Χατζηπαναγής: «Η τεχνική δεν διδάσκεται, βρίσκεται στο μυαλό, δεν έχουμε καλά 10άρια»

Χατζηπαναγής: «Η τεχνική δεν διδάσκεται, βρίσκεται στο μυαλό, δεν έχουμε καλά 10άρια»

Γιάννης Γεωργόπουλος
Χατζηπαναγής: «Η τεχνική δεν διδάσκεται, βρίσκεται στο μυαλό, δεν έχουμε καλά 10άρια»

bet365

Ο τεράστιος Βασίλης Χατζηπαναγής μιλάει στο gazzetta.gr για τα αυθόρμητα ζογκλερικά του, τα ελληνικά ταλέντα που χάνονται, τα απευθείας κόρνερ και τα καμπ για τα οποία «οργώνει» την Ελλάδα. Τι λέει ο συνεργάτης του, Νίκος Φράγκος...

Αρτίστας των γηπέδων, ποιητής της μπάλας, ένας βιρτουόζος του ποδοσφαίρου που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί στα ελληνικά γήπεδα.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, αλλά και ο πιο αδικημένος. Δεν αγωνίστηκε σε άλλη ελληνική ομάδα πλην του Ηρακλή (1975-1990), ενώ λόγω της συμμετοχής του με την εθνική της πάλαι ποτέ ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο.

Τον χαρακτήρισαν «Έλληνα Μαραντόνα», «γιο της μπάλας» και «Νουρέγιεφ». Σκόραρε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Με τακουνάκι, με απευθείας χτύπημα φάουλ, αλλά και κόρνερ που ήταν η σπεσιαλιτέ του!

Ένας μπαλαδόρος μπροστά από την εποχή του. Το 1983 ήταν υποψήφιος για την Χρυσή Μπάλα, έναν χρόνο αργότερα κλήθηκε και αγωνίστηκε στη Μικτή Κόσμου εναντίον της αμερικανικής ομάδας "Κόσμος Ν. Υόρκης", ενώ το 2003 με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της UEFA, ανακηρύχθηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων από την ΕΠΟ. Είναι ο άνθρωπος που έκανε την «ντρίμπλα του αιώνα» με... τακουνάκι στον Τάκη Στυλιανόπουλο της ΑΕΚ.

Μπορεί να πέρασαν 27 χρόνια από την απόσυρση του από την ενεργό δράση, αλλά χάρη στο διαδίκτυο τα κατορθώματα του στα ελληνικά γήπεδα μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.

Το gazzetta.gr συνάντησε τον θρυλικό «Βάσια» μαζί με τον συνεργάτη του και προπονητή, Νίκο Φράγκο στο περιθώριο εκδήλωσης του καμπ «Βασίλης Χατζηπαναγής» στον Πειραιά. Ο θρυλικός άσος αποτελεί πόλο έλξης για κάθε εκκολαπτόμενο αστέρα που εκστασιάζεται με τις «διαστημικές» ενέργειες του.

«To καμπ το κάνουμε από το 2009 και η ανταπόκριση είναι τρομερή, αλλά το θέμα είναι πως το κάνουμε μόνοι μας. Για μας το καμπ θα πρέπει να το διοργανώνει η ΕΠΟ και η Γενική Γραμματεία. Θέλω να πω, πως η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε ενεργή συμμετοχή σε αυτό.

Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Για παράδειγμα όποτε πάμε σε παραμεθόριες περιοχές γίνεται χαμός.

Ταξιδέψαμε στη Σάμο και ήταν υπέροχα. Ήρθαμε στον Πειραιά και το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Οι γονείς μας θέλουν και μας ζητούν να έρθουμε και του χρόνου. Τα κάνουμε όμως όλα μόνοι μας. Είναι ένα event όπου τα παιδιά χαίρονται καθώς μαθαίνουν από το YouTube ποιος είναι ο Βασίλης Χατζηπαναγής και πλέον είμαστε κοντά τους.

Χρειάζονται κάποιοι χορηγοί, κάποια βοήθεια. Μας ζητάει ο κόσμος. Δεν νομίζω ότι είναι κακό αυτό», τονίζει ο Βασίλης Χατζηπαναγής στο gazzetta.gr σημειώνοντας πως ταλέντα υπάρχουν αλλά δεν αξιοποιούνται από τους ελληνικούς συλλόγους.

Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Εθνικής.

«Κάνουμε κάποιες ασκήσεις, βλέπω ποια είναι τα ταλέντα. Υπάρχουν πολλά ταλέντα, αλλά δεν αξιοποιούνται σωστά στην Ελλάδα. Βλέπετε πόσες ελληνικές ομάδες ασχολούνται με τα ταλέντα τους; Πολύ λίγες. Οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να βασίζονται σε Έλληνες παίκτες γιατί στο μέλλον δεν θα υπάρχει Εθνική. Τι τις θέλουν τις ομάδες Κ-17 και Κ-20; Αφού δεν βάζουν τα παιδάκια; Τι θα κάνουν μετά οι γονείς; Αυτά μας λένε.

Τα παιδιά θέλουν να παίξουν αλλά δεν τα προωθούν. Έχουμε πολλά ταλέντα, εγώ αυτό βλέπω. Θα πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στα ελληνόπουλα, όπως συνέβαινε παλιά. Έτσι δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ακόμα και η Εθνική ένα σύνολο είναι. Ο κόσμος έχει βαρεθεί τόσους ξένους ποδοσφαιριστές. Μας λέει δεν ξέρουμε τα ονόματα των παικτών. Τα παιδιά παίζουν εδώ και μετά θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό».

Ποιο είναι το μήνυμα όμως που θέλει να περάσει ο «Βάσια» στα νέα παιδιά;

«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσω του καμπ είναι να χρησιμοποιούν οι ομάδες Έλληνες παίκτες. Να τους δίνουν ευκαιρίες και να τους αξιοποιήσουν γιατί υπάρχει ταλέντο. Να δώσουν βάση στα Ελληνόπουλα. Αυτό το λέω ως Βασίλης Χατζηπαναγής. Έχω περάσει από μεγάλες ακαδημίες στη Σοβιετική Ένωση. Όλες οι ομάδες χρησιμοποιούσαν κάθε χρόνο 2-3 παίκτες από τις ακαδημίες».

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής τονίζει στο gazzetta.gr πως τα πάντα βρίσκονται στο μυαλό και πως ουδέποτε προσχεδίασε κάποια ντρίμπλα του!

«Η τεχνική κατάρτιση δεν διδάσκεται. Είναι από το μυαλό. Γεννιέσαι, είναι η φαντασία, το έχεις από μόνος σου, είναι έμφυτο. Κάποια τεχνικά σημεία τα διδάσκεσαι, αλλά αυτό που θέλεις να κάνεις στο γήπεδο προέρχεται από το μυαλό. Κάποιες φορές με ρωτάνε πως έκανες αυτό, πως έκανες εκείνο; Εγώ απαντώ πως όλα έγινα αυθόρμητα στην συγκεκριμένη στιγμή. Δεν ήταν ποτέ προγραμματισμένο το τι θα κάνω».

Ο Χατζηπαναγής θεωρεί πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι προπονητές, οι οποίοι θα δώσουν βαρύτητα στην τεχνική κατάρτιση των Ελλήνων παικτών.

«Δεν υπάρχουν γυμναστές και προπονητές στις ακαδημίες που θα δώσουν βάση στην τεχνική για αυτό βλέπουμε πολλούς καλούς αμυντικούς στην Ελλάδα, αλλά όχι δεκάρια».

Στην ιστορία έχουν περάσει οι ασύλληπτες εκτελέσεις κόρνερ του «Βάσια» αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που σκόραρε με απευθείας εκτέλεση!

«Όποιος πει πως πάει να βάλει κατευθείαν γκολ από κόρνερ λέει ψέματα. Υπάρχει ικανότητα, υπάρχει φάλτσο. Το έκανα, αλλά τι να έλεγα; Πως πάω να το βάλω απευθείας;»

Ο «Νουρέγιεφ» του ποδοσφαίρου δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν παράγει πλέον 10αρια υψηλού επιπέδου σε αντίθεση με αμυντικούς...

