Εξάρι-πλέι μέικερ το στιλ του ποιοτικού Γκιγέρμε

Εξάρι-πλέι μέικερ το στιλ του ποιοτικού Γκιγέρμε

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Εξάρι-πλέι μέικερ το στιλ του ποιοτικού Γκιγέρμε

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει μέσα από το blog του στο gazzetta όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού του Γκιγέρμε, όπως τα έβγαλε στο ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό.

Σεντ Ετιέν – Μονακό με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Επιτέλους είδαμε χθες τον Γκιγέρμε! Ενάμιση μήνα μετά τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος έκανε το ντεμπούτο του, σε αυτό το ματς του Κυπέλλου με το Λεβαδειακό στο Καραϊσκάκη.

Ο Γκιγέρμε με την Ντεπορτίβο είχε παίξει το Ιούλιο σε κάποια φιλικά, οπότε ας λάβουμε υπόψιν μας ότι εδώ και ένα τουλάχιστον δίμηνο το μόνο του παιχνίδι ήταν ένα φιλικό ένα πρωί στο Ρέντη με τον Κισσαμικό. Εννοείται ότι επίσημο αγώνα είχε να δώσει από τις 12 Μαίου, όταν είχε παίξει στο α΄ ημίχρονο στο Κορούνια-Βιγιαρεάλ (2-4), προτελευταία αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος.

Κάνω την σχετική εισαγωγή γιατί μάλλον έτσι εξηγείται κι ότι χθες ξεκίνησε το παιχνίδι σε μάλλον χαμηλές στροφές. Του πήρε δηλαδή κάποια ώρα να βρει ένα ρυθμό. Τώρα, νομίζω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι μιλάμε για ένα κεντρικό χαφ, που είναι εξάρι-πλέϊ μέϊκερ. Δεν είναι ο αμυντικός χαφ, που θα επικεντρωθεί στο καθαρά αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Του αρέσει να παίρνει αυτός την μπάλα από τα στόπερ και να χτίζει το ξεκίνημα των επιθέσεων. Είναι εξάρι, που παίζει μέσα στο παιχνίδι και σαν οκτάρι.

Η πρώτη εικόνα του ξεκάθαρα είναι θετική. Γιατί έβγαλε ποιότητα. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ελέγχει καλά την κυκλοφορία της μπάλας κι αυτό είναι σημαντικό για ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, που παίζει ποδόσφαιρο κατοχής. Οι πάσες του σε γενικές γραμμές ήταν καλές, ασφαλείς. Έκανε και τέσσερις-πέντε λανθασμένες, αλλά συνήθως μεταβίβαζε με ακρίβεια και ορισμένες από τις μπαλιές του ήταν έξυπνες και βοηθούσαν πολύ στη δημιουργία επιθέσεων.

Αρέσει σίγουρα ότι παίζει κάθετα. Και δεν το έκανε μόνο στην ωραία πάσα του Κούτρη, που ήταν ουσιαστικά ασίστ. Γενικά το «έχει» το κάθετο παιχνίδι. Όπως το «έχει» να αλλάζει καλά το παιχνίδι στα πλάγια. Πήγε να περάσει κι άλλες δύο μπαλιές για φάσεις, αλλά η μία κόπηκε και στην άλλη ήταν οφσάϊντ ο Μάνος.

Σημαντικό κι ότι προσφέρεται συνεχώς και ζητάει μπάλα, κάτι που πάντα αποτελεί βοήθεια για κάθε (συμ)παίκτη, αλλά κι ότι δύο φορές ήρθε σαν τρέϊλερ έξω από την περιοχή και παίρνοντας το ριμπάουντ εκτέλεσε-κι αν την πρώτη κοντραρίστηκε, τη δεύτερη το σουτ ήταν φαρμάκι κι από ατυχία δεν σκόραρε.

Στο ανασταλτικό κομμάτι νομίζω ότι μας άφησε κάποια ερωτηματικά, θα θέλαμε να τον ξαναδούμε για να εκφράσουμε πιο ασφαλή άποψη. Σε εκείνο το σουτ ελάχιστα άουτ του Μάνγκα στο 32’ θα περίμενα να είχε πάει αυτός να μαρκάρει τον αντίπαλο, αλλά ίσως να μην είχε αίσθηση της φάσης, ότι δηλαδή έρχονταν από πίσω του ο επιθετικός χαφ του Λεβαδειακού. Σε κάποια άλλη στιγμή έχασε την μπάλα στο κέντρο κι έβγαλαν φάση οι φιλοξενούμενοι. Κι έχασε και κάποιες μονομαχίες, τις λεγόμενες κόντρες. Όμως, είχε τέσσερις πέντε καλές επεμβάσεις και μία φορά έκοψε πολύ έξυπνα αντίπαλη επίθεση και χειροκροτήθηκε.

Δεν είναι ψηλό παιδί, για να βοηθάει στις στατικές φάσεις, να καθαρίζει στον αέρα. Πήρε δύο κεφαλιές, μπήκε σε διεκδικήσεις ψηλά, αλλά σίγουρα δεν είναι δυνατό του σημείο ψηλά.

Τρεξίματα είχε καλά, αλλά δεν είναι το στιλ του Καμαρά να τρέχει και να πατάει παντού στο γήπεδο, βγάζοντας ένταση στο παιχνίδι. Νομίζω ότι χρειάζεται δίπλα του, για να προκύψει καλό δίδυμο, ένα οκτάρι όπως ο Καμαρά η, ο Ανδρούτσος, που να βγάζει δηλαδή πολύ ενέργεια.

Για πρώτο του παιχνίδι και μετά από τόσο καιρό, ο Βραζιλιάνος μας έδωσε πραγματικά καλή γεύση, γεύση ποιότητας. Είναι από τους χαφ που σου αρέσει να τον βλέπεις με την τεχνική του και την άνεση που έχει στο μοίρασμα της μπάλας. Λογικά, όσο παίζει και αποκτάει χημεία με τους άλλους «ερυθρόλευκους» θα γίνεται και καλύτερος κι άρα θα βοηθάει και περισσότερο. Μην ξεχνάμε δε ότι πρόκειται για μεγάλη επένδυση από πλευράς του συλλόγου-είναι ο παίκτης στην ελληνική Λίγκα για τον οποίο δαπανήθηκαν τα περισσότερα χρήματα στην αγορά του αυτό το καλοκαίρι.

Από εκεί και πέρα, για το ποιος θα παίζει και ποιος δεν θα παίζει, γιατί στη θέση του αμυντικού χαφ τώρα είναι βασικός ο Μπουχαλάκης, αλλά αγωνίζεται κι ο Νάτχο (εκεί τον έβαλε ο προπονητής και με την Μπέτις 60 λεπτά και με τον Πανιώνιο 20 λεπτά), θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις του Πέδρο Μαρτίνς. Υπό την έννοια ότι αυτός ξέρει τι κάθε φορά ζητάει από τον παίκτη μπροστά από τα σέντερ μπακ στα παιχνίδια του Ολυμπιακού, το δε κάθε παιχνίδι έχει τις ιδιαιτερότητες του.

Η ουσία είναι ότι ο προπονητής έχει τρεις λύσεις για το Νο 6 και μπορεί να κάνει ένα καλό ροτέϊσον. Κι αυτό είναι σημαντικό σε μία σεζόν με πολλά και κρίσιμα παιχνίδια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.