Οι πρωταθλητές πιο απαραίτητοι απ' τις μεταγραφές!

Οι πρωταθλητές πιο απαραίτητοι απ' τις μεταγραφές!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Οι πρωταθλητές πιο απαραίτητοι απ' τις μεταγραφές!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης... ανοίγει τον φάκελο «ανανεώσεις συμβολαίων ΑΕΚ», εξηγεί γιατί είναι πιο σημαντικό αυτό το κεφάλαιο από το αντίστοιχο των προσθηκών και έχει υστερόγραφα

Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Αυτή η ρήση θαρρώ ταιριάζει απόλυτα στο κομμάτι του αγωνιστικού σχεδιασμού της ΑΕΚ για τη σεζόν που έχει (επί της ουσίας αλλά όχι επίσημα) αρχίσει. Προφανώς και εστιάζουμε στο κομμάτι των τριών κινήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν στην εβδομάδα που διανύουμε. Ένας μέσος που είναι υπέρ-απαραίτητος (και απαιτείται ακόμη ένας κατά την προσωπική μου άποψη), ένας περιφερειακός επιθετικός με δυνατότητα να ξεκινάει από το άκρο της γραμμής κρούσης (επίσης εκτιμώ ότι χρειάζεται ακόμη ένας στο μέλλον για το άλλο... φτερό της επίθεσης) και ένας φορ που θα συνιστά τον αντί-Αραούχο. Πρόκειται για τρεις μεταγραφικές προσθήκες για τους πρωταθλητές που έχουν ήδη δρομολογηθεί και μοιάζουν ολοκληρωμένες!

Ο Μπογέ αναμένεται να ταξιδέψει αύριο (Τετάρτη 18/07) για την Αθήνα για λογαριασμό της ΑΕΚ όπως σημειώσαμε και στο σχετικό ρεπορτάζ εδώ στο gazzetta.gr, ενώ την Παρασκευή θα έχουμε μια ακόμη άφιξη, αυτή του Άλεφ. Πρόκειται για τον περιφερειακό επιθετικό που θα ξεκινάει από το ένα άκρο της «κιτρινόμαυρης» επίθεσης όπως τονίζεται παραπάνω και για τον μέσο που έρχεται να κολλήσει δίπλα στον Σιμόες και επί της ουσίας θα αποτελεί τον αντί-Γιόχανσον. Προσωπικά εκτιμώ ότι αν (όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο) βγει ο 23χρονος Βραζιλιάνος μέσος θα συνιστά και την πλέον σημαντική μεταγραφή της σεζόν για την Ένωση.

Απομένει να μάθουμε την ημέρα άφιξης και του Εζεκίελ Πόνσε για να συμπληρωθεί το παζλ της ενδεκάδας της ομάδας του Μαρίνου Ουζουνίδη. Στόχος είναι ο 21χρονος Αργεντινός φορ της Ρόμα να βρίσκεται στην Αθήνα (και αυτός) προτού ολοκληρωθεί η εβδομάδα που τρέχει. Ιδανικά στο στρατόπεδο των πρωταθλητών επιθυμούν να φτάσει στο «Ελ. Βενιζέλος» και ο Πόνσε έως την Παρασκευή (ημερομηνία που αναμένεται ο Άλεφ στην πρωτεύουσα). Όμως όπως και να 'χει στόχος είναι το αργότερο από Δευτέρα και ο άσος των Τζιαλορόσι να είναι στη διάθεση του Μαρίνου Ουζουνίδη προκειμένου να ξεκινήσει δουλειά και να υπολογίζεται, αν όχι για τα δυο, για το ένα από τα ματς της Γ΄ προκριματικής φάσης του Champions League.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα ρεπορτάζ της ΑΕΚ, κατέγραφαν ως αποτυχία το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς για τον αγωνιστικό σχεδιασμό ήταν τέτοιο που τελικά ΔΕΝ έδωσε στον Έλληνα τεχνικό δυο ποδοσφαιριστές (που θα κάλυπταν το κενό του Λάζαρου και του Αραούχο), στο διάστημα που η ομάδα βρισκόταν στο Κίελτσε της Πολωνίας για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Προφανώς και αυτό ισχύει και δεν αλλάζει. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εξίσου σημαντικό ότι ο Ουζουνίδης έστω και μετά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, θα έχει στη διάθεσή του τρεις ποδοσφαιριστές εκ των οποίων δεδομένα οι δυο (Άλεφ και Μπογέ εφόσον είναι απόλυτα έτοιμοι και δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού) θα μπορούν να υπολογίζονται για την 11αδα στα σημαντικά πρώτα ματς.

Κι αυτό διότι όπως είναι γνωστό και οι δυο (σ.σ.: Άλεφ και Μπογέ) συμμετείχαν κανονικότατα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας της Μπράγκα και της Τορίνο αντίστοιχα. Με τον Πόνσε τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Το πόσο πίσω είναι σε επίπεδο δύναμης και φυσικής κατάστασης από τη στιγμή που δεν συμμετείχε ουσιαστικά στο στάδιο προετοιμασίας της Ρόμα θα αποδειχθεί με την άφιξή του στα Σπάτα και έπειτα θα κριθεί από τον Ουζουνίδη και τους συνεργάτες του η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, πόσο πίσω μπορεί να είναι από τους υπόλοιπους στην ομάδα (διότι δεν δούλευε με την πρώτη ομάδα της Ρόμα δεν σημαίνει ότι δεν δούλευε καθόλου) και τι πρόγραμμα πρέπει να ακολουθήσει...

Ναι, οι προσθήκες στο ρόστερ με δεδομένες και τις απώλειες σε αυτό, είναι μια κουβέντα εξαιρετικά σημαντική και σωστά μας απασχολεί τούτες τις μέρες κάθε χρόνου. Προσωπικά όμως θεωρώ πως για την ΑΕΚ εξίσου -πιο σωστά περισσότερο- σημαντικό είναι το κεφάλαιο που αφορά τις ανανεώσεις των συμβολαίων ποδοσφαιριστών που υπάρχουν στο ρόστερ και με τη συνολική τους προσφορά (εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων) έφεραν την ομάδα στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου έπειτα από 24 ολόκληρα χρόνια. Ο κορμός που όλοι σημειώναμε πως σωστά δημιούργησε η Ένωση, έχτισε πάνω σε αυτόν έπειτα και κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα που σε διάστημα πενταετίας κατέκτησε ένα Κύπελλο, ένα πρωτάθλημα, την επιστροφή της με πολύ καλή παρουσία στην Ευρώπη και τη συμμετοχή σε δυο ακόμη (πλην του κερδισμένου) τελικούς Κυπέλλου!

Για μένα λοιπόν να συνεχίσουν οι πρωταθλητές και μετά τη φετινή σεζόν στην ΑΕΚ συνιστά πιο απαραίτητο γεγονός και από τις μεταγραφές! Και νομίζω πως δεν χρειάζεται να... ιδρώσω για να το δώσω σε κάποιον να το καταλάβει. Προφανώς από τη στιγμή που μιλάμε για ποδοσφαιριστές που έχουν έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με την Ένωση, ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΑ το club εστίασε έως και σήμερα στο κομμάτι που αφορούσε τις προσθήκες στο ρόστερ με στόχο την αντικατάσταση όσων δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας, όμως πλέον πρέπει να γίνει προτεραιότητα το κομμάτι των ανανεώσεων με τους παίκτες που θέλει και πρέπει η ομάδα να τους διατηρήσει στο ρόστερ της. Και δεν είναι και λίγοι...

Ας ξεκινήσουμε από τους Έλληνες. Τάσος Μπακασέτας, Μιχάλης Μπακάκης, Βασίλης Λαμπρόπουλος. Σε αυτούς υπήρχε και το όνομα του Μπάρκα που ανανέωσε νωρίς τη συνεργασία του με τους πρωταθλητές. Δεν χρειάζεται να μπω στη διαδικασία να υπογραμμίσω γιατί κρίνεται απαραίτητη η παραμονή τους με αγωνιστικά κριτήρια. Τα ξέρουμε όλοι... Πρόκειται όμως ταυτόχρονα (και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό) για τρία παιδιά που η παρουσία τους στα αποδυτήρια και στη δημιουργία του απίθανου οικογενειακού κλίματος που διέκρινε την ομάδα ήταν κάτι παραπάνω από καταλυτική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο βασικός λόγος (κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη) που η ΑΕΚ βρέθηκε ξανά στην κορυφή του πρωταθλήματος ήταν το κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας, στα αποδυτήριά της, στην απίθανη οικογένεια που δημιουργήθηκε.

Έπειτα υπάρχουν και οι ξένοι... ελληνάκια που θέλω να λέω εγώ. Ο Αντρέ Σιμόες πρώτος και καλύτερος. Ο Ροντρίγκο Γκάλο έπειτα και ο Έλντερ Λόπες... Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ακόμη και το όνομα του Άστριτ Αϊντάρεβιτς του οποίου το συμβόλαιο επίσης ολοκληρώνεται, μπορεί να μη συνιστά βασική ανάγκη σε αγωνιστικό επίπεδο, όμως πιστέψτε με (και δεν τον έχω... χαϊδέψει ποτέ, απεναντίας έγω ασκήσει σκληρή κριτική για την αγωνιστική του εικόνα) έχει παίξει ρόλο εξίσου σημαντικό στα πολύ δυνατά αποδυτήρια της ομάδας. Όλα παίζουν ρόλο ώστε μια ομάδα να φτάσει στην κορυφή και όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο επιτυχίας και ευθύνης για αυτό. Εκτιμώ πως και για τους Σιμόες – Γκάλο και Λόπες δεν χρειάζεται να εξηγήσω τα αυτονόητα σε αγωνιστικό επίπεδο για να αναδειχθεί το πόσο απαραίτητοι είναι για να συνεχίσουν στην ΑΕΚ, όσο και για την παρουσία τους έως και σήμερα στα αποδυτήρια της ομάδας.

Δεν είναι εύκολο να υπάρξει happy end σε όλα τα παραπάνω συμβόλαια. Μα αν το καταφέρει η Ένωση θα 'χει πετύχει τη διατήρηση μιας έτοιμης, πολύ καλής, πρωταγωνίστριας και ανταγωνιστικής ομάδας σε συνάρτηση με ένα ποδοσφαιρικό τμήμα που ξεχωρίζει για τα αποδυτήριά του και την οικογένεια που έχουν πετύχει να δημιουργήσουν... Θέληση υπάρχει, χρόνος το ίδιο, πρέπει λοιπόν μετά τις τρεις προσθήκες στο ρόστερ (και μέχρι τα τέλη Αυγούστου) να εστιάσει το club στο κομμάτι των ανανεώσεων συμβολαίων και στη διατήρηση των πρωταθλητών που είναι πάντα οι πλέον απαραίτητοι...

Υγ: Εννοείται πως αφού υπήρξε αναγνώριση σωστής κίνησης -έστω με καθυστέρηση- στο κομμάτι του αγωνιστικού σχεδιασμού από τη μεγάλη μάζα του κόσμου της ΑΕΚ σχετικά με τις τρεις μεταγραφές που μοιάζουν να έχουν ολοκληρωθεί (έως τις υπογραφές τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο), Μπογέ – Άλεφ και Πόνσε, τώρα η κουβέντα πάει στο «αν αρκούν αυτοί» για τη σεζόν που έρχεται. «Θα πρέπει να αποκτηθεί και ένα ακόμη εξτρέμ», «δεδομένα πρέπει να πάρουν ένα ακόμη χαφ». Πολλά λέγονται και απαιτούνται από το πάντα... διψασμένο για επιτυχίες και μόνο (παντού) κοινό (και) της Ένωσης. Κάπου εκεί βρίσκονται και οι δικές μου σκέψεις. Ωστόσο οι πρωταθλητές θα πάνε έτσι έως και τα πρώτα επίσημα ματς για την προκριματική φάση του Champions League. Έπειτα και ανάλογα με τα όσα φανούν στο αγωνιστικό από τις φιλικές και επίσημες αναμετρήσεις (και αν στο μεταξύ δεν προκύψει κάποια αφαίρεση στο υπάρχον ρόστερ) θα γίνουν και οι ανάλογες εισηγήσεις – κινήσεις... Υπάρχουν άλλωστε και πολλοί ακόμη, δεν γίνεται μόνο να αποκτάς!

Υγ2: Ο Άλεφ είναι μια περίπτωση που μπορεί να βοηθήσει την ΑΕΚ και σε παραπάνω από μία θέση. Και όχι μόνο ως μέσος. Σύμφωνα με εκείνους που τον είδαν και πολύ περισσότερο που δούλεψαν μαζί του (όπως ο Περικλής Παπαπαναγής ο οποίος τον είχε για ένα χρόνο στον Απόλλωνα Λεμεσού αφού αποτελούσε τον βοηθό προπονητή στην κυπριακή ομάδα). Ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τους πρωταθλητές είναι πως ο 23χρονος Βραζιλιάνος άσος έχει τη δυνατότητα και την εξαιρετική ικανότητα να παίζει (και) στο κέντρο της άμυνας σε ομάδες που θέλουν να χτίσουν από πίσω το παιχνίδι και να είναι σταθερός και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε ανάγκη είτε με τις σωστές τοποθετήσεις του είτε με τις άμεσες επεμβάσεις του. Πολύ σημαντική προσθήκη για την ΑΕΚ με δυνατότητα απόκτηση και απίθανη προοπτική.

Υγ3: Στην περίπτωση που ο Πόνσε είναι μακριά σε επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας, αλλά και φυσικής κατάστασης και δύναμης, ενόψει των αναμετρήσεων για την Γ' προκριματική φάση του Champions League, τότε είναι πολύ πιθανό το σενάριο να δούμε τον Μπογέ να ξεκινάει στην κορυφή της επίθεσης των πρωταθλητών στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις (προσοχή πολύ πιθανό σημειώνω όχι δεδομένο). Ο Ουζουνίδης ενέκρινε την περίπτωσή του σημειώνοντας ότι τον θέλει για περιφερειακό επιθετικό που θα ξεκινάει από το άκρο της γραμμής κρούσης, εκεί θα τον δούμε στο 80 με 90% των συμμετοχών που θα... γράψει με την κιτρινόμαυρη φανέλα (εκτός συγκολονιστικού απροόπτου αφού πρέπει πάντα να περιμένουμε τις υπογραφές), αλλά όταν καταστεί ανάγκη (όπως για παράδειγμα στα προκριματικά αν και εφόσον ο Πόνσε κριθεί ανέτοιμος) θα χρησιμοποιείται και ως φορ περιοχής... Πολύ σημαντική και έξυπνη επιλογή από τον Έλληνα τεχνικό και τους συνεργάτες του.

Υγ4: Για τον Παναγιώτη Κονέ τα 'χουμε γράψει πολλές φορές. Δεν υπάρχει θέμα ενόχλησης από την ΑΕΚ και δεν θα μπορούσε να υπάρξει αφού οι δυο πλευρές τα έχουν ξεκαθαρίσει ήδη μεταξύ τους αρκετές φορές χωρίς... σκιές! Έχω γράψει πως για μένα ήταν λάθος της Ένωσης να μην τρέξει από νωρίς την υπόθεσή του και να τελειώσει το deal παραμονής του. Από την άλλη είναι φυσιολογικό να υπάρχει και η αναμονή με την αλλαγή προπονητή (γιατί θα μπορούσε να μην θέλει ο επόμενος τον Κονέ για τον άξονά του). Από κει και πέρα το θέμα αφορά την ΑΕΚ και τον ποδοσφαιριστή χωρίς να υπάρχει κάτι ανάμεσά τους που να πρέπει κάπως να μεταφραστεί είτε ως δυσαρέσκεια του ενός είτε του άλλου. Προφανώς και στην Ένωση θα ήθελαν να τον κάνουν δικό τους με τα δικά τους θέλω στο οικονομικό (και πολύ καλά το κάνουν αφού τον κοστολογούν όσο εκείνοι κρίνουν) και το εξίσου αναμενόμενα και ο ποδοσφαιριστής θα ήθελε πολύ να συνεχίσει έχοντας όμως στη... τσέπη του το ποσό που κρίνει ότι πρέπει να παίρνει. Δεν ξέρω αν θα γίνει κάτι τον Αύγουστο, έστω αργότερα και να δούμε ξανά τον Κονέ στην ΑΕΚ, όμως θαρρώ και οι δυο πλευρές δεν έχουν πρόβλημα μεταξύ τους είτε συνεχίσουν είτε όχι μαζί... Υπάρχει και για τους δυο αύριο και το ίδιο μια χαρά θα είναι μεταξύ τους!

Υγ5: Τα εισιτήρια διαρκείας φτάνουν κοντά στις 9.000 κομμάτια και η τάση τους είναι να συνεχίσουν σε τέτοιο ρυθμό. Φαίνεται πως θα φτάσουν τα 15.000 και είναι λογικό αφού είναι απόλυτα συμφέρουσα επιλογή με δεδομένο ότι θα υπάρξουν και πολλά παιχνίδια στην πορεία (εντός και εκτός συνόρων καλώς εχόντων των πραγμάτων). Για μένα πρέπει όχι απλά να φτάσει ο αριθμός τις 15.000 αλλά να τις ξεπεράσει κατά πολύ... Αλλά εγώ είμαι πάντα αισιόδοξος άνθρωπος, πέρα από το... νορμάλ! Αλλά το αξίζει το club, το νυν ποδοσφαιρικό τμήμα και ο ίδιος ο κόσμος στο τέλος της κουβέντας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...