«Ακόμα και στην Εθνική δεν υπάρχει κάποιος να ξεχωρίσω. Όπως είπες και εσύ βγάζουμε σπουδαίους αμυντικούς, όπως είναι ο Μανωλάς και ο Παπασταθόπουλος. Δεν έχουμε κανένα καλό 10άρι. Τα παιδιά είναι καλά, αλλά δεν έχουν το κάτι παραπάνω».

Την δική του άποψη για το καμπ «Βασίλης Χατζηπαναγής», κατέθεσε ο προπονητής και συνεργάτης του «Βάσια», Νίκος Φράγκος, ο οποίος έχει αναλάβει το επιστημονικό κομμάτι του όλου εγχειρήματος.

«Από το 2009 κάνει το καμπ o Βασίλης Χατζηπαναγής. Φτάσαμε από την Ορεστιάδα μέχρι την Κύπρο. Μας καλεί ο κόσμος παντού. Έχουμε πάει στην Ορεστιάδα, την Αλεξανδρούπολη, κατεβήκαμε Αθήνα, πήγαμε Πελοπόννησο, σε νησιά. Πριν δέκα μέρες ήμασταν στην ακριτική Σάμο.

Μας καλεί ο κόσμος γιατί έχει τη δυνατότητα να δει τον Βασίλη Χατζηπαναγή, ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές. Πρόκειται για τον καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή τόσο στο γήπεδο, όσο και εξωγηπεδικά τον οποίο χαίρεται ο κόσμος. Εγώ έχω την επιστημονική επιμέλεια του καμπ. Δεν πηγαίνουμε για επίδειξη.

Με την επιστημονική κατάρτιση που διαθέτω τους ενημερώνω για τις αναπτυξιακές ηλικίες. Είναι διαφορετικό να κάνεις προπόνηση με ενήλικες. Πολύ σημαντικό και πιο δύσκολο να προπονείς αναπτυξιακές ηλικίες. Αυτό θέλουμε να περάσουμε με τον Βασίλη. Το 20% ήταν ταλέντο και το υπόλοιπο 80% δουλειά. Ο Βασίλης γεννήθηκε ταλέντο, αλλά δούλεψε πάνω στο αντικείμενο που λέγεται τεχνική, τακτική και φυσική κατάσταση, αναπτύσσοντας τις νοητικές ικανότητες του περισσότερο.

Εμείς από πολύ μικρή ηλικία πάμε κατευθείαν στην εξειδίκευση κάτι που θεωρώ έγκλημα. Είναι πολύ μεγάλο λάθος».

Ο Νίκος Φράγκος συνιστά υπομονή στους νέους ποδοσφαιριστές σχολιάζοντας πως συχνά οι γονείς τους παρασύρονται από τις ομάδες.

«Οι γονείς χωρίς να το θέλουν είναι τα θύματα αυτής της κατάστασης. Παρασύρονται από τις ομάδες, τους προπονητές που θέλουν γρήγορα αποτελέσματα. Ζητούν την εξειδίκευση, θέλουν από 10 χρονών να κερδίζουν και με αυτές τις προσδοκίες ασκείται πίεση στο παιδί και μπαίνει στο τριπάκι απλά να κερδίσει την Κυριακή δίχως να λαμβάνεται σοβαρά η παράμετρος της απόδοσης.

Ο Βασίλης Χατζηπαναγής σε ότι αφορά την τεχνική του δούλευε ελεύθερα, αλλά και επιστημονικά. Δούλευε μόνος του μέσα στο γήπεδο και έκανε ατομικές προπονήσεις».

Για κάθε παιδί ένα ποδοσφαιρικό μάθημα με τον Βασίλη Χατζηπαναγή αποτελεί ευλογία.

