Βούζας στο gazzetta.gr: «Σπουδαία δουλειά στον Ολυμπιακό, είμαι έτοιμος για τη Super League»

Βούζας στο gazzetta.gr: «Σπουδαία δουλειά στον Ολυμπιακό, είμαι έτοιμος για τη Super League»

Δημήτρης Ρούσσος
Βούζας στο gazzetta.gr: «Σπουδαία δουλειά στον Ολυμπιακό, είμαι έτοιμος για τη Super League»

bet365

Μετά την αποχώρησή του από την Ακαδημία του Ολυμπιακού, ο Βασίλης Βούζας παραχώρησε συνέντευξη στο gazzetta.gr, μιλώντας για τα «παιδιά» του, που ξεκίνησαν από τους «ερυθρόλευκους» και σήμερα διακρίνονται σε Ελλάδα και Ευρώπη, για τον Καμπετσή, τον Καμπιάσο, την πίεση και τις προκλήσεις που θέλει να ζήσει στη Super League.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, κάτοχος του UEFA Pro, συμμετοχή σε συνέδρια και διαλέξεις ως ομιλητής στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιταλία. Πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, με παρουσία στο κορυφαίο επίπεδο σε επίπεδο νέων, νίκες με τον Ολυμπιακό στο Youth League, προπονητής στην πρώτη ομάδα. Συνοπτικά θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Βασίλης Βούζας είναι τα παραπάνω.

Με το… μικροσκόπιο όμως παρατηρεί κανείς κι άλλα. Τσιμίκας, Βέργος, Μανθάτης, Ανδρούτσος, Νικολάου, Ρέτσος, Καμπετσής, όλοι αυτοί οι νέοι «ήρωες» του ελληνικού ποδοσφαίρου αναδείχθηκαν υπό τις οδηγίες του, στις πορείες του Ολυμπιακού προς τους τίτλους στις μικρές ηλικίες, με νίκες, καλό ποδόσφαιρο και συνεχή παραγωγική διαδικασία.

Παράλληλα με το να διδάσκει τις βασικές αρχές στα μικρά παιδιά, βρέθηκε με την πρώτη ομάδα στο Europa League, αναλαμβάνοντας ως προπονητής της πρώτης ομάδας τη συναναστροφή με τον Εστεμπάν Καμπιάσο, τον Τσόρι Ντομίνγκες και άλλους φτασμένους παίκτες.

Μετά από τίτλους κι επιτυχίες στην «ερυθρόλευκη» ακαδημία, μετά από 4 χρόνια, ο Βασίλης Βούζας ετοιμάζεται για το επόμενο προπονητικό του βήμα, δηλώνοντας έτοιμος για τη Super League και σχολιάζοντας την εμπιστοσύνη στον Έλληνα ποδοσφαιριστή, τις αλλαγές στα πετυχημένα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών και τις δυσκολίες της συνεργασίας με τα «αστέρια» της επόμενης μέρας.

- Πως είναι το συναίσθημα μετά από 4 χρόνια να μην πηγαίνετε στου Ρέντη καθημερινά;

«Ήταν πρωτόγνωρο για μένα να μείνω για τόσο καιρό σε μια ομάδα. Ήταν μια εμπειρία παραγωγική, σημαντική, κατά την οποία αποκόμισα πολλά μαθήματα, ειδικά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, τόσο στο Youth League, όσο και στο Europa League με την πρώτη ομάδα. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικά διδάγματα για την εξέλιξη ενός προπονητή. Δούλεψα σε μια μεγάλη ομάδα, με απαιτήσεις, προσπάθησα να ανταποκριθώ και νομίζω τα κατάφερα με τον καλύτερο τρόπο. Κατακτήσαμε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, με ρεκόρ συγκομιδής, με την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα και παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο. Υπό την προπονητική μου καθοδήγηση αναδείχθηκαν ποδοσφαιριστές που σήμερα πρωταγωνιστούν στο ελληνικό και όχι μόνο πρωτάθλημα. Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, διότι παίκτες όπως ο Ανδρούτσος, ο Μανθάτης, ο Ρέτσος, ο Τσιμίκας έφτασαν ως την Εθνική Ανδρών, ενώ 8 παίκτες των Ελπίδων πέρασαν από την Ακαδημία και τις οδηγίες μου. Αισθάνομαι περήφανος που παίκτες όπως αυτοί τα κατάφεραν, παράλληλα με την κατάκτηση τίτλων».

