Ο χειρότερος προπονητής στον κόσμο, είναι καλύτερος από τους 5 κάθε χρόνο!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Ο χειρότερος προπονητής στον κόσμο, είναι καλύτερος από τους 5 κάθε χρόνο!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Ολυμπιακό που έχει χάσει την μπάλα, την ΑΕΚ που δεν πρέπει να κρύψει την κάκιστη εικόνα της για 70 λεπτά, πίσω από τον θρίαμβο της τελευταίας στιγμής και τον ΠΑΟΚ που είναι πλέον φαβορί για τον τίτλο.

Ηταν σχεδόν βέβαιο ότι στον Ολυμπιακό θα συμβεί. Δεν θα πω ότι το είχα γράψει ακριβώς όπως συμβαίνει σήμερα, όταν ο Ολυμπιακός έδιωξε τον Λεμονή και πήρε τον Γκαρθία (“δεν ξέρει την ομάδα, θα ψαχτεί και θα πειραματιστεί μέσα σε ματς που ο Ολυμπιακός θα πρέπει οπωσδήποτε να τα πάρει και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα...” είχα σημειώσει), αλλά θα σταθώ σε μία σοφή φράση που μου είπε πριν μερικά χρόνια ένας προπονητής ποδοσφαίρου σε μία αντίστοιχη περίπτωση όταν μεγάλη ομάδα άλλαζε τους προπονητές σαν τα πουκάμισα. “Ο χειρότερος προπονητής του κόσμου, είναι σίγουρα πολύ καλύτερος από 5 διαφορετικούς προπονητές μέσα σε ένα χρόνο...”.

Πριν από ένα μήνα τα “παπαγαλάκια” κελάηδησαν ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε πολύ σωστά, όταν άλλαξε ξανά προπονητή με πολύ σοβαρά επιχειρήματα του τύπου “ποιος Λεμονής, πήρε μεγάλο προπονητή, πλήρωσε φοβερό συμβόλαιο για τον Γκαρθία, ο Βαλβέρδε του είπε “αυτόν να πάρεις...” και όλα τα σχετικά. Τα ίδια “παπαγαλάκια” που σήμερα ένα μήνα μετά κελαηδάνε “ποιός Γκαρθία, μάγειρας είναι...” κ.τ.λ.π.

Δεν κάνει τρέλες ο Γκαρθία, απλώς δεν ξέρει και ψάχνεται...

Εγώ πάλι ούτε “μάγειρα” θα γράψω τον Γκαρθία, ούτε κάτι άλλο. Δεν ξέρω τι προπονητής είναι, δεν μπορώ να τον κρίνω και δεν είδα να κάνει και τρέλες. Πειραματίζεται ναι, αλλά φυσιολογικό είναι να το κάνει ένας νέος προπονητής σε μία ομάδα που το μόνο που ήξερε για αυτήν (κι' αν το ήξερε και αυτό...) είναι ότι φοράει ερυθρόλευκα.
Γιατί είναι τρέλα να παίξει ο Μιραλάς στην κορυφή της επίθεσης;

Εκεί έκανε θραύση στον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε ο Βέλγος.

Γιατί είναι τρέλα να βάλει “δεκάρι” πίσω από τον φορ τον Οφόε;

Σε αυτή τη θέση τα έσπασε ο Βέλγος στην Πολωνία και βγήκε καλύτερος παίκτης της χρονιάς. Σιγά την τρέλα να επιλέξεις τον Φορτούνη και όχι τον Μαρίν ή τον Μποτία και όχι τον Ενχελς...

Καμία τρέλα δεν έκανε, άλλα έκανε πράγματα που κάποιος που θα ήξερε καλά την ομάδα και τους παίκτες του Ολυμπιακού δεν θα τα έκανε. Ο Φορτούνης στα άκρα χάνει την μισή από την ουσία του, όλοι εμείς το ξέραμε, τώρα το έμαθε και ο Γκαρθία, αλλά με άσχημο τρόπο για τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Το 4-4-2 που έπαιξε στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα με αυτούς τους παίκτες που έχει δεν βγαίνει. Το έμαθε και δεν το επανέλαβε ο Γκαρθία, αλλά και πάλι με άσχημο τρόπο για τον Ολυμπιακό. Δύο δοκιμές (λογικές, ποδοσφαιρικές δοκιμές από τον Ισπανό προπονητή) αποδείχτηκαν αρκετές για να βγει εκτός τίτλου ο Ολυμπιακός.

Αλλά και δοκιμές να μην είχε κάνει ο Γκαρθία, πάλι τα ίδια μπορούσαν να συμβούν. “Πιέζει ψηλά και πρεσάρει επιθετικά...” ήταν τα συν που γράφτηκαν όταν ανακοινώθηκε. Λες και πρόκειται για επιλογή κουμπιού. Το πατάς και πιέζεις ψηλά, δεν το πατάς δεν συμβαίνει. Λες και όλοι οι προηγούμενοι δεν ήθελαν να πιέζουν ψηλά και να κλέβουν μπάλες. Αντε πίεσε ψηλά λοιπόν με τα στόπερ σου να είναι όλα κοντά στα δύο μέτρα και αργά και τα χαφ σου ο Ταχτσίδης και ο Ζιλέ, επίσης βαριά κορμιά. Η απάντηση εύκολη από τους “ειδικούς”. Μα δεν πήρε τρεις τέσσερις παίκτες τον Γενάρη ο Μαρινάκης. Εναν στόπερ κοντό και γρήγορο, ένα άλλου τύπου χαφ, ένα φορ περιοχής. Τρέλες δηλαδή. Να φτάσει ο Ολυμπιακός να μην κάνει 15 μεταγραφές το χρόνο που κάνει τώρα αλλά 25 με 30!!!

Από τον Ολυμπιακό περνάνε και φεύγουνε παίκτες που κρίνονται από ένα δύο ματς. Ο Βούκοβιτς, στόπερ της Εθνικής Σερβίας που προκρίθηκε στο Μουντιάλ, απέτυχε λέει. Αν τον δει στο δρόμο κάποιος κάτοχος διαρκείας του Ολυμπιακού που έχει και NOVA και COSMOTE και δεν έχει χάσει ούτε ένα λεπτό από τα φετινά ματς του Ολυμπιακού σε όλες τις διοργανώσεις αποκλείεται να τον αναγνωρίσει. Πότε ήρθε, πότε κρίθηκε, πότε έφυγε κανείς δεν ξέρει. Στο μεταξύ στο ντεμπούτο του στην Serie A έβαλε γκολ, ήταν σπουδαίος και μπήκε στην ιδανική ενδεκάδα της αγωνιστικής. Ο Εμενίκε άχρηστος και αυτός μέσα σε 2 μήνες, ο Μπεν, το κρυφό χαρτί του Χάσι στα... τσακίδια και αυτός. Ο Ζντιέλαρ που κάθε καλοκαίρι “φέτος θα είναι η χρονιά του” και κάθε Σεπτέμβριο ψάχνουν που να τον δώσουν, ο Σιώπης, ο Ρισβάνης, τόσοι και τόσοι που δεν έχουν παίξει, αλλά έχουν κριθεί αποτυχημένοι. Πως να μην συμβεί όμως αυτό όταν κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά οι προπονητές στον Ολυμπιακό φεύγουν πριν καν μάθουν τα ονόματα όλων των παικτών τους.

Οκτώ προπονητές σε 500 ημέρες!!!

Ο Ολυμπιακός αυτές τις ημέρες βαδίζει με τον όγδοο (!!!) διαφορετικό προπονητή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ξεκίνησε το προπερασμένο καλοκαίρι με Μάρκο Σίλβα, συνέχισε με Βίκτορ Σάνστεθ, ακολούθησε ο Μπέντο, πήρε την σκυτάλη ο Βούζας και μετά ανέλαβε ο Λεμονής που έφυγε το περασμένο καλοκαίρι για να έρθει ο Χάσι, που έφυγε για να ξαναέρθει ο Λεμονής που ξαναέφυγε για να έρθει ο Γκαρθία, που αν διαβάζω καλά πίσω από τις γραμμές ετοιμάζεται να φύγει για να έρθει κάποιος άλλος. Οκτώ αλλαγές προπονητή σε 1,5 χρόνο και πάμε για ένατη και έχει ο Θεός μέχρι το τέλος της χρονιάς. Δεν γεννήθηκαν ακόμη οι ποδοσφαιριστές που θα προσαρμοστούν και θα αποδώσουν καλά με 8 διαφορετικούς προπονητές σε 500 ημέρες και δεν νομίζω όσο κι' αν προχωρά η επιστήμη ότι θα γεννηθούν και ποτέ...

Οτιδήποτε άλλο συζητούν στον Ολυμπιακό σε σχέση με την ποιότητα των παικτών ή την ικανότητα του όποιου προπονητή (τώρα του Γκαρθία) δεν έχουν κανένα νόημα. Πολύ απλά γιατί κανείς δεν έχει προλάβει να καταλάβει και κανείς δεν μπορεί να κρίνει με ασφάλεια. Υπό αυτές τις συνθήκες δυσκολεύομαι όχι να υποθέσω, αλλά ακόμη και να φανταστώ πως μπορεί ο Ολυμπιακός να επιστρέψει και να πάρει το πρωτάθλημα. Και δεν αναφέρομαι καν στο ενδεχόμενο αφαίρεσης βαθμών.

Η ΑΕΚ θα “παγιδευτεί” όπως και στον πρώτο γύρο αν... κρυφτεί πίσω από τη νίκη!

Την ίδια ώρα δεν συμμερίζομαι όχι ασφαλώς την χαρά, αυτή ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει και με το παραπάνω διότι δεν είναι απλό να γυρνάς όπως θες και όποτε θες τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά δεν συμμερίζομαι ούτε την ικανοποίηση, ούτε την θριαμβολογία που επικρατεί στις τάξεις της Ενωσης. Η ΑΕΚ θα κάνει τεράστιο λάθος αν κρυφτεί πίσω από το αποτέλεσμα. Οχι απλώς τεράστιο, αλλά και μοιραίο αφού θα χάσει το πρωτάθλημα σε αυτή την περίπτωση. Το ίδιο είχα γράψει και μετά την ανατροπή του ματς του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ. Και τότε είχα σημειώσει ότι ήταν μαγκιά που γύρισε ένα χαμένο ματς, αλλά πρέπει να σκεφτεί πώς έφτασε να παίζει με αυτόν τον Ολυμπιακό και να έχει φτάσει στο σημείο το ματς να είναι... χαμένο. Ακολούθησαν του θριάμβου στο ΟΑΚΑ με 3-2 στον πρώτο γύρο, τρία ματς για το πρωτάθλημα. Με Αστέρα, Ξάνθη και Ατρόμητο και η ΑΕΚ πήρε συνολικά έναν βαθμό. Τα ίδια ματς ακολουθούν και τώρα και αν η ΑΕΚ επαναλάβει εμφανίσεις σαν αυτή των πρώτων 70 λεπτών με τον Ολυμπιακό, αποκλείεται να κάνει όχι τρεις, αλλά ούτε δύο νίκες σε αυτά τα τρία ματς.

Μια ΑΕΚ φοβική, αναιμική, δυσλειτουργική, με λανθασμένες επιλογές από τον προπονητή της που έπαιζε σε όλο το ματς για το 0-0. Δείτε πως βγαίνει όταν γίνεται αλλαγή στο 0-0 ο Αραούχο (περπατάει για δύο λεπτά) και δείτε πως βγαίνει ο Μπακασέτας με το ταμπλό να γράφει 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Δείτε την τρίτη αλλαγή που ετοιμάζεται να κάνει ο Χιμένεθ στο 0-0 και πως τελικά μετά το γκολ του Ανσαριφάρντ φωνάζει τον Γιακουμάκη για να μπει στο ματς. Και ακόμη και η ισοφάριση έρχεται χωρίς σχέδιο, χωρίς τρόπο. Ενα κόρνερ χωρίς κάποια κομπίνα, χωρίς κάποιο σχέδιο, κουτουλάνε δύο στόπερ του Ολυμπιακού, ολιγωρούν όλοι οι υπόλοιποι, γίνεται τριπλή καραμπόλα, η μπάλα φτάνει συμπτωματικά στα πόδια του Τσιγκρίνσι που την καρφώνει στα δίχτυα. Μέχρι εκείνο το σημείο η ΑΕΚ και κυρίως ο Χιμένεθ δεν αξίζουν κανένα credit, παρά μόνο κριτική. Αλλωστε ας μην γελιόμαστε όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ μέχρι το γκολ του Τσιγκρίνσκι και όσο το ματς είναι είτε στο 0-0 είτε στο 1-0 μόνο ικανοποιημένοι δεν είναι από αυτό που βλέπουν.

Η ΑΕΚ που όμως βγάζει υγεία...