«Το καμπ προσφέρει χαρά στα παιδιά που βλέπουν από κοντά τον Βασίλη. Όλοι Βασίλη τον φωνάζουν. Ο Χατζηπαναγής δεν ανήκει σε καμιά ομάδα, αλλά είναι όλης της Ελλάδας. Έχω δομήσει ένα πρόγραμμα και πριν τις βραβεύσεις και τις καθιερωμένες φωτογραφίες παίζουμε με τον Βασίλη και ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους δείχνω κάποια τεχνικοτακτικά στοιχεία.

Τον τρόπο που πρέπει να τα μάθουν, τι χρησιμεύουν στο παιχνίδι κτλ.. Ο Βασίλης παίζει με τα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια μαζεύω στο κέντρο του γηπέδου προκειμένου να τους δείξει κάποιες εύκολες ντρίμπλες τις οποίες μαθαίνουν να κάνουν. Ταυτόχρονα βλέπουμε κάποια ταλέντα. Είναι μια δυνητική πηγή σκάουτινγκ. Έχουμε βοηθήσει παιδιά τα οποία κατά κάποιο τρόπο έχουν μια σύσταση από μας».

Ο κ. Φράγκος εκφράζει παράλληλα τον προβληματισμό του για το γεγονός πως προσωπικότητες της εμβέλειας του Βασίλη Χατζηπαναγή δεν έχουν αξιοποιηθεί από την Πολιτεία.

«Τα παιδιά αρχίζουν να τον ζητούν περισσότερο γιατί δεν βλέπουν τέτοιους παίκτες στα ελληνικά γήπεδα. Μας λείπει. Μας βοήθησε πολύ το YouTube. Υπάρχει εικόνα με τις ντρίμπλες, με την 'ντρίμπλα του αιώνα΄, όλες τις ενέργειες του. Τις βλέπουν τα πιτσιρίκια και υπάρχει μια μίμηση.

Για παράδειγμα σε μια ομάδα που αποτελεί πρότυπο στον Πειραιά και δουλεύει με τις ακαδημίες της, η Οδηγήτρια με τον κ. Τάκη Ζερβακάκη να αποτελεί τον ιθύνοντα νου, ένα παιδί 8-9 χρονών είπε στον Χατζηπαναγή πως είναι καλύτερος από τον Μαραντόνα. Ένα άλλο παιδί του είπε πως είναι καλύτερος από τον Μέσι.

Όταν είσαι μικρός και έχεις τέτοια πρότυπα θέλεις κάπου να μοιάσεις. Θέλουν να μοιάσουν στον Βασίλη Χατζηπαναγή. Μια μορφή διδασκαλίας είναι και η οπτική παράσταση. Μια εικόνα είναι πιο εύκολο να την αποτυπώσει και να την εμπεδώσει για να την κάνει πράξη μετά. Ο Βασίλης αποτελεί πηγή έμπνευσης. Στα γραφεία της ΕΠΟ υπάρχει η φωτογραφία του. Ψηφίστηκε το 2003 ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Δεν θα έπρεπε αυτό που κάνει ιδιωτικά να έχει την αρωγή της Πολιτείας;»

Απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με τον υπεύθυνο του καμπ «Βασίλης Χατζηπαναγής» για έναν νέο ποδοσφαιριστή αποτελεί η μόρφωση...

«Έχουμε πολλά ταλέντα, μπορούμε να βρούμε νέους Χατζηπαναγήδες, όμως υπάρχει ένας αφελληνισμός και πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό. Τα παιδιά θα πρέπει να δουλεύουν και να έχουν ως στόχο πρώτα το σχολείο και μαζί το ποδόσφαιρο. Βλέπω προπονητές που δεν έχουν σπουδάσει και αποτρέπουν τα παιδιά στα τμήματα υποδομής λέγοντας τους ή το ένα ή το άλλο. Πρέπει να εστιάσουμε και στα δύο. Βλέπουμε μετά τα 18 εάν έχουν αποτύχει στο ποδόσφαιρο, αναρωτιούνται τι θα κάνουν».

Δείτε τα κατορθώματα του Βασίλη Χατζηπαναγή αλλά και την ντρίμπλα του αιώνα!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα