Έτσι όπως ήταν ο Φορτούνης, πρέπει από αυτόν να ξεκινάει η 11άδα…

Έτσι όπως ήταν ο Φορτούνης, πρέπει από αυτόν να ξεκινάει η 11άδα…

Έτσι όπως ήταν ο Φορτούνης, πρέπει από αυτόν να ξεκινάει η 11άδα…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την χθεσινή εικόνα του Φορτούνη, που έπαιξε πραγματικό ποδόσφαιρο και όχι απλά μπάλα…

Μπέτις - Μάλαγα και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν σημειωθεί γκολ με πέναλτι στον αγώνα. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο Φορτούνης είχε γίνει πρωτοσέλιδο, για φέτος αναφέρομαι, με εμφανίσεις πολύ λιγότερο καλές από την χθεσινή. Για δύο-τρεις καλές κινήσεις που είχε κάνει. Χθες έκανε την πιο πλήρη φετινή εμφάνιση του και πέρασε στα ψιλά…

Τέλος πάντων, ο Τύπος το ξέρουμε, πάει με το ρεύμα, με αυτό που θέλει ο κόσμος...Αυτό που εγώ θέλω, είναι να γράψω δύο πράγματα για τον Φορτούνη, που χθες έκανε πολύ απλά αυτό που πρέπει πάντα να κάνει-έπαιξε ποδόσφαιρο, δεν έπαιξε μπάλα! Αν αναλύσουμε την απόδοση του, θα βρούμε και ότι επιχείρησε να περάσει, μετρημένες, δέκα έξυπνες πάσες (οι τέσσερις στον Ανσαριφάρντ!), χωρίς επιτυχία. Ήταν καλές ιδέες, αλλά μέτριες εκτελέσεις, για τα δικά του δεδομένα.

Στα δικά μου τα μάτια, όμως, ο Φόρτου χθες ήταν ένας σωστός ποδοσφαιριστής. Τι σημαίνει αυτό; Σωστός ποδοσφαιριστής είναι αυτός που δεν κοιτάζει μόνο να βάλει η, να φτιάξει ένα γκολ, αλλά κοιτάζει να συμμετάσχει με χρησιμότητα για την ομάδα του σε όλο το παιχνίδι. Όλοι κοιτάζουν τις ωραίες φάσεις που έβγαλε-καλά κάνουν. Με τη διαφορά ότι ο διεθνής μέσος έκανε χθες κάτι που, ατυχώς, δεν το έχει ξανακάνει: πίεσε κι έκοψε τέσσερις-πέντε επιθέσεις του Παναιτωλικού και πίεσε κι έκλεψε άλλες πέντε φορές την μπάλα ξεκινώντας έτσι επιθέσεις της δικής του ομάδας. Ως ανταμοιβή του, σε ένα από αυτά τα κλεψίματα, πέρασε την ασίστ στον Καρίμ για το 4-0.

Ο Φορτούνης ήταν χθες όχι απλά ένας χαρισματικός ποδοσφαιριστής, αλλά ένας πραγματικός ποδοσφαιριστής. Έτρεξε πολύ, έβγαλε φρεσκάδα, έκανε φάουλ, πήγε σε εναέριες μονομαχίες, έκοψε αντίπαλη επίθεση στο 88’. Είχε μία συνέπεια στην απόδοση του σε ολόκληρο το 90λεπτο. Και ίσως είναι μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κι η θέση στην οποία χρησιμοποιήθηκε: γιατί για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό έπαιξε πραγματικά σαν δεκάρι, δηλαδή σαν τρίτος χαφ, που γύριζε πίσω κι έπαιρνε την μπάλα να οργανώσει. Γιατί ουσιαστικά δεύτερο κυνηγό τον έβαζαν πάντα, λίγο πίσω από τον σέντερ φορ, ενώ τώρα ήταν κανονικό δεκάρι, χαφ. Δεν ξέρω δηλαδή μήπως η αλλαγή θέσης του έδωσε περισσότερους χώρους κι αυτό τον βοήθησε να ξεδιπλωθεί καλύτερα.

Όχι ότι δεν είχε ψεγάδια-και δεν αναφέρομαι μόνο στις δέκα πάσες που δεν πέρασε. Περισσότερο στέκομαι στο ότι έχασε εύκολα δύο φορές την μπάλα κι έδωσε ισάριθμες αντεπιθέσεις στον Παναιτωλικό. Είναι ένα μειονέκτημα αυτό, στο οποίο είναι υποχρεωμένος να δουλέψει. Όπως είναι θέμα, ότι κάποια στιγμή έκανε μία ωραία προσπάθεια και τον έκοψαν εύκολα, ενώ ο ίδιος ζητούσε φάουλ-δεν ήταν φάουλ, δύναμη πρέπει να βάζει περισσότερη πάνω στη φάση.

Η ουσία για εμένα είναι μία: όταν ο Φορτούνης παίζει έτσι, δηλαδή σωστό ποδόσφαιρο, είναι παίκτης απαραίτητος στον Ολυμπιακό, είναι για να ξεκινάει από αυτόν η ενδεκάδα. Τέτοια ποιότητα δύσκολα βρίσκεις κι αν βρεις έξω, δύσκολα μπορεί να την φέρεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Όταν ο Φορτούνης συνδυάζει τις στιγμές κλάσης με τα τρεξίματα και τη διάθεση να βοηθάει την ομάδα σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού κι όχι μόνο παίρνοντας την μπάλα, είναι ό,τι το καλύτερο μπορεί να έχει ο Ολυμπιακός.

Ναι, θα συμφωνήσω ότι το χθεσινό παιχνίδι δεν μπορεί να αποτελέσει το πιο ασφαλές κριτήριο. Μόνο που τα καλά του Φορτούνη τα ξέρουμε. Εδώ ακόμη και σε αυτή τη μέτρια σεζόν, τόσο του Ολυμπιακού, όσο και δική του, έχει βάλει 10 γκολ κι έχει φτιάξει άλλα 13! Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι το χθεσινό παιχνίδι πρέπει να έδειξε πρωτίστως στον ίδιο τον παίκτη (θέλω να πιστεύω και στον επόμενο προπονητή…), πόσο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την ομάδα και να γίνει Ο καθοριστικός παίκτης της.

Γιατί πρόκειται για τον μοναδικό παίκτη στο ελληνικό πρωτάθλημα, που τον βλέπεις και τον απολαμβάνεις. Οι (πέντε!) κινήσεις που έκανε και στο 1-0 (σε δύο επαφές του) και στο 2-0 (επίσης σε δύο επαφές του) και στο 4-0 ήταν αυτό ακριβώς, απόλαυση. Όπως κι οι 40άρες αλλαγές του παιχνιδιού και οι κούρσες του και η δεξιοτεχνία του κάθε φορά που υποδέχονταν την μπάλα.

Θέλω να ελπίζω ότι ο Φορτούνης επιτέλους ωρίμασε και ποδοσφαιρικά κι από νοοτροπία μέσα από την φετινή χρονιά-χαστούκι του Ολυμπιακού. Η ομάδα δεν θα μπορούσε να είχε μεγαλύτερο όφελος από ένα τέτοιο ώριμο Φορτούνη. Μακάρι να μην ήταν απλά μία αναλαμπή η χθεσινή εικόνα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.