Από το 1-1 και μετά όμως ο Μανόλο αξίζει όλα τα credit του κόσμου. Οχι για την είσοδο του Γιακουμάκη που έβαλε το γκολ, αυτό θα το έκανε και ένα παιδί 10 ετών στον πάγκο που θα έβλεπε την ομάδα να χάνει και στον πάγκο να υπάρχει ένας σέντερ φορ και μία διαθέσιμη αλλαγή. Γιακουμάκη θα έβαζαν όλοι. Τα credit στο Μανόλο αξίζουν για την ομάδα που έχει φτιάξει γενικά. Μία ομάδα που έχει υγεία, έχει καλά αποδυτήρια, πίστη στον εαυτό της και ψυχολογία ότι μπορεί να γυρίζει ματς. Αυτό κέρδισε το ντέρμπι στο φινάλε. Οτι η ΑΕΚ αποπνέει όλη την χρονιά υγεία και ο Ολυμπιακός αρρώστια. Μόλις λοιπόν πήραν την ψυχολογική ώθηση οι παίκτες της ΑΕΚ από το γκολ του Τσιγκρίνσι αυτόματα έφτασαν και στο δεύτερο γκολ. Μόλις δέχτηκε το γκολ του Τσιγκρίνσκι ο Ολυμπιακός κατέρρευσε πλήρως, γιατί ήξερε ότι δεν έχει τον τρόπο μετά το 1-1 να το πάρει το ματς.

Παρά ταύτα από τις μεταγραφές του Γενάρη και μετά η ΑΕΚ δεν παίζει καλά και ο Μανόλο Χιμένεθ δείχνει μπερδεμένος. Δεν έπαιξε καλά στη Λάρισα, δεν έπαιξε καλά στο ματς Κυπέλλου στο Καραϊσκάκη, δεν έπαιξε καλά στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη στο πρωτάθλημα κι' ας νίκησε. Η ΑΕΚ δεν είναι καλά και δεν παίζει καλά εδώ και εβδομάδες. Κι' αν αυτό δεν το αντιμετωπίσουν αλλά μείνουν στο ότι νίκησαν εκτός έδρας τον Ολυμπιακό, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά.

Αλλωστε ακόμη κυνηγούν στην ΑΕΚ. Κυνηγούν το φαβορί για τον τίτλο κατά την άποψη μου και αυτός δεν είναι άλλος από τον ΠΑΟΚ.

Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι φαβορί...

Οχι δεν είναι φαβορί για τον τίτλο γιατί του χαρίζουν και κανά γκολ οφσάιντ τώρα τελευταία, όπως υποστηρίζουν πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ εσχάτως, αλλά γιατί βρήκε ρυθμό και ψυχολογία. Δεν έδιωξε τον Λουτσέσκου όταν ψάχνονταν (μία ανάσα έφτασε από του σουτ ο Ρουμάνος) και αυτός με τον τρόπο του, την έδεσε την ομάδα και επιβλήθηκε σε αυτήν. Επέβαλε τις ιδέες του, δεν πήγε με το ρεύμα “κανείς Ελληνας στον ΠΑΟΚ...”, έχει μετατρέψει τον Πέλκα σχεδόν σε ηγέτη της ομάδας, δεν μάσησε μπροστά στις βεντέτες, καθιέρωσε του άρεσε δεν του άρεσε τον Βιεϊρίνια ακραίο αμυντικό και πλέον έχει και την ψυχολογία. Ας δώσουμε εδώ το credit στον Σαββίδη που επέμενε στον Λουτσέσκο όταν η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων του ΠΑΟΚ ζητούσε το κεφάλι του στο πιάτο και το κλίμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν αδιανόητα βαρύ για τον Ρουμάνο. Μάλιστα αν εκείνη την εποχή η Τούμπα δεν ήταν κλειστή ίσως ο Λουτσέσκου να είχε φύγει από τις αντιδράσεις.

Ο ΠΑΟΚ όμως είναι φαβορί και για έναν ακόμη λόγο. Οπως είχα τονίσει και μεσοβδόμαδα θα έχει τρομερή στήριξη από τον κόσμο. Ο Πετράκης είπε “χάσαμε γιατί παίζαμε εκτός έδρας...” και παρά το γεγονός ότι οι φίλοι του ΠΑΟΚ μπήκαν με ντου στο γήπεδο και συμπεριφέρθηκαν απαράδεκτα και ότι τιμωρία προβλέπεται πρέπει να επιβληθεί, τελικά αυτοί τον έσπρωξαν στη νίκη. Από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ θα παίζει ακόμη και με τον πλέον αντιεμπορικό και ασθενέστερο αντίπαλο με γεμάτη (sold out εννοώ) Τούμπα και με τέτοιο κλίμα και ψυχολογία που τον καθιστά φαβορί να κόψει πρώτος το νήμα... Αρκεί βέβαια και αυτός να μην πέσει στην παγίδα που διακρίνεται αχνά στα social media των φίλων του αμέσως μετά τη λήξη του ντέρμπι στο Καραϊσκάκη και η οποία είναι της λογικής “τέλειωσε, το πήραμε...”!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.