Όταν τα λόγια γίνονται πράξη και η υποχρέωση!

Όταν τα λόγια γίνονται πράξη και η υποχρέωση!

Όταν τα λόγια γίνονται πράξη και η υποχρέωση!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης σημειώνει όσα είπε για την Α.Ε.Κ. ο Μελισσανίδης και έγιναν (ή γίνονται), υπογραμμίζει τι πρέπει να γίνει στο αγωνιστικό και φυσικά έχει υστερόγραφα...

Από την αποφράδα εκείνη ημέρα του υποβιβασμού μέχρι τον πιο όμορφο Μάιο (σίγουρα έναν από τους καλύτερους Μάιους στην ιστορία του συλλόγου) που βίωσαν όλοι οι ΑΕΚτσήδες, αυτόν που μας άφησε προ ημερών ντε τη χρονιά που διανύουμε, έγιναν πολλά, πάρα πολλά... Ευτυχώς δε με όσα ακολουθούν μπορεί ο οποιοσδήποτε, είτε αγαπάει απλά το club είτε το υπηρετεί από κάποιο πόστο, να περιμένει τα καλύτερα που ακολουθούν, πραγματικά τα πολύ καλύτερα. Ωστόσο για εμάς που υπάρχουμε για να καταγράφουμε όσα συμβαίνουν και να τα κρίνουμε (άλλες φορές την ίδια μέρα, άλλες πάλι σε βάθος χρόνου) είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καταγράψουμε και να επιβεβαιώσουμε πράγματα που ακούσαμε πως θα γίνουν και τελικά τα ζήσαμε...

Εχθρός του καλού ήταν, είναι και θα είναι εσαεί το καλύτερο! Οπότε δεν τίθεται θέμα να σταματήσει κανείς να ασκεί κριτική και να επιμένει να... τσιγκλάει διοίκηση, προπονητές και παίκτες με στόχο την βελτίωση, την εξέλιξη, την πρόοδο. Κι αυτά τα στοιχεία, όσο ψηλά και να 'χει φτάσει ένα club, θα έχει πάντα τα περιθώρια για να τα πετύχει (σ.σ.: βελτίωση, εξέλιξη και πρόοδο εννοώ). Αυτό ισχύει και για την ΑΕΚ. Από τούτο το χώρο θαρρώ δεν έχετε παράπονο σε ότι αφορά το κομμάτι της κριτικής και της ανάδειξης των λαθών. Ειδικά εκείνο το τραγικό καλοκαίρι με τα... ναυάγια Μοντανιέ, τις αφίξεις Κετσπάγια - Μοράις και γενικά τις αποφάσεις που τελικά οδήγησαν την Ένωση σε απόλυτη αποτυχία στους εγχώριους στόχους, το είχαμε... τερματίσει!

Θα ήταν λοιπόν θαρρώ τουλάχιστον άτιμο, σίγουρα άδικο και προφανώς ανήθικο να μη σημειώσουμε και να μην αναδείξουμε και όσα ειπώθηκαν από την πρώτη μέρα που ο Δημήτρης Μελισσανίδης έγινε το μεγάλο αφεντικό στην Ένωση, έως σήμερα που η ΑΕΚ είναι επιτέλους ξανά πρωταθλήτρια και με την καλύτερη προοπτική εξέλιξης και απογείωσης στο άμεσο μέλλον. Είναι εκτιμώ το λιγότερο που πρέπει να κάνει κάποιος που ασχολείται με το κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και οφείλει όπως αναδεικνύει και σημειώνει τα λάθη, να αναγνωρίζει και να αναδεικνύει τα σωστά...

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά πάνω σ' αυτά που είχε πει ο Δημήτρης Μελισσανίδης όταν αναλάμβανε ξανά την ΠΑΕ ΑΕΚ. Το μεγάλο αφεντικό της Ένωσης είχε εστιάσει σε τρεις βασικούς άξονες που όπως είχε υπογραμμίσει τότε:

«Ο πρώτος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί μια ομάδα από το μηδέν και σε στέρεες βάσεις. Μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τα πάντα με τρόπο ιδανικό. Μιλάμε για μια ΑΕΚ δυνατή παντού, αυτοδύναμη, που να μην βασίζεται πουθενά, παρά μόνο στον κόσμο της. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε και να τη φέρουμε ξανά στην κορυφή. Δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος και δεν πρόκειται να βγάζουμε τα... πόδια μας έξω από το πάπλωμα... Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα που δεν θα έχει ανάγκη κανέναν Μελισσανίδη!».

Κάτι που συμβαίνει... Είναι αλήθεια πως με τις εμπορικές συμφωνίες που έχει πετύχει ο σύλλογος κινείται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση από εκείνη την πρώτη μέρα. Το πιο πρόσφατο deal με την Capelli Sports για όλο το κομμάτι που αφορά τον ρουχισμό είναι μία σημαντική απόδειξη. Όπως και το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο με ένα εξαιρετικό ποσό, αλλά και τα υπόλοιπα εμπορικά που έχει πετύχει η ΑΕΚ και ο Μελισσανίδης με τους συνεργάτες του. Οι πρωταθλητές έχουν μάθει πλέον να... ζουν με τα έσοδα – έξοδα (αν και όποτε έχει χρειαστεί επιπλέον ποσό έχει γίνει η ανάλογη κίνηση).

«Ο δεύτερος στόχος μας είναι το γήπεδο στην Νέα Φιλαδέλφεια. Να χτίσουμε το σπίτι μας ξανά εκεί που μεγάλωσαν γενιές και γενιές ΑΕΚτσήδων. Και φυσικά να φτιάξουμε νέες γενιές. Θα είναι ένα λαμπρό σπίτι, ένα παλάτι για την ιστορία και τον πολιτισμό. Και το πρώτο που θα γίνει θα είναι μουσείο και για την ΑΕΚ αλλά και για την προσφυγιά».

Τότε πολλοί ήταν οι άπιστοι Θωμάδες. Ακόμη και εντός (ή γύρω) του συλλόγου... Ούτε τη στιγμή που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα δεν πίστεψαν αρκετοί: «Τα χώματα συνεχίζουν να πηγαίνουν δεξιά κι αριστερά;», ρωτούσαν και σχολίαζαν με σκωπτικό ύφος αρκετοί! Τώρα έχουν ΟΛΟΙ εξαφανιστεί τη στιγμή που στο οικόπεδο που βρισκόταν το «Νίκος Γκούμας» οι εργασίες προοδεύουν σε τέτοιο βαθμό που άπαντες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι... Και πώς να μην είναι; Το θέμα του γηπέδου μπορεί στο άρθρο αυτό να σημειώνεται ως δεύτερο, είναι όμως το πλέον σημαντικό για το club, η δημιουργία του ισοδυναμεί (προσωπική άποψη) με δέκα σερί πρωταθλήματα, ειδικά όταν είσαι από το 2003 και πάλι... πρόσφυγας!

Το τρίτο και εξίσου σημαντικό βήμα ήταν «να τελειώσει το παραμύθι με την παράγκα που 20 χρόνια κατέστρεψε τα πάντα και το ποδόσφαιρό μας». Εγώ θα προσθέσω ότι έδωσε μάχη και πέτυχε να μη δημιουργηθεί και νέα. Αυτό όμως ο καθένας το κρίνει όπως τον βολεύει, οπότε δεν απασχολεί όλους. Το γεγονός όμως ότι η ΑΕΚ σταμάτησε να αντιμετωπίζεται ως ο (πολύ) φτωχός συγγενής με τη τεράστια ιστορία σε τίτλους, διακρίσεις και κόσμο, είναι τεράστιο κέρδος...

Τα παραπάνω είναι λόγια που έγιναν πράξεις... Δηλώσεις του Μελισσανίδη στο γυαλί και μπροστά σε όλους απευθυνόμενος στον κόσμο της Ένωσης. Αυτά καταγράφω και όχι όσα μπορεί σε κάποιο πρωτοσέλιδο για χάρη εντυπωσιασμού να έβαλε κάποτε μια εφημερίδα. Πρέπει να αναγνωρίζει κανείς, να μην ξεχνάει και να σημειώνει – υπενθυμίζει, όσα είπαν αυτοί που είχαν τον απόλυτο έλεγχο και το κουμάντο για το μέλλον της ΑΕΚ προκειμένου στο τέλος να γίνεται ταμείο. Κι εδώ η αλήθεια μιλάει από μόνη της.

Η Ένωση είναι και πάλι πρωταθλήτρια, επέστρεψε στην Ευρώπη με τον πλέον εμφατικό τρόπο στο... καλημέρα της εκτός συνόρων, πανηγύρισε και Κύπελλο σ' αυτά τα χρόνια ενώ συμμετείχε σε δυο ακόμη τελικούς. Την ίδια ώρα το νέο της σπίτι, το γήπεδό της δημιουργείται στα πατρογονικά της εδάφη, το προπονητικό της κέντρο έχει απογειωθεί (υπάρχει πλέον και κέντρο αποκατάστασης εκεί ενώ έρχονται και άλλες εγκαταστάσεις) και έχει έτοιμη πρωταθλήτρια ομάδα που πρέπει να κάνει τα βασικά για να της δώσει τη δυνατότητα να διατηρήσει τον τίτλο, να διεκδικήσει να πάει στα... αστέρια και να μη σταματήσει να πρωταγωνιστεί! Όλα αυτά την ώρα που τα εμπορικά της έσοδα αυξάνονται σε... καθημερινή σχεδόν βάση. Πρόκειται για ΤΗΝ πρόοδο και εξέλιξη ενός club που είχε φτάσει προ πενταετίας (και κάτι) στην απόλυτη απαξίωση!

Όμως εδώ έρχεται και η υποχρέωση... Στο αγωνιστικό που προανέφερα. Ότι δηλαδή πρέπει να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί, να διατηρήσει τον τίτλο, να πάει στα... αστέρια! Για να γίνει αυτό η ΑΕΚ πρέπει να ενισχυθεί ουσιαστικά και ποιοτικά. Το καλό για το club είναι ότι τούτο το καλοκαίρι αναζητεί λίγους και καλούς. Το... κακό είναι πως στο ελληνικό πρωτάθλημα ο παίκτης που κάνει τη διαφορά αργεί να το επιλέξει να έρθει αφού πρώτα θέλει να εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες να βρει ένα σύλλογο στην Ισπανία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Γερμανία, ή την Γαλλία...

Ωστόσο αυτό δεν γίνεται να αποτελέσει δικαιολογία. Ένας εξαιρετικός φορ, ποιοτικός που θα κάνει για πλάκα τη διαφορά (και θα μας κάνει να αφήσουμε πίσω το εξαιρετικό κεφάλαιο Αραούχο έστω έως το 2020 που λήγει το συμβόλαιό του αν δεν πουληθεί), ένας σούπερ εξτρέμ που θα κάνει όλους τους Ενωσίτες να μην θυμούνται καν το πέρασμα του Λάζαρου και έπειτα ότι κρίνει ο προπονητής! Προσωπικά εκτιμώ ότι απαιτείται εξίσου ένας σημαντικός εξτρέμ και ένας ακόμη γνήσιος κόφτης πίσω απ' τον Σιμόες (αν δεν πουληθεί, ή χαθεί γενικά κάποιος). Αυτά είναι ΜΗ διαπραγματεύσιμα για να πετύχει το αγωνιστικό! Οφείλουν να γίνουν και να μην υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας ΚΑΜΙΑ.

Με αυτόν τον τρόπο (πιο σωστά και με αυτόν) θα στηρίξει -εμπράκτως- η διοίκηση τον Μαρίνο Ουζουνίδη στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του: να διατηρήσει η ΑΕΚ τον τίτλο και να διεκδικήσει όλες τις πιθανότητές της να προκριθεί στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (στο Champions League)... Αυτή είναι η υποχρέωση της διοίκησης, του ίδιου του Μελισσανίδη, απέναντι στον Έλληνα τεχνικό, τους συνεργάτες του και την ομάδα!

Σαν επίλογο να θυμίσω ότι έχουμε μόλις 6 του Ιούνη, η ομάδα αγωνίζεται στις 7 ή 8 Αυγούστου, έχει όλο το χρόνο μπροστά της για τις προσθήκες που σημειώνω παραπάνω και στο τέλος θα κριθεί αν έγινε σωστά η δουλειά, ή όχι...

Υγ: Προτάσεις γίνονται συνέχεια. Εννοώ ποδοσφαιριστών στην ΑΕΚ. Τα ονόματα τα περισσότερα έχουν γραφτεί, διότι έχουν... καεί! Δεν απασχολούν... Πολύ καλά το πάει σχετικά με τις διαρροές η Ένωση κι έτσι πρέπει να συνεχίσει όταν αποδεδειγμένα ομάδα από τους βασικούς σου αντιπάλους επιχειρεί να δουλέψει με τη δική σου λίστα – ατζέντα.

Υγ2: Προσπαθώ να καταλάβω την λογική ανθρώπων στον ίδιο χώρο που γράφουν «η ΑΕΚ δεν παίρνει παίκτες ενώ εμείς», γράφοντας για την εκάστοτε ομάδα το ρεπορτάζ της οποίας καλύπτουν. Αν το κάνουν και ρεπόρτερ – αρθρογράφοι της Ένωσης, κάκιστα... Δεν υπάρχει η λογική ότι ο Ολυμπιακός ψωνίζει, για παράδειγμα, ή ο ΠΑΟΚ επίσης, διότι άλλες οι ανάγκες της κάθε ομάδας στον αγωνιστικό της σχεδιασμό! Πέρυσι διαβάζαμε για τους Καρσελάδες και τους Εμενίκε (επαναλαμβάνω παράδειγμα αναφέρω) ότι θα κάνει πλάκα με αυτούς ο Ολυμπιακός. Ή για την Ένωση που γράφτηκαν απίθανα με Αλμέιδα και Λέσκοτ. Ή για τον ΠΑΟΚ με τους Μουλέν και πιο παλιά Μπερμπάτοφ. Γενικά η λογική του Έλληνα να κοιτάω τι κάνει ο... διπλανός μου δεν γίνεται να μεταφέρεται στο κομμάτι που αφορά το αγωνιστικό και τον σχεδιασμό της κάθε ομάδας, είναι τουλάχιστον γελοίο!

Υγ3: Επειδή πολλοί με ρωτάτε και οι περισσότεροι το κάνετε σκόπιμα γιατί γνωρίζετε την απάντηση, στο ερώτημα αν εκτιμώ ότι πρέπει να γίνει οικονομική υπέρβαση για να διεκδικήσει με μεγαλύτερες πιθανότητες η ΑΕΚ τους ομίλους του Champions League, η απάντηση είναι: φυσικά και πρέπει να γίνει! Να δοθούν διπλά απ' ότι προγραμματιζόταν.. Όμως εγώ ΕΥΤΥΧΩΣ δεν είμαι αφεντικό στην Ένωση και όπως έλεγα χρόνια τώρα, νταβάς στο πορτοφόλι κανενός δεν θα γίνω. Θα κρίνω την επιτυχία και την αποτυχία...

Υγ4: Η ΑΕΚ δεν πρέπει να χάσει κάποιον από τους παίκτες που υπάρχουν τώρα στο ρόστερ τους. Όχι απ' αυτούς που γνώριζε ότι θα χάσει! Κοινώς η ανανέωση και επέκταση της συνεργασίας με τον Παναγιώτη Κονέ πρέπει να θεωρείται στην Ένωση κάτι το απαραίτητο. Όπως και έπειτα να φτάσει σε deal ανανέωσης με τους Βράνιες, Σιμόες, Μπάρκα, Μπακασέτα, Μπακάκη και Γκάλο! Θα συνιστά έγκλημα σε βάρος της ομάδας να μη γίνει κάτι τέτοιο! Διότι το πρωτάθλημα κατακτήθηκε από τα αποδυτήρια της ΑΕΚ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...