Συγκλονιστικός Ανιγκό στο Gazzetta.gr: «Το ποδόσφαιρο με κράτησε στην ζωή»! (pics & vids)

Συγκλονιστικός Ανιγκό στο Gazzetta.gr: «Το ποδόσφαιρο με κράτησε στην ζωή»! (pics & vids)

bet365

Κατάθεση ψυχής του Ζοζέ Ανιγκό που μιλάει για όλα στο Gazzetta! Από το πως τον... έσωσε το ποδόσφαιρο, την απώλεια του γιου του μέχρι Μαρσέιγ, Ντρογκμπά, Λεβαδειακό και Κομπότη και την ζωή του στην Ελλάδα.
«Η τέχνη της ζωής μοιάζει περισσότερο με την πάλη παρά με τον χορό, με την έννοια ότι πρέπει να είσαι έτοιμος και ακλόνητος σε αυτά που συμβαίνουν απροειδοποίητα», έλεγε μεταξύ άλλων ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος. Ο Ζοζέ Ανιγκό θαρρείς πως στα 56 του έχει ζήσει τουλάχιστον 10 ζωές!
Βίωσε και εξακολουθεί να ζει τα πάντα στο μάξιμουμ! Παραμένει ένας σπουδαίος ποδοσφαιράνθρωπος που όπως περιγράφει ο ίδιος στην εκ βαθέων εξομολόγηση του στο Gazzetta.gr η ζωή του ήταν και είναι σαν μία μεγάλη λεωφόρο με αλλαγές... λωρίδας. Μία ζωή πότε στα πάνω της και πότε στα κάτω, με τις πιο μεγάλες του στιγμές με την Μαρσέιγ όπου έφτασε μέχρι και σε ευρωπαϊκό τελικό και την... μαύρη σελίδα της ζωής του με τον χαμό του γιου του.
Ένα πολύ δυνατό... χτύπημα για τον ίδιο που τον έκανε να αναθεωρήσει πολλά. Σχεδόν τα πάντα... Ο 56χρονος που είχε οδηγήσει στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2004 την Μαρσέιγ αποκλείοντας Λίβερπουλ, Νιούκαστλ και Μίλαν, είχε θρηνήσει τον Σεπτέμβριο του 2013 τον θάνατο του γιου του. Ο τότε 30χρονος Αντριάν Ανιγκό σκοτώθηκε στο αυτοκίνητό του όταν δύο άτομα σε μοτοσικλέτα τον πλησίασαν και άδειασαν 19 σφαίρες πάνω του. Η αστυνομία έχει αποδώσει τον θάνατό του σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ο θάνατος του Αντριάν θα άλλαζε για πάντα την ζωή του πατέρα του και θα τον... λύγιζε.
Και ας ήταν ένας σκληρός άνθρωπος που δεν είχε ζήσει εύκολα παιδικά χρόνια σε μία δύσκολη περιοχή της Μασσαλίας. Ο πατέρας του καθάριζε πετρελαιοφόρα τάνκερ, η μητέρα του μεγάλωνε τα επτά παιδιά της οικογένειας και ο Ανιγκό προσπαθούσε από μικρή ηλικία να επιβιώσει στους δρόμους του Κονσολά. Η πρώτη τραγωδία μάλιστα τον βρήκε στα 12, όταν ο μεγάλος αδερφός του σκοτώθηκε σε τροχαίο με μοτοσυκλέτα. Ο Ζοζέ Ανιγκό ζει πλέον μόνο για το σήμερα. Ποτέ για το αύριο. Δεν τον απασχολούν τα χρήματα ούτε και η φήμη.
Το ποδόσφαιρο τον γεμίζει όσο τίποτα άλλο και ο ίδιος όπως εξομολογείται στο Gazzetta.gr του έχει σώσει την ζωή! Θέλει να είναι καλά, να γεύεται τις στιγμές με τις επιτυχίες και ακόμα και τις αποτυχίες και να κοιτάζει μπροστά. Μία βόλτα με τα έξι σκυλιά του έξω από την Λιβαδειά αρκεί για να τον αποφορτίσει και να τον χαλαρώσει.
Στην αγαπημένη του Μαρσέιγ θήτευσε όλα τα πόστα. Τρεις φορές ως προπονητής (2001, 2004, 2013/14), αλλά και από μια ως γενικός διευθυντής (2004-14) και scout (2014/15). Στην συνέχεια ξενιτεύθηκε στην Τυνησία και συγκεκριμένα στην Εσπεράνς προτού ξεκινήσει η ελληνική περιπέτεια του στη Λειβαδιά. Ο 56χρονος Ανιγκό λέει χαρακτηριστικά ότι «μόνο πρόεδρος δεν έχω κάνει στην Μαρσέιγ!
Σε αυτήν την ομάδα τα έκανα όλα. Ο κύκλος μου έκλεισε». Είναι ο προπονητής που ανέδειξε τον κορυφαίο... κανονιέρη Ντιντιέ Ντρογκμπά και και στην περίοδο που ήταν υπεύθυνος μεταγραφών η Μαρσέιγ πήρε παίκτες σαν τον Ριμπερί, τον Μαμαντού Νιάνγκ, τον Ματιέ Βαλμπουενά, τον Στιβ Ματαντά και τόσους ακόμα. Θυμάται ακόμα τον Ενκουλού, τον Ταϊβό αλλά και όλους τους παίκτες που είχε.
Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ, Ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΗΝ ΜΑΡΣΕΙΓ, Ο ΝΤΡΟΓΚΜΠΑ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ...
Ο Ανιγκό είναι ένας άνθρωπος που όταν μιλάει έχει να πει πολλά. Είναι όμως πάνω απ' όλα ένα... παιδί της Μασσαλίας και παιδί της Μαρσέιγ. Εκεί όπου τα έζησε όλα και τα έκανε όλα! Από παίκτης, άνθρωπος των υποδομών και των Ακαδημιών μέχρι προπονητής με ευρωπαϊκό τελικό στο παλμαρέ του. Τον χαμένο τελικό του UEFA με τη Βαλένθια το 2004. Ο τεχνικός των Βοιωτών δεν ξεχνά τον Ντρογκμπά. Είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης που θεωρεί ότι είχε και έχει εξαιρετική σχέση μαζί του ακόμα και σήμερα.
Στην Μαρσέιγ όμως δεν θα γύριζε ξανά. Θεωρεί πως έκλεισε ο κύκλος του. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο χαμός του γιου του. Έχει επίσης ενδιαφέρον το τι λέει για τον Μήτρογλου αλλά και για τον Τύπο στην Μασσαλία και την Ελλάδα. Ας δώσουμε όμως το λόγο στον ίδιο.
- Πως νιώθετε ακόμα και σήμερα κοιτάζοντας πίσω και έχοντας έναν τελικό ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 2004 που δεν κερδίσατε όμως;
Έχασα τον τερματοφύλακά μου με αποβολή. Τον Μπαρτέζ. Αυτό τα λέει όλα και τα έκρινε όλα. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει πια. Πρώτα ήταν η διπλή ποινή. Ήταν πέναλτι και κόκκινη. Τώρα όχι. Τώρα είναι κίτρινη και πέναλτι. Είναι πιο καλά θεωρώ σε σχέση με τότε. Αλλά άμα χάνεις τον τερματοφύλακα που είναι ένας από τους καλύτερούς σου παίκτες δεν μπορείς πια να κερδίσεις τον τίτλο. Όχι κόντρα στη Βαλένθια και σε έναν τέτοιο τελικό. Είναι τελειωμένο. Ήταν τελειωμένο για εμάς μετά την αποβολή.
- Ντιντιέ Ντρογκμπά. Βασικός σε εκείνον τον τελικό. Ένας δικό σας... παιδί ποδοσφαιρικά. Περιμένατε ότι θα έκανε τέτοια καριέρα;
Όχι δεν την περίμενα αυτήν την καριέρα. Όταν ήρθε στην Μασσαλία και την Μαρσέιγ τους έξι πρώτους μήνες δεν πήγαινε καλά. Έξι μήνες μετά ανέπτυξα ένα σύστημα διαφορετικό, όπως έκανα αντίστοιχα και στον Λεβαδειακό. Όλοι δούλεψαν πολύ. Άλλαξα το σύστημα. Το προσάρμοσα πάνω του και όλοι έπρεπε να τον βοηθούν και άρχισε μετά να βάζει πολλά γκολ μέχρι τον τελικό. Έμεινε έναν χρόνο. Ύστερα έφυγε στην Τσέλσι αλλά παρέμεινε σαν γιος μου. Έχουμε πολύ καλή σχέση αυτός και εγώ. Πολύ καλή σχέση που κρατάει μέχρι και σήμερα. Ακόμα μιλάμε και επικοινωνούμε πολύ καλά.
- Υπάρχει αγαπημένος και κορυφαίος παίκτης στην καριέρα σας;.
Νομίζω ο Ντρογκμπά. Είναι ο πλέον αγαπημένος μου παίκτης και ο πιο μεγάλος παίκτης που έχω δει στην πορεία που είχα. Όχι μόνο ως παίκτης αλλά και ως άνθρωπος. Πολύ καλό άτομο. Ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος.
- Στην Μαρσέιγ πλέον υπάρχουν άλλοι επιθετικοί. Φορ όπως ο Μήτρογλου που όμως στην Γαλλία δέχεται σκληρή κριτική.
Οι δημοσιογράφοι στην Μασσαλία είναι πολύ δύσκολοι. Νομίζω ότι έχετε τους ίδιους δημοσιογράφους στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. γέλια). Είναι... παρόμοιοι. Η Θεσσαλονίκη και η Μασσαλία είναι παρόμοιες. Ο Μήτρογλου πήγε τώρα στην Μαρσέιγ. Δεν είναι έτοιμος. Σωματικά δεν είναι έτοιμος διότι είχε τραυματισμό. Πρέπει να δώσεις χρόνο στον παίκτη. Στην Γαλλία δεν δίνουν χρόνο. Κάνεις ένα, δύο ή τρία ματς και μετά βάζεις δύο γκολ. Θέλει χρόνο. Εγώ γνώρισα τον Μήτρογλου όταν ήταν στον Ολυμπιακό. Τον ξέρω και τον παρακολουθούσα από τότε, όπως και τον Ολυμπιακό. Είναι καλός παίκτης. Αλλά η Μασσαλία και η Μαρσέιγ... Πως να το πω... Θα δούμε. Ναι είναι δύσκολο για αυτόν τώρα.
- Στην Μαρσέιγ θα γυρίζατε;
Όχι τελείωσε. Έμεινα 26 χρόνια εκεί. Τελείωσε. Είναι ένας κύκλος που έκλεισε. Που τελείωσε οριστικά. Έκανα τα πάντα. Ήμουν παίκτης. Έμεινα παίκτης 11 χρόνια. Μετά ήμουν στις Ακαδημίες 8 χρόνια. Μετά προπονητής και αθλητικός διευθυντής. Μόνο πρόεδρος δεν έκανα. Πραγματικά μόνο πρόεδρος δεν έχω κάνει στην Μαρσέιγ (σ.σ. γέλια)! Αυτή η θέση μου έμενε. Οπότε καλύτερα που έφυγα. Για μένα η Μασσαλία έχει τελείωσει, όπως και η Μαρσέιγ. Νομίζω για μένα η Γαλλία έχει τελείωσει. Θα σου πω γιατί. Όταν μένεις πολύ καιρό στην Μασσαλία και την Μαρσέιγ που είναι η πιο μεγάλη γαλλική ομάδα μετά που να πας; Εάν θέλω να γυρίσω που να πάω (σ.σ. ανέφερε με ερώτηση Μπορντό και άλλες ομάδες); Σε άλλη γαλλική ομάδα; Όχι. Όχι. Προτιμώ να δουλέψω στο εξωτερικό. Είναι άλλη εμπειρία.
- Έχετε περάσει από διάφορα πόστα στο ποδόσφαιρο. Τι προτιμάτε; Αθλητικός διευθυντής ή προπονητής και γιατί;
Κοίτα. Ήταν ωραία που έχω κάνει και τα δύο. Γιατί με τα δύο ήταν σαν να έκανα ένα πράγμα μαζί. Κάτι μοναδικό. Είναι σαν τζένεραλ μάνατζερ στην Αγγλία. Είναι παρόμοιο για εμένα. Τώρα ξέρω όλο το σύστημα μίας ομάδας. Το οικονομικό σύστημα, τους κανονισμούς και το πως λειτουργεί. Όλα αυτά τα ξέρω. Και το γήπεδο το ξέρω καλά γιατί έχω μείνει πολύ καιρό μέσα στα γήπεδα. Προτιμώ να είμαι μες στο γήπεδο. Εάν πρέπει να διαλέξω κάτι οπωσδήποτε προτιμώ προπονητής.
Η ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ, ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ, Ο ΜΠΡΑΝΤΑΟ, Ο ΚΟΜΠΟΤΗΣ, Ο ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ
Ο Ανιγκό από εκεί που τα είχε όλα θέλησε να περάσει σε άλλη λογική. Θέλει να απολαμβάνει την δύναμη της στιγμής και το ποδόσφαιρο. Δεν τον απασχολούν, τα χρήματα, η φήμη ή τα συμβόλαια. Κάπως έτσι ήρθε στον Λεβαδειακό. Μία όμορφη ποδοσφαιρική περιπέτεια όπως λέει ο ίδιος που θέλει να την βιώσει στο έπαρκο και που θέλει να φτάσει ψηλά στη βαθμολογία τον σύλλογο για να είναι περήφανος.
Δηλώνει πως είχε και έχει πολύ καλή σχέση και συνεργασία με τον Γιάννη Κομπότη, πως του ήταν εύκολο να πάρει την απόφαση να έρθει στην Ελλάδα αλλά και εύκολο να πείσει τον Μπραντάο να κάνει το ίδιο. Μιλάει με πολύ καλά λόγια για τον Πέτρο Γιακουμάκη αλλά και για τους πιτσιρικάδες Ιωαννίδη και Νίκα. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως η συνέντευξη του κόουτς Ανιγκό στο Gazzetta.gr έγινε μία ημέρα πριν το Ολυμπιακός - Λεβαδειακός, οπότε ο Γάλλος προπονητής αναφέρεται στα πεπραγμένα των Βοιωτών έως και την 10η αγωνιστική.
- Θα λέγατε πως είστε ευτυχισμένος στον Λεβαδειακό;
Ναι είμαι. Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι στην γωνιά του δρόμου του σπιτιού μας αλλά μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι στην άλλη άκρη του πλανήτη. Στην άλλη άκρη του κόσμου. Ναι είμαι ευτυχισμένος εδώ.Είμαι ήρεμος και είμαι καλά.
- Με δεδομένο ότι είστε ένας μεγάλος ποδοσφαιράνθρωπος και ένα σπουδαίο όνομα πως πήρατε την απόφαση να έρθετε στην Ελλάδα; Ήταν εύκολη απόφαση για εσάς;
Γιατί να είναι δύσκολο; Για μένα ήταν πολύ εύκολη απόφαση. Είχα ένα πρώτο ραντεβού. Μετά είχα ένα δεύτερο ραντεβού. Είδα την πόλη. Είδα τα πάντα και αίσθηση που είχα με τον πρόεδρο ήταν πολύ καλή. Είχα ένα πολύ καλό feeling. Εγώ έτσι λειτουργώ. Δεν λειτουργώ για τα χρήματα ή για τα συμβόλαια. Το συμβόλαιό μου είναι μόνο έναν χρόνο. Μετά θα δούμε. Αλλά η αίσθηση ήταν πως είχα βρει το μέρος που έπρεπε να έρθω. Αυτό ήταν. Θα μπορούσα να πάω αλλού. Θα μπορούσα να πάω στην Αίγυπτο ή σε άλλες ομάδες. Αλλά δεν είναι εκεί που ήθελα να ζήσω. Γιατί τα χρήματα είναι ένα πράγμα και η ποιότητα ζωής είναι κάτι άλλο. Και στην Ελλάδα είμαι καλά. Είμαι ευτυχισμένος. Είμαι καλά εδώ.
- Στον Λεβαδειακό βρήκατε αυτό που θέλατε; Θα θέλατε να μείνετε στην ομάδα και τη νέα χρονιά;
Ναι το βρήκα. Στην ζωή υπάρχουν πράγματα. Η ζωή μου πρώτα ήταν ένας αυτοκινητόδρομος. Μία μεγάλη λεωφόρος. Πρώτα. Μετά όταν έχασα το παιδί μου, όταν έχασα τον γιο μου, τα πράγματα στην ζωή άλλαξαν για μένα. Δεν ήθελα πια να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο. Για 2 με 3 χρόνια ήθελα να κάνω άλλα πράγματα. Μετά μου έλλειψε το ποδόσφαιρο. Ήθελα να βρω ένα μέρος για να μπορώ να είμαι ευτυχισμένος. Δεν είναι το επίπεδο και τα χρήματα ή η φήμη. Όλα αυτά δεν είναι σημαντικά για μένα. Αυτό που ήταν σημαντικό ήταν να ξαναβρώ την δύναμη για την ζωή!
Δεν ξέρω εάν θα μείνω και του χρόνου εδώ. Δεν θέλω να το σκέφτομαι αυτό τώρα. Σας είπα ότι πρώτα έκανα πολλά σχέδια. Τώρα η ζωή μου δεν είναι πια ίδια. Δεν είναι πια έτσι. Το σήμερα είναι το σήμερα. Το αύριο είναι κάτι άλλο. Για το αύριο βλέπουμε. Ζω το σήμερα. Αυτό που ξέρω είναι πως θέλω να κάνω έναν χρόνο στον Λεβαδειακό γιατί είμαι χαρούμενος εδώ και ότι θέλω να κάνω κάτι καλό για την ομάδα. Κάτι καλό εδώ και μετά δεν ξέρω. Μετά θα δούμε. Ίσως να μείνω 2 ή 3 ή 4 χρόνια στον Λεβαδειακό. Ίσως να γυρίσω στο σπίτι μου στο Μαρόκο. Δεν ξέρω. Οπότε θα δούμε.
- Η σχέση σας με τον κ. Κομπότη πως είναι;
Για μένα είναι κάποιος με τον οποίο τα πάω καλά. Ένας άνθρωπος με τον οποίο τα πάμε καλά. Έχω μία καλή συνεργασία. Με αφήνει να δουλεύω και βλεπόμαστε κάθε εβδομάδα. Μιλάμε κάθε εβδομάδα, του εξηγώ το τι κάνουμε και λειτουργούμε όπως όλες τις ομάδες. Όπως γίνεται παντού.
- Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα και η πορεία της ομάδας ο Λεβαδειακός έως τώρα είναι μία ευχάριστη έκπληξη.
Ναι είμαστε μία ευχάριστη έκπληξη. Γίναμε μία σταθερή και δυνατή ομάδα. Αυτή η ομάδα την περασμένη χρονιά είχε δεχθεί 50 γκολ. Για να είμαι ακριβής σε 30 ματς είχε δεχθεί 49 γκολ. Φέτος μετά από 10 ματς στο πρωτάθλημα δέχθηκε μόνο 5. Ήδη αυτό το τακτοποιήσαμε λοιπόν. Ξέρουμε πως να τους κάνουμε όλους να συγκεντρωθούν και να έχουν τον στόχο της ομάδας. Γιατί είμαστε μία δυνατή ομάδα. Αμυντικά δυνατοί, καλά οργανωμένοι και καλά προετοιμασμένοι. Μπορούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα σε όλους τους αντιπάλους.
- Ποιος θα ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος για τον Λεβαδειακό;
Κοιτάξτε. Σήμερα (σ.σ. μέχρι πριν την 11η αγωνιστική) είμαστε σε καλή θέση στην βαθμολογία. Ξέρω ότι στο τέλος στο πρωτάθλημα θα την βρούμε την θέση μας. Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε στην μέση του πίνακα θα είναι καλά. Αλλά εγώ θέλω να κοιτάω ψηλά με τους παίκτες μου. Γιατί εάν θέλουμε να είμαστε φιλόδοξοι και βλέποντας αυτήν την χρονιά το πρωτάθλημα το πως είναι λέω ότι είναι πιθανό να πάμε ψηλά. Όλα είναι πιθανά. Μπορούμε να κερδίσουμε απέναντι σε όλους και μπορούμε να χάσουμε βέβαια από τον οποιονδήποτε. Αυτό είναι το πλεονέκτημα αυτήν την χρονιά. Οπότε γιατί να μην κοιτάμε ψηλά;
- Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μυστικό του Λεβαδειακού; Οι ομιλίες σας, οι αλλαγές στο σύστημα που κάνετε στην ροή του αγώνα ή κάτι άλλο;
Η δουλειά. Αλλάξαμε κάποια πράγματα. Αλλάξαμε τη νοοτροπία. Ναι αλλάξαμε και αλλάζουμε και το σύστημα. Αλλάξαμε τη νοοτροπία και την προετοιμασία μας και την προετοιμασία γενικά των αγώνων. Κάνουμε πολύ οργανωμένη δουλειά. Αλλάξαμε πολλά πράγματα. Αλλά για εμάς είναι κάτι φυσιολογικό. Δεν ξέρω τι γινόταν πρώτα αλλά εμείς όταν ήρθαμε τα κάναμε με τον δικό μας τρόπο. Και δουλεύουμε όπως πρέπει να δουλεύουμε. Με πολλή τακτική και πολύ συγκρότηση στην προετοιμασία. Οι παίκτες, ο κίπερ ή οι άλλοι, δεν μπορούν να βγουν από τις... ράγες. Δεν λοξοδρομούν. Πρέπει να μένεις στην πορεία σου. Και εμείς μένουμε στην πορεία μας. Πρέπει να κάνεις την δουλειά σου. Να δώσεις 150%. Όχι 100%. Όταν παίζεις στον Λεβαδειακό να δίνεις το 150%. Γιατί είσαι μία πιο μικρή ομάδα και πρέπει να δώσεις το παραπάνω. Να τρέξεις παραπάνω. Να... υποφέρεις παραπάνω. Είναι φυσιολογικό.
- Ήταν εύκολο για εσάς το να έρθει ο Μπραντάο, ένα τέτοιο όνομα, παρά την ηλικία του στην Ελλάδα;
Για μένα; Ναι ήταν εύκολο. Μπορούμε να κάνουμε και άλλους πολλούς να έρθουν. Το πρόβλημα είναι ότι ο Λεβαδειακός δεν έχει μεγάλο μπάτζετ. Εάν έχεις μεγάλο μπάτζετ μπορείς να φέρεις πολλούς παίκτες. Γιατί οι παίκτες σου έχουν εμπιστοσύνη. Αλλά για τον Μπραντάο ήταν εύκολο να έρθει. Είναι μία πολύ διαφήμιση για την ομάδα γιατί είναι ένα μεγάλο όνομα. Ένας παίκτης πολύ ενδιαφέρων. Δουλεύει πολύ και είναι σοβαρός.
- Έχετε συζητήσει για να φέρετε και άλλα μεγάλα ονόματα από την Γαλλία; Μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο;
Ναι υπάρχουν πιθανότητες. Θα μπορούσαμε να φέρουμε και άλλα ονόματα μεγάλα. Μπορούμε να έχουμε πιθανότητες. Τώρα είμαστε στην μέση της χρονιάς. Ναι θα μπορούσαμε αλλά δεν μπορώ να πω ονόματα. Πάντα μπορούμε και είναι πιθανό να γίνει αυτό αλλά εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες και δεν είμαστε μία μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ ή ο Παναθηναϊκός ή άλλες τέτοιες ομάδες. Ο Λεβαδειακός είναι μία... οικογενειακή ομάδα.
- Στην Μαρσέιγ είχατε πολλούς καλούς παίκτες και ποδοσφαιριστές που αναδείξατε. Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στον Λεβαδειακό; Με παίκτες όπως ο Γιακουμάκης;
Ναι είχα πολλούς καλούς παίκτες στην Μαρσέιγ και είμαι πολύ ευχαριστημένος γι' αυτό. Υπάρχουν καλοί παίκτες εδώ. Πολύ καλός παίκτης είναι ο Γιακουμάκης. Πολύ καλό άτομο και καλός παίκτης αλλά θα δείτε πως εκτός των άλλων έχουμε και δύο νέους 17 ετών. Είναι ο Φώτης και ο Γιώργος (σ.σ. τους ήξερε με τα μικρά τους ονόματα). Ο Ιωαννίδης και ο Νίκας. Πολύ νέοι και πολύ καλοί παίκτες για τον Λεβαδειακό. Για την Εθνική Νέων πραγματικά εύκολα, πολύ εύκολα θα πήγαιναν. Θα ήταν για την Εθνική. Για μένα από του χρόνου μπορούν να παίξουν με την επαγγελματική ομάδα. Είναι πολύ καλοί νέοι παίκτες και με μεγάλη προοπτική.
«ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ»!
Έχει μεγάλη αξία και σημασία το πόσο αφοσιωμένος και επικεντρωμένος δηλώνει στον Λεβαδειακό ο Γάλλος τεχνικός. Τόσο που ξεκαθαρίζει ότι δεν σκέφτεται καμία άλλη ομάδα ή την πιθανότητα να πήγαινε σε πιο μεγάλο ελληνικό σύλλογο.
- Έχει περάσει από το μυαλό σας να δουλέψετε σε μία πιο μεγάλη ομάδα, ακόμα και σε πιο μεγάλη ελληνική ομάδα;
Δεν το σκέφτομαι καν αυτό. Σήμερα δεν έχω τίποτα πάνω σε αυτό και το λέω αυτό υπό την έννοια ότι σήμερα το μόνο που θέλω είναι να πετύχω κάτι καλό με τον Λεβαδειακό. Μετά από έναν χρόνο βλέπουμε. Το αύριο είναι αύριο. Είμαι ευτυχισμένος σήμερα. Σας λέω δεν είναι όπως πρώτα τα πράγματα για μένα. Πρώτα θα έλεγα ίσως. Ότι έχω φιλοδοξίες για κάτι τέτοιο. Τώρα όχι. Θέλω να ζήσω μία πολύ ωραία ιστορία και περιπέτεια με τον Λεβαδειακό και τους παίκτες μου. Αυτό ψάχνω. Γιατί για μένα αυτό είναι ο Λεβαδειακός. Μία ωραία ποδοσφαιρική ιστορία και περιπέτεια.
- Δεν υπήρχε άλλη ομάδα που μπορεί να πηγαίνατε πριν τον Λεβαδειακό;
Όχι γιατί είχαμε μιλήσει με τον ατζέντη μου και του είπα ότι δεν θέλω να μιλήσω με άλλες ομάδες. Θέλω να μείνω συγκεντρωμένος εδώ. Δεν ήθελα και δεν θέλω άλλη ομάδα. Θέλω όμως αυτή η ιστορία με τον Λεβαδειακό να είναι μία ωραία ιστορία. Γιατί είναι μία μικρή ομάδα και φτιάχνει μια ωραία ιστορία. Εάν καταλήξουμε ψηλά για μένα αυτό θα είνα μεγάλη περηφάνεια. Θα με κάνει περήφανο γιατί πέρυσι ο Λεβαδειακός ήταν χαμηλά. Εάν καταλήξουμε ψηλά θα έχουν όλα αλλάξει.
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΒΟΡΙ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ»!
Η συζήτησή μας δεν γινόταν να μην πάει στο ελληνικό πρωτάθλημα και την... μάχη του τίτλου. Το εάν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, το πως βλέπει τους μεγάλους αλλά και το επίπεδο. Ο Ζοσέ Ανιγκό επιμένει πως όλα είναι ανοιχτά για το πρωτάθλημα και ότι λείπει η ομάδα που είναι ένα... κλικ πάνω από τις άλλες.
- Για το ελληνικό πρωτάθλημα ποιά είναι η άποψή σας;
Για το επίπεδο εννοείτε; Δεν έχω δει ακόμα όλες τις ομάδες. Μένουν ακόμα να παίξουμε κάποια παιχνίδια. Οπότε δεν έχω δει ακόμα κάποιες ομάδες. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα. Είναι ομάδες όπως στην Γαλλία. Άλλες που είναι σε πιο χαμηλό επίπεδο και άλλες σε πιο υψηλό. Από αυτές που παίζουν σε υψηλό επίπεδο δεν έχω δει ακόμα τον Ολυμπιακό (σ.σ. δεν είχε παίξει ο Λεβαδειακός με τον Ολυμπιακό όταν γινόταν η συνέντευξη) και από αυτές που είναι μπροστά στη βαθμολογία δεν έχω δει από κοντά και ως αντίπαλος τον Ατρόμητο και τον Πανιώνιο.
Ανάμεσα στις ομάδες που έχουμε παίξει δεν έχω δει ακόμα κάποια ομάδα πολύ πιο δυνατή από την δική μας. Είναι διαφορετικές αλλά ΟΚ παραμένουν καλές ομάδες. Στην Γαλλία τις ξέρουμε αυτές τις ομάδες από παλιά. Όλες τις μεγάλες όπως τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Παραμένουν πολύ καλές ομάδες. Αλλά αυτήν την χρονιά δεν θα μπορούσα να πω ποιός θα είναι ο πρωταθλητής. Δεν υπάρχει ομάδα που να είναι αισθητά πιο δυνατή από την άλλη από αυτές που είναι στο πιο υψηλό επίπεδο.
- Από τις μεγάλες ομάδες που έχετε παίξει έως τώρα ποιά ήταν πιο δυνατή κατά την γνώμη σας;
Παίξαμε με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ από τους μεγάλους έως τώρα. Ο ΠΑΟΚ είναι σίγουρα καλύτερος από τον Παναθηναϊκό αλλά εμένα αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς καλούς παίκτες και έτσι δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι καλύτερη η εικόνα και η θέση του. Ξέρω ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα αλλά το αισθάνομαι και το βλέπω ότι είναι μία πολύ καλή ομάδα. Μετά από αυτές τις δύο ομάδες θα έχουμε να παίξουμε με Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Όταν θα έχω παίξει και με τις τέσσερις ομάδες θα μπορώ να απαντήσω πιο ξεκάθαρα. Αλλά πιστεύω ότι το πρωτάθλημα είναι κυρίως για 3 ομάδες. Ο τίτλος παίζεται ανάμεσα σε τρεις. Είναι ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Δεν νομίζω ότι ο Ατρόμητος θα μείνει τόσο ψηλά και στην συνέχεια.
- Ξεκάθαρο φαβορί βλέπετε;
Όχι δεν το πιστεύω ότι υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Όλες που... μάχονται για τον τίτλο είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Είναι η ομάδα που θα είναι η πιο συνεπής που θα τα καταφέρει θεωρώ. Βασικά για να κερδίσουν το πρωτάθλημα θα πρέπει να είναι σαν την Μαρσέιγ. Δεν κερδίζεις το πρωτάθλημα με το να νικάς στα μεγάλα ματς. Δεν το παίρνεις με νίκες στα ντέρμπι. Παίρνεις το πρωτάθλημα όταν κερδίζεις όλα τα ματς ενάντια στις μικρές ομάδες. Εάν πάρεις όλους τους βαθμούς από χαμηλά μετά θα γίνεις πρωταθλητής. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.
- Άρα βλέπετε ένα ανοιχτό και ενδιαφέρον πρωτάθλημα.
Είναι ανοιχτό για όλους. Είναι ανοιχτό για τις μεγάλες ομάδες και τον τίτλο. Είναι ανοιχτό και για τις μικρές. Για τις ομάδες σαν εμάς είναι ανοιχτό. Μπορούμε να κερδίσουμε παντού. Μπορούμε όμως να χάσουμε και παντού.
«ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ε; ΔΥΣΚΟΛΟ...»
Ο Ανιγκό από την στιγμή που έχει αποβληθεί από τον πάγκο σε ματς του Λεβαδειακού εύλογα θα είχε τα παράπονά του για την διαιτησία. Ο ίδιος στέκεται και στο ότι οι πιο μεγάλες ομάδες μπορεί να έχουν ένα αβαντάζ.
- Εντοπίζετε κάποιο πρόβλημα στην ελληνική Λίγκα; Βλέπετε πρόβλημα με την οργάνωση;
Η οργάνωση είναι σωστή. Ναι είναι σωστή.
- Με την διαιτησία;
Με τους διαιτητές στην Ελλάδα ε; Έχω αποβληθεί από τον πάγκο (σ.σ. γελάει). Ναι είναι δύσκολα. Δύσκολα γιατί πιστεύω ότι οι μεγάλες ομάδες έχουν αβαντάζ σε σχέση με τις μικρές ομάδες. Είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο να κερδίσεις ματς απέναντι στις μεγάλες ομάδες αλλά αυτό είναι ίδιο σε όλες τις χώρες. Όμως η διαιτησία εδώ είναι δύσκολη.
«ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΖΗΣΩ, ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;»
Ο Ζοσέ Ανιγκό από την κουβέντα μας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι ένας αχάριστος άνθρωπος. Ευγνωμονεί πάντα το ποδόσφαιρο διότι όπως λέει και... λυγίζει το ποδόσφαιρο ήταν εκείνο που τον κράτησε στην ζωή...
- Εάν σας ζητούσαμε να μας αναφέρετε την πιο καλή και την πιο δύσκολη στιγμή σας...
Η πιο ωραία περιπέτεια ήταν το ευρωπαϊκό Κύπελλο και ο τελικός που είχαμε πάει. Έζησα μία ωραία περιπέτεια και με την Ακαδημία. Με τους Νέους όταν ήμασταν πρωταθλητές. Ήταν πριν τον τελικό αυτό. Ήταν μία πολύ ωραία περιπέτεια. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν ίσως η τελευταία χρονιά στην Μασσαλία γιατί ήταν περίπλοκο για μένα. Ήταν περίπλοκη και δύσκολη η σχέση μου με τον κόσμο. Ήταν περίπλοκο και δύσκολο γιατί ο γιος μου μόλις είχε πεθάνει. Ήταν περίπλοκο για πολλούς λόγους. Ήταν η στιγμή για μένα να φύγω. Έφυγα το 2014 και έμεινα 2,5 χρόνια δίχως να δουλέψω. Είχα αρκετές ομάδες στο Μαρόκο. Πολλές για την Αίγυπτο και πολλές για το Κατάρ αλλά δεν ήθελα να φύγω και να πάω να δουλέψω. Έμεινα σπίτι μου.
- Για εσάς τι είναι το ποδόσφαιρο; Είναι τελικά αυτό που σας δίνει δύναμη και ζωντάνια;
Μόνο χαρά είναι το ποδόσφαιρο για μένα. Το ποδόσφαιρο είναι αυτό που μου επέτρεψε να ζήσω. Καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι; Το ποδόσφαιρο με κράτησε στην ζωή. Το καταλαβαίνεις; Είναι όλη μου η ζωή. Πρώτα όταν ήμουν νέος έκανα αυτό το επάγγελμα για να κερδίσω πολλά χρήματα. Δεν είναι πια έτσι. Σήμερα είναι για την ευχαρίστηση. Για να είμαι ευτυχισμένος. Για να είμαι ζωντανός σαν άνθρωπος. Να νιώθω ζωντανός και ευτυχισμένος. Όλο αυτό είναι για το πάθος. Μου αρέσει να έρχομαι στο γήπεδο με τους παίκτες μου. Να μιλάω για τακτικές. Να συζητώ για ποδόσφαιρο. Μου αρέσει να βλέπω τους παίκτες μου χαρούμενους όταν έχουμε προπόνηση. Αυτή είναι η χαρά μου κάθε μέρα. Έτσι είναι. Είναι το μόνο πράγμα που με ενδιαφέρει σήμερα.
«ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΒΛΕΠΩ ΔΕΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑ»
Ο Ανιγκό... γουστάρει με χίλια και τους Έλληνες και την ζωή στην Ελλάδα και αυτό φαίνεται από τα λεγόμενά του. Ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται ότι έχουμε κρίση στην Ελλάδα ενώ από τις πιο ωραίες προσωπικές του στιγμές είναι οι βόλτες με τα έξι σκυλιά του.
- Πως βλέπετε τους Έλληνες και την ζωή στην Ελλάδα;
Βασικά αυτό που είναι απίστευτο είναι όταν είμαστε στην Ευρώπη, στην Γαλλία, την Ιταλία ή αλλού και ο κόσμος μιλάει για την Ελλάδα μιλάνε για μία χώρα σε κρίση. Οπότε εμείς ερχόμαστε εδώ και δεν βλέπουμε κρίση. Εγώ δεν το βλέπω αυτό και δεν το είδα αυτό εδώ.
Βλέπουμε ευτυχείς ανθρώπους. Βλέπουμε ανθρώπους που ζουν καλά. Εγώ βλέπω τους ανθρώπους στα εστιατόρια. Είναι χαρούμενοι και η νοοτροπία είναι καλή. Είναι των ανθρώπων που είναι με την οικογένειά τους. Με δεμένες οικογένειες. Αυτό εμένα μου αρέσει πολύ. Μου αρέσει που υπάρχουν οι παραδόσεις. Η Ελλάδα είναι χώρα που κρατάει τις παραδόσεις. Αυτό μου αρέσει. Γι' αυτό μου πάει πολύ η Ελλάδα. Μου ταιριάζει γιατί με εκφράζει. Οπότε είμαι ευτυχισμένος εδώ. Γι' αυτό...
- Και η καθημερινότητά σας στην Λιβαδειά; Είναι δύσκολο ή εύκολο σε μία πιο μικρή πόλη για εσάς;
Εμένα μου αρέσει πολύ. Όχι δεν είναι δύσκολο. Είναι μικρή πόλη σε λίγα λεπτά είσαι στον Άγιο Ισίδωρο ή την Αράχωβα. Οπότε τι να μου λείπει; Όχι είναι πολύ καλά. Βέβαια για τους νέους ίσως είναι πιο δύσκολο και πιο σκληρό αλλά για μένα όχι. Μόλις τελειώσω τις υποχρεώσεις μου με την ομάδα είμαι με την οικογένειά μου. Τα παιδιά και τους σκύλους μου. Έχω 6 σκύλους οπότε μπορούμε να περπατήσουμε έξω από την πόλη και αυτό κάνουμε. Να πάμε βόλτα. Έχω την ζωή κανονικά. Για μένα είναι πολύ καλά.
«ΖΙΖΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΣΕΓΙΕΖΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΣΤΕΡΙ, ΜΕΣΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ... ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ...»
Κλείνοντας την κουβέντα μας που διήρκησε λίγο παραπάνω από 30 λεπτά δεν θα μπορούσαμε να μην βάλουμε και διλήμματα στον κόουτς Ανιγκό. Πλατινί ή Ζιντάν (σ.σ. Ζιζού); Μέσι ή Ρονάλντο;
- Τι θα διαλέγατε; Πλατινί ή Ζιντάν;
Τον Ζιζού. Για 2 λόγους. Ο Ζιζού είναι Μαρσεγιέζος όπως εγώ. Γεννηθήκαμε στο ίδιο μέρος και 2ον για μένα νομίζω ότι ήταν πολύ πιο καλός ποδοσφαιριστής από τον Πλατινί. Ήταν 2 μεγάλοι παίκτες. Ήταν 2 αστέρια. Αλλά ο Ζιντάν λίγο παραπάνω.
- Μέσι ή Ρονάλντο;
Προτιμώ τον Μέσι. Γιατί είναι πιο... καλλιτέχνης με την μπάλα και είναι ικανός να κάνει πολλά πράγματα. Ο Ρονάλντο είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης αλλά ο Μέσι είναι το κάτι παραπάνω που δεν το βρίσκεις οπουδήποτε. Ο Μέσι είναι σαν τον Μαραντόνα. Είναι ένα... τζίνι! Είναι αλλιώς...
- Φωτογραφίες της συνέντευξης με τον Ζοζέ Ανιγκό: Βασίλης Τσίγκας.
- Ευχαριστούμε θερμά την ΠΑΕ Λεβαδειακός και το ξενοδοχείο Athens Avenue Hotel για την συνέντευξη. Επίσης την Μαρία Κυριάκου για την βοήθεια στην μετάφραση.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα