Γειτονιές και επαρχία αλλάζουν την οπαδική κουλτούρα (pics)

Θάνος Σαρρής
Γειτονιές και επαρχία αλλάζουν την οπαδική κουλτούρα (pics)

bet365

Η κίνηση αλληλεγγύης των οπαδών της Αναγέννησης Καρδίτσας προς αυτούς της Παναχαϊκής ήταν από τις ωραίες ειδήσεις του Σαββατοκύριακου και το gazzetta.gr θυμίζει αντίστοιχες φετινές πράξεις, που δείχνουν ότι έναν ξεχωριστό οπαδικό χαρακτήρα.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Πολύ συχνά αδικούν τους εαυτούς τους. Πετούν στα σκουπίδια ευκαιρίες που παρουσιάζονται ώστε σιγά-σιγά η εικόνα της πολύχρωμης κερκίδας και των φιλοξενούμενων οπαδών να αποτελέσουν ξανά την κανονικότητα και όχι την εξαίρεση. Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις διαφορετικών οπαδών, οι οποίες βλέπουν λιγότερο το φως της δημοσιότητας από εκείνες της ακραίας βίας και των σπασμένων καθισμάτων. Περιπτώσεις που προτάσσουν την οπαδική αλληλεγγύη, το μότο «αντίπαλοι μόνο για 90 λεπτά», την κοινή στάση απέναντι σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και το οπαδικό κίνημα.

Η κίνηση των Ultras Gate 3 της Αναγέννησης Καρδίτσας στη Football League είναι το τελευταίο παράδειγμα. Οι γηπεδούχοι πήγαν νερά, αναψυκτικά και φαγητό στους οπαδούς της Παναχαϊκής που έκαναν το ταξίδι μέχρι την πόλη τους, ανταποδίδοντας την φιλοξενία του πρώτου γύρου. Εκεί όπου οι Πατρινοί είχαν κεράσει μπύρες και νερά τους Καρδιτσιώτες, σηκώνοντας παράλληλα πανό αλληλεγγύης για τον Ηρακλή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φίλοι της Αναγέννησης πρωταγωνιστούν σε ανάλογο... επεισόδιο. Στο εκτός έδρας ματς με την Δόξα Δράμας στην πρεμιέρα της Football League, φιλοξενήθηκαν από τους οπαδούς των «μαυραετών», παρακολούθησαν παρέα την αναμέτρηση και στο τέλος έβγαλαν φωτογραφίες που έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα.


Οι φιλοξενούμενοι της Παναχαϊκής, πάντως, που δέχθηκαν τα... εφόδια των Καρδιτσιωτών, έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους αρκετές φορές από την αρχή της σεζόν. Τον Νοέμβριο, πριν την αναμέτρηση της ομάδας τους με τον Άρη, ανάμεσα δηλαδή στις δύο ομάδες της κορυφής, που είναι αρκετά πιθανόν του χρόνου να βρεθούν αντιμέτωπες στη Super League, είχαν κανονίσει μια καθόλα οργανωμένη εκδρομή. Λίγο πριν το ματς, έγγραφο από το Υπουργείο σταμάτησε την οργανωμένη και την μεμονωμένη μετακίνηση των Πατρινών, παρότι μεταξύ τους οι αντίπαλοι οπαδοί είχαν κανονίσει τα πάντα, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά.

Κάποιοι οπαδοί της Παναχαϊκής έσπασαν τον αποκλεισμό και βρέθηκαν στις κερκίδες του «Βικελίδης» και οι Nortenos έστειλαν μετά το ματς το ξεκάθαρο μήνυμα μέσω facebook: «Σπάμε τις απαγορεύσεις και δείχνουμε σε όλα τα γήπεδα ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε..». Οι Πατρινοί ανέβηκαν Θεσσαλονίκη και για το ματς με την Καλαμαριά και «σήκωσαν» κοινή φωτογραφία με τους «Πόντιους», με τα πανό και των δύο απλωμένα. Όχι, δεν προσπάθησαν οι μεν να κλέψουν το πανί των δε. Αντίθετα, τους προσκάλεσαν για τον δεύτερο γύρο στην Πάτρα, προκειμένου να ανταποδώσουν τη φιλοξενία!

Οι «μαυροκόκκινοι» κέρασαν μπύρες και κρασιά τους οπαδούς του Πανσερραϊκού που ταξίδεψαν στην πόλη τους. Οι ίδιοι με τη σειρά τους είχαν υποδεχθεί στις Σέρρες του Καρδιτσιώτες και είχαν φωτογραφηθεί μαζί, με τα χρώματα των ομάδων τους.Οπαδοί από το Che Guevarra Club των «Λιονταριών »είχαν υποδεχθεί στο γήπεδό τους και τους φίλους της Βέροιας, στέλνοντας στα ημίχρονο μήνυμα ενότητας με κοινή φωτογραφία.

Γιάννενα, Λαμία, Ριζούπουλη, Νέα Σμύρνη

Τον Νοέμβριο, οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννενα βρέθηκαν στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη χωρίς να συμβεί το πραγματικό και οι Basso Rangο της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» έγραψαν: «Φτιάχτε στρατούς, φτιάχτε μισθοφόρους, σφαχτείτε μεταξύ σας όπου σταθείτε κι όπου βρεθείτε. Εμείς είμαστε αυτοί που θα φέρουμε την αλλαγή στα γήπεδα. Συγχαρητήρια στους οπαδούς του ΠΑΣ που βρέθηκαν στη Ριζούπολη. Τα λέμε στον 2ο γύρο».

Μπορείς, ως οπαδός, να βρεις κάτι θετικό μετά από εντός έδρας ήττα με 1-4 για την ομάδα σου; Οι Λαμιώτες βρήκαν. Συνυπήρξαν ειρηνικά με τους οπαδούς του Πανιωνίου και το σφύριγμα της λήξης ακολούθησε χαιρετισμός και ομιλία μεταξύ των δύο αντίπαλων οπαδών. Μάλιστα, όταν το Υπουργείο και η Αστυνομία είχαν ανάψει «κόκκινο» στη μετακίνηση, το Cartoonistas Club της Λαμίας είχε εκδώσει ανακοίνωση-κάλεσμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αδέρφια Πανιώνιοι ελάτε Λαμία να κάτσουμε όλοι μαζί παρέα να απολαύσουμε ποδόσφαιρο»!.

«Για να έρθει αυτή η επιθυμητή αλλαγή, μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος, χρειάζεται να υπάρξουν και άλλοι οπαδοί που θα συμμετέχουν και θα ακολουθήσουν», έγραφαν μεταξύ άλλων με τη σειρά τους οι «Πάνθηρες», επιρρίπτοντας ωστόσο ευθύνες στην διοίκηση της ομάδας της Φθιώτιδας για το γεγονός ότι έμειναν συνωστισμένοι για πολλή ώρα στα ταμεία, χάνοντας μεγάλο μέρος του αγώνα. Μετά το τέλος του ματς κάποιοι φίλοι της Λαμίας μετακινήθηκαν προς το μέρος των «κυανέρυθρων». Αντάλλαξαν κασκόλ και άλλα αντικείμενα και φώναξαν μαζί σύνθημα!

Οι Λαμιώτες βρήκαν φιλοξενία στο γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα και στο facebook των Azzura Familia ανέβηκε φωτογραφίες με κασκόλ και των δύο ομάδων και το ξεκάθαρο μήνυμα: «Ο αθλητισμός ενώνει, δεν χωρίζει. Εκδρομές για όλους τους οπαδούς».

Επίσης, οπαδοί της Λαμίας πήγαν μαζί με τους οπαδούς της ΑΕΚ από την πόλη στο Περιστέρι, το γήπεδο του οποίου χρησιμοποιήθηκε ως έδρα για την ομάδα τους στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος και μάλιστα βράβευσαν τον οπαδό της Ένωσης Νίκο Ξηροκώστα. Μάλιστα, οι δύο σύνδεσμοι διοργάνωσαν κοινή αιμοδοσία, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την αποτελεσματικότητα της κοινής δράσης. Ο σύνδεσμος της ΑΕΚ στη Λαμία έγραψε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του:

«Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 μέχρι τις 13:00 διοργανώνουμε στα γραφεία μας, οδός Μακροπούλου και Σκληβανιώτου, για μια ακόμη φορά εθελοντική Αιμοδοσία, με την αγαστή συνεργασία της Πανελλήνιας Λέσχης Φιλάθλων Λαμίας. Συνιστά αναγκαίο όρο ζωής η ανάγκη μιας κοινής ενωτικής δράσης σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσουμε μαζί από τη Λαμία φίλοι των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, σε κοινό συντονισμό, για να πάμε στο Περιστέρι, όπου θα παρακολουθήσουμε τον αγώνα πρωταθλήματος Λαμίας-ΑΕΚ. Πρόθεσή μας είναι να μπούμε μαζί στην ίδια κερκίδα, να μοιραστούμε τις θέσεις που μας αναλογούν και να δούμε τον αγώνα, με την ευχή η συμβολική αυτή πράξη να γίνει παρακαταθήκη για να ομορφαίνουν οι Κυριακές μας, χωρίς την ανόητη βία και τις αλλοιώσεις του φίλαθλου πνεύματος».

Κεράσματα και ανταλλαγές

Στο παιχνίδι του Πανιωνίου με τον Παναιτωλικό στη Νέα Σμύρνη έδωσαν το παρών περίπου 100 οπαδοί των «Καναρινιών» και μάλιστα χωρίς τριγύρω τους να υπάρξουν αστυνομικοί, ενώ οι γηπεδούχοι τους έδωσαν νερά. Μετά το τέλος του ματς οι Warriors έγραψαν: «Για να συμβεί αυτό ήταν απαραίτητη η άψογη οργάνωση από την Θύρα 6 Αθήνας και η σύμπνοια με τον σύνδεσμο του Αγρινίου καθώς και η παρέμβαση των οπαδών του Πανιωνίου (Πάνθηρες), αφού χάρη σε συνεννόηση μαζί τους μπορέσαμε τελικά να δώσουμε το παρών. Τους ευχαριστούμε για όλα και δεσμευόμαστε ότι στον αγώνα του δεύτερου γύρου στο Αγρίνιο θα τους ανταποδώσουμε τη φιλοξενία με το παραπάνω». Και πράγματι το έκαναν, κερνώντας τους μάλιστα και σουβλάκια!

Πανιώνιοι και Απολλωνιστές συναντήθηκαν στη Νέα Σμύρνη, ανταλλάζοντας κασκόλ. Πριν την έναρξη του μεταξύ τους αγώνα στη Ριζούπολη, οπαδοί των δύο ομάδων σήκωσαν μαζί ένα πανό που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. «Μάνα Σμύρνη, σήμερα παίζουν τα παιδιά σου», έγραφε χαρακτηριστικά, με τα γράμματα στα χρώματα και των δύο ομάδων.

Στην αρχή της χρονιάς, σε κάποιες κερκίδες υπήρξε αλληλεγγύη για τον Ηρακλή και τα προβλήματά του. Στο Απόλλων - ΠΑΟΚ υπήρξε πανό «Λευτεριά στον Ηρακλή», όπως και στο Ατρόμητος - ΠΑΣ, με τους γηπεδούχους να εύχονται δύναμη στην Α.Θ 10. Οι Fentagin, γνωστοί για τις αντιφασιστικές τους απόψεις, πριν από μια δεκαετία είχαν φιλοξενήσει οπαδούς του Απόλλωνα Καλαμαριάς στα σπίτια τους.

Η καμπάνια για τα καπνογόνα

Δεκάδες σύνδεσμοι ξεκίνησαν κοινές και συντονισμένες δράσεις με στόχο την κατάργηση του μέτρου της ποινής της έδρας για το άναμμα των καπνογόνων, αλλά και για την απαγόρευση μετακινήσεων. Στην κοινή τους ανακοίνωση με τίτλο: «Παράνομες οι εκδρομές, έγκλημα το καπνογόνο, γήπεδα όπως τα θέλετε, στα όνειρα σας μόνο!» τονίζεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Δεδομένο 1: Στις κερκίδες της χώρας εδώ και δεκαετίες εμφανίζονται προβλήματα: βιαιοπραγίες, καταστροφές, συμπλοκές, αντικοινωνικές συμπεριφορές, συναλλαγή με προέδρους. Γνωστό, αποτρόπαιο και καταδικαστέο.

Δεδομένο 2: Τα φαινόμενα αυτά δεν αφορούν όλες τις κερκίδες. Αρκετές («μικρές» κυρίως) δεν δίνουν (σχεδόν) ποτέ αφορμές. Εν τούτοις, οι συνέπειες των όποιων μέτρων τις αφορούν και αυτές μια χαρά.

Δεδομένο 3: Μία σειρά από θετικές δραστηριότητες (συλλογή τροφίμων, συνεργασίες για να γίνουν μετακινήσεις, κοινές κερκίδες) αποσιωπώνται πλήρως, ενώ οι αρνητικές και φυσικά καταδικαστέες -προερχόμενες πάντα όμως από μία μειοψηφία- γίνονται πρωτοσέλιδα για ημέρες, συνοδευόμενες από χιλιοειπωμένα κλισέ, παρωχημένα και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικά. Any publicity good publicity βέβαια για τις μειοψηφίες αυτές»

Οι υπογραφές κάτω από την ανακοίνωση: Αυτόνομη Θύρα 10 | Κρήτες 4 Θόδωρος Παπαδόπουλος | Λέσχη Φίλων Εργοτέλη Daltons Club | Πανσερραϊκός Che Guevara Club | Σ.Φ.ΑΡΗ Ιερολοχίτες | Σ.Φ.Λεβαδειακός Γνήσια Θύρα 1 | Σ.Φ. Πάνθηρες 1983 | Alternatives Ergotelis | Azzura Familia | Basso Rango Ultras | Fentagin 1980 | Green Ghetto Club | Malavetas | Navajo Antifa | Nortenos Patras | Snakes 4 Heraklion Club | Rossoneri Kalamarias | Ultras Gate 3 | Warriors Θύρα 6.

Ο κοινός στόχος για τα καπνογόνα και τις μετακινήσεις προωθεί τον διάλογο μεταξύ οπαδών, όπως για παράδειγμα είχε γίνει με την κάρτα φιλάθλου. Οι Radical Fans United, που πήραν την πρωτοβουλία για τις παραπάνω δράσεις, αποτελούν «μια ανοιχτή πρωτοβουλία οπαδών από διάφορες ομάδες που σαν στόχο έχει, αφενός την ανταλλαγή απόψεων για γηπεδικά ζητήματα, και αφετέρου, την υπεράσπιση των συμφερόντων μας ως οπαδοί». Η δική τους συμβολή έχει βοηθήσει την επικοινωνία μεταξύ οπαδών και κυρίως οργανωμένων, ακόμα κι αν ο διάλογος αυτός αγγίζει από λίγο έως καθόλου εκείνους που υποστηρίζουν τις «μεγάλες» ομάδες. Υπάρχει όμως ένα χάσμα στην επικοινωνία των οπαδών τόσο με τις ομάδες, όσο και με φορείς και αρχές, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, είχε ξεκαθαρίσει σε συνέντευξή του στο TVXS ότι θα υπάρξει διάλογος με εκπροσώπους συλλογικών φορέων οπαδών στο μέλλον, εκφράζοντας την ελπίδα του για ένα νέο πλαίσιο που θα επιτρέπει τις μετακινήσεις.

Κρούσματα βίας θα υπάρχουν πάντα, αλλά το θέμα είναι οι ίδιοι οι οπαδοί να κατανοήσουν και να δείξουν στην πράξη πως εκείνα που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που τους χωρίζουν...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα