΠΑΟΚ.

Κι είναι κρίμα αυτός ο φετινός καλός Ολυμπιακός να είναι τόσο πίσω στο πρωτάθλημα. Δεν του αξίζει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.