Το... must του Μαρτίνς στην άμυνα κι ο υπερπολύτιμος Σισέ

Το... must του Μαρτίνς στην άμυνα κι ο υπερπολύτιμος Σισέ

Το... must του Μαρτίνς στην άμυνα κι ο υπερπολύτιμος Σισέ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πέντε πράγματα για το κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού.

Ο πρώτος αγώνας με την Λουκέρνη πλησιάζει και νομίζω ότι τον πρώτο λόγο για το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού έχουν ο Βούκοβιτς με τον Σισέ.

Τόσο απ΄ όσα έχουμε δει από την προετοιμασία, όσο κι από τα υπόλοιπα δεδομένα-εννοώ ότι ο Μεριά κι ο Τοροσίδης (αν θεωρήσουμε ότι υπολογίζεται για στόπερ) δεν πρόκειται λογικά να παίξουν στο τελευταίο φιλικό με την Λεγανές, καθότι μόλις ξεκίνησαν προπονήσεις με τον Ολυμπιακό, με τον μεν Τυνήσιο προερχόμενο από το Μουντιάλ κι έχοντας σε εξέλιξη το θέμα της μεταγραφής του να μην είχε παίξει ούτε ένα φιλικό με την πρώην ομάδα του, τον δε Έλληνα διεθνή να μην είχε κάνει καθόλου προετοιμασία, αφού ήταν ελεύθερος από την Μπολόνια. Άρα κι οι δύο τους θα χρειαστούν τον χρόνο τους, εκτός κι αν σπριντάρουν τόσο πολύ αυτό το δεκαήμερο, ως τις 9 του μήνα.

Ο Βούκοβιτς σε ολόκληρη την προετοιμασία ήταν ο μακράν βασικότερος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού. Ο Πέδρο Μαρτίνς τον χρησιμοποίησε σε όλα τα φιλικά, πλην του τελευταίου με την τούρκικη Γκοζτέπε. Ο δε Σέρβος γενικά είχε μία καλή παρουσία με τα συν (εμπειρία σε τοποθετήσεις, ποιότητα με την μπάλα) και τα πλην (έλλειψη ταχύτητας κι «επιθετικότητας» πάνω στον αντίπαλο) τα οποία έχουμε ήδη εντοπίσει. Αυτό που επιπλέον μας έδειξε είναι ότι μπορεί να βγάλει ένα ηγετικό στοιχείο κι ότι με λίγη τύχη μπορεί να δώσει στην ομάδα αρκετά γκολ μέσα από τις στημένες φάσεις, αφού στα φιλικά είχε μία κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι, μία δεύτερη ξυστά άουτ και άλλες μία-δύο φάσεις στις οποίες θα είχε σκοράρει, αν ήταν λίγο πιο προσεκτικός.

Να προσέξουμε ένα…must του Πορτογάλου προπονητή: στο 90% των αγώνων χρησιμοποιεί αριστεροπόδαρο στόπερ-όταν δεν έπαιζε ο Βούκοβιτς, έπαιζε σχεδόν πάντα ο Νικολάου κι ας είναι ο πιο μικρός σε ηλικία κεντρικός αμυντικός, σε σχέση και με Μιράντα, Ένγκελς. Είναι προφανές ότι ο Μαρτίνς θεωρεί ότι έτσι η άμυνα έχει καλύτερη ισορροπία. Από τα οκτώ φιλικά, η άμυνα χωρ΄ςι αριστεροπόδαρο στόπερ, δηλαδή χωρίς Βούκοβιτς η, Νικολάου, έπαιξε μόνο τα 33 πρώτα λεπτά με την Τες και τα 22 τελευταία με την ΠΣΒ.

Και στην Γκιμαράες ο Μαρτίνς είχε ηγέτη της άμυνας έναν αριστεροπόδαρο, τον Βραζιλιάνο Πεδράο, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, κι είχε στη λίστα του για τον Ολυμπιακό. Για την ιστορία οι «ερυθρόλευκοι» πρόσφεραν 1,8 εκ. Ευρώ για την αγορά του, αλλά οι Πορτογάλοι αρνήθηκαν κι ο Ολυμπιακός αρκετά αργότερα με περίπου το ίδιο ποσό πήρε τον Μεριά.

Τώρα, αναφορικά με τον Σισέ, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ήταν η αρνητική έκπληξη στο μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας. Λες και κάτι έπαθε ξαφνικά και μεγέθυνε όλα του τα ελαττώματα! Έκανε ένα πέναλτι «ορισμό της επιπολαιότητας» και έδωσε δύο γκολ σε αντίπαλο σε φάσεις «να τραβάς τα μαλλιά σου». Κι όταν κάνεις τρία γκολ-δώρα στην προετοιμασία, δεν μπορείς να σχολιάσεις και πολλά…

Είναι ακόμη, όμως, σε διαδικασία κατεργασίας ο Σισέ κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ας βάλουμε στο μυαλό μας ότι την περασμένη σεζόν έπαιξε μόνο σε πρωτάθλημα και Κύπελλο κι άρα τα φιλικά τώρα με ΠΣΒ, Γκενκ κλπ, κλπ ήταν τα πρώτα του διεθνή παιχνίδια…

Πρέπει να βελτιωθεί σε πολλά σημεία του παιχνιδιού του, όπως π.χ. να πάψει να παίζει τόσο πολύ με τα χέρια, γιατί δεν είναι μόνο το πέναλτι που έκανε-είχε κάνει κι άλλο σε προηγούμενο φιλικό, αλλά δεν το είχε δει ο διαιτητής, ενώ «δίνει» και φάουλ που είναι σαν…μισά πέναλτι, δηλαδή σε πολύ επικίνδυνες θέσεις έξω από την περιοχή.

Είναι δε κρίμα να έχει άλμα «μέχρι τον θεό» και να υστερεί στο τάϊμινγκ. Τον βλέπεις να παίρνει την κεφαλιά και να καρφώνει την μπάλα τραγικά προς το έδαφος, αντί να την στείλει προς την εστία... Η, να δίνει τζάμπα και βερεσέ κόρνερ στον αντίπαλο, απλά και μόνο γιατί δεν πήρε μία στοιχειωδώς καλή θέση (σε τέτοια φάση έφαγε κι άλλο γκολ ο Ολυμπιακός από την ΠΣΒ).

Όμως, με όλα του τα μειονεκτήματα, ο Σισέ είναι ο αμυντικός του Ολυμπιακού που θα πάει πιο γρήγορα και πιο δυναμικά στη φάση από κάθε άλλον, που θα φύγει και πλάγια και θα κόψει σαν μπακ, που θα σπεύσει πρώτος στην μπάλα και που θα κυριαρχήσει στον αέρα. Κι έτσι καθίσταται υπερπολύτιμος. Γιατί έχει και καλή πάσα, με τη διαφορά ότι χρειάζεται να είναι πιο συγκεντρωμένος γιατί μία κακή μπαλιά από στόπερ μπορεί να σημάνει γκολ.

Κι είναι πολύ σημαντικό ότι στο τελευταίο φιλικό με τους Τούρκους πλησίασε τον καλό Σισέ που ξέραμε από πέρσι. Νομίζω δε ότι με καλύτερη ψυχολογία και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ο Αφρικάνος σέντερ μπακ μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή μονάδα για τον Ολυμπιακό. Όταν είχε πέρσι την εμπιστοσύνη ενός προπονητή, του Λεμονή, απέδειξε ότι είναι για μεγάλα πράγματα.

Απλά ας έχουμε υπόψιν μας και για το δίδυμο Σισέ-Βούκοβιτς και γενικά για τα όποιο κέντρο άμυνας, ότι το πρώτο συστατικό που πρέπει να έχει είναι χημεία-κι αυτή έρχεται κυρίως με τον χρόνο. Οι δε Σισέ-Βούκοβιτς έχουν παίξει μαζί μόνο ένα 90λεπτο, ένα ημίχρονο κι ένα ημίωρο…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.