- Είναι τόσο έντονη η πίεση στον Ολυμπιακό, ακόμα και σε επίπεδο Ακαδημιών;

«Ναι, παρότι αυτό δεν είναι σωστό, να υπάρχει τέτοια πίεση σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να μάθουν να αγωνίζονται με μια τόσο βαριά φανέλα, με υψηλή αίσθηση για διάκριση. Δεν πρέπει στην προπονητική διαδικασία να υπάρχει τέτοια πίεση, όμως είναι τέτοιο το μέγεθος που όλα γίνονται υπό το πρίσμα του πρωταθλητισμού και της διάκρισης».

- Είναι καλή η δουλειά που γίνεται στις ελληνικές ακαδημίες; Δουλεύουν άνθρωποι κατάλληλα καταρτισμένοι για να εξελίξουν τα ταλέντα;

«Θίγετε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές οι περισσότερες ακαδημίες έχουν κάνει σωστές επιλογές. Αυτά τα τελευταία τρία/τέσσερα χρόνια προσπαθούν οι ομάδες να στελεχώσουν τις ομάδες τους με προϊόντα των ακαδημιών, όχι μόνο στον Ολυμπιακό, αλλά και στον Παναθηναϊκό, τον Αστέρα Τρίπολης, την Ξάνθη, τον ΠΑΟΚ και άλλους. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση. Υπάρχει πολύ ταλέντο, που πρέπει να εκπαιδευθεί σωστά, να προπονηθεί, να γαλουχηθεί και μετά να διοχετευθεί στην πρώτη ομάδα, όπου να δίνεται μεγαλύτερη στήριξη απ’ αυτή που δίνεται τώρα».

- Υπάρχει όμως στήριξη από τους συλλόγους; Όχι σε ειδικές συνθήκες, αλλά με σχέδιο, υπομονή και μακρόπνοο πλάνο. Υπάρχει στήριξη στον Έλληνα 19χρονο ποδοσφαιριστή;

«Σίγουρα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νοοτροπία των φιλάθλων, των διοικήσεων και των προπονητών. Ο Μπέντο στον Ολυμπιακό έκανε κάτι που θεωρούσε συνηθισμένο, δηλαδή να στηρίζεται στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, δεν το έκανε ως καινοτομία. Αυτό πρέπει να κάνουν και οι Έλληνες προπονητές, να πάρουν περισσότερα ρίσκα, ώστε να βλέπουμε όσο και περισσότερα ταλέντα να πρωταγωνιστούν σε επίπεδο Super League. Γίνονται βήματα δειλά-δειλά, όμως όχι αρκετά. Σίγουρα και οι διοικήσεις πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης, όμως θεωρώ πως είναι πλέον μονόδρομος. Για παράδειγμα ο Ρέτσος, με κάποιες συμμετοχές εκτόξευσε την αξία του κι έφερε πολλά χρήματα με την πώλησή του».

- Πως βλέπετε τον Ρέτσο, τον Μανθάτη, τον Νικολάου, τον Τσιμίκα, που πέρασαν από τα… χέρια σας και βρέθηκαν στην πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες σας;

«Έχουν περάσει το στάδιο του ταλέντου, πλέον πρέπει να αποδείξουν με πολύ σκληρή δουλειά πως έχουν ικανότητες για να σταθούν στο κορυφαίο επίπεδο. Έχουν τα στοιχεία που χρειάζεται, είναι δικό τους θέμα να είναι πειθαρχημένοι στους στόχους τους».

- Καμπετσής και Βέργος επίσης έχουν δουλέψει μαζί σας, πρώην παίκτες του Ολυμπιακού που πλέον αγωνίζονται για τον Παναθηναϊκό…

«Αμφότεροι πρόσφεραν πολλά στην κατάκτηση πρωταθλημάτων κι έδειξαν στοιχεία, μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Πρέπει πια να αποδείξουν πως μπορούν να φτάσουν ψηλά».

- Η γνώμη σας για την Εθνική Ελπίδων, που έφτασε πολύ κοντά στην απευθείας πρόκριση στο EURO;

«Είναι σημαντική η πορεία που έχουν κάνει, θεωρώ πως βρίσκονται με το ένα πόδι στα τελικά. Υπάρχει πολύ ταλέντο, πρόκειται για μια εξαιρετική φουρνιά ποδοσφαιριστών. Χρειάζονται ακόμα πολλή δουλειά για να φτάσουν στο επίπεδο των ανδρών, όπως ο Τσιμίκας, που έκανε δυο πολύ καλές σεζόν στο εξωτερικό και γύρισε και πήρε φανέλα βασικού στον Ολυμπιακό. Το ίδιο μπορεί να γίνει με τα περισσότερα παιδιά των Ελπίδων. Χαίρομαι που πολλοί εξ αυτών ήταν στην Ακαδημία μας, κέρδισαν τίτλους και πλέον αυτό το μέταλλο του νικητή φαίνεται και στην πορεία τους με την Εθνική».

- Πως είναι να δουλεύεις με νεαρούς ποδοσφαιριστές; Ποιες δυσκολίες υπάρχουν;

«Είναι πολύ δύσκολο κι απαιτητικό. Πρέπει ο προπονητής να έχει γνώσεις, προσωπικότητα, σωστή νοοτροπία και προπονητική διαδικασία. Είναι ευκολότερο να δουλεύεις με επαγγελματίες, παρά με μικρά παιδιά. Σε αυτά πρέπει διαρκώς να διδάσκεις, να διορθώνεις. Ο επαγγελματίας ξέρει τι πρέπει να κάνει, έχει εμπειρίες».

- Εσείς είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με παίκτες από το άλλο… άκρο, όπως ο Τσόρι Ντομίνγκες και ο Καμπιάσο…

«Ναι και με αυτούς τους ποδοσφαιριστές, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τους πείσεις για το πλάνο σου και την ορθότητά του. Οι συγκεκριμένοι ήταν μεγάλες προσωπικότητες, πολύ ισχυροί χαρακτήρας και χαίρομαι που συνεργάστηκα μαζί τους. Μπορεί κάποιος να μάθει πολλά από την καθημερινή συνύπαρξη μαζί τους».

- Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία του να δουλεύεις στον Ολυμπιακό, που έχουν γίνει πολλές αλλαγές προπονητών τα τελευταία χρόνια;

«Σίγουρα πρέπει να ακολουθείς τις απαιτήσεις που έχει η διοίκηση, ο κόσμος της ομάδας. Πρέπει να βρεθείς στο επίπεδο του πρωταθλήματος και των αγώνων της Ευρώπης. Είναι πολύ δύσκολη η δουλειά σε έναν πάγκο μιας τόσο μεγάλης ομάδας, με υποχρεώσεις εντός κι εκτός συνόρων. Είμαι τυχερός που μου δόθηκε αυτή η εμπειρία. Με βοήθησαν και θα συνεχίσουν να με συντροφεύουν στο υπόλοιπο της καριέρας μου. Όταν τα καταφέρνεις σε αυτό το επίπεδο, τότε μπορείς να σταθείς σε οποιοδήποτε πάγκο από τις ομάδες της Super League. Όλα όσα ζεις συνθέτουν το συνολικό παζλ, τα παιχνίδια του Youth League, που στην ουσία είναι ένα μικρό Champions League. Εκεί καταγράψαμε σημαντικές επιτυχίες, ο Ολυμπιακός κέρδισε τον σεβασμό της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Δεν είναι εύκολο να νικάς ομάδες όπως η Ατλέτικο, η Γιουβέντους, η Μπάγερν Μονάχου, η Άρσεναλ. Εμείς δείξαμε πως δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από εκείνους. Έτσι οι ποδοσφαιριστές μας απέκτησαν κύρος, εμπειρίες, αυτοπεποίθηση, ώστε να συνεχίσουν σε επίπεδο πρώτης ομάδας και όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά».

- Η οργάνωση στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού φαίνεται πως διαφοροποιείται σε σχέση με το παρελθόν. Πως αξιολογείτε το project των προηγούμενων ετών και τις αλλαγές που επιχειρούνται;

«Εγώ μπορώ να αξιολογήσω όσα έχει καταφέρει η Ακαδημία στα χρόνια που ήμουν εκεί. Γι’ αυτά μπορώ να πω πως καταφέραμε να βγάλουμε παίκτες για την πρώτη ομάδα, να κατακτήσουμε τίτλους, να πετύχουμε σημαντικές νίκες στην Ευρώπη. Όλοι όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό έχουν μερίδιο στην επιτυχία, που ήταν μεγάλη. Στο μέλλον θα δούμε πόσο πετυχημένες και αποδοτικές θα είναι οι αλλαγές που επιχειρούνται και πολλές φορές χρειάζονται».

- Προπονητικά, τι σκέφτεστε για το μέλλον σας;

«Θέλω συνεχώς να ενημερώνομαι, να επιμορφώνομαι, να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις του ποδοσφαίρου στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι ανοικτός σε προτάσεις και ψάχνω την επόμενη πρόκληση στην καριέρα μου. Τα προηγούμενα χρόνια καθιερώθηκα ως επιτυχημένος, σε ομάδες που έπαιζαν καλό ποδόσφαιρο και κατέκτησαν τίτλους. Έχω εμπιστοσύνη στην κατάρτισή και το επίπεδό μου κι ελπίζω να υπάρχει μια πρόταση από τη Super League, ώστε να αποδείξω την αξία μου. Θέλω να δουλέψω και να κάνω αυτό που αγαπώ».

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα