«Βούτα - βούτα», έσβησε το -2 του ΠΑΟΚ από την πρεμιέρα…

«Βούτα - βούτα», έσβησε το -2 του ΠΑΟΚ από την πρεμιέρα…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta το ξεκίνημα του νέου ελληνικού πρωταθλήματος...

Το πρώτο σημαντικό παιχνίδι του πρωταθλήματος (ο 2ος του περσινού εναντίον του 5ου) λοιπόν κρίθηκε με ένα πέναλτι φάντασμα. Κι όπως αποδείχθηκε ήταν αρκετό ένα πέσιμο, που φάνηκε νομίζω στους πολλούς σαν…βουτιά, για να σβήσει από την 1η αγωνιστική το -2 του ΠΑΟΚ από την περασμένη σεζόν και για να διατηρήσει ψηλά την ψυχολογία του ο περσινός δευτεραθλητής παραμονές της κρίσιμης ρεβάνς των 20 εκ. Ευρώ του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Μπενφίκα.

Ο διαιτητής Κουτσιαύτης «άντεξε» στις δύο πρώτες ανάλογες κινήσεις (βουτιές;) των παικτών του ΠΑΟΚ για πέναλτι-στην τρίτη πήγε στην ασβεστένια βούλα για το μοναδικό γκολ του αγώνα. Κι η τρίτη ήταν κι η…χειρότερη, αφού ο Παπαδόπουλος έκανε την έξοδο χαμηλά και βλέποντας ότι δεν προλαβαίνει την μπάλα τράβηξε πίσω στα χέρια του. Κι ο Πρίγιοβιτς έπεσε κάτω φαρδύς πλατύς, νομίζω βρίσκοντας στην πτώση του πάνω στο ένα χέρι του τερματοφύλακα-ξεκάθαρα δηλαδή δεν πήγε το χέρι στο πόδι, αλλά το πόδι στο χέρι.

Προσέξτε, εγώ δεν υποστηρίζω ότι ο ρέφερι από την Άρτα πήγε στην Τούμπα για να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ-ούτε καν ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ επίτηδες βούταγαν. Απλά καταγραφή της πραγματικότητας, δηλαδή των λαθών του διαιτητή, που μάλιστα έκριναν ένα παιχνίδι, κάνω. Και ατυχώς για το ποδόσφαιρο δεν ήταν το μοναδικό λάθος του εις βάρος του Αστέρα. Γιατί αν ήταν, θα μπορούσαμε, ίσως, να μιλήσουμε για τα…κλασικά, ότι του έτυχε μία δύσκολη φάση, δεν είδε καλά κλπ, κλπ. Αλλά ο Κουτσιαύτης, που στο α΄ ημίχρονο καταλόγισε ένα (!) φάουλ υπέρ του Αστέρα, έκανε κι άλλα λάθη υπέρ της έδρας, εκτός του πέναλτι, και δη μετά το 1-0. Βλέπε, το ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ εις βάρος του Μανιά που στο 83’ πήδηξε στο δεύτερο δοκάρι για να απειλήσει με κεφαλιά σε επικίνδυνη σέντρα από τα δεξιά και την απόφαση για ούτε καν κίτρινη στον Βέρνμπλουμ που στο ντεμπούτο του φάνηκε σε μία μόνο στιγμή, μαρκάροντας άσχημα με τις τάπες έναν αντίπαλο του…

Η αυθόρμητη δήλωση του προπονητή του Αστέρα Σάββα Παντελίδη στο συνδρομητικό κανάλι με τη λήξη του αγώνα («με τέτοιο πέναλτι πώς να πάρουμε αποτέλεσμα»), τα έλεγε όλα. Όπως κι η όλη αντίδραση που έβγαλε η ομάδα (όχι η διοίκηση) της Τρίπολης, με τις δηλώσεις του Παπαδόπουλου, του Μανιά κ.α.

Κάπως έτσι πήραμε μία ιδέα από το ξεκίνημα, από το καλημέρα, για το τι μας περιμένει και φέτος, τρίτη σεζόν της εξυγίανσης του φετινού πρωταθλήματος. Ο Μέλο Περέϊρα κι οι άλλοι ακριβοπληρωμένοι απεσταλμένοι των FIFA κι UEFA (δήθεν βοηθάνε το ελληνικό ποδόσφαιρο), θα τιμωρήσουν…αυστηρά τον Κουτσιαύτη, αφήνοντας τον…δύο-τρεις αγωνιστικές έξω, κι η ζωή συνεχίζεται…

Τέλος πάντων, πραγματικά δεν βγαίνει άκρη με αυτό το πράγμα. Κι ο μοναδικός δρόμος του Ολυμπιακού είναι να κάνει η ομάδα τη δουλειά της όσο το δυνατόν καλύτερα κι ό,τι γίνει στο τέλος. Γιατί είναι τέτοια η δυναμική του Ολυμπιακού, που αν αυτός είναι στα καλά του, μπορεί να νικήσει και τους…εξωγενείς (τι διακριτική λέξη, ε;) παράγοντες.

Όσο κι αν μία τέτοια σκανδαλώδης απόφαση όπως η χθεσινή υπέρ του ΠΑΟΚ και εις βάρος του Αστέρα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη πιο καταλυτικά, σαν το «μ΄ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια»: γιατί ο Αστέρας παίζει τη μεθεπόμενη αγωνιστική στο Καραϊσκάκη κι ο όποιος διαιτητής θα έχει υπόψιν του ότι η Τρίπολη στην πρεμιέρα έχασε με ένα πέναλτι-μαϊμού, άρα θα το σκεφθεί δέκα φορές πριν δώσει ένα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού…

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο ΠΑΟΚ σίγουρα θα μπορούσε να προηγηθεί στο σκορ μέχρι το 60’ κι ο Αστέρας σίγουρα θα μπορούσε να ισοφαρίσει μετά το 70’. Το δικαιότερο αποτέλεσμα θα ήταν μία ισοπαλία, σε ένα περίεργο ματς στο οποίο αρχικά η κυριαρχία του ΠΑΟΚ ήταν εντυπωσιακή (78-22 η κατοχή μπάλας!) και στο τέλος τα στατιστικά του ήταν σουτ 11-10 (από 4 εντός εστίας) και κόρνερ 4-6!

Ο Λουτσέσκου το φοβήθηκε το παιχνίδι, δικαιολογημένα όπως αποδείχθηκε και δεν έκανε μεγάλο ροτέϊσον, αλλάζοντας τέσσερις της ενδεκάδας στη Λισαβόνα. Ο ΠΑΟΚ στο α΄ ημίχρονο «τρύπησε» επανειλημμένως τη δεξιά πλευρά του Αστέρα, όπου ο Κώτσιρας ήταν ο αδύναμος κρίκος, αλλά ο Παπαδόπουλος πήρε την ευκαιρία στη θέση του βασικού πέρσι Αθανασιάδη κι ήταν ανίκητος στις δύο καλές φάσεις για γκολ του ΠΑΟΚ. Ο Αστέρας ήταν πιο ξεκούραστος, αλλά δεν είχε ρυθμό, έχοντας ένα μήνα χωρίς επίσημο παιχνίδι. Στο α΄ ημίχρονο υπήρχε γι΄ αυτόν μόνο ο Τσιλιανίδης, τον οποίο αρχικά σταμάτησε τρεις φορές ο Κατσερίδης, αλλά στη συνέχεια βρήκε τον τρόπο να απειλήσει δύο φορές, με τον ΠΑΟΚ να είναι τυχερός για την αντεπίθεση που πούλησε ο Μουνάφο στο 45+1.

Η ζωντάνια του Πέλκα έλειψε, αλλά ο Ελ Καντουρί έφτιαξε δύο φάσεις γκολ κι ο Παντελίδης υποχρεώθηκε στο ημίχρονο να βγάλει τον Κώτσιρα, αφού μαθηματικά θα πήγαινε για δεύτερη κίτρινη σε τέτοια ημέρα που ήταν. Μην έχοντας άλλο μπακ στον πάγκο, άλλαξε όλη την ενδεκάδα: ο Βαλιέντε από κόφτης πήγε δεξί μπακ, ο Μουνάφο από δεκάρι πήγε κόφτης, ο Τσιλιανίδης από αριστερά πήγε δεκάρι κι ο Κυριακόπουλος μπήκε κι έπαιξε αυτός αριστερά.

Το σχήμα αυτό άργησε να βρει τα πατήματα του. Τα βρήκε προς το τέλος του ματς, ιδίως όταν ο Τσιλιανίδης πέρασε πάλι από αριστερά, με την είσοδο του Δουβίκα, που παρεμπιπτόντως έβγαλε μεγάλη απειρία στο παιχνίδι του. Ο Τσιλιανίδης νομίζω ότι αν βελτιώσει τα τελειώματα του θα κάνει μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα. Δεν ξέρω αν ο ΠΑΟΚ ξέμεινε από δυνάμεις, αλλά ο Αστέρας, χωρίς να βοηθηθεί καθόλου κι από την τρίτη αλλαγή, τον Ρόλε, είχε πέντε στιγμές για να ισοφαρίσει, με τον Καλτσά στην τελευταία, στο 85’, να κάνει τη χειρότερη επιλογή.

Μία κουβέντα για τον Γουάρντα. Τον θεωρώ μακράν έναν από τους δύο-τρεις πιο χαρισματικούς παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος. Όμως, δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό που έπαιξε χθες, να πέφτει συνεχώς για φάουλ. Οκ, είναι ευέλικτος ντριμπλέρ, όμως υπάρχει κι ένα όριο, που ξεπερνιέται όταν φτάνουμε στο σημείο να βουτάει και δη τη μία μετά την άλλη φορά, όπως οι ίδιοι οι αντίπαλοι του διαμαρτύρονταν. Κι όταν πέρασε από δεξιά ήταν ανύπαρκτος και νομίζω ότι αυτόν εννοούσε ο Λουτσέσκου σε μία αποστροφή δήλωσης του, με αφορμή φαντάζομαι το επιπόλαιο τακουνάκι του, που έδωσε καλή κόντρα επίθεση και σουτ στον Τσιλιανίδη.

Στο άλλο παιχνίδι, η ΑΕΚ ευτύχησε να βάλει δύο γκολ σε χρονικά-σημεία κλειδί, στο τέλος του α΄ και στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου κι έτσι δεν κουράστηκε πολύ για να κερδίσει τον ΠΑΣ, που έδειξε αδύναμος, με τη δικαιολογία ότι έπαιζε το πρώτο επίσημο παιχνίδι του, ενώ η αντίπαλος του το 5ο. Η απουσία του Κόντε τον αποδυνάμωσε πολύ επιθετικά, αν κι ο νεαρός Ξύδας, που τον άφησε ο Ολυμπιακός, «κάτι» μας έδειξε: δύο φάσεις έκαναν τα Γιάννινα, από αυτόν και τις δύο.

Τον Λιβάγια τον ξέραμε, ότι κάνει τη διαφορά-και φαίνεται και ντοπαρισμένος από την πρώτη κλήση του στην Εθνική Κροατίας. Αλλά χθες είδαμε για πρώτη φορά και τον Πόνσε, για 55 λεπτά, όσο άντεξε, να είναι διαρκής και μεγάλη απειλή για την αντίπαλη άμυνα, κι αυτός σε στιλ Αραούχο. Η ΑΕΚ, κι αυτή με πέντε αλλαγές στο ροτέϊσον της, εκμεταλλεύθηκε έξυπνα ότι οι αμυντικοί μέσοι του ΠΑΣ ήταν μακριά από τους στόπερ κι έτσι το δύο κόντρα σε δύο (Σκόνδρας, Μιχαήλ κατά Λιβάγια, Πόνσε) είχε εύκολα νικητές τους κυνηγούς.

Ο διαιτητής Σέζος είχε εύκολο έργο. Ε, η πρώτη κίτρινη στο ΟΑΚΑ δόθηκε από το 14’ στον κόφτη του ΠΑΣ (Λίλα). Στην Τούμπα ο Κουτσιαύτης είχε δείξει πρώτη κίτρινη κάρτα, στον στόπερ του Αστέρα (Τριανταφυλλόπουλο) από το 4’…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.